Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
pilotas83
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 25 Nov 2008
Posts: 44
Post rating: 6
pilotas83
Level 9
Post#1 09 Jan 2012 10:30  Topic author   

Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Witam,

Szybkie pytanie mam, gdyż ostatnio był elektryk i stwierdził, że powinienem mieć w łazience i kuchni mostek między PE (bolec) i N, a nie mam.

Jeśli chodzi o mieszkanie to z korytarza przychodzi jeden przewód dwużyłowy L i N i to aluminiowe, stara instalacja. W mieszkaniu jest instalacja dwużyłowa miedziana.

Czytałem wiele wątków i jedni mówią, że tak inni, że nie.

Więc jak?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Gregory_bg
Level 26
Location: Żary
Joined: 20 Oct 2005
Posts: 782
Helped: 54
Post rating: 1
Gregory_bg
Level 26
Post#2 09 Jan 2012 10:45    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Układ jednofazowy TN-C to łączyć PE z N instalacja jednofazowa trój przewodowa układ TN-S nie łączyć! z Twego postu wynika, że masz układ TN-C a więc łączyć.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
INTOUCH
Level 30
Joined: 22 Dec 2007
Posts: 1580
Helped: 96
Post rating: 12
INTOUCH
Level 30
Post#3 09 Jan 2012 10:47    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Posiadasz starą instalację w systemie TNC, która nie spełnia żadnych obecnych norm.
Najlepiej zmodernizuj ją na nową w systemie TNS.
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwporaeniowa.html

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Gregory_bg
Level 26
Location: Żary
Joined: 20 Oct 2005
Posts: 782
Helped: 54
Post rating: 1
Gregory_bg
Level 26
Post#4 09 Jan 2012 10:51  Helpful post   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Ale akty prawne nie dotyczą już istniejących instalacji. To że są jakie są to jedno, ale wskaż zapis który będzie jasno "mówił" aby taki instalacje wymienić.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pilotas83
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 25 Nov 2008
Posts: 44
Post rating: 6
pilotas83
Level 9
Post#5 09 Jan 2012 10:54  Topic author   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


INTOUCH wrote:
Posiadasz starą instalację w systemie TNC, która nie spełnia żadnych obecnych norm.
Najlepiej zmodernizuj ją na nową w systemie TNS.
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwporaeniowa.html


Tak, tylko w starym bloku ok. 40 letnim sam nie przerobie takiej instalacji, musi to zrobić administracja, dlatego pytam czy mam wykonać takie połączenie w domowym gniazdku.

Helpful post? + 0
Back to top
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Joined: 11 Dec 2011
Posts: 3743
Helped: 130
Post rating: 110
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Post#6 09 Jan 2012 11:01    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Witaj, szybka odpowiedź- zmień elektryka.
XXI wiek, czas najwyższy na zmiany, o ile nie robisz w performance, muzeum prześwietlonego filmu, gdy w łazience 'Frania' mieliła w mydlinach tetrę, a dzieciak w wannie chlapał tatę koszącego zarost "zemstą Hoeneckera" :)
I nie bądźcie, koledzy, tacy radykalni, są rozwiązania, które godzą taki impas

pilotas83 wrote:
Panowie którzy mi każą zmienić elektryka i przerobić cała instalację to nie wiem co sobie wyobrażają ?

A to, to chyba nie do mnie..
Możesz po najmniejszej linii oporu 'wyzerować' gniazdka, możesz też poprawić bezpieczeństwo choćby poprzez poznanie 'wroga' i wyuczenie domowników, jak nie dać się zabić.

scaliłem [retrofood]


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Gregory_bg
Level 26
Location: Żary
Joined: 20 Oct 2005
Posts: 782
Helped: 54
Post rating: 1
Gregory_bg
Level 26
Post#7 09 Jan 2012 11:55    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


INTOUCH moje stwierdzenie wskaż zapis mówiący o wymianie ma zastosowanie w przypadku instalacji nowych, modernizowanych lub remontowanych. Tam gdzie są stare instalacje i działające dobrze to nikt nie powie że masz to wymienić bo coś tam coś tam. A może ja czegoś nie wiem?...

Helpful post? + 0
Back to top
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Stalowa Wola
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 16910
Helped: 553
Post rating: 90
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#8 09 Jan 2012 12:57  Helpful post   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Nie ma (niestety) prawnego nakazu wymiany instalacji nie spełniających dzisiejszych norm. Można tylko uruchomić myślenie i zastanowić się ile nowych urządzeń mamy w domu, w którym instalacja została wykonana pod potrzeby lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wnioski chyba nasuwają się same.

A odpowiadając Autorowi, wyjaśniam, że nie powinien sam niczego łączyć. Bo być może poprawi to sytuację, a być może wprowadzi zagrożenie. Instalacja jest do przeglądu i sprawdzenia przez kogoś kto się na tym zna i potrafi to ocenić.
I będzie wiedział co robić.

Helpful post? + 0
Back to top
iceeeee
Level 9
Location: -
Joined: 05 Jul 2008
Posts: 7
iceeeee
Level 9
Post#9 11 Jan 2012 13:42    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


mieszkasz w starym budownictwie gdzie instalacja elektryczna była wykonana w systemie TN-C: instalacja 2 przewodowa w obwodach znajdujących się w łazience czy kuchni stosowano tzw. zerowanie czyli połączenie bolca z przewodem zerowym, zawsze to lepsze zabezpieczenie niż żadne. Co do kabli aluminiowych to radzę ci wymienić je na miedziane bo w niedługim czasie będziesz miał problemy

Helpful post? + 0
Back to top
pilotas83
Level 9
Location: Warszawa
Joined: 25 Nov 2008
Posts: 44
Post rating: 6
pilotas83
Level 9
Post#10 11 Jan 2012 15:43  Topic author   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Zamierzam zrobić takie zabezpieczenie w ten weekend i zrobić pomiary.

Co do wymiany instalacji to w mieszkaniu jest instalacja miedziana szkoda, że dwużyłowa. Tylko na klatce aluminiowa.
Po tym wszystkim opiszę co i jak.

A tym czasem znalazłem podobny temat: Wymiana gniazda bez bolca na gn. z bolcem

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?
Page 1 of 1

Similar topics to szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?

Bezpiecznik starergo typu?? Szybkie pytanie :) (6)
Wtyczka 16A w gniazdo 63A - szybkie pytanie (9)
Podłączenie gniazda z bolcem (2)
Gniazdko z bolcem w łazience. (11)
Gniazdko z bolcem a brak uziemienia (16)
Wymiana gniazda bez bolca na gn. z bolcem (18)
Podwójne gniazdo z bolcem a zasilacz laptopa (7)
Instalacja TN-C zerowanie - Gniazdo zasilające z bolcem dwukanałowe (15)
Stara instalacja elektryczna w domku a dodatkowe gnizdo z bolcem (10)
Brumienie instrumentu klawiszowego zasilanego z gniazda z bolcem ochronnym (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.064 seconds