Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?
Autor
Wiadomość
kaszel
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Cze 2003
Posty: 320
Miasto: Poznań

Post#1 Post autora tematu 04 Sty 2012 03:19   

Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Witam serdecznie.

Chciałbym nauczyć się lutowania twardego rurek miedzianych. Kupiłem sobie palnik turbo na propan-butan, rurki, złączki, topniki. No i mam problem.

Po ostygnięciu materiału zostaje mi na nim taki dziwny ciemny nalot, który dość łatwo się łuszczy. Bez problemu mogę go zetrzeć gąbką do czyszczenia z zewnątrz. Niemniej w środku rurek dzieje się tak samo - a tam już tego nie usunę. Co robię źle? Przy lutowaniu miękkim nie miałem takich problemów. Czyżbym przegrzewał materiał?
Powrót do góry
   
kizek
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 2536
Miasto: Wrocław

Post#2 04 Sty 2012 03:38   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Podpatrując pana hydraulika, widziałem jak oczyszcza obie powierzchnie następnie nanosi jakąś pastę wsuwał rurkę w kształtkę i w momencie kiedy to wszystko podgrzewał palnikiem nakładał cynę i wszystko ładni się łączyło. Chyba że coś przeoczyłem. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
kaszel
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Cze 2003
Posty: 320
Miasto: Poznań

Post#3 Post autora tematu 04 Sty 2012 03:45   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Masz rację, ale mówisz o lutowaniu miękkim, ja pytam o lutowanie lutem twardym.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Sty 2012 03:45   





Powrót do góry
   
kizek
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 2536
Miasto: Wrocław

Post#4 04 Sty 2012 04:10   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Zapewne w lodówkach itp. lutowanie twarde występuje? Tylko tam z tego co pamiętam używa się specjalnej "grzałki" wygląda to jak, dwie lutownice znacznej mocy połączone w rękojeści i przykłada się je do miejsca gdzie chcemy podgrzać dokładając zapewne drut który łączy obie powierzchnie.
Powrót do góry
   
alkaprim1
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 29 Gru 2010
Posty: 47
Miasto: warszawa

Post#5 04 Sty 2012 05:48   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Zaden z was chyba nie lutowal .

1 Propanem raczej nie polutujesz za wiele, moze jakies mikroskopijne przedmioty.
Do twardego lutowania tylko palnik turbo na acetylen, w ostatecznosci propylen.

2 Do miedzi nie uzywa sie zadnych topnikow.

3 Zaczynaj lutem srebrnym 15%, potem mozesz przezucic sie na tanszy 5%.

4 Rogrzewasz np rure do wisniowego zaru, przykladasz lut i po ~ sekundzie voila !

Aha, rur nie musisz specjalnie czyscic, temperatura robi to za ciebie.
Powrót do góry
   
merolPL
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 1148
Miasto: -----------

Post#6 04 Sty 2012 09:36   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Do kolegi wyżej:

1. Może być też palnik propan-tlen
2. Owszem używa się aby dodatkowo oczyścić powierzchnię i obniżyć temperaturę lutowania, do lutu twardego jest specjalny topnik, który reaguje na wyższą temperaturę.
3. Po co srebrnym, chociaż i on się nadaje. Lepszy i twardszy jest miedziany, dostępny w handlu.
4. Robisz dokładnie tak samo jak mój przedmówca.

Czarny osad to normalny proces podczas lutowania, jest to zwykła sadza.
Powrót do góry
   
kabee84
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 647
Miasto: Tczew

Post#7 04 Sty 2012 09:36   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


kizek napisał:
Zapewne w lodówkach itp. lutowanie twarde występuje?

Miedziane instalacje gazowe, instalacje solarne, oleju opałowego...
Powrót do góry
   
Chris_W
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 3831
Miasto: Siedlce

Post#8 04 Sty 2012 10:55   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


alkaprim1 napisał:
Zaden z was chyba nie lutowal .

1 Propanem raczej nie polutujesz za wiele, moze jakies mikroskopijne przedmioty.
Do twardego lutowania tylko palnik turbo na acetylen, w ostatecznosci propylen.


Polutuje i na propanie - ale jest to cholernie męczące (irytujące) i możliwe tylko z lutowiem na bazie srebra.
Powrót do góry
   
kaszel
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Cze 2003
Posty: 320
Miasto: Poznań

Post#9 Post autora tematu 04 Sty 2012 12:18   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Ok, od początku.

Lutować zamierzam raczej sporadycznie, kupiłem zestaw Turbo Rothenbergera właśnie po to, żeby nie kombinować z dwoma gazami. Temperatura płomienia tego palnika wynosi 2000 stopni, temperatura robocza 800 stopni.

Zamierzam lutować miedź o stosunkowo małej średnicy 15mm i 18mm spokojnie mi wystarczy. Próbowałem na rurkach 18-tkach. Jestem je w stanie tym palnikiem rozgrzać do koloru żółto-czerwonego. Pewnie nawet trochę za mocno.

Do lutowania kupiłem sobie spoiwo Rolot 607, L-Cu P6, które ma temperaturę topnienia na poziomie 710 stopni. Jest ono specjalnie przeznaczone do lutowania miedź-miedź bez użycia dodatkowej pasty. Dopiero połączenia miedzi z mosiądzem wymaga zastosowania pasty, która także sobie kupiłem.

Odnośnie osadu, który powstaje mi na rurkach. Pojawia się on na etapie stygnięcia materiału. Ma kolor granatowy i bardzo łatwo się łuszczy. Jestem niemal pewien, że jest to zgorzelina. Powstaje ona zarówno na zewnątrz lutowanych rur jak i w środku. Tą na zewnątrz się specjalnie nie przejmuje, bo bez problemu mogę ją oczyścić. Ale co z tą w środku?
Powrót do góry
   
merolPL
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 1148
Miasto: -----------

Post#10 04 Sty 2012 15:01   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


A w czym ona Ci przeszkadza?
Powrót do góry
   
24harley77
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Gru 2011
Posty: 8
Miasto: Białystok

Post#11 04 Sty 2012 19:10   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Rothenbergerem lutowałam na twardo przez 5 lat kiedy mieszkałem jeszcze w Hiszpanii, miedź 12,15,18 bez problemu ale zawsze używałem boraksu (boraks i chlorek amonu) a także w razie potrzeby cynę z z 8% domieszką srebra.
Wszystko zaczynało się od powleczenia cienką warstwą boraksu cześć do lutowania, następnie łączyłem dwie części ze sobą a potem rozgrzewałem turbo gazem i podgrzewałem drut miedziany, kiedy drut był nagrzany zapuszczałem go w boraks który się przyczepiał do drutu po tej operacji przytykałem go do połączenia a on rozpływał się pięknie po złączu .Na końcu szła cyna z 8 % domieszką srebra ale tylko wtedy jak połączenie znalazło się gdzieś na widoku (lut ładniej wygląda).
turbo gaz ma to do siebie że po podgrzaniu miedzi nie jest ona taka brzydka jak w przypadku acetylenu.
Powrót do góry
   
alkaprim1
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 29 Gru 2010
Posty: 47
Miasto: warszawa

Post#12 05 Sty 2012 03:46   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Nie wiem moze mylicie miedz z mosiadzem czy innymi stopami.
Czysta miedz pieknie lutuje sie tzw "silfoss" 5% czy 15% bez zadnych topnikow i oczyszczania.
Porzadny palnik "turbo" na acetylen nigdy nic nie "zabrudzi" i nic nie jest "brzydkie" ani osmolone.
Jezeli ci cos smoli czy czerni to albo palnik do dupy albo rura za duza.
Samym acetylenem daje sie lutowac rury gdzies do 3/4 -1" czyli do ~25mm srednicy.
Chcesz lutowac wieksze, musisz miec tlen.
Zasada jest zawsze ta sama :
rura musi byc rownomiernie rozgrzana do wisniowego zaru, i tyla.

Proszę poprawić błędy pisowni
mod - mirrzo

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2012 03:46   





Powrót do góry
   
DonRomano
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Miasto: Rzeszów

Post#13 05 Sty 2012 06:51   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


alkaprim1 napisał:
Samym acetylenem daje sie lutowac rury gdzies do 3/4 -1" czyli do ~25mm srednicy.


Lutujesz samym acetylenem?
Powrót do góry
   
Zbigniew Rusek
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Wrz 2010
Posty: 1204
Miasto: Kraków

Post#14 05 Sty 2012 10:47   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Palniki acetylenowo-tlenowe używane są w zasadzie do SPAWANIA, gdyż zapewniają bardzo wysoką temperaturę płomienia (dokładnie nie wiem, ale coś w okolicach 2800 stopni, podobnie jak palnik wodorowy). A propos lutowania, to lut twardy oznacza lut o temperaturze topnienia powyżej 450 stopni. Niekiedy też wyróżnia się tzw. lutowanie wysokotemperaturowe (w j. ang. nazywane brazing), lutem o temperaturze topnienia conajmniej 800 stopni (np. lutowanie mosiądzem - stąd nazwa angielska).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2012 10:47   





Powrót do góry
   
alkaprim1
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 29 Gru 2010
Posty: 47
Miasto: warszawa

Post#15 12 Sty 2012 06:09   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


DonRomano napisał:
alkaprim1 napisał:
Samym acetylenem daje sie lutowac rury gdzies do 3/4 -1" czyli do ~25mm srednicy.


Lutujesz samym acetylenem?


Tak do mniej wiecej cala daje sie lutowac samym acetylenem,
Wieksze rurki to raczej tylko tlen+acetylen, mozna sie bawic w dwa albo i wiecej
turbo (powietrznych) palnikow ale to mordega.
Powrót do góry
   
BIEDNY12
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 4
Miasto: OKUNIEW

Post#16 13 Sty 2012 21:18   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


kaszel napisał:
Witam serdecznie.

Chciałbym nauczyć się lutowania twardego rurek miedzianych. Kupiłem sobie palnik turbo na propan-butan, rurki, złączki, topniki. No i mam problem.

Po ostygnięciu materiału zostaje mi na nim taki dziwny ciemny nalot, który dość łatwo się łuszczy. Bez problemu mogę go zetrzeć gąbką do czyszczenia z zewnątrz. Niemniej w środku rurek dzieje się tak samo - a tam już tego nie usunę. Co robię źle? Przy lutowaniu miękkim nie miałem takich problemów. Czyżbym przegrzewał materiał?

witam jeżeli nie chcesz mieć nagaru w instalacji co w hydraulice moim zdaniem nie przeszkadza ,to do lutowanej instalacji wpuść azot techniczny

Proszę poprawić błędy pisowni
mod - mirrzo

Powrót do góry
   
robertrain
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 10 Lis 2010
Posty: 16
Miasto: Lomza

Post#17 14 Sty 2012 00:40   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


od dziesieciu lat uzywam tego palnika do lutowania rur miedzianych.uzywam pasty do wytrawienia i oczyszczenia rury i zlaczki i uzywam do laczenia cyny z olowiem lub bez

Proszę poprawić błędy pisowni
mod - mirrzo

Powrót do góry
   
COOLka5
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 187
Miasto: Poznan

Post#18 15 Sty 2012 23:58   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Ja do lutowania twardego stosuję mixgas (propan z acetylenem) + tlen, są takie małe zestawy z tlenem tzw jednorazowym jak mixgas. Temperatura jest taka, że rurę miedzianą 28 rozgrzewam kilkanaście sekund do tego topnik i już lut jest ładny.
Przy zwykłych palnikach turbo grzejesz rurę bardzo długo (a już wogle ciężko jak są krótki odcinki rury a dużo kształtek już polutowanych) i miedź się utlenia co powoduje ten nalot.
Tajniki ładnego lutu:
-dobry palnik (najlepiej mixgas + tlen, ale i propan + tlen idzie pięknie)
- dobry topnik (im więcej srebra tym lepiej al drożej)
- pasta do lutowania twardego (oczyści rur z tłuszczu i innych zabrudzeń co sprawi że nie będzie się to paliło podczas podgrzewania)
- krótko grzać rurę (to jest zależne od palnika)
Powrót do góry
   
H3nry
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 958
Miasto: SoQlkA

Post#19 21 Maj 2012 22:26   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


alkaprim1 napisał:
Tak do mniej wiecej cala daje sie lutowac samym acetylenem,
Wieksze rurki to raczej tylko tlen+acetylen, mozna sie bawic w dwa albo i wiecej
turbo (powietrznych) palnikow ale to mordega.

Może zlituje się jakiś moderator i wywali ten stek bzdur do kosza?
Powrót do góry
   
THUNDERICE
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Kwi 2014
Posty: 3
Miasto: Świecie

Post#20 29 Kwi 2014 19:33   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Jeśli mogę to się podepnę do tego tematu nie chcę zakładać nowego. Podpowiedzcie czy do 11kg butli muszę zastosować reduktor jeśli tak to jaki. Widziałem filmik na youtube i Pan który lutował rurki miedziane miał butlę turystyczną i bezpośrednio dokręcony wąż do palnika bez reduktora. Wiem, że są różne ciśnienia w tych butlach. Proszę o podpowiedzi.
Powrót do góry
   
Pawlo-3102
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Paź 2013
Posty: 154
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#21 29 Kwi 2014 19:41   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


THUNDERICE napisał:
Jeśli mogę to się podepnę do tego tematu nie chcę zakładać nowego. Podpowiedzcie czy do 11kg butli muszę zastosować reduktor jeśli tak to jaki. Widziałem filmik na youtube i Pan który lutował rurki miedziane miał butlę turystyczną i bezpośrednio dokręcony wąż do palnika bez reduktora. Wiem, że są różne ciśnienia w tych butlach. Proszę o podpowiedzi.


Lutuję od dawna bez użycia reduktora-palnik Rothenberger ...chyba nazywa się "Industrial"-w każdym razie z marketu.Problemów brak.
Powrót do góry
   
THUNDERICE
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Kwi 2014
Posty: 3
Miasto: Świecie

Post#22 29 Kwi 2014 19:51   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Rothenberger Industrial to z tego co widzę w necie to duży palnik taki jak do zgrzewania papy ale mogę się mylić .
Taki jak tu:http://olx.pl/oferta/palnik-gazowy-rothenberger-CID628-ID5tbf9.html
ale i na tym zdjęciu widoczny jest reduktor. Mi chodzi o palnik do lutowania instalacji miedzianych. Gdzieś wyczytałem że jest potrzeba zredukowania ciśnienia przy dużej 11kg butli bo nie wytrzymują palniki.
Powrót do góry
   
Pawlo-3102
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Paź 2013
Posty: 154
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#23 29 Kwi 2014 19:58   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Może po prostu seria nazywa się industrial.Mój jest do lutowania miedzi.Działa bez problemu nic mu nie dolega.Lutowałem też innymi palnikami Rothenbergera,Sieverta itp.-bez reduktora.Nic im nie dolegało.

Przeszperałem-ten mój palnik to AIRPROP 2000.
Powrót do góry
   
THUNDERICE
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Kwi 2014
Posty: 3
Miasto: Świecie

Post#24 30 Kwi 2014 21:09   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Tak się zastanawiam skoro w komplecie z palnikiem jest wąż z nakrętką na dużą butlę to myślę że jest do niej przystosowany. Wszystkie reduktory które oglądałem redukują rozmiar gwintu z dużej butli na średnicę gwintu taką jak w buli turystycznej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Kwi 2014 21:09   





Powrót do góry
   
Pawlo-3102
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Paź 2013
Posty: 154
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#25 30 Kwi 2014 21:38   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Akurat u mnie standardowo był wąż z małym gwintem a duży sobie dokupiłem.
Powrót do góry
   
Nargo
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 141
Miasto: Paczków

Post#26 01 Maj 2014 14:23   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Do lutowania twardego acetylenem jest fajny palniczek Link raz miałem okazję próbować i 28 poszło jak na lucie miękkim.
Powrót do góry
   
Pawlo-3102
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Paź 2013
Posty: 154
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#27 01 Maj 2014 14:32   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


Pracowałem przy użyciu podobnego narzędzia i tam podczas lutowania trzeba było trzymać palec na spuście (w tym REMS-ie też tak pewnie jest) co po dłuższym czasie stawało się denerwujące (i wymuszało jedną pozycję trzymania palnika).W warunkach budowlanych dość szybko "zdechł" mechanizm zapalania.
Powrót do góry
   
bachus1
Specjalista - kolektory słoneczne
Specjalista - kolektory słoneczne


Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 861
Miasto: gdańsk

Post#28 01 Maj 2014 23:20   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


kaszel napisał:
Witam serdecznie.



Po ostygnięciu materiału zostaje mi na nim taki dziwny ciemny nalot, który dość łatwo się łuszczy. Bez problemu mogę go zetrzeć gąbką do czyszczenia z zewnątrz. Niemniej w środku rurek dzieje się tak samo - a tam już tego nie usunę. Co robię źle?

Nic nie robisz źle. Ten "nalot"to tlenek miedzi. Im dłużej będziesz grzał tym go wiecej bedzie. To normalny objaw i się tym nie przejmuj.
Powrót do góry
   
jack63
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 3891
Miasto: Kraków

Post#29 02 Maj 2014 10:17   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


bachus1 napisał:
To normalny objaw i się tym nie przejmuj.

Objaw jest normalny gdy lutujemy bez użycia azotu wpuszczonego do wnętrza rury.
To czy się przejmować ta zendrą czy nie zależy od tego co w tej rurze będzie płynąć i jak ato instalacja. W chłodnictwie jest to niedopuszczalne i grozi zatkaniem filtra lub innego elementu o małym przekroju. Zawsze trzeba brać tą zendrę pod rozważania. W zależności od sytuacji olewamy problem lub stosujemy środki zaradcze.
Pawlo-3102 napisał:
Pracowałem przy użyciu podobnego narzędzia i tam podczas lutowania trzeba było trzymać palec na spuście (w tym REMS-ie też tak pewnie jest) co po dłuższym czasie stawało się denerwujące (i wymuszało jedną pozycję trzymania palnika).W warunkach budowlanych dość szybko "zdechł" mechanizm zapalania.

Nie wiem o co ci chodzi? Przecież palnika nie trzeba gasić. Wystarczy skierować płomień obok rury/kolanka/itp.
Powrót do góry
   
Pawlo-3102
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Paź 2013
Posty: 154
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#30 02 Maj 2014 16:16   

Re: Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?


jack63 napisał:
Nie wiem o co ci chodzi? Przecież palnika nie trzeba gasić. Wystarczy skierować płomień obok rury/kolanka/itp.


Czasami tak się nie da.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Lutowanie twarde miedzi - jak to robić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Lutowanie twarde miedzi(instalacja gazowa) (40)
Lutowanie miedzi z aluminium (2)
Lutowanie miedzi - przerobienie grzejnika 60 na 50 (8)
Lutowanie twarde palnikami na propan (13)
Lutowanie twarde palnikiem na propan-butan ????? (18)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.165 seconds

elektroda.pl temat RSS