| Author |
lukasker Poziom 23

|
15 Jan 2012 19:24 Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Wszyscy lubimy nowe gadżety, takie jak iPhone'y czy iPady. Choć elektronika staje się coraz tańsza, to zyski firm takich jak Apple ciągle są ogromne. Jest to możliwe "jak się powszechnie uważa" tylko dzięki ogromnemu wyzysku pracowników z krajów rozwijających się. Jak jest naprawdę, sprawdził dziennikarz Mike Daisey, który odwiedził chińskie fabryki Foxcoona, jednego z największych podwykonawców Apple i większości innych dużych producentów elektroniki.
Odwiedził on miasto Shenzhen, które 30 lat temu było małą wioską, a obecnie jest 13-milionową metropolią z największymi fabrykami Foxcoona.
W jednej z największych fabryk pracuje 430.000 ludzi.
W fabryce jest 20 stołówek, każda obsługuje 10.000 pracowników.
Jeden z pracowników, z którym rozmawiał Mike miał 13 lat!
Powiedział on, że nikt w fabryce nie sprawdza wieku zatrudnionych i pracuje w niej wielu jej rówieśników.
W fabryce na jednym ogromnym piętrze pracuje naraz 20.000-30.000,
panuje zupełna cisza, obowiązuje zakaz rozmów, a maszyn nie ma, bo są nieopłacalne, kiedy wszystko można wytworzyć ręcznie za bezcen.
Oficjalne zmiana wynosi 8 godzin, ale standard to 12 godzin, a w przypadku naglących terminów nawet 16, w czasie wizyty Mike'a umarł jeden z pracowników po przepracowaniu 34 godzin.
Pracownicy mieszkają w dormitoriach, w których panują warunki gorsze niż w polskich więzieniach.
Związki zawodowe są w Chinach nielegalne.
Jednak patrząc na to z drugiej strony - płaca w fabryce wynosi 300 dolarów miesięcznie. Gdyby Apple nie zlokalizowało jej w tym miejscu, jedynym źródłem utrzymania byłoby uprawianie pól ryżowych za 50 dolarów miesięcznie.
Faktem pozostaje, że Apple ma najwyższe marże w całej branży elektronicznej, jednocześnie będąc jednym z nielicznych producentów, którzy nie respektują żadnych praw pracy (pośrednio przez podwykonawców).
Więcej informacji w źródle.
Źródło
|
|
| Back to top |
|
 |
opamp Poziom 22

|
15 Jan 2012 20:31 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Daleko szukać jak pracują ludzie w LG Mława?
|
|
| Back to top |
|
 |
w@mpir Poziom 17

|
15 Jan 2012 22:02 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Widzę to jakąś stronniczość.
Foxcon produkuje podzespoły dla wielu największych producentów sprzętu elektronicznego to dlaczego mowa tylko o Apple?
|
|
| Back to top |
|
 |
daavid117 Poziom 26

|
15 Jan 2012 22:07 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
| w@mpir wrote: |
| Foxcon produkuje podzespoły dla wielu największych producentów sprzętu elektronicznego to dlaczego mowa tylko o Apple? |
Bo krytykowanie Apple jest w modzie. Tak samo jak Apple jest w modzie. Ludzie ciągle ulegają jakimś modom...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2012 22:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bartosz_MDF Poziom 11

|
15 Jan 2012 22:16 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Jak dla mnie to dobrze, że mają gdzie pracować niż uprawiać ten ryż za psie pieniądze.
Do ryżu pewnie i tak dzieci chodzą do pracy. Przynajmniej więcej zarobią.
|
|
| Back to top |
|
 |
2OMEGA2 Poziom 12

|
15 Jan 2012 22:33 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Kiedyś oglądałem program o produkcji Jeans`ów w chińskich fabrykach, tam też pracowali nie letni tylko oni robili wszystko żeby znaleźć prace, nawet podrabiali dokumenty żeby ich zatrudnili.
Do fabryk Foxcoona nikt ich nie zaciągnął, choć tam nie za ciekawe.
Tam ciągle się coś dzieje..
i tu....
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasz.w Poziom 5

|
15 Jan 2012 23:03 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
| lukasker wrote: |
| Pracownicy mieszkają w dormitoriach w których panują warunki gorsze niż w Polskich więzieniach. |
Porównanie ich warunków do polskich więzień jest nie na miejscu ... lepiej powiedzieć że mają gorsze warunki niż w polskich ... szpitalach, to lepiej oddaje obraz sytuacji!
|
|
| Back to top |
|
 |
a.bakus Poziom 13

|
15 Jan 2012 23:11 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Właśnie, a te dormitoria to wyjaśnię że, są w Hogwarcie ale warunki były tam lepsze jak w polskich w szpitalach ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
BANANvanDYK Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2012 00:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robik2 Poziom 14

|
16 Jan 2012 00:42 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Lepiej pracować za 50$.
|
|
| Back to top |
|
 |
badworm Poziom 15

|
16 Jan 2012 01:07 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Czytając takie informacje nachodzi mnie myśl, gdzie mają sumienie te wszystkie osoby tak nachalnie promujące gdzie się da produkty Apple. Albo nie wiedzą o tym co się tam dzieje albo są odpowiednio opłacani...
|
|
| Back to top |
|
 |
sundayman Poziom 18

|
16 Jan 2012 01:49 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
| badworm wrote: |
| Czytając takie informacje nachodzi mnie myśl, gdzie mają sumienie te wszystkie osoby tak nachalnie promujące gdzie się da produkty Apple. Albo nie wiedzą o tym co się tam dzieje albo są odpowiednio opłacani... |
Tam, gdzie mają sumienie osoby tak nachalnie promujące gdzie się da produkty wszelkich innych marek.
Apple nie jest w tej materii w niczym gorsze (ani lepsze niestety).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2012 01:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Maurycy147 Poziom 8

|
16 Jan 2012 01:51 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Normalnie wyzysk człowieka, przez człowieka...
Kolejny przykład, że liczy się ten kto ma pieniądze.
|
|
| Back to top |
|
 |
arnoldk_20 Poziom 22

|
16 Jan 2012 02:18 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Ciekawe czy ludzie zachwycali się Iphonem 4S jakby się nazywał Foxcoon 4s.
To nie jest pierwsza taka firma i pewnie nie ostatnia.
12 godzinny dzień pracy to w tamtym kraju normalka.
|
|
| Back to top |
|
 |
sundayman Poziom 18

|
16 Jan 2012 02:59 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
| Quote: |
| Ciekawe czy ludzie zachwycali się Iphonem 4S jakby się nazywał Foxcoon 4s. |
Jeśli kiedyś foxconn zrobi coś równie atrakcyjnego dla użytkownika jak Apple, to tak - będą się zachwycali.
Już się niedobrze robi od tych krytyków Apple, którzy widzieli je głównie przez szybę w sklepie...
Nie podoba się - nie kupuj. Zmusza ktoś ?
|
|
| Back to top |
|
 |
cefaloid Poziom 19

|
16 Jan 2012 09:34 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
| opamp wrote: |
| Daleko szukać jak pracują ludzie w LG Mława? |
Co więc proponujesz?
- Zbojkotować "wredne" LG
- Co spowoduje spadek sprzedaży
- Co spowoduje zwolnienie (a niektórzy powiedzą uwolnienie ciemięzonych) robotników
- Co spowoduje że nie będą mieli nawet takiej pracy
Odpowiedz sobie czy na pewno tego chcesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
suse1 Poziom 15

|
16 Jan 2012 09:38 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Ach to znienawidzone Apple.
Wszyscy nienawidzą Apple.
Apple to największe zło tego świata.
Proletariusze wszystkich krajów łączcie się.
Proponuję zawiązanie partii anty Applowskiej.
To musi zostać zniszczone , bo tylko wtedy będziecie panowie mogli spokojnie spać.
|
|
| Back to top |
|
 |
cefaloid Poziom 19

|
16 Jan 2012 09:55 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
| kybernetes wrote: |
| sundayman wrote: |
| Nie podoba się - nie kupuj. Zmusza ktoś ? |
Taka egoistyczna postawa daleko Cie nie zaprowadzi. Pozwól, że dla zastanowienia zacytuje tu Martina Niemöllera:
"Kiedy naziści przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.
Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą.
Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem. Nie byłem przecież socjaldemokratą.
Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem.
Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było." |
Kolega jest świetny w szerzeniu demagogii. Tylko jest pewien "drobny" szczegół. Naziści działali siłą. Foxconn, Apple czy inni tacy nikogo siłą do pracy nie ciągną. To już prędzej była specjalność naszego kochanego kraju (PRL).
Ja bym nawet powiedział że Apple jest dla nich wybawieniem i szansą by się nauczyć czegoś więcej jak orać bagna pod uprawę ryżu. Poprzez tego typu inwestycje w Chinach ich pensja w ciagu ostatnich lat wielokrotnie wzrosła. Nauczyli się angielskiego i technologii. Zakładają własne firmy. Rosną po 8 - 12% rocznie. To takie złe dla Chin?
Dodano po 16 [minuty]:
| Maurycy147 wrote: |
Normalnie wyzysk człowieka, przez człowieka...
Kolejny przykład, że liczy się ten kto ma pieniądze. |
A kto ma się liczyć? Ten co ich nie ma? Żul, alkocholik, nierób i leń? A może największy przygłup? Czy to byłoby lepsze rozwiązanie? Wiadomo że nie jest dobrze kiedy ten co ma kasę ma władzę ale na pewno chcesz by leń i żul mieli tę władzę? Obecny system ma wady ale daje każdemu szansę walki o tę kasę i poza nielicznymi wyjątkami promuje pracowitych, mądrych i sprytnych. A kogo mamy promować? Nierobów i głupków?
Chłopie kto Ci każe kupować produkty Apple. Załóż sam taką firmę to zobaczysz jak to różowo jest. Będziesz miał kasę, władzę i będziesz mógł wyzyskiwać ile dusza zapragnie. Myslisz że to łatwo było nie mając nic wedrzeć się na ustawiony rynek smartfonów?
| arnoldk_20 wrote: |
| 12 godzinny dzień pracy to w tamtym kraju normalka. |
Kto ci każe pracować 12 godzin? Pracuj 4. Kto ci każe się rozwijać? Zamist tego pij piwo. Ale nie jęcz że ktoś Ci za to zapłci 800zł na miesiąc, bo tyle warta jest taka praca.
|
|
| Back to top |
|
 |
salawalas Poziom 12

|
16 Jan 2012 11:21 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Dopóki pracowników Foxcoona nie przykuwają łańcuchami do miejsca pracy i nie stoją przy nich z pistoletem wycelowanym w potylicę to chyba wszystko jest ok?
Dzięki nim, my konsumenci, mamy tańszą elektronikę, a pracownicy (po pracy również konsumenci) mają na przysłowiową miskę ryżu i znośniejsze niż na roli życie.
Free to Choose
|
|
| Back to top |
|
 |
kult5 Poziom 18

|
16 Jan 2012 12:20 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
| opamp wrote: |
| Daleko szukać jak pracują ludzie w LG Mława? |
Na łańcuchu ludzi nie trzymają.
Najlepszą ochroną przed gnębieniem pracownika jest stworzenie alternatywnego stanowiska pracy z lepszymi warunkami. Kto wie, może gdyby nie to wspomniane "lg" to pracownicy mieli jeszcze gorzej. Samo zatrudnienie pewnej liczby osób poprawia sytuacje płacową pozostałych bezrobotnych(mniejsze bezrobocie to większa szansa na dobrze płatna pracę).
P.S. Wstawiając taki avatar przyczyniasz się do wzrostu prostytucji i wykorzystywania kobiet. Jest popyt - jest podaż.
Nikt nie jest bez winy
|
|
| Back to top |
|
 |
Bogdan K Poziom 21

Joined: 23 Oct 2004 Posts: 1200 Location: Schlochau - Człuchów
|
16 Jan 2012 12:37 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Nie istotne czy jest to Firma Aplle czy inna dla większości korporacji pracownicy się nie liczą bo liczy się tylko zysk , w imię takiej polityki w Polsce zlikwidowano sporą część fabryk które bardzo dobrze prosperowały w imię niewolniczej Demokracji należało je zlikwidować.
W mojej poprzedniej miejscowości była Drożdżownia która za swoje produkty na międzynarodowych targach zdobywała wysokie notowania dzisiaj jest przygotowana pod wyburzenie. Patrzymy na cudze podwórka a to co się dzieje na naszych tego nie widzimy nasz kraj jest sukcesywnie niszczony pod katem polityki finansowej wielkich Korporacji - dla przykładu podam Gaz Łupkowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek1846 Poziom 12

|
16 Jan 2012 12:56 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Niech ci którzy walczą o moje prawo do bezrobocia trzymają się ode mnie jak najdalej, podobnie jak ci którzy walczą o prawo do nędzy dla chińskich pracowników.
Redaktor zaangażowany może pojechać do Nepalu i zobaczyć jak dzieci tłuką kamienie żeby mieć co zjeść. Tyle, że Nepal nie stanowi żadnej konkurencji dla stanów.
Ekspertowi (kult5 ) który proponuje samozatrudnienie, radzę wyłączanie telewizora dwa razy dziennie po dwie godziny.
|
|
| Back to top |
|
 |
sundayman Poziom 18

|
16 Jan 2012 13:17 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Taka egoistyczna postawa daleko Cie nie zaprowadzi. Pozwól, że dla zastanowienia zacytuje tu Martina Niemöllera:
"Kiedy naziści przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem. |
Na takie brednie nawet odpowiadać nie warto.
Mam tylko nadzieję, że w życiu nie jadłeś czekolady, bo wtedy sam byłbyś nieludzkim
wyzyskiwaczem http://latarka.wordpress.com/2011/06/06/niewolnictwo-dzieci/
|
|
| Back to top |
|
 |
yulu Poziom 21

|
16 Jan 2012 13:30 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
W tekście pojawia się kwota 300$ pensji przy 12h dniu pracy.
Jeżeli alternatywna praca (rolnictwo) daje przychód w wysokości 50$ za który można przeżyć, a w fabryce można zarobić 6 razy tyle, to ciężko dopatrzeć się wyzysku. Ile więcej zarabiają Polacy w UK?
Tym bardziej że 300$ to ok. 1050zł, dużo więcej zarabia się w Polsce? Ktoś powie, że pracuje się 8h ale, dochodzą dojazdy, wyjdzie więcej niż 8h. Ten sam pracownik zatrudniony w foxconie mieszka przy fabryce, ma 10 minut spacerkiem.
Poruszona jest jeszcze smutna kwestia samobójstw. Działa tu zasada wielkich liczb.
W polce odsetek młodzieży w wieku gimnazjalnym, z próbą samobójczą wynosi 7%
Dla grupy 430tyś (taka liczba podana w tekście) 7% to 30 100 osób.
Dla 1% tyjdzie 4300 osób, czyli 123 osoby dziennie!
do tego należy dodać wypadki, stan zdrowia (czynniki nie samobójcze) i czytamy później że w zakładach foxcoona ktoś urządza "Teksańską masakrę piłą..." :)
|
|
| Back to top |
|
 |
cefaloid Poziom 19

|
16 Jan 2012 14:53 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
| yulu wrote: |
Jeżeli alternatywna praca (rolnictwo) daje przychód w wysokości 50$ za który można przeżyć, a w fabryce można zarobić 6 razy tyle, to ciężko dopatrzeć się wyzysku. Ile więcej zarabiają Polacy w UK?
Tym bardziej że 300$ to ok. 1050zł, dużo więcej zarabia się w Polsce? Ktoś powie, że pracuje się 8h ale, dochodzą dojazdy, wyjdzie więcej niż 8h. Ten sam pracownik zatrudniony w foxconie mieszka przy fabryce, ma 10 minut spacerkiem. |
A może się okazać, że przy chińskiej cenie produków odziezowych, zywności itp. jest to całkiem niezła stawka. Nie wiem jakie mają ceny, ale nie sądzę, że takie jak w Polsce tylko sporo niższe. A jak słusznie kolega zauważył zarabiają nie tak znów wiele mniej jak przeciętny polski robotnik który składa np. pralki. Bo mediana wynagrodzeń to u nas 1900zł netto. Czyli 50% ludzi zarabia tyle lub mniej
Nie wiem jak w Chinach ale w Polsce najwięcej płacą właśnie te amerykańskie korporacje - wyzyskiwacze. Wiem bo w takich od lat pracuję i jako pracownik nie mogę im zarzucić że traktują mnie gorzej jak własciciel polskiej firmy. Nawet na odwrót, właśnie tu mogę pracować 8h a nie 12, iść na szkolenie bo rozumieją że trzeba się gdzieś nauczyć a nie oczekują kogoś kto ma mieć 25 lat i 30 lat doświadczenia (nie wiadomo skąd). Itp itp. Ponadto to właśnie to polscy pradodawcy za robienie tego samego zapłacili by mi o wiele mniej. Tyle w temacie.
Dodano po 14 [minuty]:
| Bogdan K wrote: |
| Nie istotne czy jest to Firma Aplle czy inna dla większości korporacji pracownicy się nie liczą bo liczy się tylko zysk |
A co ma się dla nich liczyć? Korporacja to nie Święty Mikołaj. Dla każdej firmy liczy się tylko zysk, bo po to się tworzy korporację czy zakłada sklepik za rogiem by zarobić. Sklepik za rogiem nie jest po to by babcia miała bliżej do sklepu. Jest po to, by właściciel na nim zarobił. Ale zysk to niekoniecznie nękanie pracowników bo bez nich nie ma zysku i pracodawca o tym wie.
| w imię takiej polityki w Polsce zlikwidowano sporą część fabryk które bardzo dobrze prosperowały w imię niewolniczej Demokracji należało je zlikwidować. |
Miałem wątpliwą przyjemność mieć w technikum praktyki w jednej z takich "fabryk które bardzo dobrze prosperowały".
Powiem krótko:
- banda nierobów
- niegospodarność
- więcej związków zawodowych jak pracujących
- żenująco przestarzałe technologie
- to MUSIAŁO upaść. NIE MA INNEJ MOZLIWOŚCI!
Musiało upaść FSO, musiało upaść CEMI, wszelakie stocznie, ZNTK i huty. Od dyrektora po sprzątaczkę żyli by najchetniej do dziś jak w PRL i mysleli że "czy się stoi czy się leży". I najchętniej do dziś produkowali by fiaty 126p oraz 'zaawansowane' układy scalone rodziny UCY7400 czy UL1111 i płakali, że zbytu na te produkty nie ma.
| W mojej poprzedniej miejscowości była Drożdżownia która za swoje produkty na międzynarodowych targach zdobywała wysokie notowania dzisiaj jest przygotowana pod wyburzenie. |
Upadać to i Nokii się zdarzyło...
| Patrzymy na cudze podwórka a to co się dzieje na naszych tego nie widzimy nasz kraj jest sukcesywnie niszczony pod katem polityki finansowej wielkich Korporacji - dla przykładu podam Gaz Łupkowy. |
Ja powiedział bym że to banki rządzą światem...
|
|
| Back to top |
|
 |
djanczycki Poziom 13

|
16 Jan 2012 15:58 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Gdzieś słyszałem o zarobkach w chinach rzędu kilkudziesięciu (chyba 80$) dolarów miesięcznie, bodajże przy produkcji zamków do spodni. Z tego co pamiętam to było w programie Galileo. Porównując te 80$ do 300$ różnica jest kolosalna. Co do pracy 12h dziennie, znam ludzi którzy pracują w Polsce po 12-14h i ich pensja ledwo sięga 2tys. A mimo wszystko nikt jakoś nie mówi o wyzysku. A na dodatek ceny wszystkich produktów niezbędnych do życia są zapewne wielokrotnie niższe niż u nas. Dlatego moim zdaniem dla nich jest to jak to już ktoś wcześniej napisał "wybawieniem". Wiem, że dla nas 1000zł nie robi wrażenia, ale np wypłata 2500-3000zł już tak. Zapytajcie teraz takiego niemca, szwajcara, norwega, szweda i innego szanującego się obywatela państwa zachodniego czy zgodzi się na pracę za 700-800e/miesiąc. Oczywiście, że nie. Koszty "życia" są różne w każdym kraju więc porównywanie wypłat w Chinach do wypłat u nas to trochę nie wiele wnosi. Nie wiem o co taki huk. Ludzie pracują w nowoczesnym zakładzie, nie robią w błocie przy ryżu lecz za przyzwoite jak dla nich pieniądze. A to że 12h to cóż. Chiny od dawna z tego słyną, że ludzie pracują tam więcej niż u nas. Bo u nas ktoś ustalił że 8h ma być i swięto. Kto z was nie brał nadgodzin kiedy sytuacja do tego zmusiła?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2012 15:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jamtex Poziom 16

|
16 Jan 2012 16:14 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Wystarczy poczytać o Apple choćby na Wikipedii.
Osobiście nie używam przereklamowanych produktów, a tym bardziej nie kupuję czegoś tylko dlatego, że jest taka moda i inni też mają.
dla ciekawskich używam smartfony od kiedy tylko pojawiły się w sprzedaży i jak porównuję to co oferują inni producenci w stosunku do "jajfona" dochodzę do wniosku, że mając dobry marketing sprzedać można dowolny mało funkcjonalny gadżet jako cudo techniki.
|
|
| Back to top |
|
 |
sundayman Poziom 18

|
16 Jan 2012 16:44 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
| Wystarczy poczytać o Apple choćby na Wikipedii. |
No właśnie to jest poziom wiedzy tych "krytyków" m.in. Apple.
Ja używałem Apple jak jeszcze w Polsce inżynierowie pracowali na ZX Spectrum
(A znawca Apple via Wikipedia pewnie zasuwał w pieluchach...).
I używam komputerów Apple (równolegle z PC) do dzisiaj. Polecam przeczytanie biografii Jobsa - mimo, że znam ten sprzęt od lat, to dopiero czytając o tym człowieku można lepiej zrozumieć, dlaczego Apple odniosło taki sukces.
Akurat nie mam telefonu Apple, jakoś nie złożyło się...
Nie mam też iPoda ani iPada (chociaż tego pewnie kupię).
| Osobiście nie używam przereklamowanych produktów, a tym bardziej nie kupuję czegoś tylko dlatego, że jest taka moda i inni też mają. |
Fantastycznie. I co z tego ?
| jak porównuję to co oferują inni producenci w stosunku do "jajfona" |
Jak widać po Twojej "Wikipedowskiej" wiedzy to czegoś widocznie ci brakuje w tym porównaniu. Czegoś co powoduje, że parę osób nie podzieliło twojego błyskotliwego poglądu.
Ale w Wikipedii tego nie napisali, to skąd masz wiedzieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
suse1 Poziom 15

|
16 Jan 2012 19:36 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
Macie ludziska problemy.
Od siebie dodam ze w czasach socjalistycznego dobrobytu , który to jeszcze ludzie wspominają z łezką w oku , zarabiało się ok 15 - 20$ , podczas gdy spodnie Levis kosztowały w Pewexie 18$ a magnetowid w Baltonie 500$.
Dodatkowo posiadanie walut obcych musiało być udokumentowane a handel nimi zabroniony.
Można było trafić do pudła.
A czy teraz zarabiamy po ludzku?
I co do tego ma Apple?
Niektórzy powinni się chyba troszkę podleczyć , bo jak widać rozumek coś nie ten teges.
|
|
| Back to top |
|
 |
ma rfi Poziom 8

|
16 Jan 2012 20:22 Re: Fakty o powstawaniu elektroniki, niewygodna prawda na przykładzie Apple |
|
|
|
| yulu wrote: |
W polce odsetek młodzieży w wieku gimnazjalnym, z próbą samobójczą wynosi 7%
|
W trzydziestoosobowej klasie 2 próby samobójstwa?
Możesz podać źródło tej rewelacji bo brzmi niewiarygodnie...
|
|
| Back to top |
|
 |