FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Stacja lutownicza na Atmega8 z wyświetlaczem 7-segmentowym

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Stacja lutownicza na Atmega8 z wyświetlaczem 7-segmentowym
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#31 03 Jan 2012 15:42   

Re: Stacja lutownicza na Atmega8 z wyświetlaczem 7 segmentowym

Nie wiem dlaczego ale nie mogę zrozumieć dyskusji o kompensacji . Termopara mierzy temperaturę grzałki, od grzałki do czubka grota droga daleka, zanim w wyniku długotrwałego lutowania drobnych elementów zmniejszy się temperatura grzałki to czubek grota będzie różnił się od wskazywanej temp. znacznie. Moim zdaniem termoparę w takim układzie można wykorzystać do ochrony grzałki przed nadmiernym nagrzewaniem, wszystko inne jest BARDZO przybliżone.
Tym bardziej, że zastosowany WO do takich pomiarów nadaje się słabo.
Back to top

Urgon
Poziom 23
Poziom 23

Post#32 03 Jan 2012 16:08   

AVE...

@Siejacy_zamet...

Możesz przestać siać zamęt? I odpowiedz mi, dlaczego moja stacja lutownicza z analogowym zadajnikiem temperatury i tak ma cyfrowe wskaźniki temperatury oraz cyfrową stabilizację?
Twoje argumenty to zwykłe czepialstwo. Bo gdyby się uprzeć, to można użyć do regulacji temperatury fazowego sterownika z tyrystorem, jak w lutownicy za 40 złotych...
Back to top

motykami
Poziom 16
Poziom 16

Post#33 Post from the author of the topic 03 Jan 2012 17:11   

Witam, postaram się odpowiedzieć na kilka pytań:

- W stacji rzeczywiście nie ma miejsca na gąbkę, leży ona po prostu na stacji (pod sprężynką do trzymania kolby), nie jest to najwygodniejsze bo gąbka się łatwo zsuwa i spada, ale nie jest najgorzej.

- Zastosowałem filtr czerwony od reflektorów PAR, miałem kilka takich starych filtrów, i po prostu wyciąłem z niego prostokąt i zalaminowałem razem z kartką na panel (oczywiście wcześniej wyciąłem w niej otwór :) ) Efekt jest w porządku ,wyświetlacz jest czytelny.

- Oczywiście przewód ochronny jest podpięty do obudowy lutownicy (jak widać do stacji prowadzi dość gruby 3 żyłowy przewód).

- Obudowy posiadam ze starych reflektorów których kiedyś kupiłem bodajże 8 sztuk za grosze (5zł/sztuka) a w środku były jeszcze transformatory 12V 100VA które po wyjęciu już wykorzystałem w innych projektach. Poniżej zdjęcie jednego z tych reflektorów:
Stacja lutownicza na Atmega8 z wyświetlaczem 7-segmentowym

Jak widać reflektor składa się z dwóch części, w tej większej oryginalnie było wspomniane trafko, a w przedniej tylko żarówka, jak się można domyślić do stacji wykorzystałem tą większą część. Ponadto obudowy są wykonane z aluminium i świetnie sprawdzają się też jako radiatory.

Pozdrawiam, motykami.
Back to top

konel83
Poziom 14
Poziom 14

Post#34 03 Jan 2012 19:53   

W sumie tak się ludzie uwzięliście na tą atmegę8, a na upartego attiny13 wystarczy... A co do konstrukcji, to bardzo fajna, dobrze że robisz coś sam, mógłbyś zamieścić kosztorys jakiś? Tylko nie pisz że coś tam miałeś, to nie liczysz, licz tak jakbyś wszystko musiał kupić.
Back to top

gbd.reg
Poziom 15
Poziom 15

Post#35 04 Jan 2012 01:38   

Konstrukcja fajna, ale mógłbyś jeszcze dorobić automatyczne przechodzenie w tryb uśpienia (gdy przez dłuższy czas lutownica studzi się wolniej niż przy lutowaniu) + może jakiś czujnik wykrywający czy kolba jest w podstawce, również przełączający w jakiś oszczędny tryb stację :)
Back to top

motykami
Poziom 16
Poziom 16

Post#36 Post from the author of the topic 04 Jan 2012 19:39   

konel83 wrote:
W sumie tak się ludzie uwzięliście na tą atmegę8, a na upartego attiny13 wystarczy... \

A jak kolega wyobraża sobie obsługę wyświetlacza 7 segmentowego na attiny13 ?

Co do kosztów złożenia:
Kolba - 32zł
Transformator - 35zł (nowy, używany to około 20-25zł)
Atmega8 - 9zł
Wyświetlacz - 4zł
Potencjometr - 3zł
Drobiazgi (tranzystory, rezystory, włączniki itd) - max 15zł
Myślę że około 100zł + obudowa (tutaj ciężko nawet przyjąć jakąś cenę, wszystko zależy od tego jaką obudowę chcesz zastosować).

Przy czym to jest cena najmniej "optymistyczna" w warsztacie każdego elektronika coś się znajdzie, i chyba nigdy nie kupuje się do jakiegoś projektu dosłownie wszystkiego.
W moim przypadku kupowałem tylko: kolbę, wyświetlacz, atmegę, włącznik i przycisk, resztę znalazłem gdzieś w warsztacie. Ogólnie rzecz biorąc z cenę zmieściłem się w około 50zł.

Pozdrawiam, motykami.
Back to top

Karol966
Poziom 22
Poziom 22

Post#37 04 Jan 2012 19:46   

motykami wrote:
A jak kolega wyobraża sobie obsługę wyświetlacza 7 segmentowego na attiny13 ?

To akurat nie jest najlepszy argument. Obsługa wyświetlacza + klawiatura np dla rozmachu 7 przyciskowa = 4 I/O, w tym od razu jedno wyjście do załączania grzałki. Pozostaje jedno wolne do podłączenia sygnału temperatury. Można? Pytanie czy wystarczy pamięci na obsługę tego wszystkiego bo na moje oko nawet pisząc w asemblerze nie wystarczy;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Jan 2012 19:46   

Back to top

MarcinBukat
Poziom 5
Poziom 5

Post#38 05 Jan 2012 10:16   

Napisanie, że są tylko dwa powielane projekty stacji lutowniczych to delikatnie mówiąc nadużycie - trzeba jedynie wziąć pod uwagę, że istnieje jeszcze świat poza elektrodą. Dwa lata temu popełniłem taką stację lutowniczą: http://code.google.com/p/avr-pid-solder-station

Od strony sprzętowej to regulacja jest realizowana na mosfecie sterowanym PWMemem, wyświetlacz to 3*7seg sterowane przez 3 * '595 po spi, nastawa na potencjometrze czytanym przez atmegowy ADC z użyciem stosownego filtru cyfrowego. Odczyt temperatury realizowany przez MAX6675 (sample). Nastawy PID można regulować przez RS232, jak również można monitorować temperature w czasie rzeczywistym (odczyt z RS232).

Teraz pewnie część rzeczy napisałbym inaczej, ale stacja działa, a czasu wolnego niewiele.

Zdjęć prototypu nie mam. Może kogoś natchnie :-)
Back to top

motykami
Poziom 16
Poziom 16

Post#39 Post from the author of the topic 05 Jan 2012 12:54   

motykami wrote:
po kilkudniowym przeszukiwaniu forum doszedłem do wniosku że najlepiej będzie zbudować takową stację od podstaw samemu, dlatego że na forum powielane są wciąż 2 konstrukcje

MarcinBukat wrote:
Napisanie, że są tylko dwa powielane projekty stacji lutowniczych to delikatnie mówiąc nadużycie - trzeba jedynie wziąć pod uwagę, że istnieje jeszcze świat poza elektrodą.

Wystarczy czytać ze zrozumieniem, pisałem że na forum są powielane projekty, a nie że wszędzie w internecie, więc chyba nie jest to nadużycie ?

Nie przeczę że jest w internecie mnóstwo ciekawych i dużo bardziej dopracowanych projektów :) Jest ich wiele i można znaleźć projekty na których na prawdę warto bazować i je powielać, ponieważ są świetne. Tyle że jak kolega wpiszę w szukajkę na elektrodzie "Stacja Lutownicza" to co drugi temat to projekt stacji na Atmega8 i LCD 2x16 a inne to projekt stacji z PE, są też inne projekty z którymi jak najbardziej warto się zapoznać, ale jest ich bardzo mało :)

Pozdrawiam, motykami.
Back to top

krzych510
Poziom 8
Poziom 8

Post#40 18 Jan 2012 15:35   

mam pytanie czy jak bym podłączył tylko potencjometr do zasilacza a reszte do lutownicy będzie działać? bez termometru da się coś takiego zrobić?

Zdanie zaczynamy z wielkiej litery.
Popraw pisownie i używaj przycisku "Pisownia"
[DJpopak;)]

Back to top

Mateusz-me-1990
Poziom 13
Poziom 13

Post#41 18 Jan 2012 15:46   

krzych510 wrote:
mam pytanie czy jak bym podłączył tylko potencjometr do zasilacza a reszte do lutownicy będzie działać? bez termometru da się coś takiego zrobić?

Nie będzie, potencjometr od razu pójdzie z dymem. Bez termometru także można wykonać stację, ale chcąc zachować dobrą regulację temperatury należy wyposażyć urządzenie w jej pomiar.
Back to top

wkopacz
Poziom 8
Poziom 8

Post#42 31 Jan 2012 19:04   

Re: Stacja lutownicza na Atmega8 z wyświetlaczem 7-segmentowym

Witam,
MarcinBukat możesz zamieścić schemat Twojego ustrojstwa ?
pozdr, wk
Back to top

Silkboy
Poziom 7
Poziom 7

Post#43 01 Feb 2012 13:02   

Witam! Na wstępie chciałbym pogratulować projektu.

Widziałem wiele uwag, na temat zastosowania mikrokontrolera w tym projekcie.
Uważam za właściwe, zastosowanie mikrokontrolera, ponieważ pozwala na:
- prostą budowę układu elektronicznego.
- sporą dowolność przy projektowaniu interface-u użytkownika.
- możliwość wprowadzenia zmian w projekcie za pomocą przeprogramowania.
Możliwości jakie daje mikrokontroler, można wyliczać w nieskończoność, to tylko kwestia wyobraźni.

Przypuszczam że to nie koniec pracy przy projekcie.
Sporo zmian wejdzie na podstawie doświadczeń w użytkowaniu.
Ogólnie podoba mi się. Dobre wykonanie.
Uwagi:
Niestarannie zaprojektowana płytka obwodów drukowanych.
Użycie triaka, może wprowadzać zakłócenia dla wzmacniacza operacyjnego.
Ja osobiście wykorzystał bym tranzystor mosfet, sterowany wyjściem OC1 lub OC2.
Zamiast potencjometru dobrze spisał by się enkoder,
ze względu na brak ograniczenia precyzji ustawienia.

Ale praktycznie to tylko kosmetyka.

Pozdrawiam.
Back to top

trippo1
Poziom 5
Poziom 5

Post#44 02 Feb 2012 14:01   

czy można poprosić o podanie wartości elementów które występują na schemacie??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Feb 2012 14:01   

Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Stacja lutownicza na Atmega8 z wyświetlaczem 7-segmentowym
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Stacja lutownicza sterowana uP (83)
Stacja lutownicza z PE 3/99 by Romanes (18)
Stacja lutownicza by bartek (37)
Cyfrowa stacja lutownicza (110)
Stacja lutownicza By ILON (23)
Stacja lutownicza z PE by olinek2 (70)
Stacja lutownicza (29)
Stacja lutownicza na Atmega8 (336)
Własna stacja lutownicza by kw48 (17)
Prosta i praktyczna stacja lutownicza. (55)

Page generation time: 0.132 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed