| Author |
bogdan_p Poziom 23

|
15 Jan 2012 00:55 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Szybkość na pewno spadnie ale autor sam stwierdził :
| Quote: |
| Szyna jest długości metra, czas przejazdu przez metr dlugości nawet 30 min może być dłużej, |
Przy takim założeniu śruba jest idealna i najtańszym z rozwiązań również zastosowanie silnika DC z przekładnia do tego prosty PWM jest stosunkowo proste , wszystko zależy od autora tematu . Z prostych sterowników polecam http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Stepper.html lub typowy CNC z dodatkowym generatorem ( step ) na NE555 .
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
15 Jan 2012 01:05 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Witam.
Tylko że kol chciał również szybkie przejazdy - o ile się nie mylę .
Trochę się dziwię zawiłości stosowanych sterowników .
Wystarczył by napisać program pozwalający na zmianę częstotliwości impulsów " step " i wystawiający ich określoną ilość .
Do podobnego czegoś zrobiłem coś takiego - http://www.cnczone.com/forums/open_source_controller_boards/47007-rotary_table_indexer.html
Można w nim ustawić wszystko co potrzebne - i co istotne " wystawia " sygnały " step , " dir " i " enb " .
Pozwala to na stosowanie każdego typowego sterownika silników .
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
15 Jan 2012 10:09 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Proponuje poczekać na odpowiedź autora , możemy sobie podyskutować o sterownikach ale co to da jeżeli nie wiemy co planuje autor . Podejrzewam że będzie chciał wykorzystać już posiadany sterownik a nie budować nowy . Do autora nowy silnik jest bipolarny , sterownik masz dla unipolarnego tak więc ta opcja odpada chyba że zbudujesz nowy stopień mocy z 2 mostków H ponad to przy prądzie 3A na fazę nie będzie to tanie , chyba że zrobisz ograniczenie prądowe do 2A to L298 da radę . Proponuje jednak pozostać przy unipolarnym bo w tym wypadku zmiana to tylko 4 tranzystory , na koniec podstawowe pytanie czy dasz radę samodzielnie wykonać przeróbki ? . No i czekamy na zdjęcia oraz schemat bez tego ani rusz .
|
|
| Back to top |
|
 |
pu5z3k Poziom 5

|
15 Jan 2012 18:03 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
zależy mi jak i na b. wolnych przejazdach do wykonywania zdjęć w technice Timelapse, jak i sekwencji wideo, gdzie już prędkość będzie wymagana większa do płynnych przejazdów aparatu
o to zdjęcia, jeżeli będą potrzebne jeszcze jakieś natychmiast zrobię.
Schematu niestety nie udało mi się i nie uda wydębić od sprzedawcy ;/
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
15 Jan 2012 20:54 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Jedyne porządne zdjęcie to płytka od strony druku , odkręć 4xM3 mocujące wyświetlacz po lewej stronie pionowo są 4 tranzystory przeczytaj ich symbole możesz zrobić dodatkowe zdjęcie . Na razie zgaduję że to mogą być BD1xx są to tranzystory bipolarne które raczej nie są dobrze wysterowane bezpośrednio z wyjść mikrokontrolera , ponadto na bipolarnych masz dość duże spadki napięć . Napisz co to za tranzystory pomyślimy co dalej można zrobić , trochę dziwna postawa sprzedawcy ponieważ żadnej super myśli technicznej w tym sterowniku nie ma , nikt nie chce programu który sam napisał i ma prawa autorskie . Jeszcze jedno silnik krokowy aby uzyskał dużą dynamikę zasila się napięciem kilkakrotnie wyższym od znamionowego ale ściśle kontroluje się prąd silnika w tym sterowniku raczej nie widzę żadnej kontroli prądu silnika , również nie widzę zabezpieczenia tranzystorów są wprawdzie jakieś elementy smd ale nie wyglądają na diody impulsowe .
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
15 Jan 2012 22:04 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Witam.
No tak - dziwne podejście .
Mając płytkę ( nawet zdjęcie ) ten " tajny " schemat można odtworzyć za godzinę .
Jest jak piszesz - 4 x tranzystory sterują silnikiem .
Jedyne sensowne wyjście to na osobnej płytce zrobić końcówkę .
Trzeba by zastosować tranzystory PNP ( bo chyba na płytce są NPN ) .
Do tego radiator i tak dalej - diody , itp.
Tylko całość rośnie .
No i jeszcze przydały by się rezystory do ograniczenia prądu - grzałki .
Dlatego nie lubię takiego sposobu sterowania silników krokowych - choć ma to i swoje zalety .
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
15 Jan 2012 22:27 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
| pukury wrote: |
| No i jeszcze przydały by się rezystory do ograniczenia prądu - grzałki . |
Rezystory ma sens stosować jeżeli będzie sprzętowe lub programowe ograniczenie prądu w pozostałych przypadkach jest to " sztuka dla sztuki " bo ich wartość musiałaby być dokładnie dobrana do prądu ten z kolei zmienia się w zależności od sposobu sterowania i napięcia zasilania . Tranzystory na pewno będą n-p-n no chyba że MOsfety , dołożenie kolejnych nie wiele może pomóc jeżeli pierwsze nie będą porządnie wysterowane lepiej dać w układzie Darlingtona np. TIP122 oczywiście to już poza płytką sterownika . Pytanie do autora czym zasilasz swój sterownik ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2012 22:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pu5z3k Poziom 5

|
16 Jan 2012 08:37 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
mam aku 12V 1.2Ah i chcę, żeby to było mobilne :)
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
16 Jan 2012 17:13 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
| Quote: |
| mam aku 12V 1.2Ah i chcę, żeby to było mobilne |
Taką pojemnością to możesz zasilić zabawkę a nie układ z silnikiem krokowym , miałeś podać symbole tranzystorów ?
Jeżeli wszystkie próby były z tym akumulatorem to może to być główny winowajca , weź zasil to porządnym zasilaczem o napięciu 12-15 V DC i prądzie co najmniej 1A lub więcej .
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
17 Jan 2012 16:35 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Witam.
Na mój " rozum " - zmieniłbym sterownik - można go zastosować do czegoś innego ( głowica do panoram - czy coś ) .
silnik - albo DC - albo krokowy z innym sterownikiem .
Nawet zwykły generator i " normalny " sterownik ( l297/l298 np ) .
Zmienić przełożenie silnik - pasek w szynie .
U mnie ( jak pisałem ) na akumulatorze 12V / 3.4Ah , z przełożeniami jak opisałem idzie w pionie .
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
17 Jan 2012 19:17 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Wszystko się zgadza tylko nadal nie wiemy co autor chce faktycznie zrobić , od dwóch dni żadnej informacji o tranzystorach . Przy tak małej pojemności nie widzę sensu , praca półkrokiem to 0,88A przy pojemności 1,2Ah pracy cyklicznej może z półgodziny przy ciągłej z 10 - 15min.z upływem czasu napięcie tak spadnie że silnik straci całkowicie i tak małą moc . Przeprowadziłeś próby dokładnie z takim sam silnikiem tzn 11,8V / 0,44A .
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
17 Jan 2012 20:07 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
witam.
nie nie - mam to zrobione całkiem inaczej - oprócz silnika z podobnym momentem
dlatego od pewnego czasu staram się kol. wyjaśnić że w takiej konfiguracji jak on ma - sterownik . silnik , przełożenie ( brak ) , itp.
- w pionie nie pojedzie .
Już pisałem jak bym to przerobił - ale to faktycznie pisanie ot tak sobie .
Tak jak piszesz - my tu sobie piszemy a odzewu nie ma .
W związku z tym - ja już się nie odzywam .
Nie mam potrzeby nabijać postów.
Życzę powodzenia i -
Pozdrawiam.
Dodając -
zmieniłem silnik na nieco większy ( 2.4V / 1.5A ) i na rozładowanym ( 11.8V ) akumulatorze 12V/3.4Ah w pionie podnosi około 4 kg .
Czas przejazdu 1000 mm około 10sek .
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek.206 Poziom 4

|
23 Jan 2012 13:03 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Witam.
Podepnę się pod ten temat z moim pytaniem ponieważ tematyka jest podobna.
Planuję, zupełnie hobbistycznie i dla rozerwania się zrobić sterownik silnika krokowego na Arduino + Motor Shield. Zestaw ten ma pewne ograniczenia w zastosowaniu silników - dla krokowców to 0,6A. Chciałbym podłączyć "trochę" większe silniki (np. http://allegro.pl/silnik-krokowy-3-1nm-4-2a-lub-2-1a-8-p-cnc-nowy-i2010373732.html ). Czego jeszcze potrzebuję? Jakaś końcówka mocy? Mogę prosić o przykład gdzie to kupić?
Dodam, że ze względu na prostotę, nie chciałbym się wycofywać z zestawów Arduino.
|
|
| Back to top |
|
 |
McRancor Poziom 24

|
23 Jan 2012 13:35 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Ciężko będzie kupić gotową końcówkę mocy na takie prądy. Możesz popróbować ze zbudowaniem takowej i to chyba jedyne rozsądne wyjście w tym przypadku.
Arduino czy nie arduino nie ma w tym momencie większego znaczenia, bo trudność projektu znajduje się właśnie w same końcówce mocy.
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek.206 Poziom 4

|
23 Jan 2012 13:42 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Jaki byłby przewidywalny koszt wykonania (części + robocizna) takiej końcówki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2012 13:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
McRancor Poziom 24

|
23 Jan 2012 13:44 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Poszukaj najpierw schematu, potem części w konkretnym sklepie i oceń co jesteś w stanie wykonać sam a czego nie. Jeżeli zastanawiasz się czy się to opłaca w stosunku do zakupu gotowego sterownika - nie opłaca się budować.
|
|
| Back to top |
|
 |
jarek.206 Poziom 4

|
23 Jan 2012 13:51 Re: Słaby silnik krokowy ? Czy inny błąd w sztuce? |
|
|
|
Jednak, jeśli same końcówki nie są dostępne, to nie ma wyjścia :-)
Nie chodzi o to aby kupić gotowy sterownik, bo oczywiście można. Chodzi bardziej o zdobycie doświadczeń, a przy okazji zbudowanie urządzenia, które będzie do czegoś służyło.
Czy końcówka z tego zestawu: (http://allegro.pl/sterownik-programowaalny-silnikow-krokowych-d-mocy-i2068500348.html) jest tym czego mi potrzeba?
|
|
| Back to top |
|
 |