Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Excel- Szychtownica: nowy projekt

JaroFon 16 Sty 2012 22:21
  • #31 16 Sty 2012 22:21
    JaroFon
    Poziom 23  

    No właśnie tak robię w szychtownicy z której aktualnie korzystam. Myślałem że będzie opcja uniknięcia kopiowania i wklejania prze edytowanego grafiku. A czy dało by rade zrobić coś takiego żeby do arkusza "Grafik" dodać przycisk którym po edycji grafiku kliknę i automatycznie wklei wcześniej zdefiniowaną ilość kopi do nowego arkusza który będzie przygotowany już do wydruku?

  • #32 16 Sty 2012 22:48
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    No o tym właśnie myślałem. Komu by się chciało ręcznie...

    Policz wiersze w arkuszu tymczasowym i w pętli wklejaj i odejmuj. Coś na wzór

    Do While ile_zostało_wierszy>ile_wierszy_zajmuje_tabela

    W środku wklejasz i odejmujesz:

    ile_zostało_wierszy=ile_zostało_wierszy-ile_wierszy_zajmuje_tabela

  • #33 16 Sty 2012 22:50
    JaroFon
    Poziom 23  

    Dla mnie to jest magia :!: Jutro w robocie coś pokombinuję

  • #34 17 Sty 2012 17:54
    JaroFon
    Poziom 23  

    Witam ponownie.
    adamas_nt jednak poproszę Cię o pomoc w zrobieniu tego kopiowania. Zrobiłem już nowy arkusz do którego miałby się kopiować grafik. Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić. W Arkuszu "Grafik1" będzie edytowany grafik i przyciskiem "Aktualizuj" miało by skopiować już gotowy grafik do arkusza "Grafik1a" i powróżyć go pięć razy tak żeby zapełnił całą stronę, kopiować może się tylko: ramki, wypełnienia i wpisane dane bo tylko to jest potrzebne do wydruku. Czy mógłbym poprosić Cię o pomoc?

  • #35 18 Sty 2012 16:23
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    U nie "wyłazi" o 1 wiersz (HP1020). Policz ile wierszy mieści się na arkuszu, na 1 str wydruku.

  • #36 18 Sty 2012 18:52
    JaroFon
    Poziom 23  

    W sumie jest 59 wierszy ale jeden na samej górze jest ukryty. Może dlatego nie wychodzi , to jest wiersz z kalendarzem do którego są odnośniki to każdego grafiku

  • #37 18 Sty 2012 19:18
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    A rzeczywiście. Czyli kopiowanie z formułami... Nie prościej Ci będzie kopiować "ręcznie" zamiast kombinować z makrem? Zaznaczasz raz, ctrr+c i ctrl+v ze sześć razy, podgląd i wyrzucić co wystaje...

  • #38 18 Sty 2012 19:31
    JaroFon
    Poziom 23  

    Pewnie masz rację że prościej będzie kopiować ręcznie. Jednak formuły nie muszą być kopiowane. Wystarczy że będzie skopiowany sam wygląd grafiku bo to ma służyć tylko i wyłącznie do wydruku. Ale ręczne kopiowanie to żaden problem.

  • #39 18 Sty 2012 20:18
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Jak się uprzeć...
    Tyle, że jest trochę kombinacji. Miesiąc ma 30/31/29/28 dni, wiele komórek scalonych, różne szerokości kolumn. Bez formuł to albo proste przypisanie, albo wklej_specjalnie.wartości.

    Nagraj sobie makra dla różnych czynności i poskładaj do kupy...

  • #40 18 Sty 2012 20:41
    JaroFon
    Poziom 23  

    adamas_nt z tym sobie już poradzę. Jednak wpadłem na genialny pomysł jak zrobić to z czym borykam się od dawna i nie wiedziałem do tej pory jak to zrobić. Jeśli pamiętasz kiedyś chciałem żeby do szychtownicy dodać jedno formatowanie które wypełnia pola na czerwono jeśli są puste z jednym wyjątkiem, to znaczy- wzór systemu który jest kopiowany ma już wypełnione pola na szaro i te pola musiały by być wykluczone z wypełniania na czerwono. Wiem jak to rozwiązać jednak mam jeden mały problem. Wszystko jest pokazane w załączniku. W szychtownicy1 ręcznie dodałem warunkowe formatowanie które działa na zasadzie: dla każdego pracownika przysługują dwa indeksy, górny i dolny. Formatowanie wypełniania na czerwono jeśli komórki są puste jest połączona z indeksem górnym i dolnym, to znaczy że jeśli dolny indeks został wypełniony (danymi) to górny również zachowa się jak wypełniony (i wyłączy się zabarwienie na czerwono) i na odwrót, i to działa tak jak ja bym chciał, jednak jest mały problem. Kiedy danemu pracownikowi skopiuję (przydzielę wzór systemu) grafik to całe formatowanie wypełniania na czerwono zostanie po prostu skasowane. Jak zrobić żeby to formatowanie było na stałe? Przypuszczam że trzeba by ją dodać do kodu VBA. Czy możesz mi pomóc jak to zrobić. Na razie to jest pierwsza część mojego pomysłu.

  • #41 18 Sty 2012 21:04
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Włącz rejestrator i nagraj to formatowanie, póki jeszcze pamiętasz. Coś z tym zrobimy.

  • #42 18 Sty 2012 21:18
    JaroFon
    Poziom 23  

    Formatowanie jest bardzo proste, to są dwa formatowania, jedno dla górnego indeksu a drugie dla dolnego indeksu. Jeśli chodzi o drugą część mojego pomysłu to chodzi o to że jeśli to formatowanie będzie już działać poprawnie to jak już wiem że po skopiowaniu danemu pracownikowi Wzoru Grafiku wszystkie komórki będą na czerwono nawet te które powinny być na szaro ale mam na to rozwiązanie. Zasada kopiowania wzoru jest taka że ze wzoru systemu kopiuje się wszystko oprócz danych które są wpisane w komórkach w grafiku, jeśli zrobimy wyjątek i do kopiowania dodać kopiowanie również kresek (kreska jest dostępna w liście rozwijanej w grafiku), wtedy ja kiedy będę edytował grafik dodam do komórek które są szare właśnie te kreski to w momencie jak będę kopiował wzory systemu pracownikom to wzór skopiował by się właśnie z tymi kreskami w szarych polach a co idzie za tym te pola nie zostaną przez formułę zabarwione na czerwono. Myślę że to byłoby chyba najprostsze i najszybsze rozwiązanie.

    PS. Jak poradziłeś nagrałem makro do kopiowania grafiku i teraz jednym kliknięciem na przycisk grafik kopiuje się do arkusza i jest gotowy do wydruku, dzięki :)

  • #43 20 Sty 2012 18:29
    JaroFon
    Poziom 23  

    Witam ponownie.
    Siedzę w dalszym ciągu nad moją szachownicą i próbuje zrobić jedną funkcję. Mianowicie chcę aby dodawać do komórek komentarze z listy. Do tego celu utworzyłem tabelę UserFroms. Jednak utkwiłem w miejscu bo tabelę mogę uruchomić np. klikając na przycisk ale docelowo chcę aby tabela uruchomiła się automatycznie w przypadku jeśli w pewnym zakresie szychtownicy w komórce wprowadzę dane o wartości "S", czyli jak w np. zakresie "A1:H10" w komórce zostanie wprowadzona litera "S" to automatycznie uruchomi się utworzona tabela UserFroms. Jakim kodem mogę wywołać tą funkcję?

  • #44 22 Sty 2012 20:46
    JaroFon
    Poziom 23  

    adamas_nt proszę podpowiedz mi gdzie w poniższym kodzie podać żeby dodatkowo kopiował jeszcze jakiś symbol ze "Wzoru systemu" Ogólnie to kod kopiuje wszystko oprócz tekstu, cyfr i symboli, jak zrobić żeby wyjątkowo kopiował dodatkowo symbol pauzy (kreska), to spowodowało by że moja szychtownica chyba w całości działała by już tak jak bym tego chciał:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

  • #45 15 Paź 2016 17:24
    Mariusz_M1986
    Poziom 14  

    Panowie mam problem z formułą =DATA(2016;12;22)+28*12*($A$1-2015)

    chcę stworzyć harmonogram pracy w charakterze 28dni nie 31 czy 30 tylko 28
    chcę to zrobić na jednym arkuszu po wpisaniu odpowiedniego miesiąca na 02 żeby automatycznie zmieniały się dni
    Proszę o pomoc bo próbowałem już wszystkiego :/

  • #46 15 Paź 2016 18:14
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    Mariusz_M1986 napisał:
    po wpisaniu odpowiedniego miesiąca na 02

    to jest 02 lub O2 ?

  • #47 15 Paź 2016 18:34
    Mariusz_M1986
    Poziom 14  

    JRV napisał:
    Mariusz_M1986 napisał:
    po wpisaniu odpowiedniego miesiąca na 02

    to jest 02 lub O2 ?


    odpowiedni miesiąc 1, 2, 3, 4 ....

    np. w A1 wpiszę 2016 a w polu B1 miesiąc 1

    pola A1 i B2 były polami aktywnymi żeby daty mi się zmieniały zgodnie
    =DATA(2014;12;22)+28*13*($A$1-2015)

  • #48 15 Paź 2016 19:42
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    A2=DATA(A1;B1;1)-DZIEŃ.TYG(DATA(A1;B1;1);3)
    B2=A2+1
    C2=B2+1
    itd.
    ...
    AB2=AA2+1

  • #49 15 Paź 2016 19:58
    Mariusz_M1986
    Poziom 14  

    JRV napisał:
    A2=DATA(A1;B1;1)-DZIEŃ.TYG(DATA(A1;B1;1);3)
    B2=A2+1
    C2=B2+1
    itd.
    ...
    AB2=AA2+1


    zrobiłem tak jak mi napisałeś ale jakoś dziwne daty mi wychodzą kompletnie nie zgadzają się z tym co mam

  • #50 15 Paź 2016 20:13
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    =DATA(2014;12;22)+28*13*($A$1-2015)+28*(B1-1)

  • #51 17 Paź 2016 20:39
    Prot
    Poziom 18  

    Mariusz_M1986 napisał:

    np. w A1 wpiszę 2016 a w polu B1 miesiąc 1

    pola A1 i B2 były polami aktywnymi żeby daty mi się zmieniały zgodnie
    =DATA(2014;12;22)+28*13*($A$1-2015)


    Szanowny Kolego czy masz w tym jakiś tajny zamysł :| żeby to wszystko tak niepotrzebnie komplikować :?:

    W mojej ocenie najprościej byłoby w komórce '1'!A2 wprowadzić ostatnią datę z ubiegłorocznego grafiku (żeby było łatwiej odróżnić zastosował bym format [dd-mmm-rr]), do komórki C4 formułę =A2+1 ; a dalej bez zmian. W arkuszach następnych analogicznie robisz w A2 odwołanie do ostatnie daty poprzedniego arkusza i "fertig" :idea: .

    Więcej uwagi poświęcił bym na formatowanie warunkowe we wszystkich arkuszach zwłaszcza do oznaczenia wszystkich dni planowanych urlopów. :!:

  • #52 20 Paź 2016 18:01
    Mariusz_M1986
    Poziom 14  

    Sub Zapisz_28()

    Dim arh As Workbook
    Dim mies As Worksheet
    Set mies = ThisWorkbook.ActiveSheet
    nazwa = mies.Range("nazwa arkusza")
    Set arh = Workbooks.Open("D:\GRAFIK_28.xlsm")
    Application.DisplayAlerts = False
    For Each sh In arh.Sheets
    If sh.Name = nazwa Then sh.Delete
    Next
    Application.DisplayAlerts = True
    mies.Copy after:=arh.Sheets(arh.Sheets.Count)
    ActiveSheet.Name = nazwa
    ActiveSheet.Shapes(1).Delete
    Range("A1:AD2").Font.Color = RGB(255, 255, 255)
    Range("1:1").EntireRow.Hidden = True

    arh.Save
    arh.Close

    End Sub

    Witam może mi ktoś pomóc mam problem z zapisywaniem z głównego Skoroszytu przyciskiem zapisz z makro żeby zawartość była zapisana w innym skoroszycie o nazwie Archiwum wszystko działa bez problemu ale przycisk zapisz pozostaje :/ jak zrobić żeby nie był zapisywany w Archiwum ??

  • #53 20 Paź 2016 19:11
    Prot
    Poziom 18  

    Mariusz_M1986 napisał:
    ...mam problem ... wszystko działa bez problemu
    :D

    Jeśli działa rzeczywiście :?: zgodnie z Twoimi oczekiwaniami - to przenieś przycisk uruchamiający do arkusza sterującego np ten ukryty "arkusz 0" lub zlikwiduj w ogóle przyciski i makro uruchamiaj skrótem klawiaturowym :!: .

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty