Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

TP-LINK MR3420 i OpenWRT. Komplikacje z konfiguracją routera.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> TP-LINK MR3420 i OpenWRT. Komplikacje z konfiguracją routera.
Autor
Wiadomość
Góral89
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 84

Post#1 Post autora tematu 31 Gru 2011 14:29   

TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Witam
Mam problem z postawieniem rutera do normalnej pracy otóż poczytałem trochę na temat alternatywnego oprogramowania do tego rutera i dziś postanowiłem wgrać OpenWRT, aktualizacji dokonałem przez przeglądarkę wcześniej logując się na stronie konfiguracyjnej, wszystko poszło dobrze dostałem komunikat aktualizacja udana i ruter ponownie się powinien uruchomić i na tym został, niby się zresetował ale poza kontrolka PWR (pali się stale) i SYS (pali się stale) nic więcej się nie dzieje i nie mogę wejść na stronę konfiguracyjna rutera. Dodam ze swojej strony ze reset urządzenia nie pomaga, a co do kontrolki SYS to powinna migać(ruter pracuje poprawnie) a jeżeli pali się stale to oznacza inicjalizacje pracy rutera, jeszcze jedna sprawę zauważyłem ze jak go włączę to kontrolka SYS miga przez pewien czas (tez nie da się wejść na stronę konfiguracyjna) po chwili zapala się na stale i tak zostaje. Kiedyś stawiałem ruter TP-LINKA (inny model) po nieudanej aktualizacji, przez kabel sieciowy się łączyło z kompem i jakimś programem się wgrywało oprogramowanie, ale już nie pamiętam, dobra nie mieszam już :)
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9393

Post#2 31 Gru 2011 14:33   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Po pierwsze jaki dokładnie FW wgrałeś, a po drugie profesjonalne wsparcie dla OpenWRT jest na: www.openrouter.info
Jak wiesz OpenWRT czyste nie zawiera interfejsu graficznego tylko konfiguracja odbywa się przez konsole ssh.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Gru 2011 14:33   





Powrót do góry
   
Góral89
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 84

Post#3 Post autora tematu 31 Gru 2011 14:51   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-factory to wgrałem, może kolega by wspomógł mnie w powrocie do oryginalnego FW
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9393

Post#4 31 Gru 2011 14:53   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Grunt to nie panikować ;)
Podaj link do tego softu - zrób reset 30/30/30
Powrót do góry
   
Góral89
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 84

Post#5 Post autora tematu 31 Gru 2011 14:55   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


:) nie panikuje, a mógłbyś podać cały opis procedury? Do którego softu chcesz link?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Gru 2011 14:55   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9393

Post#6 31 Gru 2011 15:00   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


A jaki wgrałeś ?? To raczej było proste pytanie o link.
30/30/30 to naciśniecie przycisku reset podczas pracy routera przez 30s potem trzymając go wciśniętego wyciągasz zasilanie i w takim stanie również trzymasz 30s i trzymając przycisk włączasz zasilanie również trzymając 30s.
Inaczej wciskasz przycisk rester na 90s w tym czasie co 30s wyciągasz kabel zasilania i wkładasz do routera.

Co do FW chce wiedzieć czy to było z GUI (Gargoyle) czy nie.
Powrót do góry
   
Góral89
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 84

Post#7 Post autora tematu 31 Gru 2011 15:04   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


http://openwrt.pl/dl/index.php?p=trunk%2Ftl-mr3420
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Gru 2011 15:04   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9393

Post#8 31 Gru 2011 15:07   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Więc tak jak napisałem nie ma tam graficznego GUI - jest tylko konsola ssh ;).
Więc router za pewne działa poprawnie tylko braki są w twojej wiedzy.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420#instalacja - tutaj masz sposoby instalacji FW
http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl - tutaj jest OpenWRT z graficznym GUI po polsku.
W obecnej sytuacji interesuje cie ta wersja FW Link
I sposób instalacji:
- Instalacja przez sysupgrade
- Instalacja przez MTD
Powrót do góry
   
Góral89
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 84

Post#9 Post autora tematu 31 Gru 2011 15:13   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Ok, dzięki za pomoc a czy jakieś FW znajdę z interfejsem graficznym? Zgodnie z twoim sposobem nie udało mi się przywrócić oryginalnego FW, zostało mi OpenWRT
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9393

Post#10 31 Gru 2011 15:17   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Cytat:
Zgodnie z twoim sposobem nie udało mi się przywrócić oryginalnego FW
Heheh ?? A w ogóle zalogowałeś się na router ?? Przecież podałem ci FW z GUI i nawet w wersji PL - zanim coś zrobisz przeczytaj 10 razy aż zrozumiesz o co chodzi w tych tutkach.
Powrót do góry
   
Góral89
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 84

Post#11 Post autora tematu 31 Gru 2011 15:21   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Przepraszam ale moje niedopatrzenie śpieszę się i tak po łepkach czytam :)
Powrót do góry
   
WoZaj
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Sty 2004
Posty: 311
Miasto: Toruń

Post#12 01 Sty 2012 13:27   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Podepnę się do tematu.
Też mam ten router i po wgraniu Gargoyle nie potrafię go zmusić do współpracy z modemem ZTE MF100 ( z Huawei E160G to samo).
Nie wiem czy trzeba coś w nim ustawić dodatkowo bo z samych ustawień netu 3G nie łączy się.
Po powrocie do oryginalnego software jest wszystko OK .
Modem działa tylko długo szuka modemu po resecie ( czas całkowitego zalogowania i dostępu do netu po resecie to ok 1.5 - 2 minut).
Tak jakby brakowało w oryginalnym sofcie wpisania na stałe typu podłączonego modemu i przeszukuje wszystkie za każdym razem od początku.
Myślałem że może soft alternatywny coś przyśpieszy a tu tymczasem jest całkiem źle.
Może ktoś podpowie co i jak dopisać -sprawdzić żeby to na tym OpenWRT działało .
Czytałem różne opisy do tego softu ale albo nic nie znalazłem albo było coś co dla mnie było "czarną magią"( putty , telnet - nigdy tego nie używałem).
Brakuje mi jakiegoś pełnego manuala do tego softu.
Zdaje mi się że standardowo w Gargoyle obsługa modemu 3G jest wyłączona, ale nie jestem tego pewien.
Może tak coś łopatologicznie.
Wgrywałem openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9393

Post#13 01 Sty 2012 13:42   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Kolego obawiam się, że tutaj trzeba trochę wiedzy by to poprawnie wyklikać:
- http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl
Cytat:
dla routerów z USB z małą ilością pamięci flash (TP-Link TL-MR3420/TL-MR3220)

- obsługę USB, usb_storage, obsługę systemów plików vfat/ext2
- automontowanie nośnika (fstab) oraz pakiet block-extroot
- obsługę przycisków (działanie j/w)
- ustawiona strefa czasowa, polskie serwery czasu
- optymalizacja zainstalowanych pakietów
- pełne wsparcie dla modemów 3G (pakiety chat/comgt/usb-serial/usb-serial-option/usb-serial-sierrawireless)
- dodatkowy motyw

Dla TP-Link TL-MR3420/TL-MR3220 brak jest pakietów fdisk/e2fsprogs/samba/nfs/ftp (oraz pluginów plugin-gargoyle-usb-storage/plugin-gargoyle-ftp). Systemy plików zostały ograniczone do vfat/ext2 z powodu małej ilości pamięci flash (4M). Dla TL-MR3420/TL-MR3220 dodano także możliwość programowego sterowania zasilaniem portu USB. Zawierają już także domyślnie pakiety block-mount/block-hotplug/block-extroot. Resztę można doinstalować po zrobieniu extroota - patrz dokument extroot dla TL-MR3420/TL-MR3220: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=21214#p21214

- http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g
Nie wiem czy zaznajomiłeś się z tematem czy na żywca to robisz.

Domyślam się, że w GUI powinno być odpowiednia konfiguracja modemów 3G skoro obsługa jest wkompilowana w FW.
Pełne wsparcie oferuje portal: www.openrouter.info
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Sty 2012 13:42   





Powrót do góry
   
WoZaj
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Sty 2004
Posty: 311
Miasto: Toruń

Post#14 01 Sty 2012 19:00   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Dzięki hermes-80 za odpowiedź.
Można powiedzieć że poszedłem na żywca ( i nie było to piwo).
Te artykuły czytałem ale właśnie kompletnie nie wiem co zrobić z tymi wpisami w tagach w tej instrukcji.
Specjalnie wybrałem wersję z GUI żeby tak było jak w oryginalnym firmware - wyklikać i ustawić co trzeba aby działało.
Myślałem że tylko wystarczy poustawiać co trzeba i będzie grało.
Jak pisałem działa wszystko OK na oryginalnym firmware ale podoba mi się funkcja wyłączania WiFi przyciskiem oraz to że lampka Systemu miga jak się system ustawia i świeci na stałe jak jest już OK (to ciągłe migania mnie trochę denerwuje).
No i liczyłem na szybsze podnoszenie systemu na 3G.
Router jest mój ale ustawiłem go w pracy gdzie jedyny dostęp do sieci mamy przez Play. Mogę jeszcze poeksperymentować tylko nie wiem jak się do tego zabrać.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9393

Post#15 01 Sty 2012 19:04   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Radze napisać na tym forum co podałem - tam jest twórca tego FW i myślę, że pomoże.
Powrót do góry
   
WoZaj
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Sty 2004
Posty: 311
Miasto: Toruń

Post#16 01 Sty 2012 20:08   

Re: TP-LINK MR3420 i OpenWRT


Dzięki spróbuje coś tam zdziałać.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> TP-LINK MR3420 i OpenWRT. Komplikacje z konfiguracją routera.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Router Tp-link MR3420 V2.0 nie widzi routera Huawei B593s-22 (10)
tp link tl-mr3420 nie mogę wejsc w panel konfiguracji routera (60)
TP-LINK MR3420 - po podł. do Thomsona TWG870 brak netu i dostępu do routera (8)
Problem z konfiguracją 2-giego routera tp-link (54)
Problem z konfiguracją routera TP-Link TL-WR340G (6)
Problem z konfiguracją routera TP Link WR841N (3)
TP-link W340G - Trudności z konfiguracją routera (6)
Problem z konfiguracją routera TP-Link TD-W8960N (1)
problem z konfiguracją routera tp-link td-w8910g w dialogu (12)
problem z konfiguracją routera D-Link DIR-600 (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.074 seconds

elektroda.pl temat RSS