FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Akumulatory do wkrętarki - regeneracja.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Power Supplies, Chargers -> Akumulatory do wkrętarki - regeneracja.
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#31 20 Jan 2012 00:51   

Re: Akumulatory do wkrętarki - regeneracja.

filipcio wrote:
1,5% miesięcznie to aku NiMH w najnowszej dostępnej technologii jak np:Sanyo Eneloop"(Zachowuje 75% pojemności po 36 miesiącach -seria UTG - 85% pojemności po 12 miesiącach)"GP ReCyko,itd. :D

Dzięki za sprostowanie :) Rozumiem, że ogniwa Ni-Cd szybciej tracą ładunek, ale to nie zmienia faktu, że na drugi dzień nie powinny tracić ponad 50% :)

Joker. Bardzo ci dziękuję za cenną wskazówkę. Jeśli dobrze ciebie rozumiem. Jutro kupuję rezystor 1Ohm 2W i na full naładowanym sprawdzam różnicę pomiędzy "luźnym a obciążonym ogniwem"

Do drugiego testu kupuję małą żarówkę na 18V powiedzmy 1W zapinam na aku i czekam aż się rozładuje. (Pytanie jak długo będzie się rozładowywać taki aku 1,2Ah pod żarówką 1W zakładając, że jest sprawny.) Po rozładowaniu sprawdzam napięcie na ogniwach, czy na uszkodzonym mogę się spodziewać spadków do 0V ???
Back to top

Joker.
Poziom 20
Poziom 20

Post#32 20 Jan 2012 08:52   

Co do żarówki, wystarczy o mocy nie większej niż do kilku watów. Jak długo rozładowywać? - sprawdzaj napięcie (pod obciążeniem). Poniżej 0.9V jest rozładowane ogniwo.
Back to top

zasilaczwarsztatowy
Poziom 12
Poziom 12

Post#33 24 Jan 2012 19:53   

Witam, korzystając z tego, że masz rozebrany akumulator, czy mógłbyś podać mi co jest w nim i na jakiej nóżce podpięte, bardzo proszę.
Z góry dziękuje.
Back to top

Kupczak
Poziom 5
Poziom 5

Post#34 24 Jan 2012 21:54   

Wszystkie ogniwa są ze sobą połączone szeregowo przy czym na minusowym styku jest jakiś element nawet nie wiem co to może być przewód z tego idzie na osobny styk. może jakieś uziemienie, nie wiem. Załączam zdjęcie podglądowe.

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2012 21:54   

Back to top

zasilaczwarsztatowy
Poziom 12
Poziom 12

Post#35 25 Jan 2012 16:43   

Ale to jest akumulator hilti?
Back to top

Kupczak
Poziom 5
Poziom 5

Post#36 25 Jan 2012 16:56   

To jest aku Ferm FCDB-1800K2
Back to top

zasilaczwarsztatowy
Poziom 12
Poziom 12

Post#37 25 Jan 2012 17:08   

Mi chodzi o hilti z pierwszego postu.

Dodano po 1 [minuty]:

A jeśli chodzi o połączenia to te jak i gdzie jest podpięty termistor i tym podobne.
Back to top

Kupczak
Poziom 5
Poziom 5

Post#38 04 Feb 2012 00:06   

Porobiłem testy o których mówiliście. W sumie nie zrobiłem dokładnie tak jak radziliście bo nie miałem potrzebnych elementów :/

Zrobiłem tak zmierzyłem każde ogniwo na aku naładowanym na 100% pod obciążeniem silniczka wkrętarki miałem rezystor 1,8 Ohm ale wyniki pod obciążeniem i bez były takie same :/ Na wkrętarce różnica była.

Największe różnice były na ogniwach AKU 1
6. 1,2 V ->0,4 V
10. 1,2 V -> 0,5 V
14. 1,2 V -> 0,0 V
Na pozostałych max różnica wychodziła 0,3V. Taka różnica jest dopuszczalna ??
Potem rozładowałem akumulator żarówką 12V 5W (niestety innej nie miałem pod ręką) Długo to nie trwało.
Jak zmierzyłem napięcie na ogniwach pod tą żarówką gdzie już bardzo przygasała to w miare wysokie napięcie było na ogniwie
1. 1,1 V
7. 1.0 V
11. 1.0V
15. 0,9 V

Reszta była bardzo słaba albo wogóle 0,0 :/

Jeśli dobrze rozumiem to z tego aku nadawałyby się tylko 5 ogniw
1
7
11
12
15

Aku 2 100% naładowany tylko na jednym ogniwie są spadki pod obciążeniem wkrętarki do 0,6
Rozładowana: na ogniwach 2,5,8,10,15 było od 1,2V-1,1 V pod obciążeniem żarówki.

I jeszcze taka sprawa, na jakiej zasadzie działa automatyczna ładowarka u mnie pisze że ładuje w godzinę, tzn że po godzinie ona się sama wyłącza a czy takie szybkie ładowanie nie szkodzi ogniwom ??? Co z tego że kupie nowe ogniwa jak się później okaże że po paru cyklach też się posypią ??
Back to top

Joker.
Poziom 20
Poziom 20

Post#39 04 Feb 2012 16:05   

Kupczak wrote:
Największe różnice były na ogniwach AKU 1
6. 1,2 V ->0,4 V
10. 1,2 V -> 0,5 V
14. 1,2 V -> 0,0 V

Czyli te są bezwzględnie do wymiany.

Kupczak wrote:
Jak zmierzyłem napięcie na ogniwach pod tą żarówką gdzie już bardzo przygasała to w miare wysokie napięcie było na ogniwie
1. 1,1 V
7. 1.0 V
11. 1.0V
15. 0,9 V

Reszta była bardzo słaba albo wogóle 0,0 :/

Z tymi co 0,0V na razie sie wstrzymaj z wymianą. Po prostu mają mniejszą pojemność ale powinny być mocne po naładowaniu.

Dodano po 11 [minuty]:

Kupczak wrote:
Aku 2 100% naładowany tylko na jednym ogniwie są spadki pod obciążeniem wkrętarki do 0,6

Ten jeden też wymień.
Kupczak wrote:
I jeszcze taka sprawa, na jakiej zasadzie działa automatyczna ładowarka u mnie pisze że ładuje w godzinę, tzn że po godzinie ona się sama wyłącza a czy takie szybkie ładowanie nie szkodzi ogniwom ???

Bada napięcie na akumulatorze. Prąd ładowania obliczony jest na około godzinę. Chociaż może być też na zasadzie wzrostu temperatury, jest w akumulatorze termistor. (niech mnie ktoś uzupełni bo dokładnie nie wiem) Takie szybkie ładowanie, dużym prądem szkodzi ogniwom.
Back to top

Kupczak
Poziom 5
Poziom 5

Post#40 04 Feb 2012 22:56   

Więc jednego dobrego aku z tego nie zrobię :) musze załatwić jeszcze jakiś padnięty aku ;P
Więc ładowarka też się kwalifikuje do wymiany. A może da radę tę jakoś przerobić ??

Patrząc na ceny to za 15 ogniw wychodzi jakieś 150zł jak jeszcze będę musiał wymienić ładowarkę to dochodzi kolejna 100 i zaczyna się to robić trochę nieopłacalne :/
Back to top

laaant
Poziom 11
Poziom 11

Post#41 07 Feb 2012 22:30   

Ponieważ mój post na temat aku sanyo eneloop został uznany za reklamę i został usunięty do kosza,napiszę trochę o akumulatorach i ich wlaściwościach.NI cd bardzo dobry akumulator, ale jak wpadłeś na pomysł doładowania, przed całkowitym rozładowaniem, zapamietał proces i działał jakby było go połowe albo ćwierć. Ni-Mh nie posiadał już tej wady, ale nigdy nie mogłeś na niego liczyc kiedy leżał nieużywany. .Sam się rozładował.Ni mh po wyjęciu z ładowarki traci do 30 procent ładunku. i ok 3 procent każdego dnia. Nie posiadaja tych wad nowe produkty eneloop .I jeszcze jeden pomysł na przedłuzenie żywotności akumulatorów nimh.Wkładasz go na kilka godzin do zamrażarki.Wyciagasz
ładujesz i chodzi jeszcze jakiś czas .obojetnie czy to z telefonu czy z zakrętarki.
Nie będe sie rozpisywał co sie dzieje w aku bo to nikogo nie obchodzi. Ważne ze działa.
Back to top

rzeszutek1
Poziom 16
Poziom 16

Post#42 07 Feb 2012 23:09   

Typowe akumulatory NI-Cd mają samo rozładowanie rzędu 1% ale na dobę, a nie miesiąc. Samo zatrzymanie wkrętarki nie świadczy o niczym - zależy ile kto ma pary w ręce i samej mocy wkrętarki. Mam markową wkrętarkę 18V przywiezioną z USA i od początku byłem ją w stanie zatrzymać na 2 biegu, choć było bardzo ciężko. Na pierwszym biegu nie ma jednak szans. Po 5 latach tez padły akumulatory. Zakupiłem więc w serwisie aukcyjnym nowy pakiet ogniw za cenę ok 70 zł z przesyłką. Są to baterie akumulatorów 15x1,2V 1,5 Ah Ni-Cd - trzeba było tylko przelutować diodę i zaciski. Muszę powiedzieć, że sprawują się świetnie. Wcześniej bawiłem się w robienie 1 baterii z 2 uszkodzonych - wybierając te najlepsze, ale szczerze nie było cudów i bateria rozładowywała się dość szybko. Trzeba kupić nowe ogniwa i się nie zastanawiać.
Back to top

Joker.
Poziom 20
Poziom 20

Post#43 07 Feb 2012 23:44   

laaant wrote:
NI cd bardzo dobry akumulator, ale jak wpadłeś na pomysł doładowania, przed całkowitym rozładowaniem, zapamietał proces i działał jakby było go połowe albo ćwierć.

Testowałem tak dwie sztuki R6 Ni-Cd. Rozładowałem około 30-50% pojemności i doładowałem do pełna. I tak przez pięć razy. Wcześniej przed tym zmierzyłem pojemność na ładowarce procesorowej. Na koniec ponowny pomiar pojemności i na obu akumulatorkach wyszła taka sama, przed jak i po, nic się nie zmniejszyła. Były to najtańsze akumulatorki.
Może obecnie jest lepsza technologia produkcji Ni-Cd?
laaant wrote:
I jeszcze jeden pomysł na przedłuzenie żywotności akumulatorów nimh.Wkładasz go na kilka godzin do zamrażarki.Wyciagasz
ładujesz i chodzi jeszcze jakiś czas

Próbowałem z Ni-Mh, nie pomogło. Zauważyłem wręcz przeciwnie, że podgrzewając Ni-Mh zmniejsza się mu rezystancja wewnętrzna. (też był to R6)
Back to top

laaant
Poziom 11
Poziom 11

Post#44 07 Feb 2012 23:46   

Producenci maszyn akumulatorowych buduja swoje wyroby w oparciu o istniejacy w rynku materiał.W mojej praktyce warsztatu regeneracji ogniw przeważały wyroby hitachi ,sanyo i panasonic , niezależnie od marki wkrętarki.Mówimy o profesjonalnych wkrętarkach.Większość producentów prognozuje wytrzymałość minimalną swoich baterii przy prawidłowej exploatacji na 1000 ładowań.Ale jest jeden wyjątek.Ladowarka ultraszybka matabo 15 minutowa przedłuża żywotność do 1500 ładowań.Sprawdzone i potwierdzone.Tu sie zgadzam z opinią mojego poprzednika że experymentowanie z zużytymi bateriami niema sensu.to prawda ze koszt wymiany jest duży ale lepiej oplaca się zapolowac na okazje proponowane przez producentów , kiedy wkrętarka razem z 2 akumulatorami jest w cenie zakupu 2 nowych akumulatorów.
Back to top

mas444
Poziom 13
Poziom 13

Post#45 18 Feb 2012 18:38   

Mnie także czeka regeneracja akumulatora. Mój akumulator jest ni-mh 2Ah, a zastąpie go ogniwami ni-cd 2,2Ah z modułów lamp awaryjnych. Jedyny problem, to gabaryty. Nowe akumulatory są troszkę większe i nie wiem czy sie zmieszczą do obudowy. Inna rzecz - obudowy nie da sie otworzyć, jest klejona ( 12V Bosch )
Aaaalle, co tam damy radę !
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Feb 2012 18:38   

Back to top

laaant
Poziom 11
Poziom 11

Post#46 18 Feb 2012 22:56   

Tym się nie przejmuj że jest klejona obudowa.Najlepiej rozciąć ją u dołu, w miejscu zakrzywienia.Masz automatyczne prowadzenie lini cięcia.Jak wyciągniesz środek to będziesz wiedział czy się zmieszczą.Nie masz przecie nic do stracenia.To i lepiej że masz nicd bo dłużej żyją.Dół odcinamy dlatego, że zawsze możesz obudowę przedłużyć w razie konieczności. U góry jest ryzyko uszkodzenia zatrzasków, a przedłużenie sprawia kłopot. Ja odcinałem kontówką z1 mm tarczą.
Back to top

Kupczak
Poziom 5
Poziom 5

Post#47 21 Feb 2012 21:09   

Witam po dłuższej nieobecności.

W końcu doszedłem z akumulatorami do ładu :)

Kupiłem pakiet 15 ogniw 1,7Ah Przelutowałem diodę ze starego pakietu naładowałem i jest ok Wkrętarka nie jest jakaś super mocna ale to już chyba wina silnika. W czasie pierwszego ładowania z jednego ogniwa wydobywały się jakieś gazy słychać było syczenie. Pakiet nie był przegrzany. Puki co jest spokój.

Z pozostałych dwóch pakietów zrobiłem jeden. Na razie po naładowaniu wkrętarka ma taką samą moc jak przy nowym aku. Zobaczymy jak długo będzie działać ma tylko 1,2 Ah.

Powiedzcie mi jeszcze czy ten nowy pakiet który kupiłem trzeba kilka razy rozładować i naładować ponownie, żeby uzyskać jak najlepsza pojemność ?? Czy mogę taki zabieg zastosować też do starego aku żeby go trochę polepszyć ??

Dzięki za dotychczasowa pomoc w temacie :)
Back to top

rzeszutek1
Poziom 16
Poziom 16

Post#48 21 Feb 2012 21:17   

Jeśli to są ogniwa Ni-Cd to jak najbardziej można zastosować taki zabieg pełnego naładowania i rozładowania. Tak samo ze starymi ogniwami. Tak w ogóle to te akumulatory zawsze powinny być ładowane dopiero po pełnym rozładowaniu.
Back to top

jurexu
Poziom 6
Poziom 6

Post#49 25 Mar 2012 19:43   

Witam.

Zanim postanowiłem, że o coś się zapytam, a zarazem sugerując proste rozwiązanie poczytałem trochę na temat regeneracji aku z wkrętarek (i nie tylko). Niestety praktycznie nie znalazłem tego, aby ktoś podpowiedział naprawdę tanie, skuteczne, a zarazem jeszcze lepsze, moim zdaniem, rozwiązanie niż dała fabryka oryginalnego akumulatora. Co prawda ktoś zasugerował akumulatorki sanyo enelop, które zbytnio nie tracą pojemności leżąc nieużywane. A przecież można zastosować zwykłe akumulatorki AAA lub AA, które połączyć trzeba ze sobą poprzez polutowanie ze sobą szeregowo odpowiedniej ilości ogniw. Ja mam w swoim akumulatorze 15 sztuk akumulatorków o wysokości bateryjek AAA i grubości pomiędzy R14, a AA. Czyli u mnie jest 15 sztuk po 1,2 V i pojemność 1200mAh. Daje to 18 Volt! Odpowiednio mniej jest akumulatorków przy mniejszych napięciach. Znaczy się, że przy wkrętarce 12 Voltowej w akumulatorze jest 10 sztuk. I teraz zauważcie proszę, że obecnie akumulatorki, te które można kupić na Allegro (oczywiście te lepsze nie badziewie ), o których piszę mają napięcie 1,2 a do tego ich pojemność jest różna, ale większość jest conajmniej 2 krotnie większa niż te Wasze padnięte, a do tego kosztują circa 2 złocisze. Zsuwam na to zasłonę milczenia co do prawdziwej ich pojemności, bo widziałem przed chwilą na Allegro aku AA o ,,niebotycznej'' pojemności 5000mAh!!! Sobie myślę, że jeśli bym zamienił te swoje orginalne akumulatorki o poj. 1200mAh, to wychodzi, że mógłbym robić na jednym wkładzie ze 2 dni non stop :D .

Dobra ale do brzegu. Konkludując: może ktoś z Was ma wiedzę na temat zastosowania rozwiązania, o którym napisałem. Zauważcie też proszę , że łącząc ogniwka np równolegle może zwiększyć jeszcze bardziej pojemność. Np. połączyć 2 bateryjki równolegle między sobą i wtedy napięcie pozostanie oczywiście na poziomie 1,2 Volta, ale pojemność będzie sumą pojemności 2 akumulatorków.
Zauważcie też proszę, że do obudowy baterii z wkrętarki można wpakować trochę sztuk - znaczy się o wiele więcej niż orginalnie, czyli porządnie zwiększyć pojemność, a co za tym idzie zwiększyć czas pracy , że ho ho.

No chyba, że istnieją jakieś przeciwskazania związane np. z prądem ładowania oryginalej ładowarki czy inne jakieś. Dlatego proszę o opinie.

Jeśli ten pomysł był już poruszany na forum to przepraszam. Niestety jak na wstępie napisałem nie doszukałem się tego.

Pozdrawiam J.U.rek Szczecin-Pamięcin
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Other -> Power Supplies, Chargers -> Akumulatory do wkrętarki - regeneracja.
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
BC 700 regeneracja ogniw w akumulatorze wkrętarki (7)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed