Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Warszawa
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 44
Ocena postów: 2
pilotas83
Poziom 9
Post#1 09 Sty 2012 10:30  Autor tematu   

Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Witam,

Szybkie pytanie mam, gdyż ostatnio był elektryk i stwierdził, że powinienem mieć w łazience i kuchni mostek między PE (bolec) i N, a nie mam.

Jeśli chodzi o mieszkanie to z korytarza przychodzi jeden przewód dwużyłowy L i N i to aluminiowe, stara instalacja. W mieszkaniu jest instalacja dwużyłowa miedziana.

Czytałem wiele wątków i jedni mówią, że tak inni, że nie.

Więc jak?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Żary
Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 768
Pomógł: 54
Gregory_bg
Poziom 19
Post#2 09 Sty 2012 10:45    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Układ jednofazowy TN-C to łączyć PE z N instalacja jednofazowa trój przewodowa układ TN-S nie łączyć! z Twego postu wynika, że masz układ TN-C a więc łączyć.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
INTOUCH
Poziom 22
Poziom 22
Dołączył: 22 Gru 2007
Posty: 1569
Pomógł: 96
Ocena postów: 6
INTOUCH
Poziom 22
Post#3 09 Sty 2012 10:47    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Posiadasz starą instalację w systemie TNC, która nie spełnia żadnych obecnych norm.
Najlepiej zmodernizuj ją na nową w systemie TNS.
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwporaeniowa.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Żary
Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 768
Pomógł: 54
Gregory_bg
Poziom 19
Post#4 09 Sty 2012 10:51Pomocny post    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Ale akty prawne nie dotyczą już istniejących instalacji. To że są jakie są to jedno, ale wskaż zapis który będzie jasno "mówił" aby taki instalacje wymienić.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Warszawa
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 44
Ocena postów: 2
pilotas83
Poziom 9
Post#5 09 Sty 2012 10:54  Autor tematu   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


INTOUCH napisał:
Posiadasz starą instalację w systemie TNC, która nie spełnia żadnych obecnych norm.
Najlepiej zmodernizuj ją na nową w systemie TNS.
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwporaeniowa.html


Tak, tylko w starym bloku ok. 40 letnim sam nie przerobie takiej instalacji, musi to zrobić administracja, dlatego pytam czy mam wykonać takie połączenie w domowym gniazdku.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk
Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 2920
Pomógł: 109
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Post#6 09 Sty 2012 11:01    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Witaj, szybka odpowiedź- zmień elektryka.
XXI wiek, czas najwyższy na zmiany, o ile nie robisz w performance, muzeum prześwietlonego filmu, gdy w łazience 'Frania' mieliła w mydlinach tetrę, a dzieciak w wannie chlapał tatę koszącego zarost "zemstą Hoeneckera" :)
I nie bądźcie, koledzy, tacy radykalni, są rozwiązania, które godzą taki impas

pilotas83 napisał:
Panowie którzy mi każą zmienić elektryka i przerobić cała instalację to nie wiem co sobie wyobrażają ?

A to, to chyba nie do mnie..
Możesz po najmniejszej linii oporu 'wyzerować' gniazdka, możesz też poprawić bezpieczeństwo choćby poprzez poznanie 'wroga' i wyuczenie domowników, jak nie dać się zabić.

scaliłem [retrofood]


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Żary
Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 768
Pomógł: 54
Gregory_bg
Poziom 19
Post#7 09 Sty 2012 11:55    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


INTOUCH moje stwierdzenie wskaż zapis mówiący o wymianie ma zastosowanie w przypadku instalacji nowych, modernizowanych lub remontowanych. Tam gdzie są stare instalacje i działające dobrze to nikt nie powie że masz to wymienić bo coś tam coś tam. A może ja czegoś nie wiem?...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 15191
Pomógł: 486
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#8 09 Sty 2012 12:57Pomocny post    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Nie ma (niestety) prawnego nakazu wymiany instalacji nie spełniających dzisiejszych norm. Można tylko uruchomić myślenie i zastanowić się ile nowych urządzeń mamy w domu, w którym instalacja została wykonana pod potrzeby lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wnioski chyba nasuwają się same.

A odpowiadając Autorowi, wyjaśniam, że nie powinien sam niczego łączyć. Bo być może poprawi to sytuację, a być może wprowadzi zagrożenie. Instalacja jest do przeglądu i sprawdzenia przez kogoś kto się na tym zna i potrafi to ocenić.
I będzie wiedział co robić.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
iceeeee
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: -
Dołączył: 05 Lip 2008
Posty: 7
iceeeee
Poziom 3
Post#9 11 Sty 2012 13:42    

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


mieszkasz w starym budownictwie gdzie instalacja elektryczna była wykonana w systemie TN-C: instalacja 2 przewodowa w obwodach znajdujących się w łazience czy kuchni stosowano tzw. zerowanie czyli połączenie bolca z przewodem zerowym, zawsze to lepsze zabezpieczenie niż żadne. Co do kabli aluminiowych to radzę ci wymienić je na miedziane bo w niedługim czasie będziesz miał problemy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Warszawa
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 44
Ocena postów: 2
pilotas83
Poziom 9
Post#10 11 Sty 2012 15:43  Autor tematu   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Zamierzam zrobić takie zabezpieczenie w ten weekend i zrobić pomiary.

Co do wymiany instalacji to w mieszkaniu jest instalacja miedziana szkoda, że dwużyłowa. Tylko na klatce aluminiowa.
Po tym wszystkim opiszę co i jak.

A tym czasem znalazłem podobny temat: Wymiana gniazda bez bolca na gn. z bolcem

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Bezpiecznik starergo typu?? Szybkie pytanie :) (6)
Wtyczka 16A w gniazdo 63A - szybkie pytanie (9)
Podłączenie gniazda z bolcem (2)
Gniazdko z bolcem w łazience. (11)
Gniazdko z bolcem a brak uziemienia (16)
Wymiana gniazda bez bolca na gn. z bolcem (18)
Podwójne gniazdo z bolcem a zasilacz laptopa (7)
Instalacja TN-C zerowanie - Gniazdo zasilające z bolcem dwukanałowe (15)
Stara instalacja elektryczna w domku a dodatkowe gnizdo z bolcem (10)
Brumienie instrumentu klawiszowego zasilanego z gniazda z bolcem ochronnym (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS