Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?
Autor
Wiadomość
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 38
Miasto: Włocławek

Post#1 Post autora tematu 09 Sty 2012 11:30   

Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Witam,

Szybkie pytanie mam, gdyż ostatnio był elektryk i stwierdził, że powinienem mieć w łazience i kuchni mostek między PE (bolec) i N, a nie mam.

Jeśli chodzi o mieszkanie to z korytarza przychodzi jeden przewód dwużyłowy L i N i to aluminiowe, stara instalacja. W mieszkaniu jest instalacja dwużyłowa miedziana.

Czytałem wiele wątków i jedni mówią, że tak inni, że nie.

Więc jak?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2012 11:30   





Powrót do góry
   
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 679
Miasto: Żary

Post#2 09 Sty 2012 11:45   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Układ jednofazowy TN-C to łączyć PE z N instalacja jednofazowa trój przewodowa układ TN-S nie łączyć! z Twego postu wynika, że masz układ TN-C a więc łączyć.
Powrót do góry
   
INTOUCH
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 22 Gru 2007
Posty: 1488

Post#3 09 Sty 2012 11:47   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Posiadasz starą instalację w systemie TNC, która nie spełnia żadnych obecnych norm.
Najlepiej zmodernizuj ją na nową w systemie TNS.
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwporaeniowa.html
Powrót do góry
   
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 679
Miasto: Żary

Post#4 09 Sty 2012 11:51pomocny post - solucja   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Ale akty prawne nie dotyczą już istniejących instalacji. To że są jakie są to jedno, ale wskaż zapis który będzie jasno "mówił" aby taki instalacje wymienić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2012 11:51pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 38
Miasto: Włocławek

Post#5 Post autora tematu 09 Sty 2012 11:54   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


INTOUCH napisał:
Posiadasz starą instalację w systemie TNC, która nie spełnia żadnych obecnych norm.
Najlepiej zmodernizuj ją na nową w systemie TNS.
http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwporaeniowa.html


Tak, tylko w starym bloku ok. 40 letnim sam nie przerobie takiej instalacji, musi to zrobić administracja, dlatego pytam czy mam wykonać takie połączenie w domowym gniazdku.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2012 11:54   





Powrót do góry
   
15kVmaciej
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 2481

Post#6 09 Sty 2012 12:01   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Witaj, szybka odpowiedź- zmień elektryka.
XXI wiek, czas najwyższy na zmiany, o ile nie robisz w performance, muzeum prześwietlonego filmu, gdy w łazience 'Frania' mieliła w mydlinach tetrę, a dzieciak w wannie chlapał tatę koszącego zarost "zemstą Hoeneckera" :)
I nie bądźcie, koledzy, tacy radykalni, są rozwiązania, które godzą taki impas

pilotas83 napisał:
Panowie którzy mi każą zmienić elektryka i przerobić cała instalację to nie wiem co sobie wyobrażają ?

A to, to chyba nie do mnie..
Możesz po najmniejszej linii oporu 'wyzerować' gniazdka, możesz też poprawić bezpieczeństwo choćby poprzez poznanie 'wroga' i wyuczenie domowników, jak nie dać się zabić.

scaliłem [retrofood]

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2012 12:01   





Powrót do góry
   
Gregory_bg
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Paź 2005
Posty: 679
Miasto: Żary

Post#7 09 Sty 2012 12:55   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


INTOUCH moje stwierdzenie wskaż zapis mówiący o wymianie ma zastosowanie w przypadku instalacji nowych, modernizowanych lub remontowanych. Tam gdzie są stare instalacje i działające dobrze to nikt nie powie że masz to wymienić bo coś tam coś tam. A może ja czegoś nie wiem?...
Powrót do góry
   
retrofood
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14431
Miasto: Stalowa Wola

Post#8 09 Sty 2012 13:57pomocny post - solucja   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Nie ma (niestety) prawnego nakazu wymiany instalacji nie spełniających dzisiejszych norm. Można tylko uruchomić myślenie i zastanowić się ile nowych urządzeń mamy w domu, w którym instalacja została wykonana pod potrzeby lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wnioski chyba nasuwają się same.

A odpowiadając Autorowi, wyjaśniam, że nie powinien sam niczego łączyć. Bo być może poprawi to sytuację, a być może wprowadzi zagrożenie. Instalacja jest do przeglądu i sprawdzenia przez kogoś kto się na tym zna i potrafi to ocenić.
I będzie wiedział co robić.
Powrót do góry
   
iceeeee
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 05 Lip 2008
Posty: 7
Miasto: -

Post#9 11 Sty 2012 14:42   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


mieszkasz w starym budownictwie gdzie instalacja elektryczna była wykonana w systemie TN-C: instalacja 2 przewodowa w obwodach znajdujących się w łazience czy kuchni stosowano tzw. zerowanie czyli połączenie bolca z przewodem zerowym, zawsze to lepsze zabezpieczenie niż żadne. Co do kabli aluminiowych to radzę ci wymienić je na miedziane bo w niedługim czasie będziesz miał problemy
Powrót do góry
   
pilotas83
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 38
Miasto: Włocławek

Post#10 Post autora tematu 11 Sty 2012 16:43   

Re: Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?


Zamierzam zrobić takie zabezpieczenie w ten weekend i zrobić pomiary.

Co do wymiany instalacji to w mieszkaniu jest instalacja miedziana szkoda, że dwużyłowa. Tylko na klatce aluminiowa.
Po tym wszystkim opiszę co i jak.

A tym czasem znalazłem podobny temat: Wymiana gniazda bez bolca na gn. z bolcem
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Szybkie pytanie - łączyć w gniazdku N z PE (bolcem)?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Gniazdko z bolcem a brak uziemienia (16)
Podłączenie gniazda z bolcem (2)
Wtyczka 16A w gniazdo 63A - szybkie pytanie (9)
Bezpiecznik starergo typu?? Szybkie pytanie :) (6)
Wymiana gniazda bez bolca na gn. z bolcem (18)
Podwójne gniazdo z bolcem a zasilacz laptopa (7)
Instalacja TN-C zerowanie - Gniazdo zasilające z bolcem dwukanałowe (15)
Stara instalacja elektryczna w domku a dodatkowe gnizdo z bolcem (10)
Brumienie instrumentu klawiszowego zasilanego z gniazda z bolcem ochronnym (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.13 seconds

elektroda.pl temat RSS