Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical ->Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
macrus
Level 17
Location: Krobia
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 291
Helped: 2
Post rating: 6
macrus
Level 17
Post#1 25 Feb 2003 20:27  Topic author   

Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach


Mam pytanie cze jest to w ogóle możliwe żeby zbadać jakoś ten czujnik.Najprawdopodobniej jest coś z nim bo jak go coś piknie to nie można auta odpalić przez dłuższy czas.Z góry dzięki za informacje.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Removed
Removed
Post#2 25 Feb 2003 21:14    

Re: Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach


Mozna sprawdzić.Jak chodzi o Opla z aparatem lucas to siada on często

Helpful post? + 0
Back to top
macrus
Level 17
Location: Krobia
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 291
Helped: 2
Post rating: 6
macrus
Level 17
Post#3 25 Feb 2003 21:21  Topic author   

Re: Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach


Akurat potrzebowałbym informacji od GolfaII lub IBIZA 93na94 rok pojemność 1300ccm.Bo włąśnie coś takiego się dzieje że autko jak się zgasi to nie można go czasami odpalić.Najczęśćiej po dłuższym jeżdżeniu ale nie ma reguły.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#4 25 Feb 2003 21:30    

Re: Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach


Idą do aparatu 3 kable-brązowy,zielony,czerwony(mogą mieć dodatkowe pasma,ja opisałem kolory podstawowe).Weź diodę led z oporniczkiem 1k w szereg i podepnij anodą do czerwonego,katodą do zielonego(wtyczki z hallotronu nie ściągaj).Jak kręcisz rozrusznikiem led będzie migał(hallotron przełącza).Jak nie mruga -uwalony.2 metoda-zielony zwieraj na masę -w chwili zwarcia skoczy iskra z cewki.Jak przy zwieraniu masz,a z halla nie-jest zły.

Helpful post? + 0
Back to top
Ambrozy
Level 13
Location: -
Joined: 22 Oct 2002
Posts: 107
Helped: 3
Post rating: 11
Ambrozy
Level 13
Post#5 25 Feb 2003 21:35    

Re: Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach


Miałem coś takiego u siebie. Silnik 5 cylindrowy. W sklepie z auto-czesciami taki czujnik to wydatek ok. 150 zł. Udało mi się kupić cały aparat zapłonowy na auto giełdzie od jakiegoś VW 4 cylindrowego za 30 zł . Jest może 2-4 rodzaje hallotronów. Trzeba ściągnąć kopułkę i zobaczyć jaki jest. Kalotrony padają żadko, ale padają. U mnie został zniszczony mechanicznie, ośka miała luz i został przetarty, niemożliwe a jedank.
PS. Sprawdż czy hallotrton jest poprawnie zasilany. Występuje tam +12V, masa, wyjście.
Code:
80


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
nm
Level 10
Joined: 20 Feb 2003
Posts: 23
nm
Level 10
Post#6 26 Feb 2003 09:23    

Re: Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach


W książce napraw od danego typu są podane wartości rezystancji - ale trzeba posiadać miernik.Kiedyś przejeżdżając przez tory tramwajowe samochód zgasł i koniec. Po rozebraniu aparatu okazało się,że czujnik rozsypał się.(Golf)

Helpful post? + 0
Back to top
Ryho 100
Level 11
Location: Lubań City ---- Dolnośląskie
Joined: 27 Dec 2002
Posts: 49
Ryho 100
Level 11
Post#7 26 Feb 2003 22:14    

Re: Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach


najlepiej kupić na szrocie ale jak nie dostaniesz to w serwisie praktycznie nie do naprawienia lepiej wymienic na sprawny ,gupio ta jak ci stanie w mieście na skrzyżowaniu albo jszcze w najbardziej nie odpowiednim momenicie kiedy sie spieszysz miałem to samo odrazu wymieniłem na nowy i po problemie

Helpful post? + 0
Back to top
adamo
Level 20
Location: Bytów
Joined: 08 Feb 2003
Posts: 335
Helped: 45
Post rating: 14
adamo
Level 20
Post#8 13 Mar 2003 15:23    

Re: Czujnik Halla


witam włącz zapłon zdejmij złacze z aparatu zapłonowego odszukaj

+ - i przewód sygnałowy następnie zdejmij przewód wysokiego napięcia z
aparatu zapł i zwierając sygnałowy z minusem powinna przeskakiwac iskra
pomiędzy masą a przewodem wys napięcia

Helpful post? + 0
Back to top
zodiak318
Level 34
Joined: 27 Sep 2003
Posts: 2361
Helped: 249
Post rating: 51
zodiak318
Level 34
Post#9 12 Jan 2004 10:39    

Re: Czujnik Halla


Jak już pisali poprzednicy są tam oznaczenia + 0 - . Odkręcacz i wyciągasz sobie aparat (2 śrubki). Pod "+" podłaczasz +12 v , pod "-" oczywiście - . między "0" a "+" jakiś miernik ustawiony na zakres 15 -30 v napięcia stałego. Powoli obracsz osią oparatu i powinno ci się pojawiać napięcie ok. 12 v (może być ciut niższe niż zasilanie) i znikać.
Nie musisz kręcić cały czas bo przy odpowiednim położeniu "osi" napięcie "zostaje" lub "znika" i zmieni się dopiero jak ruszysz i wyjdziesz poza zakres (chwytania Halla). Możesz oczywiście zrobić to też "na samochodzie (ale aparat też wygodnie jest odkręcić - nie trzeba wtedy kręcić całym wałem (naprawdę problematyczne !) no i wyjąć kabel z cewki WN i podpiąć do masy. Powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top
[-wojas-]
Level 19
Location: Chełm
Joined: 15 Jun 2003
Posts: 423
Helped: 9
Post rating: 1
[-wojas-]
Level 19
Post#10 12 Jan 2004 21:33    

Re: Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach


a niewiecie jak jest podłnczone w czyjniku halla w ładzie tam terz są trzy kable tylko ktury jest ktury i czy on zwiera ten kabel sygnałowy do masy czy do plusa ??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zodiak318
Level 34
Joined: 27 Sep 2003
Posts: 2361
Helped: 249
Post rating: 51
zodiak318
Level 34
Post#11 13 Jan 2004 20:00    

Re: Czujnik Halla


Ten w Ladzie jest bardzo podobny do Boschowskiego tylko trochę toporniej wygląda. Na 99% podaje masę (czyli zmienia się względem +).
Kolejności wyprowadzeń nie znam (prawdopodobnie "impulsowy" w środku ) ale to możesz łatwo zmierzyć miernikiem (najpierw względem masy (- akumulatora) znajdziesz plusa, a względem plusa akumulatora minusa (masę). Oczywiście miernikiem a nie żarówką żeby nie uszkodzić czujnika jak byś dotknął "impulsowego". Powodzonka.

Helpful post? + 0
Back to top
wilknet
Level 11
Location: Gorlice
Joined: 03 Nov 2003
Posts: 24
Helped: 1
Post rating: 1
wilknet
Level 11
Post#12 30 Mar 2004 08:45    

Re: Czujnik Halla


Witam!
Czujnik halla znajduje się w każdym komputerze a konkretnie to jest ich dwa w wentylatorkach procesora i zasilacza. Myślę ze można go sobie spróbować zastosować do różnych celów, przynajmniej do poznania zasady działania , ja użyłem go do prędkościomierza do motoru i chodzi do dzisiaj. Koszt prawie żaden , wystarczy stary spalony wentylatorek. Czujnik halla w wentylatorku ma czteru nóżki dwa zasilanie i dwa wyjścia.
Patrząc od strony napisów to po lewej jest zasilanie,później dwa wyjścia, a ostania nóżka masa.
Warto spróbować a może akurat można do czegoś zastosować, przynajmnie prawie żaden koszt.
POzdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
[-wojas-]
Level 19
Location: Chełm
Joined: 15 Jun 2003
Posts: 423
Helped: 9
Post rating: 1
[-wojas-]
Level 19
Post#13 30 Mar 2004 14:13    

Czujnik Halla


wilknet muwisz o takich małych wentylatorkach z proca albo coś ??
wiem że tam jest czujnik obrotów ale kturo to ??

Helpful post? + 0
Back to top
fantom
Level 31
Location: Łódź
Joined: 23 Mar 2003
Posts: 1652
Helped: 106
Post rating: 16
fantom
Level 31
Post#14 30 Mar 2004 15:42    

Re: Czujnik Halla


Jak robierzesz to powinienes zobaczyc cos czarnego stojacego zwroconego na zewnatrz.Taki hallotron mozna kupic w sklepie za 4 zlote jesli masz psuc wiatraczek :lol:

Helpful post? + 0
Back to top
AKuba
Level 11
Joined: 10 Oct 2003
Posts: 77
AKuba
Level 11
Post#15 07 Apr 2004 11:53    

Re: Czujnik Halla


zodiak318 wrote:
Jak już pisali poprzednicy są tam oznaczenia + 0 - . Odkręcacz i wyciągasz sobie aparat (2 śrubki). Pod "+" podłaczasz +12 v , pod "-" oczywiście - . miedzu "0" a "+" jakiś miernik ustawiony na zakres 15 -13 v napięcia stałego. Powoli obracsz osią oparatu i powinno ci się pojawiać napięcie ok. 12 v (może być ciut niższe niż zasilanie) i znikać.
Nie musisz kręcić cały czas bo przy odpowiednim położeniu "osi" napięcie "zostaje" lub "znika" i zmieni się dopiero jak ruszysz i wyjdziesz poza zakres (chwytania Halla). Możesz oczywiście zrobić to też "na samochodzie (ale aparat też wygodnie jest odkręcić - nie trzeba wtedy kręcić całym wałem (naprawdę problematyczne !) no i wyjąć kabel z cewki WN i podpiąć do masy. Powodzenia


Chciałbym prosić o pomoc w sprawdzeniu modułu zapłonowego:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic119735.html

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Dave78
Level 10
Location: Krakow
Joined: 16 Apr 2006
Posts: 29
Helped: 1
Dave78
Level 10
Post#16 06 Mar 2007 21:32    

Re: Czujnik Halla


odgrzebuje temat. VAG (Seat 1.6 AFT) wywala mi blad czujnik Halla walka rozrzadu G40 sygnal poza specyfikacja (blad sporadyczny). Usterka objawia sie tym ze auto przechodzi w tryb awaryjny. Kasuje blad podczas pracy i jest ok ale jak wylacze zaplon i wlacze blad wskakuje ponownie i znow przechodzi do trybu awaryjnego:cry: Sprawdzilem dzis halla metoda kolegi Zodiaka i hall wyglada na sprawny (napiecie na oznaczeniu "0" sie pojawia podczas krecenia oska aparatu
Jedyne co dostrzeglem to ze walek apartu ma wzdluzne luzy osiowe....

Tylko dlaczego jesli skasuje blad wszytko ok a po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu blad wpada z powrotem, owszem VAG'i czesto pokazuja blad halla na zgaszonym silniku ale on znika po uruchomieniu silnika. Dodam ze to aparat SAGEM... z czujnikiem ponoc niewymienialnym

Helpful post? + 0
Back to top
miki27
Level 1
Location: Brzeg
Joined: 03 Apr 2007
Posts: 1
miki27
Level 1
Post#17 04 Apr 2007 15:02    

Re: Czujnik Halla


mam pytanie gdzie on dokładnie się znajduje w vw golf III

Helpful post? + 0
Back to top
Rysio
Level 10
Location: Okolice Poznania
Joined: 23 May 2003
Posts: 14
Helped: 1
Post rating: 2
Rysio
Level 10
Post#18 04 Apr 2007 15:52    

Re: Czujnik Halla


ten błąd występuje zawsze na nie pracującym silniku i po skasowaniu i ponownym włączeniu tylko zapłonu błąd będzie zawsze

w golfie III znajduje się w aparacie zapłonowym

Helpful post? + 0
Back to top
Kapibara
Level 9
Location: Chrzanow
Joined: 15 Feb 2006
Posts: 5
Kapibara
Level 9
Post#19 05 Apr 2007 22:50    

Re: Czujnik Halla


ja tez mam proglem z zaplonem. kilka razy auto zgaslo w tym 2 razy na skrzyzowaniu. posprawdzalem napiecia i zasilanie do cewki dochodzi a iskry brak. Mam golfa III 2.0. jak odlanczam wtyczne do czujnika hall przy aparacie zaplonowym i sprawdzma napiecie to go nei ma. Po jakims czasie mu przejdzie i napiecie sie pojawia. Ta wtyczna to jest zasilanie czujnika halla??? jesli tak to ne idostaje zailania,, a te przewody ida bezposrednio z komputera sterujacego ???? co powinienem sprawdzic i jak zeby byc pewnym co jest nei tak

Helpful post? + 0
Back to top
markus-23
Level 10
Location: GorzowWlkp
Joined: 23 Dec 2006
Posts: 21
markus-23
Level 10
Post#20 07 Apr 2007 02:13    

Re: Czujnik Halla


z doswiadczenia wiem ze czesto sama wtyczka jest problemem obejzyj ja bardzo dokladnie i zobacz czy nie jest tam zielono pozdrawiam marek

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach
Page 1 of 1

Similar topics to astra f 1.4 nie chce zapalic po mrozach

opel astra f 1.4 nie chce zaskoczyc po mrozach (11)
Matiz nie chce zapalic (4)
Audi a4 2.6 nie chce zapalic problem (1)
Golf IV 1,9 TDI nie chce zapalic (5)
nie chce zapalic MEGANKA - po zwarciu (2)
ford mondeo nie chce zapalic (20)
Seat Alahambra Nie chce zapalic (7)
Mercedes Kl a 2001r. Nie chce zapalic (5)
Peugeot partner 1.9d nie chce zapalic (2)
vw Passat b3 1,8 pf zgasnie i nie chce zapalic (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.094 seconds