FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Studia na PŁ, dylemat z wyborem właściwego kierunku

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Education -> Studia na PŁ, dylemat z wyborem właściwego kierunku
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#31 22 Jan 2012 15:36   

Re: Studia na PŁ, dylemat z wyborem właściwego kierunku

vodiczka wrote:
I nie wierz do końca w atmosferę na kierunkach zamawianych, większość takich opowieści rozpuszczają ci którzy nie załapali się na 1000PLN.

Chyba mi nie powiesz, że atmosfera na takim kierunku jest taka sama, jak na normalnym, nie zamawianym? 1000 zł to kupa kasy i robi swoje. Już ktoś pisał o fałszywych ściągach, ja słyszałem też o innych aspołecznych zachowaniach...

Dodano po 1 [minuty]:

kemot55 wrote:
Na bezpłatne zajęcia na pewno nie wpuści "profesorek", który boi się, że jak palnie głupotę to go wyśmieją (studenci otwarcie tego nie zrobią bo nie zaliczą przedmiotu).

Ale głupoty pleciesz... Na wykład może przyjść każdy i nie jest to w żaden sposób sprawdzane czy nie ma nadmiarowych osób "z zewnątrz". Z ćwiczeniami podobnie, z laborkami nieco gorzej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Jan 2012 15:36   

Back to top

telecaster1951
Poziom 23
Poziom 23

Post#32 22 Jan 2012 16:08   

kemot55 wrote:
A p. Just też podlega "zmęczeniu materiału" i kiedyś sobie odpuści (jak już zostanie sam na placówce :)). To tylko zależy od uporu studenta.
Co przez to rozumiesz ?
kemot55 wrote:
Ogólnie nikt nie sprawdza indeksów
Ale obecność już tak. Przecież prowadzący widzi, że ktoś nie jest od niego.
Elektronik9 wrote:
Na wykład może przyjść każdy i nie jest to w żaden sposób sprawdzane czy nie ma nadmiarowych osób
Wygłady są wolne ogólnodostępne. Każdy może na nie przyjść, natomiast na ćwiczenia i laboratoria, tylko osoby wpisane na listę. Chociaż, zawsze można się dogadać z prowadzącym.
Back to top

analfabet
Poziom 11
Poziom 11

Post#33 22 Jan 2012 17:59   

Elektronik9 wrote:

Chyba mi nie powiesz, że atmosfera na takim kierunku jest taka sama, jak na normalnym, nie zamawianym? 1000 zł to kupa kasy i robi swoje. Już ktoś pisał o fałszywych ściągach, ja słyszałem też o innych aspołecznych zachowaniach...

A na ilu kierunkach zamawianych kolega studiował, że jest tak obeznany w temacie? Ja jestem na takim kierunku. Są osoby z którymi współpracuje się lepiej lub gorzej, były historie typu znikanie wiadomości z maila roku itd, ale to nie jest nic nie zwykłego (np. odnośnie tych maili- było kilka tematów na elektrodzie, przypuszczam, że jakiś "informatyk" źle skonfigurował thunderbirda i ot, całe zamieszanie- po pierwszym nagłośnieniu problemu zniknął). Jedyne czym się różni (przynajmniej w naszym wypadku) kierunek zamawiany od nie zamawianego to tym, że przez kasę wzrósł poziom (moim zdaniem). Po czym to wnioskuje- raz, że chyba każdy chciałby dostawać kasę i to mobilizuje, dwa- wzrósł próg (mało istotne, ale znacznie mniej osób, które ledwo zdały maturę), trzy- porównując do innych kierunków znacznie mniej osób odpada.
Back to top

vodiczka
Poziom 21
Poziom 21

Post#34 22 Jan 2012 18:31   

Elektronik9 wrote:

Ktoś coś napisał i uwierzyłeś a ja telecasterowi i analfabecie wierzę. Jeżeli ktoś pisze że 1000zł robi swoje to .... dalej nie komentuję. Jeżeli ktoś liczy że przejdzie studia na ściągach i gotowcach a w dodatku chwali się taką postawą to niech się nie dziwi że nadzieje się na kontrę w postaci fałszywki.
Co innego pomóc koledze w potrzebie a co innego nieukowi. Chciałbyś trafić na takiego budowlańca żeby dom Ci się zawalił ?
Back to top

Elektronik9
Poziom 22
Poziom 22

Post#35 22 Jan 2012 20:00   

Ale ja nie mówię o pomaganiu leniom tylko o chorej rywalizacji pomiędzy normalnymi studentami, braku zachowań koleżeńskich i "każdy własną rzepkę skrobie". Nie powiesz mi, że tak nie jest.

analfabet wrote:
Są osoby z którymi współpracuje się lepiej lub gorzej, były historie typu znikanie wiadomości z maila roku itd,

A czemu nie macie swojego forum tylko maila? Czy z tego samego powodu o którym napisałem wyżej?
Back to top

telecaster1951
Poziom 23
Poziom 23

Post#36 22 Jan 2012 20:10   

Elektronik9 wrote:
A czemu nie macie swojego forum tylko maila? Czy z tego samego powodu o którym napisałem wyżej?
Moja grupa, również nie ma forum, tylko mejla. Czemu ? A to jest bardzo proste, tak jest wygodniej. Tego mejla mają prowadzący, więc wyniki kolokwiów, są wysyłane na tę pocztę. Starosta, nie musi wysyłać wszystkim z osobna wyników.
Elektronik9 wrote:
o chorej rywalizacji pomiędzy normalnymi studentami, braku zachowań koleżeńskich i "każdy własną rzepkę skrobie". Nie powiesz mi, że tak nie jest.
Ja Ci powiem, że tak nie jest. Nie wiem, co studiujesz, ale mam znajomych na budownictwie. Jakoś żaden z nich, nie odczuwa chorej rywalizacji.
Back to top

analfabet
Poziom 11
Poziom 11

Post#37 22 Jan 2012 21:05   

Elektronik9 wrote:
Ale ja nie mówię o pomaganiu leniom tylko o chorej rywalizacji pomiędzy normalnymi studentami, braku zachowań koleżeńskich i "każdy własną rzepkę skrobie". Nie powiesz mi, że tak nie jest.

Czyli mówimy o tym samym. Pewnie, że jak rozdają stypendia, to część ludzi się uaktywnia, ale wszystko w granicach normy. Zresztą chyba mi nie powiesz, że na innych kierunkach jak jest sesja/ rozdają kasę, to ludzie się nie starają bardziej?

Elektronik9 wrote:

A kto powiedział, że nie mamy? Tylko nie wiem co ma piernik do wiatraka- mail jest do wymiany informacji wykładowcy-> studenci, a forum student->student.
Back to top

Elektronik9
Poziom 22
Poziom 22

Post#38 22 Jan 2012 22:54   

telecaster1951 wrote:

Moja grupa, również nie ma forum, tylko mejla. Czemu ? A to jest bardzo proste, tak jest wygodniej. Tego mejla mają prowadzący, więc wyniki kolokwiów, są wysyłane na tę pocztę. Starosta, nie musi wysyłać wszystkim z osobna wyników.

I do tego maila ma dostęp i prawa każdy na roku? Wiesz, jakie to rodzi niebezpieczeństwa? Jeżeli nie to domyśl się. U nas mamy na roku forum a nie maila i z wynikami kolokwiów nigdy nie ma problemów.

telecaster1951 wrote:

Ja Ci powiem, że tak nie jest. Nie wiem, co studiujesz, ale mam znajomych na budownictwie. Jakoś żaden z nich, nie odczuwa chorej rywalizacji.

Studiuję EiT.

analfabet wrote:
Czyli mówimy o tym samym. Pewnie, że jak rozdają stypendia, to część ludzi się uaktywnia, ale wszystko w granicach normy. Zresztą chyba mi nie powiesz, że na innych kierunkach jak jest sesja/ rozdają kasę, to ludzie się nie starają bardziej?

Na EiT stypendium rektora mają wybitne jednostki które sporo się uczą. A reszta to zdaje na poprawkach i ma podejście "jak nie teraz to na piątej poprawce się zda".

analfabet wrote:
A kto powiedział, że nie mamy? Tylko nie wiem co ma piernik do wiatraka- mail jest do wymiany informacji wykładowcy-> studenci, a forum student->student.

Takie odniosłem wrażenie.
Back to top

revolt
Poziom 23
Poziom 23

Post#39 22 Jan 2012 23:09   

Nie mieć forum to chyba jakaś forma kalectwa (na polibudzie szczególnie). Na szybko podliczyłem, że przez forum mojego byłego kierunku przewinęło się przez 4 lata około 2500 TEMATÓW.
Back to top

telecaster1951
Poziom 23
Poziom 23

Post#40 22 Jan 2012 23:24   

Elektronik9 wrote:
I do tego maila ma dostęp i prawa każdy na roku? Wiesz, jakie to rodzi niebezpieczeństwa? Jeżeli nie to domyśl się. U nas mamy na roku forum a nie maila i z wynikami kolokwiów nigdy nie ma problemów.
Do tego mejla mają dostęp 24 osoby z grupy. Jakoś nikt numerów nie odwala.
Z jednego przedmiotu, prowadzący założył mejla, na którym są umieszczone wykłady i materiały na kolokwium, jakoś też nikt nic nie odwalił.
Elektronik9 wrote:
Na EiT stypendium rektora mają wybitne jednostki które sporo się uczą.
Na chemii, stypendium dostałem na przykład ja. Przed ostatnią sesją, uczyłem się 2 dni.
Elektronik9 wrote:
ma podejście "jak nie teraz to na piątej poprawce się zda".
Prawdę powiedziawszy, ja nie chce takiego inżyniera. Rozumiem, że może coś nie wyjść, można mieć warunek, ale jeśli ma się takie podejście, to ja serdecznie dziękuję. W pracy potem będzie, "o przewód iskrzy, oj tam, nikt nie widział, zaklei się".
revolt wrote:
Nie mieć forum to chyba jakaś forma kalectwa
Wystarczy założyć grupę dyskusyjną. Równie wygodne, a bardziej funkcjonalne.
Back to top

Elektronik9
Poziom 22
Poziom 22

Post#41 22 Jan 2012 23:49   

revolt wrote:
Nie mieć forum to chyba jakaś forma kalectwa (na polibudzie szczególnie). Na szybko podliczyłem, że przez forum mojego byłego kierunku przewinęło się przez 4 lata około 2500 TEMATÓW.

Mało. ;P A co do reszty jak najbardziej się zgadzam. ;)

Dodano po 50 [sekundy]:

telecaster1951 wrote:

Wystarczy założyć grupę dyskusyjną. Równie wygodne, a bardziej funkcjonalne.

Chyba żartujesz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Jan 2012 23:49   

Back to top

luke666
Poziom 22
Poziom 22

Post#42 23 Jan 2012 00:02   

Ja studiuję na PŁ na kierunku elektrotechnika, aktualnie 7 semestr.

Różne rzeczy się działy z mailem wspólnym, więc teraz jest tak:
-forum i 3 czynnych administratorów
-dwa maile grupowe: jeden oficjalny dla prowadzących i drugi, na który automatycznie przekierowywane są kopie maili z pierwszego adresu, do tego drugiego ma dostęp każdy. Jak jakaś wiadomość zniknie, to można ją wysłać ponownie, bo jest kopia. Do pierwszego maila dostęp mają dwie osoby, w tym ja - od ponad dwóch lat nie ma żadnego problemu.

Jaja działy się na I i II semestrze, gdy niektórzy studiowali dla zabawy, mieli w głębokim poważaniu starania innych. Zdarzało się, że mail znikał po kilku godzinach, nikt się nie przyznawał... może przypadkiem, może specjalnie, ale tak być dalej nie mogło.

Co do kierunków zamawianych, to ma to swoje wady i zalety. Te stypendium w wysokości 1000zł/mc działa jak lep na muchy, na kierunek zlatują się ludzie którzy liczą na łatwe pieniądze i zaczyna się wyścig szczurów. Największy problem jest z notatkami, są mazane zakreślaczami przez co nie da się ich kserować (kserokopia wychodzi ciemna i nieczytelna), ciągła rywalizacja, wspomniane wcześniej donosicielstwo, błędne ściągi, o tych praktykach również słyszałem. Mój kierunek też miał być zamawiany, ale ze względu na małe zainteresowanie kierunkiem, stypendium anulowano - po prostu brawa za logikę, bo na kierunku z roku na rok jest coraz mniej osób. Na początku było nas 75 (120 miejsc na kierunku), w tej chwili ze spadochronami jest ok. 45osób.

Koła naukowe istnieją, ale ludzie mają na ich temat błędne wyobrażenie. Myślą, że "przyjdą do koła", a tam zaraz zajmują się jakimiś ciekawymi projektami, ktoś będzie ich uczył przydatnych umiejętności... a prawda jest taka, że samemu trzeba to koło naukowe tworzyć. Warto tutaj przytoczyć mądry cytat:
Quote:
Koło naukowe da Ci tyle, ile samemu zdołasz z niego wziąć

Są różne koła, niektóre mają własne pomieszczenia z lepszym lub gorszym wyposażeniem, jednego opiekuna i... członków koła. Jeżeli chcesz coś robić, to musisz mieć pomysł na projekt. Jeżeli jest ciekawy, a potrzebujesz na niego pieniądze to pojawiają się schody, choć da się je pokonać na kilka sposobów:
-trzy razy w roku organizowana jest Rada Kół Naukowych, na każdej pula nagród wynosi 30 000zł
-można się zgłosić do dziekana, jeśli projekt nie jest za drogi, a pozwoli wypromować wydział, to pieniądze się znajdą
-prywatni sponsorzy, choć tutaj można raczej liczyć na rabaty
Nie spotkałem się natomiast z czymś takim, że koło naukowe dostaje na semestr czy rok jakieś pieniądze na działalność, przez co niektóre koła to koła widma, w których nic się nie dzieje, lub są to projekty proste, powstałe z pieniędzy studentów i starych, niepotrzebnych urządzeń z uczelni. Jeżeli jednak ktoś chce skorzystać z lepszego sprzętu dostępnego w niektórych laboratoriach, to nie ma większych problemów by przyjść po zajęciach i czegoś się na nim pouczyć, pożyczyć oscyloskop, dokonać jakiś pomiarów.

Warto wspomnieć, że sporo pracowni laboratoryjnych to obiekty przestarzałe, które pamiętają czasy wczesnego PRLu, ich wyposażenie również. Są oczywiście pracownie nowe, zwłaszcza jeśli chodzi o mechatronikę, ale nie trudno spotkać na uczelni urządzenia, na których uczyli się nasi rodzice czy nawet nasi dziadkowie. Wydział elektryczny jest sukcesuwnie odnawiany, są nowe sale wykładowe, coraz bardziej przypomina inne uczelnie techniczne w tym kraju.
Back to top

revolt
Poziom 23
Poziom 23

Post#43 23 Jan 2012 00:25   

telecaster1951 wrote:
Elektronik9 napisał:
ma podejście "jak nie teraz to na piątej poprawce się zda".

Prawdę powiedziawszy, ja nie chce takiego inżyniera. Rozumiem, że może coś nie wyjść, można mieć warunek, ale jeśli ma się takie podejście, to ja serdecznie dziękuję. W pracy potem będzie, "o przewód iskrzy, oj tam, nikt nie widział, zaklei się".

W pracy potem będziesz myślał po kiego grzyba Ci ten cały materiał ze studiów potrzebny jest ;)
Back to top

telecaster1951
Poziom 23
Poziom 23

Post#44 23 Jan 2012 00:28   

Elektronik9 wrote:
Chyba żartujesz.
Nie. Jakoś sobie radzimy. Z resztą sprawa wygląda tak, że z mejla grupowego, wiadomości są automatycznie przekazywane do wszystkich osób z grupy, więc nikt nie ma możliwości, nic nabroić.
luke666 wrote:
Warto wspomnieć, że sporo pracowni laboratoryjnych to obiekty przestarzałe, które pamiętają czasy wczesnego PRLu, ich wyposażenie również. Są oczywiście pracownie nowe, zwłaszcza jeśli chodzi o mechatronikę, ale nie trudno spotkać na uczelni urządzenia, na których uczyli się nasi rodzice czy nawet nasi dziadkowie. Wydział elektryczny jest sukcesuwnie odnawiany, są nowe sale wykładowe, coraz bardziej przypomina inne uczelnie techniczne w tym kraju.
To fakt, jeśli bierzemy pod uwagę pracownie dydaktyczne, to jest to sprzęt pamiętający wiele. Tak jest na wszystkich wydziałach. Natomiast, jeśli wejść do laboratoriów, które nie są na co dzień, dla studentów, to już obraz się zmienia. Można popatrzeć sobie na miliony złotych, ustawione w jednym laboratorium. Jak to kiedyś powiedział, już nie żyjący, docent z BiNOŻu. Politechnika, jest placówką przede wszystkim naukową, dydaktyka będzie zawsze stała na drugim miejscu. Jeśli człowiek chce się czegoś, na prawdę nauczyć, to musi udać się do kół albo wybrać wolontariat naukowy.
Back to top

vodiczka
Poziom 21
Poziom 21

Post#45 23 Jan 2012 09:38   

revolt wrote:
W pracy potem będziesz myślał po kiego grzyba Ci ten cały materiał ze studiów potrzebny jest

Kto studiuje trzy Z ( zakuć, zaliczyć, zapomnieć) będzie tak myślał o ile wszystkiego nie zapomniał. Kto studiuje po to aby: mieć podstawy w danej dziedzinie, umieć samodzielnie zdobywać wiedzę i stale ją poszerzać pomyśli inaczej choć pewnie każdy uważa że jakaś część zajęć była niepotrzebna.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jan 2012 09:38   

Back to top

revolt
Poziom 23
Poziom 23

Post#46 23 Jan 2012 10:34   

vodiczka wrote:
umieć samodzielnie zdobywać wiedzę i stale ją poszerzać pomyśli inaczej choć pewnie każdy uważa że jakaś część zajęć była niepotrzebna.

I po to są studia. Tylko, że nie w tym kraju. W szczytowym momencie miałem w indeksie około 14 wpisów/semestr (ćwiczenia, wykłady itp.). Jak chcesz pogłębiać wiedzę mając tyle przedmiotów? Na wymianie studenckiej miałem 4 moduły. Wtedy masz czas usiąść i pomyśleć. I coś zapamiętać.
Back to top

vodiczka
Poziom 21
Poziom 21

Post#47 23 Jan 2012 10:42   

revolt wrote:
I po to są studia. Tylko, że nie w tym kraju

Nie ma obowiązku studiowania w tym kraju, który zowie się POLSKA.
Back to top

Elektronik9
Poziom 22
Poziom 22

Post#48 23 Jan 2012 14:04   

revolt wrote:
I po to są studia. Tylko, że nie w tym kraju. W szczytowym momencie miałem w indeksie około 14 wpisów/semestr (ćwiczenia, wykłady itp.). Jak chcesz pogłębiać wiedzę mając tyle przedmiotów? Na wymianie studenckiej miałem 4 moduły. Wtedy masz czas usiąść i pomyśleć. I coś zapamiętać.

14? Mało. :)

Dodano po 32 [sekundy]:

telecaster1951 wrote:

Nie. Jakoś sobie radzimy. Z resztą sprawa wygląda tak, że z mejla grupowego, wiadomości są automatycznie przekazywane do wszystkich osób z grupy, więc nikt nie ma możliwości, nic nabroić.

Forum sprawuje się o niebo lepiej.
Back to top

revolt
Poziom 23
Poziom 23

Post#49 23 Jan 2012 14:51   

vodiczka wrote:
revolt napisał:
I po to są studia. Tylko, że nie w tym kraju
Nie ma obowiązku studiowania w tym kraju, który zowie się POLSKA.

Problemem jest właśnie to, że mojemu pokoleniu Czernobyla wpojono, że bez studiów gów*o w życiu osiągniesz. Na tej fali ogólnego entuzjazmu powstała masa Szkół Wyższych Samopoczucia i Kosmetologii.
Back to top

brt0555
Poziom 8
Poziom 8

Post#50 Post from the author of the topic 23 Jan 2012 18:02   

A ma ktos znajomych lub jakies doswiadczenia z logistyka? Pisalem juz wczesniej ze interesuje mnie rowniez ten kierunek, ale nie znalazlem forum typu elektroda by o tym popisac.

Patrzac w przyszlosc, ktore dziedziny elektroniki beda sie najbardziej rozwijac? Co jest wazniejsze na AiR i EiT:umiejetnosc jakiegokolwiek programowania, czy zakres um. praktycznych -budowa itp. ?
Back to top

przyjacielkuternogi
Poziom 11
Poziom 11

Post#51 17 Feb 2012 22:09   

brt0555 wrote:
....... moze w wakacje zajme sie jakimis podstawami.

w takim razie polecam:

1.Elektrotechnika - Bolkowski
2.Był taki zbiór zadań też Bolkowskiego, ale na początek poleciłbym Zadania z elektrotechniki WSIPu
3.Układy Cyfrowe - W. Głocki
4.Kursy Etrapez aby ogarnąć podstawy matematyki ze studiów (całki, pochodne liczby zespolone....to co na 1 roku)

Przyznam szczerze, ze będzie ciężko za cokolwiek się zabrać samemu.

Co do twojego postu powyżej to chyba nie ma się czego martwić. Nie jeden absolwent liceum ma już dawno tytuł inżyniera elektronika co świadczy o tym, że czegoś tam muszą uczyć, podstaw także. Słyszałem, że na EiT jest dużo programowania pod kątem mikrokontrolerów. Na AiR znów PLC (co bardziej mnie interesuje). Ale szczegóły musieliby podać starsi forumowicze.
Back to top

brt0555
Poziom 8
Poziom 8

Post#52 Post from the author of the topic 17 Feb 2012 22:14   

Co do matematyki, to w czerwcu będę chodził na dodatkowe lekcje pod katem studiów bo mój były nauczyciel będzie je prowadził, wiec już całki, pochodne ruszę na pewno. Co do innych tytułów to chętnie po nie sięgnę, także dziękuje Ci za odpowiedź. Jeszcze chciałem się zapytać jaka książka mnie naprowadzi na odpowiedni kierunek tzn. w która stronę bardziej pójść czy AiR czy EiT, chciałbym coś takiego poczytać żeby być pewnym.

Poszedłem do liceum, bo w technikach w moich okolicach grają na zajęciach w cs'a albo ambitniejsi robią projekty jakieś z nauczycielem i to nie zawsze, no i matma i fiz poziom słaby, dlatego wolałem jednak mocną matmę.
Back to top

przyjacielkuternogi
Poziom 11
Poziom 11

Post#53 18 Feb 2012 23:34   

Myślę, że raczej żadna książka Cię nie naprowadzi jeżeli naprawdę nie wiesz co się na danym kierunku studiuje. Na początku roku szkolnego napaliłem się bardzo na ten AiR. Na całe szczęście mam teraz w 4 klasie coś takiego jak "Automatyka elektroniczna" i można powiedzieć, że to jest namiastka tego od czego się zaczyna AiR. Moje odczucia są nie ciekawe. Ten przedmiot to sama teoria (rycie się układów regulacji np siły, ciśnienia, temperatury na blachę). Poza tym manometry, czujniki indukcyjne, wyznaczanie jakiś charakterystyk zaworów....jednym słowem nic czego w praktyce nie robiłem i nie ciekawi mnie to. Być może gdyby był ten zbawienny 5 rok to może miałbym z tego jakąś pracownię i może bardziej by mnie to zaciekawiło. Nie ma na pewno co się ekscytować tymi robocikami co na imprezach pokazują, to tylko taki bajer aby człowieka zachęcić do studiowania na danym kierunku. Z tego co mi kumple mówili to na tym kierunku uczą dobrze rzeczy przydatnych do pracy w fabryce (automatyka przemysłowa w szczególności).

Niby bardziej jestem w tej chwili przekonany do EiT, ale wciąż będe drążył i dowiadywał się co gdzie i jak na danym kierunku. Ostateczną decyzję i tak podejmę w czerwcu.

BTW: Coś czytałem, że cie interesuje logistyka. Jakby co to siostra kumpla właśnie zrobiła inżyniera (a więc tylko 3 lata) i już ma pewną robotę. Będzie teraz studiowała zaocznie i pracowała.
Back to top

Elektronik9
Poziom 22
Poziom 22

Post#54 19 Feb 2012 00:04   

przyjacielkuternogi wrote:
Na całe szczęście mam teraz w 4 klasie coś takiego jak "Automatyka elektroniczna" i można powiedzieć, że to jest namiastka tego od czego się zaczyna AiR

Namiastka? Chyba żartujesz. Też miałem w technikum automatykę i były jakieś manometry czy mieszki sprężyste. :) A na takim AiR to automatykę byś miał wyłożoną od strony matematyczno-teoretycznej głównie. Dopiero by Ci się odechciało. ;)

Dodano po 2 [minuty]:

przyjacielkuternogi wrote:
Nie ma na pewno co się ekscytować tymi robocikami co na imprezach pokazują, to tylko taki bajer aby człowieka zachęcić do studiowania na danym kierunku.
Żeby dojść do zabaw robocikami które są na 5, może 4 roku to najpierw trzeba przejść kilka lat piekła z matmy, fizy i programowania. ;P
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Feb 2012 00:04   

Back to top

przyjacielkuternogi
Poziom 11
Poziom 11

Post#55 19 Feb 2012 15:50   

@Elektronik9

Miałeś na serio co takiego jak pracownia automatyki ? W której klasie technikum ?
Back to top

Elektronik9
Poziom 22
Poziom 22

Post#56 19 Feb 2012 16:32   

Pracownia nie, ale przedmiot miałem. Chyba 3 albo 4 klasa.
Back to top

brt0555
Poziom 8
Poziom 8

Post#57 Post from the author of the topic 19 Feb 2012 17:00   

Czyli co odradzacie studiowac AiR ? Teoria to chyba jest wszedzie na studiach. Co do robocików itp. to nie chce iść na AiR tylko ze zwględu na robociki typu sumo itp. bo to mało przydatna praktyka, jednak jako ćwiczenie i rozwijanie um. myśle że ok.

Przepraszam, że mieszam, ale chciałbym się spytać jeszcze o wydział mechaniczny. Jest tam kierunek mechanika u budowa maszyn, również wydaję się być ciekawy tylko jak wygląda po nim praca i czy warto go studiować? Czytałem, że to najstarszy kierunek techniczny i występuje przepełnienie na rynku, to prawda?

Czy mocno różni się AiR na mech od elek.? Na mechanicznym widziałem, że jest więcej godzin i wiecej projektowania, ale który wydział daje lepsze możliwości?
Back to top

vodiczka
Poziom 21
Poziom 21

Post#58 19 Feb 2012 20:22   

brt0555 wrote:
który wydział daje lepsze możliwości?

Najlepsze możliwości daje zawód piekarza, położnika i grabarza bo ludzie codziennie rodzą się, jedzą i umierają.
Poważnie - Każdy zawód, w którym będziesz lepszy od innych da Ci lepsze możliwości.
Twoja przyszłość zależy od Ciebie a nie od zawodu który wybierzesz. To dopiero pierwszy krok, ważny ale nie najważniejszy.
Back to top

kemot55
Poziom 19
Poziom 19

Post#59 19 Feb 2012 20:39   

Różnica pomiędzy wydziałami ("Elektrycznym" i "Mechanicznym") jest taka, że na "E" będzie więcej "prądu" (wszystko co się rusza, wszystkie przykłady są podporządkowane prawu Ohma:) a na "M" wszystko kręci się wokół mechaniki. Czyli na "E" będziesz wiedział jak przeliczyć liczbę binarną do szesnastkowej a na "M" jak policzyć przekładnie.
Na prawdę nie ma znaczenia co skończysz (a już na pewno nie ma znaczenia z jaką oceną na dyplomie)
Ja bym kierował się w stronę AiR na "E" bo teraz jestem bliżej związany z "prądem". Ale i tak poziom nienormalności i abstrakcji osiągnięty na PŁ przekroczył już dawno wszystkie dopuszczalne granice więc nie ma znaczenie gdzie trafisz.
Studia to czas, który dostajesz żeby dowiedzieć się co chcesz robić dalej.
Back to top

brt0555
Poziom 8
Poziom 8

Post#60 Post from the author of the topic 19 Feb 2012 20:59   

No tak, tylko nie chciałbym wybrać kierunku, w którym mimo że będzie mi szło to rynek będzie albo przepełniony albo jeszcze niedostatecznie rozwinięty.

Ogólnie celuje w elektronike, ponieważ w tym wieku większość mechanizmów będzie zastępywana elektroniką. Nie mowię, że wszystko, ale myślę, że w dziedzinie typu AiR elektronika dominuje.

Czołówkę już wybrałem kierunków, mam jeszcze trochę czasu na wybór odp. kolejności, zobaczymy jak to ułożę, na razie jest tak:
AiR,EiT,Mechanika u Budowa Maszyn,Logistyka

@Kemot

Nie miales problemow z wyborem studiów? Co skonczyles lub studiujesz? Byłbym wdzięczny za opinie na temat tych kierunkow.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Education -> Studia na PŁ, dylemat z wyborem właściwego kierunku
Page 2 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Similar topics
Jakie studia Wybrać dylemat... (6)
Dylemat z wyborem uczelni (3)
Problem z wyborem Studia mechaniczne (9)
Studia na kierunku ENERGETYKA. (11)
Studia na kierunku Elektrotechniki (2)
Dylemat jakie studia informatyczne wybrać w Krakowie? (2)

Page generation time: 0.155 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed