treborsz Poziom 17

|
30 Dec 2011 10:07 Re: Podlaczenie mikrofonu pod rejestrator DVS ?? |
|
|
|
| nonam3k wrote: |
| na allegro wszystkie mikrofony maja wyjscia chinch a u mnie w rejestratorze sa tylko wyjscia bnc . Czy wystarczy kupic taki mikrofon z chinch + przejsciowke z bnc na chinch ?? |
Jeśli mikrofon generuje sygnał o poziomie liniowym (jego poziom wynosi przynajmniej 0,775V; 0dB) oraz rejestrator posiada wejście audio o poziomie liniowym, to elektrycznie nie ma przeciwwskazań do takiego połączenia. W celu podłączenia mikrofonu ze złączem RCA (inaczej zwany cinch) do rejestratora z wejściem audio BNC wymagany jest odpowiedni kabel (z odpowiednimi złączami) lub przejściówka. Dlatego musisz sprawdzić w specyfikacji mikrofonu oraz rejestratora, jaki podany jest parametr poziomu sygnału.
| Drugie pytanie to takie czy nagrany dzwiek bedzie mozna odtwarzac sam czy wraz z ktoryms obrazem nagranym przez kamere na zewnatrz ?? |
W rejestratorach CCTV dźwięk jest odtwarzany z określonym (zdefiniowanym przez producenta) kanałem wideo lub, w bardziej zaawansowanych urządzeniach, kanałem wideo zdefiniowanym przez użytkownika. O szczegółach wypowiedzą się może instalatorzy/użytkownicy tego urządzenia.
| i trzecie putanie czy taki kabel PRZEWÓD AV + ZASILANIE DŁUGOŚĆ 20 metrów VIDEO + AUDIO + ZASILANIE . mozna wykorzystac do przedluzenia kabla mikrofonu ?? |
W torze elektroakustycznym występują dwa standardy przesyłania sygnałów analogowych: niesymetryczny oraz symetryczny.
W opisanym przez Ciebie przypadku zapewne chodzi o tor niesymetryczny. Charakteryzuje się on tym, że transmisja sygnału odbywa się za pośrednictwem 2 przewodów – przewodu sygnałowego oraz masowego. Najczęściej przewód niesymetryczny zbudowany jest w postaci koncentrycznej. Ze względu na niskie zabezpieczenie przed zakłóceniami sygnały za pośrednictwem toru niesymetrycznego nie powinny być przesyłane na większą odległość niż 100m (lub ewentualnie należy zastosować odpowiednie konwertery do transmisji audio).
|
|