Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów . Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
kajetan513
Poziom 6
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 06 Sty 2012
Posty: 10
Ocena postów: 2
kajetan513
Poziom 6
Post#1 06 Sty 2012 09:44  Autor tematu   

Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Witam serdecznie .
A więc buduje łodkę zanetową , mozna powiedziec ze kadłub juz mam zrobiony z blachy 5mm
teraz pozostaje mi zakupic elektronike a musze szczerze powiedziec ze nie mam o tym zielonego
pojecia i poprosił bym Państwa o pomoc .A więc tak zalisilanie łodzki ma byc z akumulatorów 6 V.
aparatura bedzie 6 kanałowa, 2 silniki graupner speed 400 i teraz mam problem bo czytałem kilka tematow
na forum i troszke nie kumam ,te silniki musze podłaczyc pod regulator kierunkowy ? a jak tak to czy moze byc jeden
czy kazdy silnik musi miec swój , i czy pod to musze podłaczyć regulator obrotów silnika a potem to wszystko pod odbiornik
? i Czy ktos by mógł mi wyjasnić co to jest system BEC ? Z góry dzienkuje i pozdrawiam .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
pipałosia
Poziom 24
Miasto: POMORZE
Dołączył: 11 Lip 2008
Posty: 722
Pomógł: 38
Ocena postów: 7
pipałosia
Poziom 24
Post#2 06 Sty 2012 10:24    

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Czy ta blacha to nie pomyłka 5mm ?. Z takiej blachy buduje się kontenery wię chyba na taką łódkę to trochę zagruba chyba że ma być wielka ciężka i o bardzo dużej ładowności poza tym do tkich ciężarów to te silniki są nie bardzo to silniki modelarskie. Potrzebna będzie też jakaś aparaura do sterowania.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
płetwa
Poziom 27
Miasto: Garwolin
Dołączył: 18 Sty 2010
Posty: 1108
Pomógł: 67
Ocena postów: 14
płetwa
Poziom 27
Post#3 06 Sty 2012 11:14Pomocny post    

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


System BEC eliminuje z układu konieczność stosowania w układzie dwu niezależnych źródeł zasilania dla odbiornika i regulatora.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kajetan513
Poziom 6
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 06 Sty 2012
Posty: 10
Ocena postów: 2
kajetan513
Poziom 6
Post#4 06 Sty 2012 11:26  Autor tematu   

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Przepraszam pomyłka z mojej strony miałem na mysli 0,5 mm , aparatura juz jest 6-kanałowa odbiornik zasilanie 6v , a co do tego regulatora to mam zamiar kupic takiAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany . Tylko nie wiem czy jedna czy dwie sztuki nio i na zdjeciu widze 6 kabli i nie mam pojecia do czego sa te 2 cienkie czerwone .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
mkrysz8
Poziom 19
Miasto: Ostrów Wielkopolski
Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 263
Pomógł: 38
Ocena postów: 60
mkrysz8
Poziom 19
Post#5 06 Sty 2012 12:32    

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Będziesz potrzebował dwa te regulatory, BEC zewnętrzny nie będzie potrzebny, co do zdjęcia - nie dostaniesz tego przewodu do odbiornika w zestawie, musisz sam go dokupić, a te zasilające i do silników - są tak sztywne, że powyrywasz sobie nimi scieżki, lepiej odrazu kupić przewdód silikonowy, na stabilizatory przydają się małe radiatory (również nie ma ich w zestawie) i oba regulatory jeszcze dodatkowo chłodzić aktywnie.

Aparatura musi mieć miksowanie kanałów, jeśli nie ma to konieczny v-tail mixer.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kajetan513
Poziom 6
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 06 Sty 2012
Posty: 10
Ocena postów: 2
kajetan513
Poziom 6
Post#6 06 Sty 2012 13:03  Autor tematu   

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


I tu pojawia sie pierwszy problem , jeżeli zastosuje 2 regulatory to bede mial 2 wtyczki do podłączenia do aparatury a do gazu jest tylko jedno ? . A co by sie stało ja by 2 silnik podłaczyć pod kostkę a dopiero potem do regulatora i wtedy stosuje 1 regulator np. 40 A a moje silniki kazdy pobiera po 4 A tagże mam 32 A zapasu .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
mkrysz8
Poziom 19
Miasto: Ostrów Wielkopolski
Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 263
Pomógł: 38
Ocena postów: 60
mkrysz8
Poziom 19
Post#7 06 Sty 2012 13:12Pomocny post    

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Poczytaj sobie o mixowaniu kanałów (wnioskuję, że chcesz skręcać silnikami, a nie sterem kierunku). Poza tym Twoje silniki pod obiążeniem NA PEWNO pobierają dużo więcej, a ten regulator według mnie wytrzyma ok. 15A prądu ciągłego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
DonRomano
Poziom 33
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 56
DonRomano
Poziom 33
Post#8 06 Sty 2012 15:19Pomocny post    

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Więc tak, budowałem w lecie taką łódkę znajomemu.
Łódka plastik, jeden silnik.
Ster kierunku za śróbą napędową.
Bez regulatora, serwo załącza mikrowłączniki albo do przodu albo do tyłu.
Trzecie serwo to wyrzut zanęty.
Pływa do dziś, czego potrzeba więcej?
Po co sobie komplikować życie?
Zasilanie odbiornika i serw to lm 7805.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kajetan513
Poziom 6
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 06 Sty 2012
Posty: 10
Ocena postów: 2
kajetan513
Poziom 6
Post#9 06 Sty 2012 18:01  Autor tematu   

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Nio wiec tak bardzo dzienkuje za odpowiedzi na pewno cos pomogly .
Narysowałem w paincie schemta jak zamierzam podłaczyc ta cała swoja elektronike .

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
kajetan513
Poziom 6
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 06 Sty 2012
Posty: 10
Ocena postów: 2
kajetan513
Poziom 6
Post#10 06 Sty 2012 18:08  Autor tematu   

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


przepraszam tam nie jest regulator napiecia tylko dwukierunkowy :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mkrysz8
Poziom 19
Miasto: Ostrów Wielkopolski
Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 263
Pomógł: 38
Ocena postów: 60
mkrysz8
Poziom 19
Post#11 06 Sty 2012 18:30    

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Postaraj się pisać bez błędów...
Dalej nie wiem jak chcesz skręcać, masz osobny ster kierunku, czy skręt za pośrednictwem zmiany obrotów/kierunku obrotów silników?

Akumulatory połączone szeregowo czy równolegle?
Odbiornika zasilasz z BECa, który jest w regulatorze, a zasilanie z akumulatorów idzie bezpośrednio w Twoim przypadku TYLKO do regla.
Wyłącznik bym dał już po połączeniu obu akumulatorów, a bezpiecznik przed nim.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
kajetan513
Poziom 6
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 06 Sty 2012
Posty: 10
Ocena postów: 2
kajetan513
Poziom 6
Post#12 06 Sty 2012 19:09  Autor tematu   

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


A wienc tak skrecac beda za pomoca steru ktory bedzie sterowany przez serwomechanizmAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany tak jak na tym zdjeciu , silniki maja poruszac sie tylko w przod i tyl ,napiecie tak jak kolega napisal poprowadze odrazu do BECa ,a jak kolego mysli dwa silniki pod jeden regulator dwukierunkowy to nie sprawdzi czy lepiej odrazu odpuscic sobie ten pomysł ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mkrysz8
Poziom 19
Miasto: Ostrów Wielkopolski
Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 263
Pomógł: 38
Ocena postów: 60
mkrysz8
Poziom 19
Post#13 06 Sty 2012 19:16Pomocny post    

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Można tak zrobić, ale ten regulator raczej tego nie wytrzyma, te silniki go zabiją, poza tym będziesz potrzebował osobny BEC, skoro masz tyle serw do zasilenia.
Lepiej zrobić tak jak wyżej ktoś napisał - zamiast regla mikro serwo, które załącza mikroswitche, te z kolei załączają przekaźnik, na pewno będzie taniej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kajetan513
Poziom 6
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 06 Sty 2012
Posty: 10
Ocena postów: 2
kajetan513
Poziom 6
Post#14 06 Sty 2012 19:25  Autor tematu   

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


CZYLI KUPIE 2 REGULATORY PODPNE JE POD JEDNA WTYCZKE I DO ODBIORNIKA POD GNIAZDO GAZU .A TE SERWOMECHANIZMY TO ODRAZU PODLANCZAC DO ODBIORNIKA ?DRUGIE PYTANIE DO KTOREGO REGULATORA MAM PODŁĄCZYĆ ZALINALNIE , CZY DO KAZDEGO ,A OD KTOREGO ZASILIC ODBIORNIK ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mkrysz8
Poziom 19
Miasto: Ostrów Wielkopolski
Dołączył: 20 Wrz 2008
Posty: 263
Pomógł: 38
Ocena postów: 60
mkrysz8
Poziom 19
Post#15 06 Sty 2012 19:30    

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Edytowałem poprzedni post, przeczytaj go.

Możesz kupić dwa regulatory i podłączyć oba kabelkiem Y pod jeden kanał, ale wypnij z z jednej wtyczki środkowy przewód, tak byś nie zasilał odbiornika dwoma stabilizatorami.
Według mnie musiał by tam być jeszcze osobny BEC (wtedy wypinasz środkowe przewody z obu wtyczek) - poszukaj, a na pewno znajdziesz jak się tego używa.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kajetan513
Poziom 6
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 06 Sty 2012
Posty: 10
Ocena postów: 2
kajetan513
Poziom 6
Post#16 06 Sty 2012 19:45  Autor tematu   

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


WIELKIE DZIENKI MYSLE ZE TERAZ BEZ PROBLEMU MOGE ZAMAWIAC CZESCI I BRAC SIE ZA ELEKTRYKE . DZIENKUJE

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
DonRomano
Poziom 33
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 29 Sie 2003
Posty: 2718
Pomógł: 196
Ocena postów: 56
DonRomano
Poziom 33
Post#17 06 Sty 2012 19:51Pomocny post    

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Tiaa, powodzenia.Czekamy na następne posty. :D :D :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kajetan513
Poziom 6
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 06 Sty 2012
Posty: 10
Ocena postów: 2
kajetan513
Poziom 6
Post#18 06 Sty 2012 20:03  Autor tematu   

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


A wiec skoro tak nalegacie to flustruje mnie jedno pytanie po co mam odcinac te kable , nawet jak bym podlaczyl pod tego y te dwa regulatory i je bezposrednio do odbiornika to napiecie bedzie takie same . Tak mi sie wydaje :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Miasto: Opalenica
Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 25245
Pomógł: 1094
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Post#19 07 Sty 2012 02:10    

Re: Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .


Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.13.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Łódka zanetowa skompletoowanie podzespołów .
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.134 seconds

elektroda.pl temat RSS