FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

thomson intuivia GPs 420 brak komunikacji po USB

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Mobile and Navigation Equipment -> Navigation Software -> thomson intuivia GPs 420 brak komunikacji po USB
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 13 Jan 2012 15:46   

Witajcie

Dostałem tą nawigacją jako gratis na allegro, jest zablokowana ( nie chcę odblokowywać) i jest bez akcesoriów w tym bez karty SD. Nie mam w niej komunikacji po USB , nie gada mi z Active synth 4.5 i 3.8. Podłączając nawigację pod PC, nie słychać dźwięku podłączania urządzenia USB. chciałbym też wiedzieć jaką kartę i jak przygotować, żeby móc korzystać z mapy ikonkę GPS nawigator można sobie klikać i klikać. Wgrałem ROM 2.18 taki z ogólnie znanych portali gryzoniowych. Ale nie daje to rezultatu. Obejrzałem/ prze-lutowałem piny od USB wydają się OK ( w nawigacji).

Pozdrawiam

Janusz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Jan 2012 15:46   

Back to top

marek216
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 14 Jan 2012 09:47   

Re: thomson intuivia GPs 420 brak komunikacji po USB

W ikonę GPS możesz sobie klikać ale jak nie ma odpowiednich katalogów to nic nie ruszy. ROM nie wgrywa programu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Jan 2012 09:47   

Back to top

janusz121
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 14 Jan 2012 10:37   

Rozumiem, urządzenie takie dostałem. Rom faktycznie nie wgrywa programu, ale nie mogę nawiązać komunikacji po USB. Mam na dysku w PC zawartość folderów Mobile navigator. Doczytałem też, że na karcie SD ma być folder Cities tam są dodatkowe mapy. Nie mogę tego fizycznie wgrać. Mam nawet Active synth 4.2 i nic
Jak się do windowsa XP podłącza urządzenie odgrywa on melodyjkę, ( nazywam to puknięciem :)). A tutaj nic się nie dzieje. Nawigacja "walnięta" elektronicznie? Przepsikałem USB kontaktem 60 , nie pomogło. Próbowałem też dogadać się z nią programem CeRegEditor, niestety ciągle błąd połączenia active synth. A może potrzebuje jakiegoś service flasha na SD, którego nigdzie nie znajdę, to chociaż poradź czy dało by się to odblokować jakimś automatem z karty SD, żeby mieć z tego komputerek. Wtedy też mógłbym ręcznie ustawić połączenie. Pójdę jeszcze na "warsztat", znajdę dawcę i... Przelutuje gniazdo USB. Jak dam radę dam znać :) ps. Może być gniazdo z nokii 6300? Nie wiem czy to ważne, ale przez USB mogę naładować nawigację (elektryka Ok ?)

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Jan 2012 10:37   

Back to top

Pontikos
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 15 Jan 2012 14:45   

1. Zanim wymienisz gniazdo, sprawdziles czy masz przejscie pomiedzy lutami na plytce a pinami na wtyczce USB z drugiej strony kabla? :)

2. Na plytce PCB uszkodzona moze byc czesc odpowiedzialna za transmisje danych (piny DTA0/DTA1), nie ladowania (+5V, GND)

3. Nie napisales, czy inne urzadzenia PNA / PDA sie Tobie lacza via AS 4.5? Moze to byc kwestia driverow ktore masz w systemie - np. na Pionieerowych jak dobrze pamietam, chodzil wylacznie Pionieer :)

4. Folderem na karcie moze byc "Mobilenavigator", ale nigdy "Mobile Navigator" :)
Informatyka jest nauka SCISLA - to nie "Pan Tadeusz", ze jak Wieszcz piszesz co Ci w duszy gra, a wszyscy i tak wiedza o co chodzi ;/
Back to top

janusz121
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 Post from the author of the topic 16 Jan 2012 21:28   

ad 1. dzięki za pomysł, wykorzystam

ad 3. nie napisałem bo nie mam innych urządzeń, Mio jest wykrywana jako dysk nie gada z AS. AS jest pobrany z microsoftu. Powiem tak: dwa komputery i dwa oprogramowania Active synth i Narzędzie do obsługi urządzeń z systemem Windows Mobile ( czy jak ono się tam zwie - Windows 7) i nic. Używałem też CeRegEditora i nie nawiązał połączenia.
ad4. Ok mój błąd ( gdzie piękne czasy ośmiu znaków bez spacji:) ) - jest oczywiste, że kilometr ma 1024 metry:) , pozdrawiam

p.s. Podejrzewam, że mogło się pochrzanić po wgraniu romu, powiem jutro co z USB.
Back to top

Pontikos
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 16 Jan 2012 22:04   

1. samo sie podpowiada logicznie
2. zbyt trudne?
3. odpusc CeRegedita - ON DO NICZEGO SENSOWNEGO NIE POSLUZY [nie wiem dlaczego sie tak go trzymasz jak pietnastolatka drzwi na "Titanicu" :) ] . Ustanow polaczenie AS, wylaczajac firewall, antyvirusa (WYLACZAJAC jego funkcje, nie sam program na pasku) i podobne zabezpieczenia.
4. tego nie znalem :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Jan 2012 22:04   

Back to top

janusz121
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 Post from the author of the topic 22 Jan 2012 22:02   

Po przegrzaniu urządzenia hot airem raz nawiązało komunikację z PC. A potem w momencie ją straciło. Wymiana gniazdka USB nie przyniosła rezultatu. Jak nawiązało połączenie to nawet widziałem dysk urządzenia, jest dokładnie wyczyszczony. Jedno i drugie gniazdko ma przejście( metoda pomiarowa wg. pkt 1) .Widzę, że w pobliżu złącza USB brakuje 3 z czterech elementów SMD, co tam ma być? Mam na myśli te cztery SMD - ki przy złączu USB (każdy dwu nóżkowy). Mogłem coś tam hotem zdmuchnąć (dopiero się uczę), Pozdrawiam.

Ps. To jest to zaznaczone na czerwono, nie fotografuje zbyt rewelacyjnie:

Pps. Macie jakiś patent, żeby w domu lutować te maczki? bo ja po prostu nie widzę:) Pozdrawiam

16.02.2012 Nawigacja jak nie dawała tak nie daje oznak życia. Nawigacja pewnie pójdzie do kosza, albo do sprzedania za kilka złotych. Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Mobile and Navigation Equipment -> Navigation Software -> thomson intuivia GPs 420 brak komunikacji po USB
Page 1 of 1
Similar topics
Motka L6 ładowania brak. Brak komunikacji przez USB. (1)
Nokia n95, brak komunikacji usb, brak elementow na plycie (6)
Manta GPS 420 - brak dźwięku w głośniku, problem z akumulato (2)
Manta gps-420 zniknął dźwięk i brak ładowania. (5)
Thomson intuivia 420gps - 3 ikony. (5)
Thomson GPS 420 nie czyta mi karty 4 GB (6)
6280 brak komunikacji USB (2)
w800i i brak komunikacji po usb (9)
SE W880i - brak komunikacji po USB (8)
K750i brak komunikacji USB. (1)

Page generation time: 0.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed