FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Turbina gazowa H2O - pomysł na zabawę

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Turbina gazowa H2O - pomysł na zabawę
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#31 Post from the author of the topic 29 Jan 2012 19:21   

Re: Turbina gazowa H2O - pomysł na zabawę

manolo_1958 wrote:
Na tym filmiku chyba explozja nie nastepuje bo woda z menzurki by wyleciala a tak sie nie stalo,tylko zostala zassana wiec nie bylo chyba explozji. Na pierwszym filmie byly obydwa zawory zamkniete w czasie zaplonu a na drugim jeden zawor byl otwarty ktory zassal wode .

http://www.youtube.com/watch?v=smugB3UNkh8

http://www.youtube.com/watch?v=HgnD8xJy4Kk&feature=related

Ah nie ten język, nic nie kumam. Możesz mi pomóc i napisać w której sekundzie dochodzi do zapłonu??

Zakładam, że wiemy co to jest eksplozja i implozja... jak nie to google>wiki. Tak tylko dla pewności by czasu na błędy z terminologia nie marnować ;)
Back to top

manolo_1958
Poziom 9
Poziom 9

Post#32 29 Jan 2012 19:32   

Eksplozja, potem jak 2H połączy się z O będzie implozja i jeżeli będziesz dostarczał energię i rozbijesz H2O ponownie to będzie eksplozja... i tak bez końca :) No aż się skończy energia z zewnątrz ;)[/quote]

Mysle ze tu jest blad,piszesz explozja.Ale jak H2 laczy sie z tlenem to objetosc sie zmniejsza bo powstaje jaks mala kropeleczka wody i tworzy sie podcisnienie,moim zdaniem nie ma zadnego momentu na zaistnienie eksplozji czyli wzrostu cisnienia skoro tworzy sie woda. mysle ze sam ita i jankolo tego nie wytlumaczy nam. Bo to chyba jest ten paradoks.

Ale poczekajmy moze Jankolo albo ita zabiora glos.
Back to top

Ryteu
Poziom 6
Poziom 6

Post#33 Post from the author of the topic 29 Jan 2012 19:42   

manolo_1958 wrote:
Ryteu wrote:
Eksplozja, potem jak 2H połączy się z O będzie implozja i jeżeli będziesz dostarczał energię i rozbijesz H2O ponownie to będzie eksplozja... i tak bez końca :) No aż się skończy energia z zewnątrz ;)

Mysle ze tu jest blad,piszesz explozja.Ale jak H2 laczy sie z tlenem to objetosc sie zmniejsza bo powstaje jaks mala kropeleczka wody i tworzy sie podcisnienie,moim zdaniem nie ma zadnego momenu na zaistnienie eksplozji czyli wzrostu cisnienia skoro tworzy sie woda. mysle ze sam ita i jankolo tego nie wytlumaczy.

Zakładając, że masz mieszankę HHO (wybuchowa) i ją "podpalasz" to wynikiem chyba jest eksplozja. I jeżeli uda się Tobie przeprowadzić taką "eksplozję" w szczelnym pomieszczeniu to ciśnienie wzrośnie, temperatura zostanie oddana na zewnątrz, a wynikiem spalania HHO jest H2O. Fakt, że H2O może pozostać w postaci pary i ciśnienie wcale nie zmaleje więc implozji nie będzie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jan 2012 19:42   

Back to top

manolo_1958
Poziom 9
Poziom 9

Post#34 29 Jan 2012 19:43   

I cos mi sie wydaje zeby wode rozlozyc to moze nawet nie trzeba wysokich temperator czy getych pradow. Widziailem kiedys na youtube jak butelka przeobrazila sie w stan plazmy w kuchence mikrofalowej. Czyli wystarczyla tylko wysoka czestotliwosc. Moze i z woda jest podobnie. Moze tylko wystarczy minimalny prad o wysokiej czestotliwosci by ja rozlozyc.
Back to top

Ryteu
Poziom 6
Poziom 6

Post#35 Post from the author of the topic 29 Jan 2012 19:46   

manolo_1958 wrote:
I cos mi sie wydaje zeby wode rozlozyc to moze nawet nie trzeba wysokich temperator czy getych pradow. Widziailem kiedys na youtube jak butelka przeobrazila sie w stan plazmy w kuchence mikrofalowej. Czyli wystarczyla tylko wysoka czestotliwosc. Moze i z woda jest podobnie. Moze tylko wystarczy minimalny prad o wysokiej czestotliwosci by ja rozlozyc.

Poczytaj o elektrolizie, tylko tam potrzebny jest materiał do utleniania(chyba utleniania), najczęściej piszą o niklu jak się nie mylę.
Back to top

manolo_1958
Poziom 9
Poziom 9

Post#36 29 Jan 2012 19:49   

[quote="Ryteu"]
manolo_1958 wrote:
Ryteu wrote:
Eksplozja, potem jak 2H połączy się z O będzie implozja i jeżeli będziesz dostarczał energię i rozbijesz H2O ponownie to będzie eksplozja... i tak bez końca :) No aż się skończy energia z zewnątrz ;)

Zakładając, że masz mieszankę HHO (wybuchowa) i ją "podpalasz" to wynikiem chyba jest eksplozja. I jeżeli uda się Tobie przeprowadzić taką "eksplozję" w szczelnym pomieszczeniu to ciśnienie wzrośnie, temperatura zostanie oddana na zewnątrz, a wynikiem spalania HHO jest H2O. Fakt, że H2O może pozostać w postaci pary i ciśnienie wcale nie zmaleje więc implozji nie będzie.

wiem,bo sam to tez robilem i butelke mi rozsadzilo na kawalki.ale na tych filmikach niemieckich tej explozji nie bylo bo by jakies babelki ze szlaucha polecialy ale ich nie bylo. Ja tylko zmierzam ze woda ma szczegolne wlasciwosci. czyli paradoksalne, Np jesli woda zamarza tworzy sie lod i ma wieksza objetosc ni sama woda jeszcze w plynie,ale jesli obnizysz temperature to ten sam lod nie zwiekszy jeszcze swojej objetosci tylko zacznie sie kurczyc znowu.
Niby drobiazgi, ale sa.
Back to top

Ryteu
Poziom 6
Poziom 6

Post#37 Post from the author of the topic 29 Jan 2012 19:59   

manolo_1958 wrote:
Ja tylko zmierzam ze woda ma szczegolne wlasciwosci...

Zgadzam się, dlatego też "marnuje" czas na wplątanie jej do turbiny gazowej. Sposoby pozyskiwania wodoru już istnieją i jest ich całkiem sporo, na samej wikipedii masz opisanych chyba ze 12, do tego na YT masz całe grono szalonych pseudo-naukowców robiących różne cuda. Ja jednak skupiam się na ciśnieniu i temperaturze. Po części dla tego, że jestem fanem turbin i po częsci, ponieważ taki proces nie potrzebuje obecności innych materiałów, czyli z wody(H2O) robimy HHO, a potem HHO wraca do wody. Dzięki temu, teoretycznie można uzyskać "obieg zamknięty" (H2O >ciśnienie+temp> HHO >spalanie> H2O >ciśniene+temp> HHO >spalanie>...).
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#38 29 Jan 2012 23:41   

Ja wiem, że dział "Na pograniczu nauki" zezwala na w miarę swobodne podejście do opisu zjawisk, ale nadal jednak wymagane jest zachowanie podstawowego kryterium: oparcia o aktualną wiedzę bądź też udowodnienie jej niedoskonałości. Natomiast to, co jest wypisywane w tym temacie woła o pomstę do nieba. Proszę przenieść się na forum dla miłośników fantazy (bo w science fiction niestety występuje człon "science"). Temat zamykam.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Generally -> On the frontiers of science -> Turbina gazowa H2O - pomysł na zabawę
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Moc H2O (awaria elektrowni) (5)
Kto i w jakim wieku zaczynał zabawę z elektroniką, akustyka (7)

Page generation time: 0.154 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed