Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?
Autor
Wiadomość
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 38
Miasto: Włocławek

Post#1 Post autora tematu 09 Sty 2012 10:30   

Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Witam,

Szybkie pytanie mam, gdyż ostatnio był elektryk i stwierdził, że powinienem mieć w łazience i kuchni mostek między PE (bolec) i N, a nie mam.

Jeśli chodzi o mieszkanie to z korytarza przychodzi jeden przewód dwużyłowy L i N i to aluminiowe, stara instalacja. W mieszkaniu jest instalacja dwużyłowa miedziana.

Czytałem wiele wątków i jedni mówią, że tak inni, że nie.

Więc jak?

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2012 10:30   





Powrót do góry
   
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 763
Miasto: Żary

Post#2 09 Sty 2012 10:45   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Układ jednofazowy TN-C to łączyć PE z N instalacja jednofazowa trój przewodowa układ TN-S nie łączyć! z Twego postu wynika, że masz układ TN-C a więc łączyć.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
INTOUCH
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Gru 2007
Posty: 1551

Post#3 09 Sty 2012 10:47   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Posiadasz starą instalację w systemie TNC, która nie spełnia żadnych obecnych norm.
Najlepiej zmodernizuj ją na nową w systemie TNS.
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwporaeniowa.html

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2012 10:47   





Powrót do góry
   
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 763
Miasto: Żary

Post#4 09 Sty 2012 10:51pomocny post - solucja   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Ale akty prawne nie dotyczą już istniejących instalacji. To że są jakie są to jedno, ale wskaż zapis który będzie jasno "mówił" aby taki instalacje wymienić.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2012 10:51pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 38
Miasto: Włocławek

Post#5 Post autora tematu 09 Sty 2012 10:54   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


INTOUCH napisał:
Posiadasz starą instalację w systemie TNC, która nie spełnia żadnych obecnych norm.
Najlepiej zmodernizuj ją na nową w systemie TNS.
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwporaeniowa.html


Tak, tylko w starym bloku ok. 40 letnim sam nie przerobie takiej instalacji, musi to zrobić administracja, dlatego pytam czy mam wykonać takie połączenie w domowym gniazdku.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 2651

Post#6 09 Sty 2012 11:01   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Witaj, szybka odpowiedź- zmień elektryka.
XXI wiek, czas najwyższy na zmiany, o ile nie robisz w performance, muzeum prześwietlonego filmu, gdy w łazience 'Frania' mieliła w mydlinach tetrę, a dzieciak w wannie chlapał tatę koszącego zarost "zemstą Hoeneckera" Smile
I nie bądźcie, koledzy, tacy radykalni, są rozwiązania, które godzą taki impas

pilotas83 napisał:
Panowie którzy mi każą zmienić elektryka i przerobić cała instalację to nie wiem co sobie wyobrażają ?

A to, to chyba nie do mnie..
Możesz po najmniejszej linii oporu 'wyzerować' gniazdka, możesz też poprawić bezpieczeństwo choćby poprzez poznanie 'wroga' i wyuczenie domowników, jak nie dać się zabić.

scaliłem [retrofood]

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 763
Miasto: Żary

Post#7 09 Sty 2012 11:55   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


INTOUCH moje stwierdzenie wskaż zapis mówiący o wymianie ma zastosowanie w przypadku instalacji nowych, modernizowanych lub remontowanych. Tam gdzie są stare instalacje i działające dobrze to nikt nie powie że masz to wymienić bo coś tam coś tam. A może ja czegoś nie wiem?...

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2012 11:55   





Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14370
Miasto: Stalowa Wola

Post#8 09 Sty 2012 12:57pomocny post - solucja   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Nie ma (niestety) prawnego nakazu wymiany instalacji nie spełniających dzisiejszych norm. Można tylko uruchomić myślenie i zastanowić się ile nowych urządzeń mamy w domu, w którym instalacja została wykonana pod potrzeby lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wnioski chyba nasuwają się same.

A odpowiadając Autorowi, wyjaśniam, że nie powinien sam niczego łączyć. Bo być może poprawi to sytuację, a być może wprowadzi zagrożenie. Instalacja jest do przeglądu i sprawdzenia przez kogoś kto się na tym zna i potrafi to ocenić.
I będzie wiedział co robić.

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
iceeeee
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Lip 2008
Posty: 7
Miasto: -

Post#9 11 Sty 2012 13:42   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


mieszkasz w starym budownictwie gdzie instalacja elektryczna była wykonana w systemie TN-C: instalacja 2 przewodowa w obwodach znajdujących się w łazience czy kuchni stosowano tzw. zerowanie czyli połączenie bolca z przewodem zerowym, zawsze to lepsze zabezpieczenie niż żadne. Co do kabli aluminiowych to radzę ci wymienić je na miedziane bo w niedługim czasie będziesz miał problemy

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 38
Miasto: Włocławek

Post#10 Post autora tematu 11 Sty 2012 15:43   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Zamierzam zrobić takie zabezpieczenie w ten weekend i zrobić pomiary.

Co do wymiany instalacji to w mieszkaniu jest instalacja miedziana szkoda, że dwużyłowa. Tylko na klatce aluminiowa.
Po tym wszystkim opiszę co i jak.

A tym czasem znalazłem podobny temat: Wymiana gniazda bez bolca na gn. z bolcem

Czy wiadomość jest pomocna? + -

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Bezpiecznik starergo typu?? Szybkie pytanie :) (6)
Wtyczka 16A w gniazdo 63A - szybkie pytanie (9)
Podłączenie gniazda z bolcem (2)
Gniazdko z bolcem w łazience. (11)
Gniazdko z bolcem a brak uziemienia (16)
Wymiana gniazda bez bolca na gn. z bolcem (18)
Podwójne gniazdo z bolcem a zasilacz laptopa (7)
Instalacja TN-C zerowanie - Gniazdo zasilające z bolcem dwukanałowe (15)
Stara instalacja elektryczna w domku a dodatkowe gnizdo z bolcem (10)
Brumienie instrumentu klawiszowego zasilanego z gniazda z bolcem ochronnym (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl temat RSS