Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Excel- Szychtownica: nowy projekt


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Excel- Szychtownica: nowy projekt
Autor
Wiadomość
JaroFon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 669
Miasto: Rydułtowy

Post#31 Post autora tematu 16 Sty 2012 23:21   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


No właśnie tak robię w szychtownicy z której aktualnie korzystam. Myślałem że będzie opcja uniknięcia kopiowania i wklejania prze edytowanego grafiku. A czy dało by rade zrobić coś takiego żeby do arkusza "Grafik" dodać przycisk którym po edycji grafiku kliknę i automatycznie wklei wcześniej zdefiniowaną ilość kopi do nowego arkusza który będzie przygotowany już do wydruku?
Powrót do góry
   
adamas_nt
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 3999
Miasto: Nowy Tomyśl

Post#32 16 Sty 2012 23:48   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


No o tym właśnie myślałem. Komu by się chciało ręcznie...

Policz wiersze w arkuszu tymczasowym i w pętli wklejaj i odejmuj. Coś na wzór

Do While ile_zostało_wierszy>ile_wierszy_zajmuje_tabela

W środku wklejasz i odejmujesz:

ile_zostało_wierszy=ile_zostało_wierszy-ile_wierszy_zajmuje_tabela
Powrót do góry
   
JaroFon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 669
Miasto: Rydułtowy

Post#33 Post autora tematu 16 Sty 2012 23:50   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


Dla mnie to jest magia :!: Jutro w robocie coś pokombinuję
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sty 2012 23:50   





Powrót do góry
   
JaroFon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 669
Miasto: Rydułtowy

Post#34 Post autora tematu 17 Sty 2012 18:54   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


Witam ponownie.
adamas_nt jednak poproszę Cię o pomoc w zrobieniu tego kopiowania. Zrobiłem już nowy arkusz do którego miałby się kopiować grafik. Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić. W Arkuszu "Grafik1" będzie edytowany grafik i przyciskiem "Aktualizuj" miało by skopiować już gotowy grafik do arkusza "Grafik1a" i powróżyć go pięć razy tak żeby zapełnił całą stronę, kopiować może się tylko: ramki, wypełnienia i wpisane dane bo tylko to jest potrzebne do wydruku. Czy mógłbym poprosić Cię o pomoc?

Załączniki:
Powrót do góry
   
adamas_nt
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 3999
Miasto: Nowy Tomyśl

Post#35 18 Sty 2012 17:23   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


U nie "wyłazi" o 1 wiersz (HP1020). Policz ile wierszy mieści się na arkuszu, na 1 str wydruku.
Powrót do góry
   
JaroFon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 669
Miasto: Rydułtowy

Post#36 Post autora tematu 18 Sty 2012 19:52   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


W sumie jest 59 wierszy ale jeden na samej górze jest ukryty. Może dlatego nie wychodzi , to jest wiersz z kalendarzem do którego są odnośniki to każdego grafiku
Powrót do góry
   
adamas_nt
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 3999
Miasto: Nowy Tomyśl

Post#37 18 Sty 2012 20:18   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


A rzeczywiście. Czyli kopiowanie z formułami... Nie prościej Ci będzie kopiować "ręcznie" zamiast kombinować z makrem? Zaznaczasz raz, ctrr+c i ctrl+v ze sześć razy, podgląd i wyrzucić co wystaje...
Powrót do góry
   
JaroFon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 669
Miasto: Rydułtowy

Post#38 Post autora tematu 18 Sty 2012 20:31   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


Pewnie masz rację że prościej będzie kopiować ręcznie. Jednak formuły nie muszą być kopiowane. Wystarczy że będzie skopiowany sam wygląd grafiku bo to ma służyć tylko i wyłącznie do wydruku. Ale ręczne kopiowanie to żaden problem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sty 2012 20:31   





Powrót do góry
   
adamas_nt
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 3999
Miasto: Nowy Tomyśl

Post#39 18 Sty 2012 21:18   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


Jak się uprzeć...
Tyle, że jest trochę kombinacji. Miesiąc ma 30/31/29/28 dni, wiele komórek scalonych, różne szerokości kolumn. Bez formuł to albo proste przypisanie, albo wklej_specjalnie.wartości.

Nagraj sobie makra dla różnych czynności i poskładaj do kupy...
Powrót do góry
   
JaroFon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 669
Miasto: Rydułtowy

Post#40 Post autora tematu 18 Sty 2012 21:41   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


adamas_nt z tym sobie już poradzę. Jednak wpadłem na genialny pomysł jak zrobić to z czym borykam się od dawna i nie wiedziałem do tej pory jak to zrobić. Jeśli pamiętasz kiedyś chciałem żeby do szychtownicy dodać jedno formatowanie które wypełnia pola na czerwono jeśli są puste z jednym wyjątkiem, to znaczy- wzór systemu który jest kopiowany ma już wypełnione pola na szaro i te pola musiały by być wykluczone z wypełniania na czerwono. Wiem jak to rozwiązać jednak mam jeden mały problem. Wszystko jest pokazane w załączniku. W szychtownicy1 ręcznie dodałem warunkowe formatowanie które działa na zasadzie: dla każdego pracownika przysługują dwa indeksy, górny i dolny. Formatowanie wypełniania na czerwono jeśli komórki są puste jest połączona z indeksem górnym i dolnym, to znaczy że jeśli dolny indeks został wypełniony (danymi) to górny również zachowa się jak wypełniony (i wyłączy się zabarwienie na czerwono) i na odwrót, i to działa tak jak ja bym chciał, jednak jest mały problem. Kiedy danemu pracownikowi skopiuję (przydzielę wzór systemu) grafik to całe formatowanie wypełniania na czerwono zostanie po prostu skasowane. Jak zrobić żeby to formatowanie było na stałe? Przypuszczam że trzeba by ją dodać do kodu VBA. Czy możesz mi pomóc jak to zrobić. Na razie to jest pierwsza część mojego pomysłu.

Załączniki:
Powrót do góry
   
adamas_nt
Moderator
Moderator


Dołączył: 26 Sty 2008
Posty: 3999
Miasto: Nowy Tomyśl

Post#41 18 Sty 2012 22:04   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


Włącz rejestrator i nagraj to formatowanie, póki jeszcze pamiętasz. Coś z tym zrobimy.
Powrót do góry
   
JaroFon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 669
Miasto: Rydułtowy

Post#42 Post autora tematu 18 Sty 2012 22:18   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


Formatowanie jest bardzo proste, to są dwa formatowania, jedno dla górnego indeksu a drugie dla dolnego indeksu. Jeśli chodzi o drugą część mojego pomysłu to chodzi o to że jeśli to formatowanie będzie już działać poprawnie to jak już wiem że po skopiowaniu danemu pracownikowi Wzoru Grafiku wszystkie komórki będą na czerwono nawet te które powinny być na szaro ale mam na to rozwiązanie. Zasada kopiowania wzoru jest taka że ze wzoru systemu kopiuje się wszystko oprócz danych które są wpisane w komórkach w grafiku, jeśli zrobimy wyjątek i do kopiowania dodać kopiowanie również kresek (kreska jest dostępna w liście rozwijanej w grafiku), wtedy ja kiedy będę edytował grafik dodam do komórek które są szare właśnie te kreski to w momencie jak będę kopiował wzory systemu pracownikom to wzór skopiował by się właśnie z tymi kreskami w szarych polach a co idzie za tym te pola nie zostaną przez formułę zabarwione na czerwono. Myślę że to byłoby chyba najprostsze i najszybsze rozwiązanie.

PS. Jak poradziłeś nagrałem makro do kopiowania grafiku i teraz jednym kliknięciem na przycisk grafik kopiuje się do arkusza i jest gotowy do wydruku, dzięki :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sty 2012 22:18   





Powrót do góry
   
JaroFon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 669
Miasto: Rydułtowy

Post#43 Post autora tematu 20 Sty 2012 19:29   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


Witam ponownie.
Siedzę w dalszym ciągu nad moją szachownicą i próbuje zrobić jedną funkcję. Mianowicie chcę aby dodawać do komórek komentarze z listy. Do tego celu utworzyłem tabelę UserFroms. Jednak utkwiłem w miejscu bo tabelę mogę uruchomić np. klikając na przycisk ale docelowo chcę aby tabela uruchomiła się automatycznie w przypadku jeśli w pewnym zakresie szychtownicy w komórce wprowadzę dane o wartości "S", czyli jak w np. zakresie "A1:H10" w komórce zostanie wprowadzona litera "S" to automatycznie uruchomi się utworzona tabela UserFroms. Jakim kodem mogę wywołać tą funkcję?
Powrót do góry
   
JaroFon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 669
Miasto: Rydułtowy

Post#44 Post autora tematu 22 Sty 2012 21:46   

Re: Excel- Szychtownica: nowy projekt


adamas_nt proszę podpowiedz mi gdzie w poniższym kodzie podać żeby dodatkowo kopiował jeszcze jakiś symbol ze "Wzoru systemu" Ogólnie to kod kopiuje wszystko oprócz tekstu, cyfr i symboli, jak zrobić żeby wyjątkowo kopiował dodatkowo symbol pauzy (kreska), to spowodowało by że moja szychtownica chyba w całości działała by już tak jak bym tego chciał:

Kod: vb
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć treść.

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Excel- Szychtownica: nowy projekt
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  12
Podobne tematy
Excel - Odnawianie pliku szychtownica (5)
Nowy projekt- stacjonarny- 1600 zł bez karty graficznej (18)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.275 seconds

elektroda.pl temat RSS