| Author |
T5 Poziom 23

|
17 Jan 2012 20:55 Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Jak w temacie-jak to weryfikować.Nie mogę nigdzie znaleść wartości które klasyfikują wtryski do wymiany.
|
|
| Back to top |
|
 |
gacopiesz Poziom 11

|
17 Jan 2012 21:11 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
różnica teoretycznie 30% pomiędzy wtryskami to MAAAX
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
17 Jan 2012 21:13 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Jakie jest maximum?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
17 Jan 2012 21:41 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
20ml na cykl
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
17 Jan 2012 21:46 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Cykl-czyli test 4-ro minutowy?Dobrze kombinuję?
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
17 Jan 2012 21:54 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Piotrek, literatura fachowa głosi że nie więcej niż 150cm3 na minutę przy prędkości biegu jałowego. Różnica pomiędzy wtryskiwaczami na biegu jałowym do 30% uważana jest za normalną. Dotyczy systemów Cr. I tak głównie interesująca jest właśnie ta różnica i odchyłka korekcji w parametrach bieżących.
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
17 Jan 2012 21:56 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Robercie-masz jakiegoś linka cobym mógł się doszkolić?Im więcej czytam tym mniej wiem.A praktyka to sam wiesz jak potrafi zaskoczyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2012 21:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
17 Jan 2012 21:59 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Jeśli nie masz czym zrobić testu to tak.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2012 21:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
17 Jan 2012 22:01 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Linka nie mam, mam książkę "Diagnozowanie silników wysokoprężnych" Hubertusa Gunthera.
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
17 Jan 2012 22:09 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
| borsche wrote: |
| Jeśli nie masz czym zrobić testu to tak. |
Co masz na myśli?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
17 Jan 2012 22:18 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Nie podałeś w czym ani jaki masz diagnoskop.
Clip czy Lexia daje taką możliwość.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2012 22:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
17 Jan 2012 22:44 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Wojowałem kiedyś z vivaro 2.5 gasł podczas jazdy.Odpalenie i jechał dalej.Potrafił na odcinku 100km 20 razy zgasnąc i następne 750km jechał ok.Pod programem diagnostycznym wywalał błąd czujnika ciśnienia na listwie.Próba przelewowa była ok.Dopiero jak mu wstawiłem tak że zgasł -pokazał na przelewach uszkodzenie.A w lexi nie widziałem takiej opcji ani w innym sprzęcie do diagnostyki.Można podejrzeć korekcję wtryskiwaczy ale nie to ile daje na przelewy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
17 Jan 2012 22:52 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
| T5 wrote: |
| ale nie to ile daje na przelewy. |
Rrzecież pokazuje czy + czy -
Zawsze zrobienie przelewów jest wskazane.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojciechjanusz Poziom 15

|
21 Jan 2012 16:35 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Ja robiłem niedawno test przelewowy wtrysków na silniku sterowanym fordowskim IDS-em (Ford Transit 2,0 tdci). Jednak test IDS-owy odbiega od przyjętej praktyki trzymania silnika podczas testu tylko na wolnych obrotach - silnik miał kilka razy zmieniane obroty, dwa razy był zdrowo przegazowany (tak na oko pod 4.000 obrotów - już leciałem zgasić silnik, bo myślałem że coś się zwaliło - chłopaki w warsztacie śmiali się, że to stała reakcja właścicieli).
Nieprzekraczalna norma dla całej próby wynosiła 45ml, moje wtryski (po własnoręcznej wymianie zaworków) miały 18, 18, 19 i 20 ml. Chłopaki powiedzieli, że jest bardzo dobrze. Czas trwania próby - w sytuacji zmienianych obrotów nic nie powie - ale trwała ok. 5 minut.
|
|
| Back to top |
|
 |
brandy-p Poziom 22

|
21 Jan 2012 23:11 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Może mi ktoś wyjaśnić co daje test przelewowy na pracującym silniku? Ja robię test tylko podczas rozruchu. Jak puszcza wtryskiwacz/e to jest utrudniony start.
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
22 Jan 2012 00:12 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Piotrek-jak gaśnie podczas jazdy i odpala od kopa,Pali raz ok raz nie idzie odpalić.Przy rozruchu ma sens jak za każdym razem ciężko pali.Tak mi się wydaje.
|
|
| Back to top |
|
 |
brandy-p Poziom 22

|
22 Jan 2012 00:27 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
| Piotrek-jak gaśnie podczas jazdy i odpala od kopa,Pali raz ok raz nie idzie odpalić... |
W zeszłym roku miałem dwa takie przypadki. Oba 2,5 CDTI i w obu uszkodzony czujnik ciśnienia na listwie. Co ciekawe do kupienia z całą listwą.
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
22 Jan 2012 00:34 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Ja miałem jeden taki przypadek z cdti-3 wtryski lały i to nie zawsze.
|
|
| Back to top |
|
 |
panam Poziom 20

|
24 Jan 2012 00:26 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Ja ostatnio miałem przypadek w mercedesie c , auto wchodziło w tryb awaryjny przy 2 biegu(automat) zrobiłem test i wtrysk 2 , więc wymiana i dalej to samo, Błąd ciśnienia paliwa, Klient wymienił sam czyjnik i regularor, dalej to samo, więc robie znowy test i kolejny wtrysk wypada, więc wymieniam wszystkie, i dalej to samo, więc robię kolejny test, na wolnych obrotach wszystko ok. i przelewy ok. wieć dodaje gazu, i tu wyrażnie widać jeden przelew wyraźnie szybko przybiera, wię wymieniam nowy wtrysk i po problemie. Tak wię przy badaniu przelewów trzeba próbować wszystkiego. Nie piszę wszystkiego co robiłem w tym samochodzie, bo za dyżo pisać.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojciechjanusz Poziom 15

|
24 Jan 2012 13:24 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
| brandy-p wrote: |
| Może mi ktoś wyjaśnić co daje test przelewowy na pracującym silniku? |
Dla każdego testu przelewowego jest podana wartość maksymalnego przelewania w określonym czasie przy określonych obrotach. Każdy wtryskiwacz przelewa, nawet najlepszy, ale jeżeli zaczyna przelewać za bardzo (a najczęściej wtedy także pompa ma już przebieg i zmniejszony wydatek maksymalny) dochodzi do spadku ciśnienia na szynie poniżej normy - którego nie potrafi wyrównać zawór IMV na pompie. W efekcie - tryb awaryjny.
Stąd właśnie przypadłość, że tryb awaryjny z tytułu przelewania pojawia się najczęściej w okolicy 2000 - 2500 obrotów - bo wtedy jest największa dawka wtrysku, największy przelew i największy wymagany wydatek pompy wtryskowej.
| panam wrote: |
| Tak więc przy badaniu przelewów trzeba próbować wszystkiego. |
No właśnie... Dlatego moim zdaniem najsensowniejszy jest test kontrolowany testerem przy różnych obrotach, a nie tylko na wolnych.
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
25 Jan 2012 22:10 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
| wojciechjanusz wrote: |
| Dla każdego testu przelewowego jest podana wartość maksymalnego przelewania w określonym czasie przy określonych obrotach. |
Gdzie są te dane.Gdzie je znaleść?
|
|
| Back to top |
|
 |
wojciechjanusz Poziom 15

|
25 Jan 2012 23:04 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
| wojciechjanusz wrote: |
| Dla każdego testu przelewowego jest podana wartość maksymalnego przelewania w określonym czasie przy określonych obrotach. |
Gdzie są te dane.Gdzie je znaleść? |
Jeżeli ktoś robi próbę przelewową fabrycznym testerem - to raczej w dużym warsztacie, bo np w przypadku Forda IDS kosztuje 20 - 30 tys. zł plus koszty licencji na stałe uzupełnianie oprogramowania; rocznie to także duża kasa. Tam otrzymuje się dokładne skrypty z opisem jak robić próbę i podane są wartości normatywne. Taki sprzęt musi na siebie zarobić, więc sens zakupu jest tylko w przypadku wielostanowiskowego warsztatu... Dla amatora (no... dla osoby bez testera) te wartości są bezwartościowe, bo przecież nie wysteruje tak silnika jak tester.
Natomiast próby przelewowe robione bez testera - ich opisy i wartości dla poszczególnych systemów są dostępne w necie, chociażby na konkretnych forach. Np dla fordowskiego tdci/Delphi przyjmuje się, że dla 4 minut przelew nie powinien przekraczać 30 ml. Ale niektórzy robią próbę 10-cio minutową i normatyw jest proporcjonalnie większy. Zajrzyj może do wątku http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=76185 tam jest opisana taka próba jak ją zrobić, w miarę przystępnie.
Limit przelewania to jedno, ale jeszcze ważne jest, czy wszystkie wtryski mają zbliżone wartości; gdzieś czytałem, że najgorszy nie powinien się różnić o 30% od najlepszego.
Przykro mi, ale CR w VW nie znam wcale...
Z kolei próba przelewowa na stanowisku pomiarowym (na stole) może być robiona przy stałej częstotliwości, ale przy różnych ciśnieniach i różnych częstotliwościach/cykl otwarcia zaworu wtryskiwacza.
Tu przykład wyników wtryskiwaczy Delphi. W kolumnie "przelew" podany jest normatyw uwzględniający nadane kody, w kolumnie "pomiar" wartości rzeczywiste. Widać, że wszystkie nieźle przelewają, ale... w miarę równo. Najmniej przekraczają dopuszczalną wartość przy niskim ciśnieniu (odpowiednik startu rozrusznikiem) - silnik będzie palił super. Ale przy maksymalnym depnięciu prawdopodobnie wchodzi w tryb awaryjny...
|
|
| Back to top |
|
 |
panam Poziom 20

|
29 Jan 2012 21:01 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
T5 musisz zaufać swojej wiedzy a nie danych z książek obsługi, delfi mają dane
a bosh nie, przy bosh jak któryś przelewa ,to jest tylko porównanie do pozostałych,
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
29 Jan 2012 21:42 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
W takich przypadkach zawsze idę na "nosa".Parę latek (no może trochę więcej) doświadczeń robi swoje.Szukam po prostu prostej i skutecznej metody zdiagnozowania uszkodzonego wtryskiwacza.Stary znajomy handlarz podpowiadał mi kiedyś tak.Odpal,ściągnij przelewy z wtryskiwaczy i mają być "jeziorka" jak z któregoś leci jest uszkodzony. Ale wtryskiwacz może trochę puszczać i chodzi mi tylko o liczby.Zresztą pewnie nie tylko mi.Zawsze pierwszym objawem jest albo ciężkie odpalanie lub brak możliwości uruchomienia bez pomocy plaka a także gaśnięcie podczas jazdy i błąd czujnika ciśnienia paliwa na listwie rail.I zaczyna sie diagnoza-czujnik,pompa,regulator,wtryski.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
29 Jan 2012 21:50 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Tester pokaże korekcję na każdym wtrysku.
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
29 Jan 2012 22:02 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
| borsche wrote: |
| Tester pokaże korekcję na każdym wtrysku. |
Twoja wiara w tester zaczyna mnie przerażać :D .Powiedz mi skąd tester wie że wtrysk leje?
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
29 Jan 2012 22:45 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
| .Powiedz mi skąd tester wie że wtrysk leje? |
Ło jezu. Przecie lejący wtryskiwacz, to słabszy cylinder.
|
|
| Back to top |
|
 |
panam Poziom 20

|
29 Jan 2012 22:48 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
tester pokaże Ci tylko błędy albo parametry, z których ty możesz podfjąć decyzje o napawie albo nie. Jak jesteś dobry w tym temacie to Będziesz wiedział co robić
Dodano po 2 [minuty]:
nigdy nie ufałem testerom w pewnych kwestiach
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2012 22:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
29 Jan 2012 22:51 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
| robokop wrote: |
| Przecie lejący wtryskiwacz, to słabszy cylinder. |
Robert-proszę Cie-mylisz się.
Nie mogę znaleśc logów z opla-tam 3wtryski lały a parametry byly wzorcowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
brandy-p Poziom 22

|
29 Jan 2012 23:00 Re: Ocena testu przelewowego wtryskiwaczy CR. |
|
|
|
Oj coś mi się zdaje, że ktoś myli pojęcia.
Tester menzurkowy nie pokaże lejącego wtrysku, tylko przepuszczającego przelewem (upuszczający ciśnienie z listwy).
Lejący wtrysk pokaże komputer poprzez niewłaściwe korekcje.
|
|
| Back to top |
|
 |