| Author |
kybernetes Poziom 22

|
05 Feb 2012 22:10 Re: Obrotomierz diodowy na LM3914 |
|
|
|
Ehmm... pierwsze koty za płoty, następna będzie lepsza. Tylko najpierw potrenuj lutowanie. I kup butelkę denaturatu do mycia płytki po lutowaniu. I stosuj dobry topnik. A płytkę zrób na nowo, bo miedź powinna być po stronie przeciwnej do elementów - na co zwrócił już uwagę kolega emeryt2. Do jednej sztuki nie potrzebujesz wynalazków - kalka, pisak olejowy i paczka wytrawiacza. Albo lepiej potrenuj metodę z żelazkiem, przyda Ci się na przyszłość.
A co do samego układu - to nie podejmuję się rozszyfrowania o co tam biega w takim stanie - bo tam może być wszystko, od niewłaściwego połączenia, przez zimne luty aż do przegrzanych elementów.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlodyellow Poziom 8

|
07 Feb 2012 17:56 Re: Obrotomierz diodowy na LM3914 |
|
|
|
Dochodzę do wniosku, że na pewno jest coś z układem TLC 555... Przelutowałem wszystko wokół tego układu a i tak nie działa... Jak zauważyliście jest to moja pierwsza płytka. Jako topnika używam kalafonii, do czyszczenia użyłem rozpuszczalnika.
Bez stworzenia nowej płytki się chyba rzeczywiście nie obędzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlodyellow Poziom 8

|
08 Feb 2012 21:06 Re: Obrotomierz diodowy na LM3914 |
|
|
|
Z ciekawości rozlutowałem moją płytkę i złożyłem układ na nowo na płytce uniwersalnej.
Niestety bezskutecznie wciąż układ pracuje tak samo... Wymieniłem po raz kolejny NE555 na TLC555, wymieniłem kondensatory i nic.
Gdy odłączyłem R4 od 3 nóżki TLC i podłączyłem tam diodę minusem, a plusem z rezystorem do +12V dioda mryga z częstotliwością generatora... Gdy sprawdzałem LM3914 według poprzednich zaleceń wyniki są takie same, czyli przy zmianie oporu P1 zapalają się kolejne diody.
Nie mam już pojęcia co może być...
|
|
| Back to top |
|
 |
kybernetes Poziom 22

|
09 Feb 2012 22:05 Re: Obrotomierz diodowy na LM3914 |
|
|
|
Przyczyną usterki jest najprawdopodobniej zastosowany przez Ciebie generator. Zakłócenia większej częstotliwości na przebiegu podstawowym 5 Hz mogłyby dawać taki efekt. Proponuję abyś zamiast generatora użył napięcia o częstotliwości sieci (niskie napięcie z transformatora). Zastosuj diodę (zwykłą małą impulsową) w celu uzyskania tylko dodatnich połówek napięcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlodyellow Poziom 8

|
12 Feb 2012 00:43 Re: Obrotomierz diodowy na LM3914 |
|
|
|
No dobra, jeśli użyję trafo z diodą, to jak dowiem się czy zmieni się ilość wyświetlanych diod przy wyższej częstotliwości niż sieciowa? Mogę sobie ustawić potencjometrem ilość świecących diod, ale co mi po tym? Wydaje mi się, że jedyną możliwością jest zaadoptowanie układu wprost do samochodu i sprawdzenia go podczas jego docelowej pracy.
|
|
| Back to top |
|
 |
kybernetes Poziom 22

|
12 Feb 2012 01:11 Re: Obrotomierz diodowy na LM3914 |
|
|
|
Napięcie przemienne z transformatora możesz wyprostować jednokierunkowo wskutek czego uzyskasz 50 impulsów na sekundę, co dla silnika jednocylindrowego dwusuwowego zasymuluje prędkość obrotową 50 x 60 = 3000 obr/min. Możesz też wyprostować je dwukierunkowo (za pomocą mostka Graetza) dzięki czemu uzyskasz 100 impulsów na sekundę czyli 6000 obr/min. Przetwornik f/U, jaki zastosowałeś w swoim układzie (czyli 555 i R4, R5, P1, C8 i C9) ma charakterystykę liniową i jeśli w tych dwóch punktach wskazania diod będą się zgrywać to znaczy, że reszta też będzie dobra. Pewien problem może wystąpić na najniższych obrotach - tam lekkie mrużenie pierwszych dwóch diod może wystąpić, no ale to taka uroda tego układu.
PS: czy jesteś pewien, że kondensator C7 i rezystor R3 maja właściwe wartości? Czy zmierzyłeś rezystor R3 omomierzem? Ze wzgl. na sposób montażu nie potrafię niestety zidentyfikować tych elementów na zdjęciach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Feb 2012 01:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mlodyellow Poziom 8

|
12 Feb 2012 18:08 Re: Obrotomierz diodowy na LM3914 |
|
|
|
Wstawię nowe zdjęcia układu, ten jest bardziej przejrzysty i wtedy bd mógł to sprawdzić.
|
|
| Back to top |
|
 |
mlodyellow Poziom 8

|
|
| Back to top |
|
 |
mlodyellow Poziom 8

|
12 May 2012 14:26 Re: Obrotomierz diodowy na LM3914 |
|
|
|
Wszystko działa i działało jak należy ;) Także cały problem to był tylko kwestią generatora impulsów. Dzięki za pomoc i porady
|
|
| Back to top |
|
 |