Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?
Author
Message
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Nov 2008
Posts: 41
Location: Włocławek

Post#1 Post from the author of the topic 09 Jan 2012 10:30   

Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Witam,

Szybkie pytanie mam, gdyż ostatnio był elektryk i stwierdził, że powinienem mieć w łazience i kuchni mostek między PE (bolec) i N, a nie mam.

Jeśli chodzi o mieszkanie to z korytarza przychodzi jeden przewód dwużyłowy L i N i to aluminiowe, stara instalacja. W mieszkaniu jest instalacja dwużyłowa miedziana.

Czytałem wiele wątków i jedni mówią, że tak inni, że nie.

Więc jak?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jan 2012 10:30   





Back to top
   
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Oct 2005
Posts: 773
Location: Żary

Post#2 09 Jan 2012 10:45   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Układ jednofazowy TN-C to łączyć PE z N instalacja jednofazowa trój przewodowa układ TN-S nie łączyć! z Twego postu wynika, że masz układ TN-C a więc łączyć.

Helpful message? + -

Back to top
   
INTOUCH
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Dec 2007
Posts: 1576

Post#3 09 Jan 2012 10:47   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Posiadasz starą instalację w systemie TNC, która nie spełnia żadnych obecnych norm.
Najlepiej zmodernizuj ją na nową w systemie TNS.
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwporaeniowa.html

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jan 2012 10:47   





Back to top
   
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Oct 2005
Posts: 773
Location: Żary

Post#4 09 Jan 2012 10:51helpful post - solution   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Ale akty prawne nie dotyczą już istniejących instalacji. To że są jakie są to jedno, ale wskaż zapis który będzie jasno "mówił" aby taki instalacje wymienić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jan 2012 10:51helpful post - solution   





Back to top
   
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Nov 2008
Posts: 41
Location: Włocławek

Post#5 Post from the author of the topic 09 Jan 2012 10:54   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


INTOUCH wrote:
Posiadasz starą instalację w systemie TNC, która nie spełnia żadnych obecnych norm.
Najlepiej zmodernizuj ją na nową w systemie TNS.
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwporaeniowa.html


Tak, tylko w starym bloku ok. 40 letnim sam nie przerobie takiej instalacji, musi to zrobić administracja, dlatego pytam czy mam wykonać takie połączenie w domowym gniazdku.

Helpful message? + -

Back to top
   
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 11 Dec 2011
Posts: 2710

Post#6 09 Jan 2012 11:01   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Witaj, szybka odpowiedź- zmień elektryka.
XXI wiek, czas najwyższy na zmiany, o ile nie robisz w performance, muzeum prześwietlonego filmu, gdy w łazience 'Frania' mieliła w mydlinach tetrę, a dzieciak w wannie chlapał tatę koszącego zarost "zemstą Hoeneckera" Smile
I nie bądźcie, koledzy, tacy radykalni, są rozwiązania, które godzą taki impas

pilotas83 wrote:
Panowie którzy mi każą zmienić elektryka i przerobić cała instalację to nie wiem co sobie wyobrażają ?

A to, to chyba nie do mnie..
Możesz po najmniejszej linii oporu 'wyzerować' gniazdka, możesz też poprawić bezpieczeństwo choćby poprzez poznanie 'wroga' i wyuczenie domowników, jak nie dać się zabić.

scaliłem [retrofood]

Helpful message? + -

Back to top
   
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Oct 2005
Posts: 773
Location: Żary

Post#7 09 Jan 2012 11:55   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


INTOUCH moje stwierdzenie wskaż zapis mówiący o wymianie ma zastosowanie w przypadku instalacji nowych, modernizowanych lub remontowanych. Tam gdzie są stare instalacje i działające dobrze to nikt nie powie że masz to wymienić bo coś tam coś tam. A może ja czegoś nie wiem?...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jan 2012 11:55   





Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14662
Location: Stalowa Wola

Post#8 09 Jan 2012 12:57helpful post - solution   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Nie ma (niestety) prawnego nakazu wymiany instalacji nie spełniających dzisiejszych norm. Można tylko uruchomić myślenie i zastanowić się ile nowych urządzeń mamy w domu, w którym instalacja została wykonana pod potrzeby lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wnioski chyba nasuwają się same.

A odpowiadając Autorowi, wyjaśniam, że nie powinien sam niczego łączyć. Bo być może poprawi to sytuację, a być może wprowadzi zagrożenie. Instalacja jest do przeglądu i sprawdzenia przez kogoś kto się na tym zna i potrafi to ocenić.
I będzie wiedział co robić.

Helpful message? + -

Back to top
   
iceeeee
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 05 Jul 2008
Posts: 7
Location: -

Post#9 11 Jan 2012 13:42   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


mieszkasz w starym budownictwie gdzie instalacja elektryczna była wykonana w systemie TN-C: instalacja 2 przewodowa w obwodach znajdujących się w łazience czy kuchni stosowano tzw. zerowanie czyli połączenie bolca z przewodem zerowym, zawsze to lepsze zabezpieczenie niż żadne. Co do kabli aluminiowych to radzę ci wymienić je na miedziane bo w niedługim czasie będziesz miał problemy

Helpful message? + -

Back to top
   
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 25 Nov 2008
Posts: 41
Location: Włocławek

Post#10 Post from the author of the topic 11 Jan 2012 15:43   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Zamierzam zrobić takie zabezpieczenie w ten weekend i zrobić pomiary.

Co do wymiany instalacji to w mieszkaniu jest instalacja miedziana szkoda, że dwużyłowa. Tylko na klatce aluminiowa.
Po tym wszystkim opiszę co i jak.

A tym czasem znalazłem podobny temat: Wymiana gniazda bez bolca na gn. z bolcem

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?
Page 1 of 1
Similar topics
Bezpiecznik starergo typu?? Szybkie pytanie :) (6)
Wtyczka 16A w gniazdo 63A - szybkie pytanie (9)
Podłączenie gniazda z bolcem (2)
Gniazdko z bolcem w łazience. (11)
Gniazdko z bolcem a brak uziemienia (16)
Wymiana gniazda bez bolca na gn. z bolcem (18)
Podwójne gniazdo z bolcem a zasilacz laptopa (7)
Instalacja TN-C zerowanie - Gniazdo zasilające z bolcem dwukanałowe (15)
Stara instalacja elektryczna w domku a dodatkowe gnizdo z bolcem (10)
Brumienie instrumentu klawiszowego zasilanego z gniazda z bolcem ochronnym (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl topic RSS feed