| Author |
PITMAN123 Poziom 5

|
16 Jan 2012 19:25 Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Witam serdecznie,
jako, że moje pojęcie na temat monitoringu jest bliskie zeru bardzo proszę o ocenę zestawów monitoringu do małego budynku. Zestaw ma być typowo budżetowy.
Wariant a)
2 Rejestrator DVR 8 kanałowy BCS/DVS 0804 LE-AS 1,000 szt. 715,98
3 Dysk HDD SATA 500 GB 1,000 szt. 369,55
4 Kamera BCS-565B + obiektyw FUJINON + obudowa 1,000 kpl. 462,64
5 Kamera kolor DNR-744ICR 3,6mm 600 kulka wanda ICR 1,000 szt. 200,04
6 Kamera kolor KPC-132ZCP/ZEP kopułka 500TVL 0,1Lux 4,000 szt. 91,14
7 Łączówka zasilania LZ-1 1we 8 wy 1,000 szt. 13,12
8 Wtyk F nakręcany 6,5 mm na Rg-59 12,000 szt. 0,77
9 Łącznik gF-wBNC
Wariant b)
0804LE-AS R e j e s t r a t o r 8 k a n a ł o w y
GC-540 IR-M K a m e r a z e w n ę t r z n a
VACC-1562H K a m e r a w e w n ę t r z n a
Wariant c)
- rejestrator 8 kanałowy, z możliwością rejestracji z prędkością 200kl/s dla rozdzielczości CIF (25kl/s na każdy kanał), 50kl/s dla rozdzielczości D1 (6kl/s na każdy kanał), z bardzo wydajną kompresją H.264, z możliwością podłączenia maksymalnie 1 dysku twardego o pojemności do 2TB, z 8 wejściami audio, z 1 wyjściem audio, z 4 wejściami alarmowymi, z 1 wyjściem alarmowym, z wyjściami USB, VGA, BNC, z 24 miesięczną gwarancją
- profesjonalny dysk twardy - przystosowany do pracy ciągłej w systemach monitoringu - o pojemności 500GB
- kamera kopułkowa, w obudowie wewnętrznej plastikowej, o rozdzielczości 600 linii, o czułości 0,3 lux, z stałym obiektywem o ogniskowej 3,6mm, o kącie widzenia ok 75 stopni, z 3 osiową regulacją położenia obiektywu (możliwość montażu zarówno na ścianie jak i na suficie)
- kamera kompaktowa, wewnętrzna, dzienno nocna, o rozdzielczości 600 linii, z przetwornikiem Sony Super HAD II CCD, o czułości do 0,002 lux
- obiektyw regulowany do kamery, o ogniskowej 3,5-8mm, o kącie widzenia od 80 do 63 stopni, z automatyczną regulacją przesłony
- zewnętrzna hermetyczna obudowa do kamery kompaktowej, z grzałką, termostatem oraz uchwytem przelotowym w komplecie
- akcesoria przyłączeniowe
Wariant d)
REJESTRATOR BCS-0804LE-AS: 2405 1,000 szt
2 DYSK TWARDY SATA 500GB 7962 SEA 1,000 szt
3 KAMERA KPC 133E KOPULKA 8517 4,000 szt
4 KAMERA BOX U-CAM 585;3724 2,000 szt
5 OBIEKTYW 3.5-8MM AI 3952 2,000 szt
6 OBUDOWA TP-606 + UCHWYT TP-210 W
Wariant e)
Kamera wew LC-302D/4S 4szt.
2 Kamera zew LC-700 2 szt.
3 Rejestrator LC-8008 1 szt.
To wszystkie ofert jakie dostałem. Siedzę już 2tyg. przed komputerem, czytam i nic z tego nie wynika. Im więcej czytam tym mniej wiem. Dlatego proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o poradę.
Pozdrawiam
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 22

|
16 Jan 2012 19:30 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Sam nie wiesz co potrzebujesz a skąd my mamy to wiedzieć? Coś takiego jak "ZESTAW do monitoringu" nie istnieje.
|
|
| Back to top |
|
 |
PITMAN123 Poziom 5

|
16 Jan 2012 19:54 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Dokładnie wiem co potrzebuje :) 4 kamery wew., 2 kamery zew., rejestrator. Zestaw użyty w znaczeniu komplet.
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
bhtom Poziom 21

Joined: 23 Sep 2004 Posts: 1114 Location: Tomaszów Mazowiecki
|
16 Jan 2012 20:21 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Witam,
Twoja informacja to tylko 20% potrzebnych danych ;) Resztę stanowią informacje o obiekcie w jakim monitoring ma być zamontowany oraz to, co chcesz widzieć. Tak jak kolega powyżej napisał, nie ma uniwersalnego zestawu. W jednym obiekcie te same kamery będą działały dobrze, a w innym już nie...
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 22

|
16 Jan 2012 20:33 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
| PITMAN123 wrote: |
| Dokładnie wiem co potrzebuje |
To nam to wyjaw.
|
|
| Back to top |
|
 |
PITMAN123 Poziom 5

|
16 Jan 2012 21:20 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Ok, już wiem o co chodzi.
Kamery wew. do obserwacji pomieszczeń o wymiarach:
1) 2mx2m widok na klatkę schodową umieszczona na wys.2,2m
2) 2mx2m widok na drzwi wejściowe umieszczona na wys. 2,2m
3) pomieszczenie o wymiarach 6mx5m umieszczona w rogu na wysokości 3m
4) pomieszczenie o wymiarach 3mx2m umieszczona na wysokości 2m
Kamery zewnętrzne:
1) kamera umieszczona na wys. 5m, zasięg obserwacji ok 12 po lini prostej, kąt obserwacji ok 50 stopni.
2) kamera umieszczona na wys. 3m nad wejściem do budynku. Zasięg obserwacji ok 5-6m, kąt 60-70 stopni.
Jakość obrazu: chciałbym zobaczyć twarze osób poruszających się po pomieszczeniach, wchodzących do- i wokół budynku. W nocy i w dzień.
Mam nadzieję, że tym razem nie strzeliłem gafy i uzupełniłem wszystko. Jeżeli jeszcze coś powinienem napisać proszę mi zwrócić uwagę.
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2012 21:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jimasek Poziom 24

|
16 Jan 2012 23:16 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Jakość obrazu: chciałbym zobaczyć twarze osób poruszających się po pomieszczeniach, wchodzących do- i wokół budynku. W nocy i w dzień.
|
Ile chcesz na to wydać pieniędzy? Jaki masz budżet.
|
|
| Back to top |
|
 |
PITMAN123 Poziom 5

|
16 Jan 2012 23:19 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Oferty, które tu zamieściłem oscylują w granicach 2,5-3,5kpln. I to mi pasuje.
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
jimasek Poziom 24

|
16 Jan 2012 23:22 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
| jimasek wrote: |
| chciałbym zobaczyć twarze osób |
To zadam precyzyjniej pytanie. Zobaczyć czy rozpoznać i czy widziałeś kiedyś materiał z monitoringu analogowego? Chodzi mi o to czy zdajesz sobie sprawę z jakości (rozdzielczości) takiego obrazu.
|
|
| Back to top |
|
 |
PITMAN123 Poziom 5

|
16 Jan 2012 23:25 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Rozpoznać. Widziałem materiał z monitoringu ale czy był to analogowy czy inny- zastrzel mnie a nie mam pojęcia.
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
jimasek Poziom 24

|
16 Jan 2012 23:31 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Oferty, które tu zamieściłem oscylują w granicach 2,5-3,5kpln. I to mi pasuje.
|
| Rozpoznać. Widziałem materiał z monitoringu ale czy był to analogowy czy inny- zastrzel mnie a nie mam pojęcia. |
| To wszystkie ofert jakie dostałem. Siedzę już 2tyg. przed komputerem, czytam i nic z tego nie wynika. Im więcej czytam tym mniej wiem. Dlatego proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o poradę. |
Radzę poprosić o prezentację obrazu z tych kamer i to w różnych warunkach oświetlenia (dzień/noc), abyś mógł mieć jakiś pogląd w tym temacie. Powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
PITMAN123 Poziom 5

|
16 Jan 2012 23:35 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
| jimasek wrote: |
Radzę poprosić o prezentację obrazu z tych kamer i to w różnych warunkach oświetlenia (dzień/noc), abyś mógł mieć jakiś pogląd w tym temacie. Powodzenia |
W moich okolicach raczej ciężko o taką prezentację. Gdybym jednak mógł prosić o określenie z tych ofert towarów gorszych i lepszych..
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 22

|
17 Jan 2012 02:01 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Masz jakieś oświetlenie na zewnątrz? Bez tego ciężko stwierdzić czy kamera z podczerwienią będzie bardziej odpowiednia czy kamera kompaktowa.
Oferty, które tu zamieściłem oscylują w granicach 2,5-3,5kpln. I to mi pasuje. |
Pasują Ci takie zabaweczki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2012 02:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
scandaliks Poziom 18

|
17 Jan 2012 08:48 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
8 Wtyk F nakręcany 6,5 mm na Rg-59 12,000 szt. 0,77
9 Łącznik gF-wBNC
|
Jak takie coś widzę to mnie skręca,znowu jakieś paproki !!!
Wtyk BNC zagniatany albo kompresyjny!!!!!!!
| 4 Kamera BCS-565B + obiektyw FUJINON + obudowa 1,000 kpl. 462,64 |
Montowałem takie,wejście dobra,jak na BCS ładnie świeci,nad wejście do 4-5m OKI.
| 2,5-3,5kpln |
Po tych wtyczkach już sugeruje że to paproki :)
2,5-3,5 materiał,czy z robocizną??
| crunky wrote: |
| Pasują Ci takie zabaweczki? |
Dokładnie zbaweczki :)
Powinni z forum wywalać takie posty typu ocena zestawu.
Dajmy też paprokom zarobić na chleb
|
|
| Back to top |
|
 |
Androidos Poziom 9

|
17 Jan 2012 10:25 Re: Prośba o ocenę zestawu. |
|
|
|
Wariant D odpada z tego względu że w nocy nie uzyskasz obrazu. Założę się że nie poinformowałeś osoby która dla Ciebie konfrigurowałą ten zestaw o tym co chcesz widziec, w jakich warunkach i na jakim obszarze. Proponował bym wysłać do tych osób jeszcze raz zapytania ale już z pełną specyfikacją. Jak patrze po Twoich wymaganiach to z tego wszystkiego wybrał bym Wariant A, który jednak ma kilka niedociągnieć (patrz post wyżej)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2012 10:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 22

|
17 Jan 2012 14:52 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| scandaliks wrote: |
Montowałem takie,wejście dobra,jak na BCS ładnie świeci,nad wejście do 4-5m OKI. |
Bo ta kamera przy BCS (rozumieniu dahua) nawet nie leżała :-) Jest to wyrób w czystej postaci CNB Technology z chipsetem Monalisa. Jak dla mnie rewelacji nie ma, w dzień kolory odbiegają od naturalności, za bardzo przeostrza obraz. Z kolei jak zmniejszysz wyostrzanie to wtedy wychodzi że te 600 linii to jedynie chwyt marketingowy :-) Ale w tej cenie i w porównaniu z konkurencją to faktycznie opcja warta rozważenie pod warunkiem że:
- teren jest doświetlony
- zastosowane będzie doświetlenie zewnętrzny oświetlaczem IR
DNR-744ICR - to raczej dowcip, choć dalej nie wiadomo jakie warunki na zewnątrz
KPC-132ZCP - kolory dalekie od rzeczywistości, chropowate tworzywo z jakiego została wykonana kopułka
Jak takie coś widzę to mnie skręca,znowu jakieś paproki !!!
Wtyk BNC zagniatany albo kompresyjny!!!!!!! |
Zgadzam się w całej rozciągliwości. Rozwiązanie wygodne w montażu ale fatalne w użytkowaniu, poruszysz przewodem - kamera nie działa, po czasie same przestają działać. Kiedyś przejściówki BNC-F były w porządku, od paru lat na rynku występuje sam shit wyklepany przez Chińczyków.
|
|
| Back to top |
|
 |
scandaliks Poziom 18

|
17 Jan 2012 17:23 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| CNB Technology z chipsetem Monalisa |
Tego nie wiedziałem :)
Mam Tego BCSa na super oświetlonym terenie i służy jako poglądówka terenu 20x20m,ale fakt w tej "klasie" :) jest dobra .Na wejście też mam wewnątrz z 4 metrów na drzwi i też dobre jest :)
Zawsze mówię wszystko zależy od kasy :)
|
|
| Back to top |
|
 |
PITMAN123 Poziom 5

|
17 Jan 2012 17:39 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| Powinni z forum wywalać takie posty typu ocena zestawu. |
To powiedz mi gdzie szukać porady?? Wydaje mi się, że takie forum to najlepsze miejsce aby skorzystać z porady bardziej doświadczonych użytkowników.
| Masz jakieś oświetlenie na zewnątrz? Bez tego ciężko stwierdzić czy kamera z podczerwienią będzie bardziej odpowiednia czy kamera kompaktowa. |
Ok 15m od tego miejsca przy ulicy stoją słupy oświetleniowe. Czyli jednym słowem ciemnica. Wewnątrz budynku nocą również ciemno.
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 22

|
17 Jan 2012 19:38 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| Ok 15m od tego miejsca przy ulicy stoją słupy oświetleniowe |
No to musisz doświetlać. Albo dodatkowa lampa albo podczerwień. Jeśli podczerwień to masz do wyboru albo kamera zintegrowana albo kompaktowa + doświetlacz. I radziłbym Ci poszukać kogoś kto zaoferują drugą opcję.
| Wewnątrz budynku nocą również ciemno. |
Wewnątrz też chcesz mieć podgląd w nocy?
|
|
| Back to top |
|
 |
PITMAN123 Poziom 5

|
17 Jan 2012 19:44 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| Wewnątrz też chcesz mieć podgląd w nocy? |
Taki miałem pomysł.
Dokładnie zbaweczki :)
Powinni z forum wywalać takie posty typu ocena zestawu.
Dajmy też paprokom zarobić na chleb |
Tak zakładam, że latasz S-ką, mieszkasz w 700m willi, którą zbudowała Ci ekipa w ciągu 3 miesięcy, a zarobki masz na poziomie bańki- miesięcznie oczywiści. Człowieku, nie każdy musi mieć zestaw megaprofesjonalny za kilkanaście kkpln.... Dlatego wielka prośba- masz dużą wiedzę- więc albo doradź coś konkretnego w założonym przeze mnie budżecie albo daj spokój uszczypliwościom. Ok??- to się tyczy odpowiedzi przeniesionej do kosza.
Ciekawe forum, często czytam, kupowałem maszynę cnc- koledzy pomogli. Tu też liczę na zrozumienie.
Jeszcze raz pozdrawiam.
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
jimasek Poziom 24

|
17 Jan 2012 19:47 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| Dajmy też paprokom zarobić na chleb |
Tu się zgadzam w całej rozciągłości ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
scandaliks Poziom 18

|
18 Jan 2012 00:14 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
Na czym Ci chcą zrobić?Koncentryk /skrętka? Napisz,bo to ważne.Kamery do wewnątrz dzień/noc na zewnątrz też żadne kombajny IR kopułki Tuby itp.Kompakt z obiektywem w obudowie z grzałką.BCS to taki light/podstawa z rejestratorów.Może zainwestujesz oczko wyżej typu Aper.
| Tak zakładam, że latasz S-ką, mieszkasz w 700m willi |
Nie lubie mesiów :) Pewno to bym miał jakbym cenił sobie robienie g...na,a nie uczciwe życie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
PITMAN123 Poziom 5

|
18 Jan 2012 00:39 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| Nie lubie mesiów :) Pewno to bym miał jakbym cenił sobie robienie g...na,a nie uczciwe życie :) |
I to mi się podoba. Poważnie.
Instalacja już gotowa. Położona pod tynkiem- koncentryk.
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekq Poziom 12

|
19 Jan 2012 15:39 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
Witam koledzy już się trochę rozpisali więc ja dorzucę tylko swoje 3 grosze.
1) Ogólnie BCS uważam za słaby sprzęt, lecz jeśli chodzi o wybór cena/jakość to ujdzie w tłumie.
2) Wtyk F nakręcany 6,5 mm na Rg-59 12,000 szt. 0,77 - wg mnie nie ma większej porażki w zarabianiu przewodów koncentrycznych do instalacji CCTV niż nakręcane F + przejściówka na BNC (tylko zaciskane, umiejętnie oczywiście)
3) Jak to będzie zasilane?, zasilacz to stosunkowo mały koszt w stosunku do całej instalacji ale ma bardzo duży wpływ na niezawodność i funkcjonalność systemu.
4) Ogólnie instalacja opartą o przewody Rg59 stosuję tylko tam gdzie istnieją bardzo duże zakłócenia. Polecam skrętkę komputerową również dlatego że w przyszłości można kamery na IP bez konieczności zmiany okablowania.
Szczegółowych rozważań nie przedstawiam, bo jak rozumiem wykonaniem zajmuje się profesjonalna firma.
Jeśli instalację wykonuje Pan sam to chętnie doradzę bardziej precyzyjnie poprzez PW.
Doczytałem o budżecie, zgadzam się z wypowiedziami powyżej w tej kwocie trzeba sprzęt zobaczyć na żywo, bo parametry katalogowe kamer z tej półki ni jak się mają do ich parametrów rzeczywistych.
|
|
| Back to top |
|
 |
PITMAN123 Poziom 5

|
19 Jan 2012 18:16 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| mirekq wrote: |
| 3) Jak to będzie zasilane?, zasilacz to stosunkowo mały koszt w stosunku do całej instalacji ale ma bardzo duży wpływ na niezawodność i funkcjonalność systemu. |
Witam,
dzięki za odpowiedź. Zasilanie i wizja położone jako jeden przewód.
Wszystko robię sam. Dlatego tak o wszystko dopytuję.
P.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jan 2012 18:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
scandaliks Poziom 18

|
19 Jan 2012 23:32 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| ) Ogólnie instalacja opartą o przewody Rg59 stosuję tylko tam gdzie istnieją bardzo duże zakłócenia. Polecam skrętkę komputerową |
Tylko pogratulować twoim klientom.
Testy wizji kamer skrętka i rg59 pokazuje zawsze klientom,kilkadziesiąt widziało różnice.Mam nadzieje że wiesz co doradzasz.Mam nadzieje,że widziałeś testy profesjonalne w tej dziedzinie?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekq Poziom 12

|
19 Jan 2012 23:50 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
Kolego ostatnio samo IP idzie,
Masz rację na bardzo dobrych kamerach analogowych różnica jest zauważalna. Jeśli właśnie tor wideo jest najsłabszym ogniwem ( tylko że jeśli ktoś chce wydać powyżej 1500zł/kamera na analoga to polecam IP, (klienci też widzą różnicę)
Na słabych i średnich kamerach/rejestratorach przy dobrze zrobionej instalacji (markowa skrętka, dobrze poprowadzone tory kablowe, i dobry osprzęt) wg mnie brak różnicy, a naoglądałem się tego trochę. A wydaje mi się że w tym przypadku ( ten temat) mówimy o słabym sprzęcie? czyż nie?
Klientom możesz współczuć, grunt że oni sobie nie współczują tym bardziej przy wymianie kamer na IP gdzie wymiana instalacji wiązała by się np z jazdą zwyżką po hali produkcyjnej przez tydzień (produkcja na 3 zmiany) Poczekamy 3 latka analogi pójdą w zapomnienie a Twoi klienci będą płacić po raz drugi za okablowanie. Patent dobry na zarobek dla Ciebie.
Pół biedy jak są to 2 kamery na kiosku z 5 m kabla, gorzej jak kabla poszło 5km:)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Marek31415 Poziom 20

|
20 Jan 2012 00:23 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| Kolego ostatnio samo IP idzie,... |
Potwierdzam.
Markową kamerę IP, 2 Mpix, z mechanicznym filtrem można już dostać za około 800 zł netto, oczywiście przy zakupie większej ilości.
Analogi tylko obrotowe + videoserwer. Wychodzi 2 x taniej niż obrotowa IP dobrej jakości.
Inwestowanie w sprzęt analogowy z punktu widzenia klienta jest nieporozumieniem.
Firmy oczywiście będą to klientom dalej proponować.
W końcu coś z tym sprowadzonym sprzętem trzeba zrobić.
Do autora tematu.
Nie wypowiadałem się wcześnie, ponieważ te wszystkie oferty tak naprawdę niewiele się różnią. Każda z nich to wyrzucone pieniądze w błoto.
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 22

|
20 Jan 2012 00:30 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| Marek31415 wrote: |
| Inwestowanie w sprzęt analogowy z punktu widzenia klienta jest nieporozumieniem. |
Twoim zdaniem
|
|
| Back to top |
|
 |
Marek31415 Poziom 20

|
20 Jan 2012 01:28 Re: Prośba o ocenę zestawu monitoringu małego budynku |
|
|
|
| Marek31415 wrote: |
| Inwestowanie w sprzęt analogowy z punktu widzenia klienta jest nieporozumieniem. |
Twoim zdaniem |
Oczywiście ,moim, ale na szczęście nie tylko moim.
Klienci też się uczą na własnych błędach.
Około 50% klientów na systemy IP zaczyna rozmowę od zdania "Rejestrator już miałem i nie chcę ..." lub podobnego.
Dalej nie będę cytował, nie przejdzie cenzury.
To ci, którzy już mieli rzucone kable koncentryczne, często kupione rejestratory i zobaczyli obraz z rejestracji IP.
Inni po porównaniu materiału i demonstracji na obiekcie systemów analogowych i IP podejmują odpowiednią decyzję.
Na analogi też są chętni, każdy ma prawo do decyzji i to należy uszanować.
Tylko niestety, oferty większości firm instalatorskich nie obejmują systemów IP.
Klient wybiera miedzy "Maluchem" i "Trabantem" nie zdając sobie sprawy, że jeszcze istnieją inne samochody.
|
|
| Back to top |
|
 |