| Author |
szeryfmajonez Poziom 16

|
06 Jan 2012 23:23 Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Posiadam Opla Astrę II (G) 2.0 DTI 101KM z 2001r. Mam problem z migającymi światłami. Problem polega na tym, że jak zapalam zimny samochód, włączam światła i jak zaczynam gazować to światła migają. Odbywa się to na zasadzie - jak dodam gazu jest ok - jak puszczam gaz to w tym momencie następuje przygaśnięcie świateł w całym aucie.
Sprawdziłem napięcie miernikiem - ładowanie 14,1V po przegazowaniu spada do około 13,8V. Podpiąłem auto pod kompa i po przegazowaniu napięcie spada z 14,1V do 13,2V. I w tym momencie następuje przygaśnięcie świateł.
Świece żarowe wymieniłem na nowe - 3 miesiące temu NGK. Akumulator zeszłoroczny. Przekaźnik świec żarowych został wymieniony na nowy. Ktoś pewnie powie, że świece są dogrzewane przez jakiś czas. Racja. Ale jak przestaną być dogrzewane to światła dalej mrugają.
Jedyne spostrzeżenie jest takie, że jak ściągnę kapturki ze świec - światła nie mrugają. Jak wypnę przekaźnik świec - światła nie mrugają. Jak odepnę czujnik temperatury - światła nie mrugają. Światła przestają mrugać wtedy, kiedy silnik złapie temperaturę. Tylko podniesie się wskazówka od temperatury i światła zaczynają działać normalnie.
Gdzie szukać przyczyny takich problemów? Tylko proszę nie pisać, że ople tak mają bo takie coś dzieje mi się od 2 tygodni.
|
|
| Back to top |
|
 |
archaniol40 Poziom 18

|
07 Jan 2012 00:06 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Masy, plusy, alternator do sprawdzenia. Alternator na stół probierczy z obciążeniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jan 2012 00:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ravelation Poziom 17

|
07 Jan 2012 00:17 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Wydaje się ze przyczyną tego są świece skoro po odłączeniu jest ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
enauto Poziom 20

|
07 Jan 2012 01:02 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Podłącz kontrolkę na świece i zobacz czy po zdjęciu nogi z gazu się zapala.
Zrób prawdziwą diagnostykę silnika, przy zimnym silniku na biegu jałowym grzeją świece aby praca silnika była "kulturalna" na ubogiej mieszance. Wygląda na zły odczyt temp. silnika przez sterownik.
|
|
| Back to top |
|
 |
Cowboy zagrabie Poziom 17

|
07 Jan 2012 01:10 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Ja bym postawił na zwarcie przewodu zasilającego świecę żarową do masy, może gdzieś w okolicy kolektora wydechowego?
|
|
| Back to top |
|
 |
szeryfmajonez Poziom 16

|
07 Jan 2012 01:55 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
| archaniol40 wrote: |
| Masy, plusy, alternator do sprawdzenia. Alternator na stół probierczy z obciążeniem. |
Masy posprawdzałem, powyczyszczałem. Klemy czyściłem. Alternator jest nowy. Na nowym jak i na starym objaw jest ten sam. Czyli miganie świateł.
Dodano po 4 [minuty]:
| enauto wrote: |
Podłącz kontrolkę na świece i zobacz czy po zdjęciu nogi z gazu się zapala.
Zrób prawdziwą diagnostykę silnika, przy zimnym silniku na biegu jałowym grzeją świece aby praca silnika była "kulturalna" na ubogiej mieszance. Wygląda na zły odczyt temp. silnika przez sterownik. |
Chodzi Ci o włożenie jednej końcówki kabla od żarówki do kapturka a drugi koniec przyłożyć do świecy i to obserwować? I dokładnie tak jak piszesz, wszystko jest spowodowane przez temperaturę. Jak tylko wskaźnik się podniesie wszystko jest ok. I czy winę za to może ponosić czujnik temperatury silnika?
Dodano po 32 [sekundy]:
| Cowboy zagrabie wrote: |
| Ja bym postawił na zwarcie przewodu zasilającego świecę żarową do masy, może gdzieś w okolicy kolektora wydechowego? |
Sprawdzałem te przewody i żadnego przebicia nie mają.
|
|
| Back to top |
|
 |
archaniol40 Poziom 18

|
07 Jan 2012 18:43 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Może coś z przekaźnikiem od świec i sterowaniem nim. Może przerywa, przez co pulsują światła.
|
|
| Back to top |
|
 |
sputnik1 Poziom 14

|
07 Jan 2012 18:46 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Alternator pewnie, duży pobór prądu przy podgrzewaniu swiec na zimnym jeszcze silniku i nie wyrabia pewnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
szeryfmajonez Poziom 16

|
07 Jan 2012 19:09 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Co do przekaźnika no to był wymieniony na nowy jak pisałem wyżej.
Co do alternatora no to pisałem wyżej, że jak świece przestają być dogrzewane to światła dalej mrugają.
|
|
| Back to top |
|
 |
enauto Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
szeryfmajonez Poziom 16

|
08 Jan 2012 00:03 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Kolego, oczywiście że nie patrzę na kontrolkę na zegarach - tam to znika od razu po odpaleniu silnika. Normalnie świece przestają grzać po około 3-5 minutach. Po tym czasie świece nie są dogrzewane a światła dalej mrugają.
Co do tych tematów to oczywiście wszystkie przeczytałem, te jak i inne. Tylko szkoda, że większość z nich jest blokowana bez podania przyczyny awarii.
|
|
| Back to top |
|
 |
enauto Poziom 20

|
08 Jan 2012 00:06 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Zrób tą kontrolkę i sprawdź czy w tym czasie gdy jeszcze jest mruganie świateł po zdjęciu nogi z gazu się zaświeci.
|
|
| Back to top |
|
 |
szeryfmajonez Poziom 16

|
09 Jan 2012 15:06 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
| Zrób tą kontrolkę i sprawdź czy w tym czasie gdy jeszcze jest mruganie świateł po zdjęciu nogi z gazu się zaświeci. |
Dzisiaj zrobiłem patent z tą żarówką - po skończeniu dogrzewania świec żarówka przestaje świecić i przy zdjęciu nogi z gazu się nie zaświeca. Oczywiście światła mrugają cały czas.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jan 2012 15:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
decybel91 Poziom 22

|
09 Jan 2012 20:26 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Ile kosztował ten "nowy" alternator?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jan 2012 20:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szeryfmajonez Poziom 16

|
09 Jan 2012 21:20 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Koszt alternatora - 570zł
|
|
| Back to top |
|
 |
enauto Poziom 20

|
09 Jan 2012 21:25 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
| szeryfmajonez wrote: |
| Jedyne spostrzeżenie jest takie, że jak ściągnę kapturki ze świec - światła nie mrugają. Jak wypnę przekaźnik świec - światła nie mrugają. Jak odepnę czujnik temperatury - światła nie mrugają. Światła przestają mrugać wtedy, kiedy silnik złapie temperaturę. Tylko podniesie się wskazówka od temperatury i światła zaczynają działać normalnie. |
| Dzisiaj zrobiłem patent z tą żarówką - po skończeniu dogrzewania świec żarówka przestaje świecić i przy zdjęciu nogi z gazu się nie zaświeca. Oczywiście światła mrugają cały czas. |
Jedno drugiemu przeczy, chyba,że masz układ podgrzewania cieczy podobny jak w VW.
|
|
| Back to top |
|
 |
szeryfmajonez Poziom 16

|
09 Jan 2012 22:10 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Mam jeszcze dwie inne osoby, które posiadają ople, zafirę i astrę i mają dokładnie to samo - w internecie kilkaset postów na ten temat. Odpowiedzi brak.
|
|
| Back to top |
|
 |
enauto Poziom 20

|
10 Jan 2012 11:07 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
| Jedyne spostrzeżenie jest takie, że jak ściągnę kapturki ze świec - światła nie mrugają. Jak wypnę przekaźnik świec - światła nie mrugają. |
Rozumię, że tą kontrolką sprawdzałeś na jednej świecy. Spróbuj na pozostałych. Jak masz dostęp do amperomierza cęgowego sprwdź jaki jest wtedy pobór prądu.
Napisz jakie są obroty silnika w obu przypadkach. Jeżeli masz alternator Boscha a masz możliwość podmienić na Valeo to też spróbuj.
|
|
| Back to top |
|
 |
decybel91 Poziom 22

|
10 Jan 2012 17:59 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
W oplu nie montowano alternatorów Valeo WOGÓLE!
tutaj zastaje Delphi lub Bosch.
A ten alternator to Bosch siatkowy nowszego typu?
|
|
| Back to top |
|
 |
enauto Poziom 20

|
10 Jan 2012 23:17 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
| podmienić na Valeo to też spróbuj |
Moja pomyłka - oczywiście Delphi.
|
|
| Back to top |
|
 |
ravelation Poziom 17

|
11 Jan 2012 23:58 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Jak odepnę czujnik temperatury - światła nie mrugają. Światła przestają mrugać wtedy, kiedy silnik złapie temperaturę. Tylko podniesie się wskazówka od temperatury i światła zaczynają działać normalnie. |
a zmierz rezystancje czujnika na zimno i zapnij zamiast niego rezystor.
|
|
| Back to top |
|
 |
bbaj Poziom 4

|
06 Feb 2012 21:18 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Witam
Mam taki sam problem w swoim oplu.
Światła zaczynają mrugać jak włączę silnik. Mrugają zewnętrzne światła jak i wewnętrzne, już pomału robi się to uciążliwe dla wzroku. Mruganie i mnie działa w "rytm" silnika. Wcześniej miałem tylko ma małych obrotach teraz zauważyłem że nawet na średnich czyli do 2 do 3 tysięcy też mruga. Przez to mruganie tylko żarówki wymieniam. Mechanik powiedział że to do wspomagania i wystarczy jakiś czujnik tylko wymienić ale nie wiem czy to jest to. Po pomiarze złączy akumulatora na włączonym silniku miałem wyniki od 13,9 - 14,2 ale po załączniu świateł wyniki wynosiły od 13,2 - 13,9. Przyznam że akumulator ma 2 lata i nawet wymiana nic nie dała. Teraz będe próbował regulator napięcia wymienić. I zobacze jaki będzie rezultat. Jak ktoś ma inny pomysł to prosze o informację.
|
|
| Back to top |
|
 |
Cowboy zagrabie Poziom 17

|
06 Feb 2012 22:17 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Identyczne objawy, nie zawsze mają taką samą przyczynę, Miałem taki objaw w autobusie, przekopałem wszystko i nic. Wreszcze przyszły mrozy i zaczęły się problemy z rozruchem. Poprawiłem mocowanie kabla masowego, pomiędzy nadwoziem a silnikem. Przy okazji ustąpiło mruganie świateł. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
szeryfmajonez Poziom 16

|
06 Feb 2012 23:38 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Piszesz o wymianie jakiegoś czujnika a co to za magiczny czujnik i za co on odpowiada? U mnie jest tak, że jak silnik złapie temperaturę to światłą nie mrugają. Akumulator u mnie ma niecały rok, nowe świece. Jakiś miesiąc temu miałem tak, że światła mrugały tylko przy zmianie biegów z niższego na wyższy. Dzisiaj zauważyłem, że mruganie następuje w drugą stronę, czyli z wyższego na niższy też mrugają. Oczywiście przy dodaniu gazu i puszczeniu (na biegu jałowym) jest to samo.
|
|
| Back to top |
|
 |
bbaj Poziom 4

|
07 Feb 2012 15:32 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
U mnie światła mrugają przez cały czas od momentu uruchomienia silnika do momentu wyłączenia. Jeszcze na początku na obrotach powyżej 2,5tys światłą świeciły normalnie teraz już tak nie ma. Nawet jak silnik się zagrzeje to światłą mrugają.
Jak już pisałem wcześniej światła mrugają w rytm silnika. Jak by silnik nie dawał rady ładować. Ale nie wiem. Po prostu zgaduje. A co do czujnika to nie wiem o jaki chodzi. Tak mi powiedział mechanik. Ale że nie umiał załatwić tego czujnika to mi go nie wymienił. Jakiś czujnik od wspomagania który pobiera za dużo prądu i przez to podobno mrugają światła.
|
|
| Back to top |
|
 |
decybel91 Poziom 22

|
07 Feb 2012 21:46 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Przecież tam nie ma żadnego czujnika od wspomagania.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbig25 Poziom 4

|
08 Feb 2012 10:59 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Witam, też mam ten sam silnik i jak przedmówcy pisali podobny objaw na zimnym silniku przygasają zauważalnie światła nawet wyświetlacz od radia "mruga" przy zmianie biegów, ustaje po przejechaniu ok 20 km. Zaczęła się zima i akumulator do wymiany ciężko palił a w końcu w ogóle- okazało się że jedna cela nie trzymała-pomiar na specjalnym mierniku z diagnozą. Po wymianie spokój. Założyłem 74 a było 72 Ah.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
szeryfmajonez Poziom 16

|
08 Feb 2012 11:32 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Spokój z mruganiem świateł czy spokój z trudnym odpalaniem?
|
|
| Back to top |
|
 |
bbaj Poziom 4

|
08 Feb 2012 12:26 Re: Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła |
|
|
|
Samochód mi odpala bez problemu. Tylko mam problem z mruganiem świateł.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2012 12:26 |
|
|
|