| Author |
stepawel Poziom 11

|
12 Jan 2012 00:37 Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Witam.
Zasilacze to temat często poruszany na elektrodzie, więc i swoim tworem się pochwalę :)
Zasilacz jest konstrukcją zaczerpniętą z Elektroniki Praktycznej 12.2008 (kit AVT-5161). Dość wygodny sposób sterowania, jaki został zaimplementowany przez Autora zasilacza postanowiłem wzbogacić o regulator obrotowy wyposażony w enkoder. Pojedynczy ruch pokrętła odpowiada przyciskom "góra", "dół" na klawiaturze, natomiast dłuższe i szybsze przekręcenie przełącza na wyższy lub niższy próg napięciowy o amplitudzie odpowiadającej przyciskom klawiatury. Ta część zasilacza mało nie doprowadziła mnie do utraty zdrowia psychicznego ze względu na trudności w połączeniu jej z procesorem zasilacza.
Wszystkie płytki zasilacza zostały zrobione jak widać przeze mnie. Są zabezpieczone warstwą lakieru. Ścieżki przechodzące na drugą stronę zostały połączone cienkim drucikiem poprowadzonym przez otwory. Zapewne wiele osób zwróci uwagę na brak lutowania na niektórych pinach. Nie lutowałem pinów, które nie łączą obwodu ze względu na trudności, jakie by wystąpiły przy późniejszym ewentualnym wylutowywaniu uszkodzonego elementu.
Zarówno panel przedni, jak i tył wykonany został przy pomocy frezarki w laminacie. Dziękuję tu pracownikowi PCZ za usługę frezowania :)
Zachęcam do komentowania i oceniania.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

Joined: 04 Oct 2003 Posts: 15854 Location: Oława/IJsselstein
|
12 Jan 2012 00:48 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Napisz coś więcej o tym impulsatorze. Czy jest to dodatkowy moduł doczepiony do oryginalnej płytki, czy zmieniałeś oprogramowanie. Więcej szczegółów.
Schemat impulsatora, jego podłączenia... Bo zaraz pojawią się o to pytania.
|
|
| Back to top |
|
 |
JAbłecznik Poziom 6

|
12 Jan 2012 08:34 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Witam
Jakie zastosowano tranzystory mocy oraz jak są przymocowane rezystory emiterowe do radiatora ??
|
|
| Back to top |
|
 |
tangofox Poziom 13

|
12 Jan 2012 10:53 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Ładne wykonanie.
Mam tylko pytanie : Jakie to trafo i gdzie można takie kupić.
|
|
| Back to top |
|
 |
mongoł2000 Poziom 15

|
12 Jan 2012 11:20 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Śliczna konstrukcja, gratuluje.
Jeśli chodzi o panel przedni,to czy przyciski zostały wzięte z jakiegoś innego urządzania, czy były robione na zamowienie? Tak samo jeśli chodzi o enkoder.
|
|
| Back to top |
|
 |
Flaman11 Poziom 13

|
12 Jan 2012 12:09 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Piękna konstrukcja, z małym ale. Gdyby panel przedni lepiej zabezpieczyć tak, by podświetlenie nie było widoczne z rantów a jedynie z otworu pokrętła.
|
|
| Back to top |
|
 |
~ReverseEsper Poziom 13

|
12 Jan 2012 12:17 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Zapytam bo nie widzę. Na radiatory pięknie nawiewa chłodne powietrze via wentylator. A którędy nagrzane powietrze uchodzi ? ( Znaczy czy na górze obudowy jest perforacja do tego? )
|
|
| Back to top |
|
 |
jamesbond007 Poziom 16

|
12 Jan 2012 13:03 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Witam.
Ładna konstrukcja. :)
Podświetlanie "pokrętaka" robiłeś czy jest ono zintegrowane z gałką?
|
|
| Back to top |
|
 |
eternal656 Poziom 11

|
12 Jan 2012 13:07 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Bardzo staranie wykonany zasilacz :) a nie jakieś byle co jak niektórzy wrzucają , przód bardzo ładnie ( jak na mój gust ) się prezentuje , ta podświetlana gałka ^^ ładnie , porządek i ład wewnątrz urządzenia :) co do PCB to chociaż mogłeś ocynować ścieżki :P albo jak kto lubi pomalować je .
Obudowę sam wykonałeś ?? czy to jakaś częściowo demontowana ?
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jan 2012 13:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
adammruk Poziom 15

|
12 Jan 2012 16:37 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Jak zrobiłeś napisy na płycie czołowej?
|
|
| Back to top |
|
 |
stepawel Poziom 11

|
12 Jan 2012 16:38 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Widzę spore zainteresowanie, toteż spieszę z odpowiedziami.
| Błażej wrote: |
| Napisz coś więcej o tym impulsatorze. Czy jest to dodatkowy moduł doczepiony do oryginalnej płytki, czy zmieniałeś oprogramowanie. |
Jest do dodatkowy moduł z procesorem attiny2313, doczepiony do płytki z procesorem zasilacza. Kod programu zasilacza nie był przeze mnie modyfikowany.
| eternal656 wrote: |
| Obudowę sam wykonałeś ?? czy to jakaś częściowo demontowana ? |
Obudowa kupiona u producenta (HYDROGIG). Posiadała oryginalnie metalowy przód i tył, co zostało wymienione na elementy z laminatu przykręcone do kątownika. Jak być może ktoś się dopatrzył, przód to sklejone ze sobą dwie warstwy laminatu, dzięki czemu nie widać śrub montażowych.
| jamesbond007 wrote: |
| Podświetlanie "pokrętaka" robiłeś czy jest ono zintegrowane z gałką? |
Pierścień przy gałce był przeźroczysty, więc aż kusiło go podświetlić :) Podświetlenie zintegrowane z płytką enkodera.
| ~ReverseEsper wrote: |
| Zapytam bo nie widzę. Na radiatory pięknie nawiewa chłodne powietrze via wentylator. A którędy nagrzane powietrze uchodzi ? |
Perforacja jest na zagięciach obudowy oraz bezpośrednio pod radiatorem. Zasilacz torturowany prądem 4,7A przy 18V przez cały czas testu, czyli 30 minut nie przekroczył nawet o jeden stopień temperatury załączenia wentylatorów (45stopni). Po ok. 20 sekundach od włączenia wentylatorów temperatura spadała do poziomu ich wyłączenia.
| Flaman11 wrote: |
| Gdyby panel przedni lepiej zabezpieczyć tak, by podświetlenie nie było widoczne z rantów a jedynie z otworu pokrętła. |
Dobra uwaga. Jak rozkręcę zasilacz, to zaraz to poprawię :)
| tangofox wrote: |
| Jakie to trafo i gdzie można takie kupić. |
Trafo wyciągnięte z jakiegoś sprzętu i kupione na pewnym popularnym serwisie aukcyjnym, którego nazwy tu napisać nie można :) Na trafie jest informacja, że ma 1000W, w to nie wierzę, ale wydajność prądową i tak ma dużą.
| JAbłecznik wrote: |
| Jakie zastosowano tranzystory mocy oraz jak są przymocowane rezystory emiterowe do radiatora ?? |
Tranzystory to trzy sztuki 2SC3281. Radiatory emiterowe przyklejone są przez podkładki z laminatu do radiatora za pomocą kleju epoksydowego do metalu.
| Tom56fox wrote: |
| ile wyniosło Cię wykonanie tego zasilacza? |
Budowa zasilacza zaczęła się ponad... rok temu i trwała tyle przez natłok bieżących zajęć. Spowodowało to, że dokładniejszych kosztów podać nie mogę. Obudowa i radiator z firmy HYDROGIG, gdzie można sprawdzić bieżącą cenę, trafo okazjonalnie za 50zł, tranzystory za ok. 30zł, za frezowanie nie płaciłem jak już napisałem, wyświetlacz 15zł, reszta z domowych zapasów :)
| mongoł2000 wrote: |
| Jeśli chodzi o panel przedni,to czy przyciski zostały wzięte z jakiegoś innego urządzania, czy były robione na zamowienie? Tak samo jeśli chodzi o enkoder. |
Ten enkoder to oczywiście zwykły impulsator obrotowy, przyprawiony attinem i programem. Przyciski wyciągnięte są z telefonu stacjonarnego. Nadruk został z nich starty drobnym papierem ściernym, następnie zostały pomalowane czarną farbą w sprayu i zabezpieczone preparatem PLASTIK 70.
| adammruk wrote: |
| Jak zrobiłeś napisy na płycie czołowej? |
Napisy wyfrezowane są na laminacie grawerskim. Panel został oczywiście zabezpieczony przed zabrudzeniem przez odpowiedni lakier.
|
|
| Back to top |
|
 |
dudis69 Poziom 6

|
12 Jan 2012 19:09 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Całkiem ciekawa i dopracowana konstrukcja. Godna polecenia.Gratuluje!!!
Wyświetlacz troszkę mdło wygląda przy podświetleniu przedniego panelu, ale pewnie już się zastanawiasz jak to zmienić...
Czy przewidujesz udostępnienie pełnej dokumentacji?
|
|
| Back to top |
|
 |
Maticool Poziom 17

|
12 Jan 2012 19:38 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
| stepawel wrote: |
| Zasilacz jest konstrukcją zaczerpniętą z Elektroniki Praktycznej 12.2008 (kit AVT-5161) ... postanowiłem wzbogacić o regulator obrotowy wyposażony w enkoder. |
-> Link
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jan 2012 19:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

Joined: 04 Oct 2003 Posts: 15854 Location: Oława/IJsselstein
|
12 Jan 2012 19:46 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
| FoxTech wrote: |
Transformatory toroidalne mocuje się do obudowy za pomocą specjalnych podkładek gumowo-stalowych, |
Jak mają w środku dziurę (nie zalane), to można nawet opaskami samozaciskowymi przypiąć do obudowy.
Autorze - coś więcej o tym impulsatorze napisz. To projekt Mirleya, czy twój własny? Wszelkie schematy mile widziane, bo jak zasilacz jest opracowany dobrze, to taka jego modyfikacja wzbudzi zainteresowanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
raczek3 Poziom 19

|
12 Jan 2012 21:38 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Witam, bardzo fajny zasilacz, obudowa jak z fabryki, na pierwszy rzut oka myślałem że to seryjne radio samochodowe.
Trafo tego 1KW to raczej masz rację że nie ma ale około 400W pewnie odda. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
misiupan Poziom 22

|
12 Jan 2012 22:34 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Proponuję wentylatory ustawić na wydmuch powietrza z obudowy, reszta wzorowo wykonana.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ture11 Poziom 21

|
12 Jan 2012 22:45 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Witam. Bardzo ładnie wykonany projekt, no i dobry pomysł z enkoderem.
A teraz się czepiam ;-)
Żartuje.
Robię taki zasilacz, już uruchomiony, działa, lecz zauważyłem coś ciekawego - po wyłączeniu zasilacz daje pełne napięcie z kondensatorów na wyjście - zrobiłeś coś z tym, czy raczej nie spostrzegłeś tego defektu?
Powiedz jeszcz, ile płaciłeś za 2sc3281 i jakiej firmy, bo mi się udało kupić po 6,50/sztuka, i oba odparowały po minucie pracy - jeden na zwarciu, drugi bez powodu (i bez huku...) - były to bowiem podróbki TOSHIBY... Teraz pracuje na jednym kd502, męczę go i nic ;-), jest nie do zabicia ;-).
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Flaman11 Poziom 13

|
13 Jan 2012 00:06 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
| Ture11 wrote: |
Witam. Bardzo ładnie wykonany projekt, no i dobry pomysł z enkoderem.
A teraz się czepiam ;-)
Żartuje.
Robię taki zasilacz, już uruchomiony, działa, lecz zauważyłem coś ciekawego - po wyłączeniu zasilacz daje pełne napięcie z kondensatorów na wyjście... |
Na wyjściu możesz dać równolegle z kondensatorami tranzystor NPN z rezystorem na kolektorze, który będzie rozładowywał kondensatory po wyłączeniu zasilania. Możesz również wyłączać zasilacz z podłączonym obciążeniem, które rozładuje kondensatory. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
olinek2 Poziom 19

Joined: 30 Oct 2003 Posts: 688 Location: Starachowice/Wrocław
|
13 Jan 2012 00:13 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Bardzo fajny zasilacz :)
Jedynie można by lepiej usztywnić rezystory na radiatorze i kable które do nich idą, chyba że jakoś już to rozwiązałeś. Oczywiście kiedy sprzętu się nie przenosi nie ma to znaczenia, ale w transporcie bez zamocowania kiedyś może się to skończyć nieciekawie :(.
Na przyszłość polecam przekładki mikowe smarowane pastą, bo silikonowe mają większą rezystancję termiczną (oczywiście mówię o cienkich przekładkach mikowych <40um). Nawet kiedyś pokusiłem się o testy takich przekładek i naprawdę kiepsko wypadły w porównaniu do mikowych. Najlepiej zrobić nieizolowany radiator, jedynie trzeba przemyśleć sposób montażu w obudowie.
Pozdrawiam,
Olek
|
|
| Back to top |
|
 |
JAbłecznik Poziom 6

|
13 Jan 2012 08:41 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
| olinek2 wrote: |
| ...Na przyszłość polecam przekładki mikowe smarowane pastą, bo silikonowe mają większą rezystancję termiczną (oczywiście mówię o cienkich przekładkach mikowych <40um). Nawet kiedyś pokusiłem się o testy takich przekładek i naprawdę kiepsko wypadły w porównaniu do silikonowych... |
To które w końcu są lepsze ??
|
|
| Back to top |
|
 |
olinek2 Poziom 19

Joined: 30 Oct 2003 Posts: 688 Location: Starachowice/Wrocław
|
13 Jan 2012 09:15 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Oczywiście mikowe, poprawiłem posta :), przepraszam za zamieszanie ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
stepawel Poziom 11

|
13 Jan 2012 12:42 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Robię taki zasilacz, już uruchomiony, działa, lecz zauważyłem coś ciekawego - po wyłączeniu zasilacz daje pełne napięcie z kondensatorów na wyjście - zrobiłeś coś z tym, czy raczej nie spostrzegłeś tego defektu?
|
Spostrzegłem to, ale nie uznałem za kłopot. Podczas pracy z zasilaczem korzystam z wyłącznika na panelu przednim. Wówczas żadne napięcie na zaciskach się nie pojawia. Po skończonej pracy mam wszystko odłączone od zasilacza, więc nie przejmuje mnie zbytnio to, że pojawi się tam na jakiś czas napięcie.
| Powiedz jeszcz, ile płaciłeś za 2sc3281 i jakiej firmy, bo mi się udało kupić po 6,50/sztuka, i oba odparowały po minucie pracy |
Nie dziwi mnie to :) Sam byłem w szoku, że moje wytrzymały. Oryginalny 2SC3281 kosztuje ponad 40zł... Ja płaciłem 10zł za sztukę, oczywiście też kupiłem podróbki. Nie potrafię nawet określić firmy, na pewno nie magnatec :)
| olinek2 wrote: |
| Jedynie można by lepiej usztywnić rezystory na radiatorze i kable które do nich idą |
Drogi Kolego, połączenie wytrzymałoby wybuch bomby atomowej, czego jednak wolę nie sprawdzać :) Rezystory przyklejone są do laminatu i do radiatora klejem epoksydowym, samo połączenie elektryczne tranzystorów jest tak wykonane, że nawet przy ręcznym gięciu, nie da rady zrobić zwarcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Paniki Poziom 20

|
13 Jan 2012 16:59 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
To może warto dać coś tańszego i pewnego? Np w kapeluszowatej obudowie TO-3 ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jan 2012 16:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bartek_Wosik Poziom 20

Joined: 04 Feb 2005 Posts: 998 Location: prawie Częstochowa
|
13 Jan 2012 17:49 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Estetyka estetyką, ale ważniejsze są parametry. Jaki to ma poziom tętnień? Jak wygląda stabilizacja napięcia przy większych obciążeniach?
|
|
| Back to top |
|
 |
wilus14 Poziom 15

|
14 Jan 2012 22:29 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Mam transformator który ma wydajność prądową 2x12A, czy trzeba coś zmienić w płytce oprócz tranzystorów, aby regulacja prądu była możliwa do 12A ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Ture11 Poziom 21

|
15 Jan 2012 00:06 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Soft w procesorze...
|
|
| Back to top |
|
 |
LOTR2 Poziom 9

|
15 Jan 2012 03:26 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
plus prawdopodobnie zmniejszyć wzmocnienie wzmacniacza, który mierzy prąd na rezystorze pomiarowym, albo zmniejszyć jego wartość.
|
|
| Back to top |
|
 |
galczys Poziom 11

|
15 Jan 2012 03:41 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Podpowiedział by kolega gdzie można dostać taką fajną gałkę? Szukałem po różnych popularnych sklepach, ale nie znalazłem nic ciekawego.
|
|
| Back to top |
|
 |
MCB Poziom 19

|
17 Jan 2012 21:58 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
Drobny minus za ergonomię => zaciski wyjściowe w najmniej odpowiednim miejscu.
Niepotrzebnie umieściłeś radiator wewnątrz=> gorsze warunki chłodzenia tranzystorów wykonawczych, niepotrzebne nagrzewanie elektroniki sterującej, zasysanie brudu do obudowy.
Podświetlenie pokrętła to taki marketingowy bajer... ;) Chyba nie będziesz używał tego zasilacza po ciemku...
Duży plus za staranność wykonania.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
demeus Poziom 16

|
30 Jan 2012 22:55 Re: Zasilacz warsztatowy 0-25V, 0-5A |
|
|
|
| paweljeglinski wrote: |
| a nie chce przepłacać w jakies chińskie,i szybkopsujace sie zasilacze. |
To żadne chińskie, one są tak projektowane by nasza elektronika za długo nie działała ot i tyle.
BTW i tak większość z nich jest produkowanych w Chinach :D
--
Pozdrawiam,
demeus
|
|
| Back to top |
|
 |