| Author |
11111olo Poziom 25

|
31 Jan 2012 22:59 Re: Cichy komputer - robimy obudowę BigTower |
|
|
|
To przesada. Tona aluminium. Dzisiejsze komputery z procesorami atom nie wymagaj± aktywnego chłodzenia.
Jak kto¶ potrzebuje cichy komputer to jest mało wydajny, a jak do gier to i tak go nie słychać bo dĽwięk go zagłusza.
Koszt budowy jest ogromnie nieekonomiczny. Z dyskami to też jakie¶ bzdury. Mam stary dysk 120MB z '92 i działa do dzi¶.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hucul Poziom 24

Joined: 19 Feb 2005 Posts: 4333 Location: Elbl±g, Chmielniki, Bydgoszcz
|
31 Jan 2012 23:11 Re: Cichy komputer - robimy obudowę BigTower |
|
|
|
Taka sama przesada jak rozwijanie C64. Projekt przekombinowany, ale ma co¶ w sobie :þ
|
|
| Back to top |
|
 |
11111olo Poziom 25

|
01 Feb 2012 09:47 Re: Cichy komputer - robimy obudowę BigTower |
|
|
|
Ale porównanie. C64 to 30-sto letni komputer i pokazanie że się jednak da jest fajne - przesad± jest wydawanie 10000 zł żeby pograć w jak±¶ grę.
O tej obudowie można powiedzieć przekombinowana.
|
|
| Back to top |
|
 |
darekRD Poziom 5

|
02 Feb 2012 15:28 Re: Cichy komputer - robimy obudowę BigTower |
|
|
|
Konstrukcja kojarzy mi się z urz±dzeniami kopalnianymi, tyle, że nie jest gazoszczelna ;). Zupełnie niepotrzebnie jest tam tyle radiatorowych profili, bo odprowadzanie ciepła odbywa się tylo przez tyln± i boczn± ¶cianę. Powierzchnia nieproporcjanalnie wielka do odprowadzanej mocy. Przedni profil można potraktować jako dekor, chociaż odkurzanie tego nie będzie ani łatwe ani szybkie.
Ja bym cał± miedĽ ułożył na wewnętrznym, ew. tylnym radiatorze. Otwory zrobiłyby swoje, a jak w ¶rodku, to ewentualnie jaki¶ cichutki wolnoobrotowy wentyl...
Co do dysków... jest taki wynalazek jak raid, który pozwala używać dysków "do oporu" a w razie padu jednego z nich (min 2 a najlepiej 3 i raid 5), system się odbuduje po wymianie uszkodzonego. wyjdze taniej i efektywniej niż wymiana dysku co 1,5 roku.
Gusta nie podlegaj± dyskusji, ale tu autor poszedł ostro w hardcore ;)
Osobi¶cie nie widzę tego w normalnym biurze/pokoju wolę co¶ czego nie widać. Mam komputer della, GX760. Nie ma grafy wyczynowej, ale jest bezgło¶ny, choć leży pod monitorem.
|
|
| Back to top |
|
 |