| Author |
esio10 Poziom 11

|
16 Jan 2012 23:02 Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Witam Panów, po pierwsze to przepraszam jeżeli źle zamieściłem temat i pytanie...
Jeżeli chodzi o problem, to zaczynam budowę domu i przyszło mi pisemko z Elektrowni że muszę sobie załatwić prowiozorkę skrzynki budowlanej i kabel.. Jakiś sąsiad ma do sprzedania taką rozdzielke elektryczną wraz z kablem 50m i z tego co wie- to kabel posiada oznaczenie NFA2X16 .Ja sie nie znam i nie jeste elektrykiem by te oznaczenie coś mi mówiły, z tego co sie zdązyłem dowiedzieć to jest to kabel 4 żyłowy aluminiowy do 1kV.
No i piszę bo sąsiad nie wie ile to warte , a ja jeste zainteresowany kupnem bo po blisku. Czy moglibyście Panowie powiedzieć ile ta skrzynka wraz z kablem jest warta, znaczy ile chłopu powiedzieć.
Dziekuje za odpowiedzi i pomoc.. przyda się każda
|
|
| Back to top |
|
 |
sq9jjh Poziom 21

|
16 Jan 2012 23:17 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Kabel NFA2X to to samo co kabel AsXSn, czyli kabel stosowany do budowy i modernizacji linii napowietrznych nn.
A warunki techniczne z ZE to Kolega jakieś posiada?
|
|
| Back to top |
|
 |
esio10 Poziom 11

|
16 Jan 2012 23:39 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Przyszło mi tylko pismo że mam zapłacić fakture za przyłączenie w wysokosci 143 zł jakoś i pisze tam że jeżeli będę miał opinię od elektryka że skrzynka jest sprawna , to mam takie oswiadczenie wraz z dowodem wpłaty przesłać na dane z Vatennfala ( czy jakos tak to się pisze) i przyjadą podłączyć tymczasowo na okres roku , po roku mi przyjadą podłączyć od ZE jakąś skrzynkę, o wymaganiach nic nie pisali . Na mój telefon odpowiedzili mi że muszę sobie załatwić prowizorkę wraz z kablem i tyle.. Więc piszę zapytanie ile taka prowizorka skrzynki wraz z kablem o podanym oznaczeniu może być warta - bo sąsiad skończył budowę ( sam z niej korzystał) i mu została.. no i nie wiem ile mu powiedzieć , gdyż kazał mi się dowiedzieć o cenę
|
|
| Back to top |
|
 |
sq9jjh Poziom 21

|
16 Jan 2012 23:49 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
No dobrze, a gdzie jest licznik energii dla Twojej budowy? Skrzynka SP-260 lub coś podobnego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jan 2012 23:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
esio10 Poziom 11

|
16 Jan 2012 23:54 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
| sq9jjh wrote: |
| No dobrze, a gdzie jest licznik energii dla Twojej budowy? |
No licznik założy ZE do skrzynki, tak mi się wydaje, skoro i tak po roku mają przyjechać usadowić swoją skrzynkę.. szczerze to się na tym nie znam, ale widzę że jesteś z Wodzisławia, ja z Pszczyny- wiec pewno podobnie jak u was u nas sprawy wyglądają. Zresztą pani przez telefon tylko wspomniała ze mam skrzynkę elektryczną sobie załatwić i kabel, o liczniku nie wspominała.
|
|
| Back to top |
|
 |
sq9jjh Poziom 21

|
17 Jan 2012 00:00 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
| esio10 wrote: |
| ... mam skrzynke elektrryczną sobie załatwić i kabel, o liczniku nie wspominała |
To może chodzi o kabel i skrzynkę SP-260, ale to nie jest rozdzielnica budowlana inaczej zwana prowizorką. (chociaż widziałem już takie skrzynki jako prowizorki, to może faktycznie o to chodzi). Spróbuj Się dowiedzieć co tak naprawdę masz załatwić.
|
|
| Back to top |
|
 |
esio10 Poziom 11

|
17 Jan 2012 16:41 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
A to możesz mi powiedzieć chociaż , ile sam kabel jest warty, bo to chyba większa kasa niż za skrzynkę , a kabla nie jest 5 metrów a 50m
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2012 16:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
djlukas Poziom 19

|
17 Jan 2012 17:06 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Mój znajomy ostatnio sprzedał kompletną kablem 35m za 350zł a kupił za 700 z groszami plus 300 mu powiedziałem za uzbrojenie jej
|
|
| Back to top |
|
 |
dj.janek Poziom 7

|
08 Feb 2012 19:28 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Ja kupiłem Kabel 4x4mm2 do 500V w ilości 50m i zapłaciłem 450zł. Do tego 2szt wtyczka i gniazdo 32A, wtyczka 16 A Przełącznik Prawo Lewo i wyłącznik 0-1 i to mnie kosztowało 609zł w Rzeszowie. Skrzynkę będzie montował Brat z uprawnieniami - gratis.
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-O Poziom 23

|
08 Feb 2012 20:25 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
| dj.janek wrote: |
| Ja kupiłem Kabel 4x4mm2 do 500V |
oraz
| Skrzynkę będzie montował Brat z uprawnieniami - gratis. |
Czy brat wie jaki kabel kupiłeś? Jeśli wie lub nie daj boże taki polecał, to jego uprawnienia są guzik warte.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj.janek Poziom 7

|
09 Feb 2012 12:42 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Taki kabelek polecili w sklepie z wytłumaczeniem do czego ma służyć. Jesli jest zły to trudno bede musiał go wymienic bo to była koncówka szpuli z mozliwoscia zwrotu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2012 12:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
O^O Poziom 15

|
09 Feb 2012 20:15 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
| Taki kabelek polecili w sklepie z wytłumaczeniem do czego ma służyć. Jesli jest zły to trudno bede musiał go wymienic bo to była koncówka szpuli z mozliwoscia zwrotu. |
To już wiadomo czemu taki doradzili w sklepie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Łukasz-O Poziom 23

|
09 Feb 2012 20:33 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Skoro sam na własną rękę wolisz kupować materiał to najpierw należy skonsultować się z elektrykiem. A tak, kupiłeś coś i nawet nie wiesz co - najważniejsze, że tanie było i sprzedawca zachwalał.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbich70 Poziom 19

|
10 Feb 2012 15:55 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
A nie lepiej nie bawić się w prowizorki tylko zająć się przyłączem docelowym?
|
|
| Back to top |
|
 |
dj.janek Poziom 7

|
10 Feb 2012 18:30 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Brat nie wiedział jaki kabel kupuje- byłem w sklepie powiedziałem do czego ma byc i taki polecili (GL6K) H05RR-F 300/500V 4G4mm2. Jeśli chodzi o złącze docelowe to powiedzieli mi, że : nieda rady takiego założyć bo to jest dopiero zakładane w oddanym budynku, istnieje tylko możliwość zrobienia złącza budowlanego i nieważne czy będę go używał czy nie to i tak będę płacił około 150zł za miesiąc. Mogę oczywiście złożyć wniosek ale zostanie ono wybudowane co najmniej za 12-18 miesięcy od złożeni wniosku i opracowaniu przez ZE projektu. Jeśli projekt będzie wykonywała firma zewnętrzna to może będzie to szybciej zrealizowane jeśli chodzi o wybudowanie.
Dziękuję i pozdrawiam Wszystkich
|
|
| Back to top |
|
 |
zbich70 Poziom 19

|
10 Feb 2012 19:02 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
| Jeśli chodzi o złącze docelowe to powiedzieli mi, że : nieda rady takiego założyć bo to jest dopiero zakładane w oddanym budynku |
Bzdura.
Do przyłącza napowietrznego potrzebny jest budynek tylko po to, żeby je na czymś zawiesić. Ale z przyłączem kablowym już nie ma tego problemu - wykonywane są nawet do pustych działek.
Tylko trzeba o tym pomyśleć nieco wcześniej :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
ele_pp Poziom 22

|
10 Feb 2012 19:25 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Witam.
Bzdura.
Nie potrzeba budynku do przyłącza budowlanego napowietrznego dla zasilania rozdzielnicy budowlanej.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbich70 Poziom 19

|
10 Feb 2012 19:46 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
| ele_pp wrote: |
| Nie potrzeba budynku do przyłącza budowlanego napowietrznego dla zasilania rozdzielnicy budowlanej. |
Do budowlanego nie. Chodziło o docelowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj.janek Poziom 7

|
10 Feb 2012 20:06 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Witam
Powiedzieli mi tak, że: złącze tymczasowe- budowlane mogę zrobić sam na własny koszt oni muszą mieć to na wniosku następnie dadzą warunki na to złącze i podłacza do słupa a potem złącze docelowe jak będzie budynek to zrobiłą na własny koszt.
Aby nie odbiegać od tematu : Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy
Proszę w takim razie o rozwiązanie tego problemu : tak jak wcześniej mam na działce odległość około 40-50m od sąsiada i potrzebuje zasilić skrzynkę budowlana w prąd. W skrzynce ma byc wyjście na betoniarkę , jakaś może piła oraz 2 gniazdka na 220V jaki kabel w takim wypadku zastosować skoro kabel kupiony wcześniej (GL6K) H05RR-F 300/500V 4G4mm2 niespełna oczekiwań a nawet mi się dostało za niego co jest słuszne
|
|
| Back to top |
|
 |
djlukas Poziom 19

|
10 Feb 2012 21:44 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
To wkońcu zasilasz ze słupa czy od sąsiada bo już się pogubiłem?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2012 21:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zbich70 Poziom 19

|
10 Feb 2012 21:58 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
| djlukas wrote: |
| To wkońcu zasilasz ze słupa czy od sąsiada bo już się pogubiłem? |
Słup pewnie stoi u sąsiada
|
|
| Back to top |
|
 |
jarecki 86 Poziom 20

|
10 Feb 2012 22:05 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
| Powiedzieli mi tak, że: złącze tymczasowe- budowlane mogę zrobić sam na własny koszt oni muszą mieć to na wniosku następnie dadzą warunki na to złącze i podłacza do słupa a potem złącze docelowe jak będzie budynek to zrobiłą na własny koszt. |
Pokręcone to wszystko, jak baranie rogi.
Jeżeli masz pozwolenie na budowę, to składasz wniosek o przyłączenie do sieci elektroenergetycznej.
Po wydaniu warunków podpisujesz odpowiednią umowę o przyłączenie, szukasz projektanta, który robi Ci projekt i uzgadnia projekt i na tej podstawie wykonujesz przyłącze, które do momentu zakończenia budowy jest przyłączem budowlanym.
Ta wersja zasilania budowy jest może nieco droższa, ale pozwola uniknąć wielu innych problemów.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj.janek Poziom 7

|
10 Feb 2012 23:23 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Gdyby mi tak wytłumacyli w ZE jak kolega jarecki 86 to bym zrozumiał.
Pozwolenia jeszcze nie mam ale za 3 miesiace bedzie. Słup stoi u sasiada i chce pożychyć prąd od sasia z domu a nie ze słupa z Zakładu elektrycznego. Od sasiada wychodzi taniej bo płace za to zo zużyje. Jeśli bede pożyczał od sasiada to właśnie jakim kablem to zrobic bo kupiłem i niewiem czy go oddac czy zostawic?
|
|
| Back to top |
|
 |
jarecki 86 Poziom 20

|
10 Feb 2012 23:32 Re: Pytanie o kabel do skrzynki budowlanej (prowizorki) na czas budowy |
|
|
|
Wymienić na pięciożyłowy.
|
|
| Back to top |
|
 |