Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

projekt sieci komputerowej dla budynku wielorodzinnego


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> projekt sieci komputerowej dla budynku wielorodzinnego
Autor
Wiadomość
klaudia92922
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Lip 2011
Posty: 41
Miasto: Ostrów wlkp

Post#1 Post autora tematu 09 Sty 2012 22:54   

projekt sieci komputerowej dla budynku wielorodzinnego


Mam mały problem, otóż w grupie projektujemy na zaliczenie siec bezprzewodową.

Głównym założeniem projektu jest budowa sieci komputerowej dla budynku wielorodzinnego położonego w XYZ przy ul. XYZ. Budynek składa się z 10-ciu klatek. Każda klatka ma 4 kondygnacje. Na każdej kondygnacji znajdują się 2 mieszkania. Wymiary klatki 10m x 10m x 13m (długość x szerokość x wysokość). Zaprojektować dostęp do Internetu przy założeniach:
- użytkownicy głównie korzystają z Internetu,
- w każdym mieszkaniu przewidzieć jedno gniazdo sieciowe,
- dobrać urządzenia w taki sposób aby administrator miał możliwość blokowania dostępu do sieci pojedynczemu komputerowi.

Niestety napotkaliśmy pewien problem, a mianowicie: na każdym piętrze umieszczamy na srodkowej klatce jeden switch, który pełni rolę ppośredniego punktu dostępowego i tutaj pojawia się moje pytanie: czy pośredni punkt dostępowy może pełnić także role głównego punktu dostępowego??? Ja twierdzę, że nie i że należy na parterze zamontować jeszcze jeden switch połączony z serverem i routerem, natomiast moi koledzy uważają że wystarczy tylko jeden który będzie spełniał jednocześnie rolę pośredniego i głównego punktu dostępowego. Zaznaczam, że na parterze także są mieszkania i moim zdaniem jak damy tyko jeden switch to cała prędkość pójdzie na parter a niewielka tylko część zostanie rozdzielona na pozostałe piętra. Kto ma rację?

Kable na korytarzach poprowadziłam pod sufitem w szynie metalowej, jednak koledzy stwierdzili, że szyny są drogie i wychodzi że połowę kosztów wykonania pochłania sam zakup szyn i żeby zmienić to na zwykła maskownice albo na kanał z PCV z tym, że kanał z PCV też nie jest tani a maskownicę chyba ciężko znaleźć taką która będzie się nadawała pod względem wym. wewnętrznych...


Pozatym , mógłby mnie ktoś oświecić ja oznaczyć sieć? Chodzi mi o przepustowość. Jeśli używamy skrętki STP kat. 5e, to dostaniemy maks 1Gbit. Wiec powinnam ją nazwać Gbit Ethernet 1000Base-T? Czy oznaczenie przepustowości powinno być takie jakie wyjdzie na jednego użytkownika, a mamy ich 80 i na jednego wychodzi po 25 MBit maksymalnie?

Czy adresowanie jest prawidłowe? Nie znam się na tym za bardzo.... W projekcie napisałam, że:

Komputerom z sieci lokalnej zostaną przypisane adresy z prywatnej puli , ponieważ nie istnieje taka konieczność, aby komputery były widziane z zewnątrz. Serwer DHCP będzie dystrybuował dynamicznie przydzielanymi adresami IP. Dzięki temu administrator nie będzie musiał ręcznie przypisywać adresu IP do poszczególnych stacji roboczych.
Adresowanie
Adres sieci: 192.168.0.0
Maska: 255.255.255.128
Broadcast: 192.168.0.127
HostMin: 192.168.0.1
HostMax: 192.168.0.126
Ilość hostów: 126


I ostatnie pytanie jak admin może blokować dostęp do sieci, bo nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł???


Bardzo proszę o jakąś dobrą poradę ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2012 22:54   





Powrót do góry
   
baczek007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 447
Miasto: Chojnice

Post#2 09 Sty 2012 23:35   

Re: projekt sieci komputerowej dla budynku wielorodzinnego


Osz kurcze. Nie wiedziałem, że teraz w gimnazjach takie fajne zajęcia z informy są ;)

Co to znaczy "pośredni punkt dostępowy" i "główny punkt dostępowy"?
Switch to swich, służy do fizycznego łączenia sprzętu. Chyba, że ma to być jakieś zarządzalne cudo.
Dlaczego w projekcie zniknął wątek sieci bezprzewodowej, no chyba, że te switche mają być AccesPointami (punktami dostępowymi).

STP kat. 5e to max 100Mb, aby wyciągnąć Gb potrzebny jest kat 6.
Jeżeli gigabit za mało, to w projekcie weź pod uwagę światłowody.

Tak poza tym, za dużo nie rozumiem co chcesz osiągnąć i jak to by miało działać. Najdziwniejsze dla mnie jest
Cytat:
Zaznaczam, że na parterze także są mieszkania i moim zdaniem jak damy tyko jeden switch to cała prędkość pójdzie na parter a niewielka tylko część zostanie rozdzielona na pozostałe piętra.

Z tego co mi wiadomo grawitacja nie ma wpływu na "internet".
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2012 23:35   





Powrót do góry
   
emjot1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 13
Miasto: Mikołów

Post#3 10 Sty 2012 10:33   

Re: projekt sieci komputerowej dla budynku wielorodzinnego


Jeżeli chodzi o przełączniki to albo wszystkie łączymy razem poprzez interface gigabit Ethernet lub stakujemy w stos, uzyskując większą prędkość magistrali. Przed samą siecią internetową obowiązkowo jakiś router z firewallem. Lepszym rozwiązaniem okazałby się tutaj na pewno UTM np. NETASQ. W takim urządzeniu możesz np. blokować dostęp do sieci pojedynczego komputera.

Nie za bardzo rozumiem jak miałby odbywać się dostęp do internetu, czy poprzez jakieś AccesPointy umieszczone na poszczególnych kondygnacjach, czy po prostu w każdym z mieszkań posiadamy gniazdo abonenckie, do tego mały routerek Wi-Fi. Weź pod uwagę również zakłócenia jakie wystąpią przy Wi-Fi


Cytat:
Zaznaczam, że na parterze także są mieszkania i moim zdaniem jak damy tyko jeden switch to cała prędkość pójdzie na parter a niewielka tylko część zostanie rozdzielona na pozostałe piętra
.
:) Dawno sietak nie ubawiłem :) Nie ma to kompletnie żadnego znaczenia.

Cytat:
Kable na korytarzach poprowadziłam pod sufitem w szynie metalowej, jednak koledzy stwierdzili, że szyny są drogie i wychodzi że połowę kosztów wykonania pochłania sam zakup szyn i żeby zmienić to na zwykła maskownice albo na kanał z PCV z tym, że kanał z PCV też nie jest tani a maskownicę chyba ciężko znaleźć taką która będzie się nadawała pod względem wym. wewnętrznych...


Oczywiście jeżeli koszty nie grają roli to lepiej przewody schować pod sufitem np. w korytach BAKSa. Oczywiści do zastosowań domowych czy biurowych istnieje pełna gama koryt PCV, zobacz np. produkty Legranda.


Cytat:
Pozatym , mógłby mnie ktoś oświecić ja oznaczyć sieć? Chodzi mi o przepustowość. Jeśli używamy skrętki STP kat. 5e, to dostaniemy maks 1Gbit. Wiec powinnam ją nazwać Gbit Ethernet 1000Base-T? Czy oznaczenie przepustowości powinno być takie jakie wyjdzie na jednego użytkownika, a mamy ich 80 i na jednego wychodzi po 25 MBit maksymalnie
?

Przepustowośc sieci to parametr określający ilość danych, które można przesłać w jednostce czasu przez dany kanał transmisyjny. Polecam link: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=5e...cpfw&sig2=RquPt1JOhxh1SJsD8HOmLg&cad=rja

Cytat:
Czy adresowanie jest prawidłowe?


Według mnie adresowanie jest OK, masz max. 126 hostów do zaadresowania


Cytat:
I ostatnie pytanie jak admin może blokować dostęp do sieci, bo nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł???

Wszystko zrobisz z poziomu wspomnianego UTM-a czy zarządzalnego routera

Jak się mylę poprawcie mnie :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sty 2012 10:33   





Powrót do góry
   
szyryn
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 17
Miasto: Białystok

Post#4 12 Sty 2012 01:35   

Re: projekt sieci komputerowej dla budynku wielorodzinnego


Może ci coś to pomoże. Moja sieć osiedlowa wygląda w ten sposób: do każdego bloku jest doprowadzony światłowód. Każda klatka (w piwnicy) posiada swój router. Routery są spięte światłowodami. Od każdego routera na mieszkania w danej klatce rzucono przewody kat 5. W tym przypadku wykorzystano szachty elektryczne, gdzie przewody są prowadzone w rurkach. Na każdym piętrze odprowadzono przewody do mieszkań. Ot wszystko. Problem pojawia się gdy budynek jest dopiero w budowie, tutaj musimy zwracać bacznie uwagę na obowiązujące przepisy (tak by żaden z inspektorów nie mógł się do nas przyczepić), wtedy dla przewodów nisko-prądowych zaleca się by odległości przewodu od instalacji elektrycznej nie były mniejsze niż 30cm oraz dobrze by było gdyby projektant przewidział w projekcie szacht teletechniczny, tylko dla instalacji nisko-prądowych. Teraz, w szachcie teletechnicznym rurki nie są wymagane - ale gdy przewody się krzyżują z instalacją elektryczną- należy je odizolować (jak wcześniej min 30 cm dla gołego przewodu) lub poprowadzić w rurce. Dla instalacji podsufitowych istnieją podobne przepisy, z tym że dobrze by było gdyby instalacja nisko-prądowa oraz elektryczna miała własny "kanał" w korycie. W blokach (na mieszkaniach), jednak wszystkie (większość) przewodów prowadzi się w ścianach pod tynkiem.
Na niewielkich odległościach (położonych przewodów sieciowych obok elektrycznych) nie zauważyłem znaczących zmian w przepustowości łącza, które mogą ale nie muszą występować np. podczas włączania urządzeń elektrycznych.

Odnośnie przewodów kat 5e - nie uzyskasz przepustowości 1Gbit - jest przewidziana do 10/100Mbit. A i tutaj najważniejsze są urządzenia które mogą obsłużyć taki transfer. Gdybyś chciał wykorzystać przewody kat 6, musisz także zakupić urządzenia obsługujące tą technologię - tylko że końcówka (karta sieciowa) też musi być przystosowana do takiego transferu.

Pozdrawiam.
Jeśli masz pytania z przyjemnością odpowiem na priv: szyryn(malpa)gmail.com
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> projekt sieci komputerowej dla budynku wielorodzinnego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Projekt sieci komputerowej do dwupiętrowego budynku. (2)
Projekt sieci komputerowej dla banku (4)
Budowa sieci komputerowej dla firmy - projekt zaliczeniowy (10)
Projekt bezprzewodowej sieci dla budynku 3 piętrowego (6)
Światłowód do sieci komputerowej w małym budynku - SM czy MM? (7)
Projekt sieci komputerowej (3)
projekt sieci komputerowej (1)
Projekt sieci komputerowej. (3)
Projekt sieci komputerowej... (13)
Projekt sieci komputerowej (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl temat RSS