Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
gregorsl
Poziom 2
Miasto: Wrocław
Dołączył: 08 Sty 2012
Posty: 2
gregorsl
Poziom 2
Post#1 08 Sty 2012 12:10  Autor tematu   

Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik


Witam
Proszę o pomoc, chciałbym podłączyć lampę na jeden włącznik pod włącznik podwójny. Po odłączeniu poprzedniej lampy z sufitu wystają mi trzy kable: niebieski, żółty i zielony. Natomiast w lampie jest L-wiązka brązowa, uziemienie i N-wiązka niebieska.
Jak to podłączyć, żeby czegoś nie popsuć :) ??
Sufit:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Lampa:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
wiq97
Poziom 11
Miasto: nml
Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 77
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
wiq97
Poziom 11
Post#2 08 Sty 2012 12:12    

Re: Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik


Czy wcześniej miałeś dwie żarówki w tej lampie?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
gregorsl
Poziom 2
Miasto: Wrocław
Dołączył: 08 Sty 2012
Posty: 2
gregorsl
Poziom 2
Post#3 08 Sty 2012 12:16  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik


Poprzednio był to żyrandol na 6 żarówek (po 3 na wlącznik). Teraz zakupiłem listwę z 3 żarówkami.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
wiq97
Poziom 11
Miasto: nml
Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 77
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
wiq97
Poziom 11
Post#4 08 Sty 2012 12:18    

Re: Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik


Podłączasz uziemienie do środkowego a reszta jak chcesz.

Dodano po 1 [minuty]:

Gdzie ci płynie prąd a gdzie uziemienie?
Moderowano przez kkas12:
Ostrzeżenie nr 1 za wprowadzanie w błąd nieprzemyślanymi radami.


Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
elpapiotr
Specjalista elektryk
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 5380
Pomógł: 378
elpapiotr
Specjalista elektryk
Post#5 08 Sty 2012 12:20    

Re: Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik


wiq97 napisał:
Podłączasz uziemienie do środkowego a reszta jak chcesz.

Słucham ? Przecież
gregorsl napisał:
Poprzednio był to żyrandol na 6 żarówek (po 3 na wlącznik). Teraz zakupiłem listwę z 3 żarówkami.

Gdzie on ma te uziemienie ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Gregory_bg
Poziom 25
Miasto: Żary
Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 779
Pomógł: 54
Gregory_bg
Poziom 25
Post#6 08 Sty 2012 12:22    

Re: Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik


Dokładnie! z sufitu wychodzi N oraz 2xL
Ustal z sufitu co jest L a co N bo chyba nie chcesz podpiąć fazy pod obudowę lampy?!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Gregory_bg
Poziom 25
Miasto: Żary
Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 779
Pomógł: 54
Gregory_bg
Poziom 25
Post#7 08 Sty 2012 12:27    

Re: Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik


Całkiem możliwe, że N to niebieski a L to pozostałe przewody co wychodzą z sufitu. Lepiej to sprawdzić a nie na "oko"

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7023
Pomógł: 298
Ocena postów: 38
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#8 08 Sty 2012 12:54    

Re: Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik


Aby skorzystać z pomocy forum to należy posiadać minimum wiedzy w danym temacie. Ponieważ autor tematu tego minimum wiedzy nie posiada, to nie spełnia wymogów, i dlatego temat zostaje zamknięty.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Jak podłączyć lampę jedno-włącznikową pod podwójny włącznik
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.092 seconds

elektroda.pl temat RSS