FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

KiCkad Jak zmniejszyć symbol

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> EDA Programs -> KiCkad Jak zmniejszyć symbol
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 31 Dec 2011 11:57   

KiCkad Jak zmniejszyć symbol

Witam!
Poznaję kickada, staram się być "grzeczny" i witaminizacji innych programów unikać, ale jak tak będzie szło...
Przekonwertowałem w/g opisów plik biblioteki transformatora ts2/16 z eagla do kickada. Niby się udało, ale symbol wyszedł większy niż cały schemat na A4 w kickadzie. Jak go zmniejszyć, dopasować? Takiej możliwości w edytorze nie widzę. Przerysowywać czy co?
Mam zainstalowaną zdaje się ostatnią wersję kickada, tą rrobiącą problemy z przekonwertowanymi z eagla bibliotekami.
Co ciekawe, przy bibliotece tego ts2/16 okienko błędu nie wyskakiwało mimo, że była tak samo konwertowana jak np konektor, i ten ostatni otworzyć się nie chce.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 Dec 2011 11:57   

Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 31 Dec 2011 16:39   

Re: KiCkad Jak zmniejszyć symbol

Problemów ze skalą elementów konwertowanych z programu Eagle do formatu KiCAD'a nie zauważyłem. Tym bardziej zwiększania elementów do gigantycznych rozmiarów. Dużego elementu nie da się bezpośrednio przeskalować, jak np. w programie graficznym. Trzeba go zmniejszyć w edytorze bibliotek lub zaprojektować od nowa. Może Kolega zamieścić tą "gigantyczną" bibliotekę, zobaczę jak u mnie to wygląda. Ewentualnie zamieścić zrzut ekranu. Jest jeszcze możliwość, że w ustawieniach Eeschema jest ustawiony rozmiar strony na mniejszy niż A4. Wówczas jedna elementy powinny być proporcjonalne wielkością w stosunku do siebie nawzajem.
Back to top

Bruum
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 Post from the author of the topic 01 Jan 2012 17:11   

Witam!
Wszystkiego naj w nowym roku!
A teraz do rzeczy-biblioteka i kawałek schematu w zał. W eaglu było wszystko ok.

Cotomozebyc.7z
 Filename:  Cotomozebyc.7z
Download
 Contents:  
 Filesize:  1.48 KB
 Punkty:  0

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Jan 2012 17:11   

Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 01 Jan 2012 17:37helpful post - solution   

Wygląda na to, że podczas tworzenia lub konwersji tego transformatora uległ on powiększeniu lub został zaprojektowany jako za duży. U mnie na schemacie i edytorze bibliotek rzeczywiście jest większy niż plansza schematu ustawiona na format A4. Nie zostaje nic innego jak samemu skorygować ten transformator, a w zasadzie utworzyć go od nowa lub skorzystać z innych bibliotek.

Mam jeszcze pytanie, czy konwertowałeś samą bibliotekę czy cały schemat z Eagle do KiCAD'a. Z tego co wiem to jest dostępny plik ULP konwertujący nie tylko biblioteki programu Eagle na format KiCAD'a, ale także konwertujący schematy. Może pomyliłeś skrypty.

Póki co w załączniku masz "moje" biblioteki (płytkowe i schematowe) transformatorów przekonwertowane z programu Eagle 5.3.0 na format KiCAD'a. U mnie są poprawnie wstawiane elementy z tych bibliotek.

Trafo_eagle.zip
 Filename:  Trafo_eagle.zip
Download
 Contents:  
 Filesize:  54.03 KB
 Punkty:  0

Back to top

Bruum
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 Post from the author of the topic 01 Jan 2012 18:07   

Dzięki, pewnie przyda się i to mocno.
W eaglu trafo było jak trzeba, po konwersji jak widać. Możliwe, że konwertowałem tym co podeszło i tu był błąd.
W tej nowej wersji kickada jest kłopot w ogóle z tymi konwertowanymi bibliotekami, albo ich nie widzi albo wyświetla okno z błędem.

p.s.
Sprawdziłem sobie inny element i efekt jest ten sam-potężny symbol nie mieszczący się na schemacie. Zastosowałem zmodyfikowany przez kol. Christophorus skrypt konwertujący. Wychodzące z niego biblioteki nie powodują już błędów, ale rozmiar dalej jest za wielki. Ma ktoś z kolegów jakiś pomysł?

p.s.
Christophorus-symbole z biblioteki z Twojego posta powyżej są ok. Sam robiłeś, czy konwertowałeś z eagla? Próbuję dojść, gdzie powstaje błąd z rozmiarem.
Back to top

Piotrek_P
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 02 Jan 2012 14:19   

A czy ktoś sprawdził ten błąd we wcześniejszej wersji BZR3253 z 21.12.2011 :?: Zastanawiam się czy warto instalować tą z 28.12.2011.

Pozdrawiam
Piotrek
Back to top

Bruum
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 Post from the author of the topic 02 Jan 2012 15:53   

Piotrek_P wrote:
A czy ktoś sprawdził ten błąd we wcześniejszej wersji BZR3253 z 21.12.2011

Witam!
Po pierwsze-ja mam chyba tą 3253.
Po drugie-błąd wielkości symbolu nie jest wynikiem działania kickada tylko konwersji wykonywanej przez odpowiednie skrypty uruchamiane w nowym eaglu 6 0 0 pracującym jako lite. Zrobiłem próby na innej wersji eagla-5.6.0 i na innym kompie i wyszło ok. Tak więc błąd może być wynikiem złych ustawień eagla albo nowy eagle tak ma.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Jan 2012 15:53   

Back to top

Christophorus
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 04 Jan 2012 09:58   

Sprawdziłem u siebie i faktycznie elementy biblioteczne przekonwertowane z Eagle 6.0.0 na biblioteki KiCAD'a dają takie gigantyczne elementy. Moje przekonwertowane biblioteki pochodzą z Eagle w wersji 5.3.0 i dlatego nie ma z nimi większych problemów. Natomiast co nowsza wersja programu Eagle, to prawdopodobnie zmienia się format zapisu nowych bibliotek i skrypt konwertujący sobie z tym nie radzi, tworząc gigantyczne elementy. Co ciekawe u mnie piny przekonwertowanego elementu są normalnej wielkości, tylko sam jego "symbol" jest gigantyczny. Możliwe, że jest to celowy zabieg firmy Cadsoft, aby nie korzystać z ich najnowszych bibliotek. Ta sama biblioteka przekonwertowana z Eagle 5.8.0 po wczytaniu do KiCAD'a ma elementy normalnych rozmiarów.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> EDA Programs -> KiCkad Jak zmniejszyć symbol
Page 1 of 1
Similar topics
jak zmniejszyć temperature wody w akwarium? (29)
Jak zmniejszyć napięcię w wiatraczku samochodowym? (20)
Jak zmniejszyć moc wzmacniacza? Pomocy! (11)
Jak zmniejszyć poziom sygnału (4)
jak zmniejszyć napiecie ze 47.5 na 40? (4)
jak zmniejszyć 15 v na 13.8 vnapiecie (12)
Jak zmniejszyć *.HEX (18)
Altium Designer - jak zmniejszyć symbol ? (5)
prostownik 8 V, jak zmniejszyć prąd ładowania? (4)
Protel DXP - jak zmniejszyć skok? (1)

Page generation time: 0.103 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed