| Author |
Ver86 Poziom 2

|
16 Jan 2012 14:39 Elektronika - zadanie |
|
|
|
Witam, chciałbym poprosić o sprawdzenie zadania które na pewno dla was jest bardzo proste, ja niestety nie jestem pewny czy dobrze je zrobiłem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2012 14:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
16 Jan 2012 16:42 Re: Elektronika - zadanie |
|
|
|
Witam,
| Ver86 wrote: |
Witam, chciałbym poprosić o sprawdzenie zadania które na pewno dla was jest bardzo proste, ja niestety nie jestem pewny czy dobrze je zrobiłem.
 |
być może, iż jest to poprawnie rozwiązane, ale powyższy rękopis jest - jak dla mnie - nieczytelny.
Poza tym, to warto by - na początek - wzór Shockley'a przytoczyć w jego źródłowej postaci.
Proszę o ponowne i czytelne zamieszczenie rozwiązania.
Pozdrawiam
P.S. Policzyłem "po swojemu", wszak pytają tam o różnicę - a nie o iloraz - wartości napięć przewodzenia, a to jest w przybliżeniu tyle: 1•(1,38•10^(-23)•300/(1,602•10^(-19)))•ln(100/10)=0.059505...V
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2012 16:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ver86 Poziom 2

|
17 Jan 2012 11:54 Re: Elektronika - zadanie |
|
|
|
Mógłbyś napisać jak doszedłeś do tego wyniku? zamieszam wzór na model Shockley'a z którego korzystałem (może to ułatwi zrozumienie zapisków wyżej zamieszczonych, oczywiście nie wiem czy w dobry sposób jest to rozwiązane a wręcz wydaje mi się ze to zadanie da się rozwiązać łatwiej, bez takiego kombinowania):
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2012 11:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
17 Jan 2012 12:52 Re: Elektronika - zadanie |
|
|
|
| Ver86 wrote: |
Mógłbyś napisać jak doszedłeś do tego wyniku? zamieszam wzór na model Shockley'a z którego korzystałem (może to ułatwi zrozumienie zapisków wyżej zamieszczonych, oczywiście nie wiem czy w dobry sposób jest to rozwiązane a wręcz wydaje mi się, ze to zadanie da się rozwiązać łatwiej, bez takiego kombinowania):
 |
Nie, nie mogę podać wyprowadzenia, ani końcowego wzoru - nie pozwala mi na to regulamin tego forum oraz podczepione tematy Moderatora w tym dziale ... :idea: ... a Twoich zapisów tam nie odczytuję - co przecież wcześniej tu już napisałem.
Zadanie to jest wręcz szkolne/akademickie, więc - zapewne - jego poprawne rozwiązanie można znaleźć w stosownych podręcznikach, czy zbiorach zadań.
Jedną podpowiedź ode mnie już otrzymałeś - o różnicy napięć przewodzenia - teraz dostajesz drugą;
wzór Shockley'a należy przekształcić do postaci:
IF/IS + 1 = exp[UF/(n•UT)],
i to dla obu wartości prądów przewodzenia poprzez indeksowanie odpowiednich parametrów występujących w powyższym wzorze, a oczywiście wyrażenie; exp[argument] to liczba e - czyli podstawa logarytmów naturalnych - podniesiona do potęgi argument ...
Następnie to już czysta matematyka, czyli należy zlogarytmować obustronnie oba wyrażenia aby wyznaczyć z nich wartość napięcia przewodzenia dla odpowiedniej wartości prądu przewodzenia.
W następnym kroku należy wziąć różnicę tych napięć oraz zauważyć czym równa jest różnica logarytmów, a wcześniej wyciągając przed nawias wyrażenie;
n•UT - którego wartość należy policzyć, ale do tego potrzebna jest znajomość;
- wartości temperatury złącza T,
- wartości Stałej Bolzmanna k, [zauważ - jak każde nazwisko niemiecko-języczne o takiej konstrukcji - należy pisać przez nn - dop. Quarz]
- wartości ładunku elektronu e.
Na koniec - przed dokonaniem ostatecznego obliczenia - należy zauważyć, iż wartość prądu nasycenia IS jest znacznie mniejsza od wartości prądu przewodzenia IF i zrobić z tego stosowny użytek ... :idea: :shock:
Odpowiedź - policzoną wartość różnicy napięć przewodzenia dla podanych wartości parametrów - już znasz ... :lol:
|
|
| Back to top |
|
 |