| Author |
BURMAR Poziom 17

|
15 Jan 2012 14:38 Radiomagnetofon JVC RC-EZ 35 zamilkł po otwarciu obudowy. |
|
|
|
Witam,
Postąpiłem wbrew mojej zasadzie, to znaczy zabrałem się za przeróbkę tego radiomagnetofonu w niedzielę. I stało się. Przeróbka miała polegać na tym, że chciałem wyprowadzić diodę od zdalnego sterowania na zewnątrz (ponieważ radio miało znajdować się w szafce kuchennej i być sterowane pilotem, który nie reagował przez drzwiczki tej szafki). No więc rozebrałem radio, wylutowałem diodę, wlutowałem potrójny przewód, który miał posłużyć do przedłużenia diody i zamknąłem radio. Kiedy włączyłem przewód zasilania nie zapaliła się już dioda od stndbaya. Próbowałem wszystkiego. Ponownie rozebrałem radio szukając jakiejś przyczyny ale nic nie znalazłem. Na zasilaczu wewnętrznym jest napięcie 12 V, które doprowadzone jest do płytki drukowanej. Bezpiecznik OK. Wlutowałem diodę tak jak była i też nic. Żadnej reakcji. Nie pali się dioda srtandbay, wyświetlacz martwy. Radio nie reaguje.
Czy może to mieć jakiś związek ze zdalnym sterowaniem ?
Gdzie zacząć szukać przyczyny ?
Jestem strasznie zdołowany, nie mogę sobie darować że wziąłem się za to w niedzielę.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Marian
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2012 14:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
15 Jan 2012 16:08 Re: Radiomagnetofon JVC RC-EZ 35 zamilkł po otwarciu obudowy. |
|
|
|
Rozbierając, a następnie składając musiałeś popełnić jakiś błąd. Na pewno nie ma tu nic do rzeczy sam odbiornik IR. Może jakaś taśma źle wpięta, uszkodzona...? Szukaj.
Rozumiem, że w niedzielę można pisać na Elektrodzie? ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2012 16:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
BURMAR Poziom 17

|
15 Jan 2012 16:33 Re: Radiomagnetofon JVC RC-EZ 35 zamilkł po otwarciu obudowy. |
|
|
|
Tak, tak. Pisać można. A nawet trzeba jeżeli przed pisaniem "ktoś" zabrał się za robotę i coś popsuł.
Wszystkie łączeniówki sprawdziłem dwa razy. Taśmy są dwie i też są OK. Przed włączeniem do sieci, po złożeniu wszystkie elementy przykręciłem na swoje miejsce tak więc zwarcie też raczej wykluczone. Czy bez płytki z wyświetlaczem (na niej też znajduje się odbiornik zdalnego sterowania) radio powinno się odezwać. Niestety nie mam schematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2012 16:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
15 Jan 2012 16:48 Re: Radiomagnetofon JVC RC-EZ 35 zamilkł po otwarciu obudowy. |
|
|
|
Myśląc logicznie - Przed otwarciem było OK. Po otwarciu i dolutowaniu kabelków z odbiornikiem IR i ponownym złożeniu przestało działać. Sam fakt przedłużenia kabli od IR nie ma żadnego wpływu na poprawną pracę radia.
CZYLI ?
Musiało się coś pokiełbasić przy składaniu. Schematu też nie mam, ale zakładając, że wyjściowo sprzęt był sprawny, a robione było przy nim tylko to co opisałeś - wniosek nasuwa się jak wyżej; a schemat na tym etapie nie jest potrzebny...
|
|
| Back to top |
|
 |
BURMAR Poziom 17

|
16 Jan 2012 20:56 Re: Radiomagnetofon JVC RC-EZ 35 zamilkł po otwarciu obudowy. |
|
|
|
No niestety. Poczekałem aż ta niedziela minie i dziś (poniedziałek) znowu zabrałem się za to radio. I znowu klęska. Przeanalizowałem wszystko co robiłem i nic. Złożyłem kompletnie radio i wkręciłem wszystkie śrubki tak jak było w oryginale i rozebrałem tak jak wczoraj, żeby prześledzić gdzie mogłem popełnić błąd.Też nic. Sprawdziłam pod szkłem powiększającym wszystkie połączenia taśmowe i druki na płytkach. Też nic nie rzuciło się w oczy. Sprawdziłem zasilacz, jest OK. Mimo to podałem zasilanie z baterii. Też nic. Napięcie stałe 12 V z zasilacza wchodzi na pierwszą płytkę. Inną taśmą wychodzi również. Dochodzi nawet do płytki z wyświetlaczem i też nic. Radio martwe, nie reaguje na nic. Nie mam tylko wlutowanej diody odbiorczej zdalnego sterowania bo nie chcę nadwyrężyć tych ścieżek.
Myślę, że może gdybym miał schemat to chociaż posprawdzałbym napięcia na poszczególnych płytkach.
Nie wiem od czego zacząć. Proszę o jakieś dalsze wskazówki. Może ktoś ma schemat, przypomnę RADIOMAGNETOFON JVC RC - EZ 35.
|
|
| Back to top |
|
 |
000andrzej Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
BURMAR Poziom 17

|
16 Jan 2012 22:11 Re: Radiomagnetofon JVC RC-EZ 35 zamilkł po otwarciu obudowy. |
|
|
|
Bardzo dziękuję. Szukałam w schematach na forum ale "wyrzuciło" mi, że nie znaleziono.
Dzięki i pozdrawiam,
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2012 22:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
BURMAR Poziom 17

|
04 Feb 2012 23:20 Re: Radiomagnetofon JVC RC-EZ 35 zamilkł po otwarciu obudowy. |
|
|
|
Witam,
Dzięki linkowi, który otrzymałem do schematu udało się naprawić radiomagnetofon. Przyczyną okazał się pęknięty przewód od zasilacza do płytki głównej. Było to o tyle dziwne, że radio jest nowe, nigdy nie otwierane (ja otwierałem je jako pierwszy) a jeden z przewodów zasilających miał przerwę.
Teraz już wszystko OK.
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam i zamykam temat.
|
|
| Back to top |
|
 |