Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nie mogę dostać się na router.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Nie mogę dostać się na router.
Autor
Wiadomość
Grubskee
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 684
Miasto: Drezdenko

Post#1 Post autora tematu 05 Sty 2012 19:56   

Nie mogę dostać się na router.


Witam łączę się z biblioteką która ma jeden ruter o adresie 192.168.1.0 i który jest połączony kablem z drugim ruterem o adresie 192.168.1.1. Chciałbym wejść na ten pierwszy aby zwiększyć dB sygnału jednakże nie mam czasu zajść do biblioteki wolałbym to zrobić zdalnie jednakże nie mogę wejść na pierwszy ruter ani przez przeglądarkę ani przez telnet, więc jak to zrobić Panowie no i Panie? :)
Powrót do góry
   
mbo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17183
Miasto: Kujawy

Post#2 05 Sty 2012 20:39   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Znaleźć czas ...

Przy takich danych tylko tyle da się napisać.
Powrót do góry
   
Grubskee
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 684
Miasto: Drezdenko

Post#3 Post autora tematu 05 Sty 2012 20:56   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Nie mam pojęcia co to za router i nie wiem jakbym miał to sprawdzić zdalnie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2012 20:56   





Powrót do góry
   
mbo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17183
Miasto: Kujawy

Post#4 05 Sty 2012 21:33   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Właśnie o to chodzi - przy takim braku danych pozostaje tylko wizyta na miejscu.
Powrót do góry
   
Heinzek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Mar 2005
Posty: 1872
Miasto: Zawadzkie

Post#5 05 Sty 2012 21:43   

Re: Nie mogę dostać się na router.


coś mi nie pasuje z adresami tych routerów. Czy czasem ten pierwszy nie ma adresu 192.168.0.1?
bo jeśli wszystkie są w podsieci 192.168.1.x to ten drugi już robi za switch+AP ? a wejście na pierwszy nie powinno sprawiać żadnych problemów
Powrót do góry
   
Grubskee
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 684
Miasto: Drezdenko

Post#6 Post autora tematu 05 Sty 2012 22:09   

Re: Nie mogę dostać się na router.


No właśnie że nie, Ping odpowiada na 192.168.1.0 może to jakieś inne urządzenie jest?

Dodano po 6 [minuty]:

Do tego drugiego podłączonych jest kilka komputerów przez LAN i neostrada przez ADSL
Powrót do góry
   
Heinzek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Mar 2005
Posty: 1872
Miasto: Zawadzkie

Post#7 05 Sty 2012 22:12   

Re: Nie mogę dostać się na router.


192.168.1.0 to adres broadcast.
gdy ja u siebie chce go wypingować:
"Do you want to ping broadcast? Then -b"

jeśli chcesz zdobyć adres routera który jest nad twoim, wejdź pod adres swojego routera i odczytaj WAN IP
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2012 22:12   





Powrót do góry
   
Grubskee
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 684
Miasto: Drezdenko

Post#8 Post autora tematu 05 Sty 2012 22:45   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Nie mogę dostać się na router.

Dodano po 1 [minuty]:

O ile dobrze pamiętam gdy drugi router się popsuł (niedawno wymienili na nowy) wtedy łącząc się z SSID Biblioteka w WAN Configuration wszędzie było 0.0.0.0

Dodano po 15 [minuty]:

Wie ktoś o co tu chodzi?
Powrót do góry
   
Heinzek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Mar 2005
Posty: 1872
Miasto: Zawadzkie

Post#9 05 Sty 2012 23:03   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Twój router to repeater . adres bramy jest ustawiony na 192.168.1.1 a czy Twój router też posiada adres 192.168.1.1? jeśli tak to do tego pierwszego nie dojdziesz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sty 2012 23:03   





Powrót do góry
   
Grubskee
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 684
Miasto: Drezdenko

Post#10 Post autora tematu 05 Sty 2012 23:41   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Nie, mój router to AirLive G.Duo ich pierwszy router może być repeaterem ale czy repeater może mieć swój własny SSID? a jeżeli tak to czy można skonfigurować repeater? tak mój router to domyślnie 192.168.1.254 więc jak wymienili drugi router i jego adresem był 192.168.1.1 musiałem zmienić adres swojego routera na 192.168.2.254 tyle to jeszcze wiem :)
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#11 06 Sty 2012 00:11   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Na pewno nie ma takiego adresu.
Zapewne ma maskę /24, stąd adres 192.168.1.0 jest adresem sieci, a tam żadnego routera na pewno nie ma.

Po screenie z urządzenia widać, że do nadajnika nie jesteś podłączony, więc jak chcesz się do niego dostać...
Sam nie wiem jak go interpretować. Niby wlan1 nie pracuje, a jednak adres na WAN jest nadany.
Może po prostu administracja routerem jest zablokowana, bramę masz 192.168.1.1 i to jest adres IP routera.
Powrót do góry
   
Heinzek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Mar 2005
Posty: 1872
Miasto: Zawadzkie

Post#12 06 Sty 2012 00:21   

Re: Nie mogę dostać się na router.


????? Powoli bo naprawdę nie rozumiem.
opisz, namaluj jak to działa.

bo z tego co ja rozumiem to
AP biblioteka(192.168.1.1) - AirLive G.Duo Client/AP (192.168.2.254)- komputery

więc na który router chcesz wejść? W bibliotece jest jeszcze jakiś?
Powrót do góry
   
Grubskee
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 684
Miasto: Drezdenko

Post#13 Post autora tematu 06 Sty 2012 00:36   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Wygląda to tak;
Nie mogę dostać się na router.
Powrót do góry
   
Heinzek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Mar 2005
Posty: 1872
Miasto: Zawadzkie

Post#14 06 Sty 2012 00:50   

Re: Nie mogę dostać się na router.


czyli chcesz się połączyć z tym urządzeniem z SSID biblioteka?
to może być zwykły AP. jeśli wejdziesz do tego ZXV10 powinno być gdzieś wypisane jakie urządzenia są aktualnie używane i jakie IP dostały z DHCP
Powrót do góry
   
Grubskee
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 684
Miasto: Drezdenko

Post#15 Post autora tematu 06 Sty 2012 01:17   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Kurcze tylko gdybym wiedział gdzie..

Dodano po 2 [minuty]:

Ok mam wygląda to tak;
Nie mogę dostać się na router.

Dodano po 1 [minuty]:

Wchodziłem na każdy adres i mogę wejść tylko na swój :( 192.168.1.212

Dodano po 3 [minuty]:

Ogólnie to zawsze łączę się przez SSID Biblioteka jak co :)

Dodano po 2 [minuty]:

Aha do drugiego routera (ZXV10) podłaczony jest HUB albo Switch rozdzielający sygnał na kilka komputerów :)

Dodano po 3 [minuty]:

piterus99 napisał:
Po screenie z urządzenia widać, że do nadajnika nie jesteś podłączony, więc jak chcesz się do niego dostać...


Dlatego nie ma tam adresu MAC ponieważ pada deszcz i czasem mi się rozłącza połączenie :)
Powrót do góry
   
Heinzek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Mar 2005
Posty: 1872
Miasto: Zawadzkie

Post#16 06 Sty 2012 13:05   

Re: Nie mogę dostać się na router.


a to co jest na tej tabeli. jesteś na routerze z wifi czy bez? poszukaj tam działu wireless lub wlan
Powrót do góry
   
Grubskee
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 684
Miasto: Drezdenko

Post#17 Post autora tematu 06 Sty 2012 23:33   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Tamta tabela to lista przypisanych adresów interfejsu LAN na drugim routerze,wyłączyłem mu interfejs Wi-Fi.

Dodano po 20 [minuty]:

Tablica Routingu:
Nie mogę dostać się na router.

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

Hej, gdzie są wszyscy? :D

Dodano po 5 [godziny] 21 [minuty]:

MAC punktu dostępu BIBLIOTEKA 00:26:5a:ca:12:b5 wskazuje na jakiegoś D-Linka
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Sty 2012 23:33   





Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#18 07 Sty 2012 02:32   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Z któregoś screena tam wcześniej wynika, że ten D-Link jest pod adresem 192.168.1.215, ale nie dostaniesz się do niego od tej strony.

Zacząłem nabierać wątpliwości, czy masz w ogóle prawo dostępu do tych urządzeń i jako moderator oczekuję wyjaśnienia.
Powrót do góry
   
Grubskee
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 684
Miasto: Drezdenko

Post#19 Post autora tematu 07 Sty 2012 03:32   

Re: Nie mogę dostać się na router.


Jestem tam taką złotą rączką od komputerów i mógłbym pójść i to zrobić :) tyle że chcę się dowiedzieć o co w tym wszystkim chodzi i jak to zrobić zdalnie, w końcu jest wygodniej :)

Dodano po 7 [minuty]:

Teraz gdy kilka adresów w DHCP drugiego routera wygasło został tylko adres 192.168.1.212 który jest adresem mojego routera a przecież jest to lista DHCP z interferjsu LAN. Wie ktoś już o co chodzi? :)

Dodano po 26 [minuty]:

Zauważcie że MAC Biblioteki ma na końcu B5 a DIR-635 ma na końcu 6 nic z tego nie rozumiem :|

Dodano po 0 [sekundy]:

Zauważcie że MAC Biblioteki ma na końcu B5 a DIR-635 ma na końcu 6 nic z tego nie rozumiem :|

Dodano po 57 [sekundy]:

A już rozumiem :) pewnie dlatego że interfejs WiFi ma swój MAC a Lan swój :)

EDIT: Ok jest to po prostu router transparentny :)

Proszę nie pisać posta pod postem. [piterus99]
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Nie mogę dostać się na router.
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS