| Author |
Czasami Poziom 14

|
18 Jan 2012 12:06 Compaq Evo N610c - mielenie dyskiem. |
|
|
|
Temat, który chcę poruszyć niby był już omawiany, ale odpowiedzi u mnie nie działają.
Problem dotyczy w zasadzie ogólnie komputerów, ale u mnie występuje w laptopie więc stąd jest w tym dziale. Otóż podczas kopiowania plików w Exploratorze Windows w pewnym momencie dysk ( Toshiba 2,5" ) zaczyna mielić i dopiero po pewnym czasie jest wznawiane kopiowanie. Dotyczy to zarówno operacji tylko na tym dysku, jak i z użyciem zewnętrznego, podpinanego na USB. Wiem, że przyczyną może być tzw. usługa indeksowania plików, tyle tylko, że ma ona zastosowanie dla partycji NTFS. A u mnie wspomniane mielenie występuje również przy kopiowaniu między partycjami FAT32. Więc indeksowanie zapewne nie jest przyczyną. Co w takim razie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jan 2012 12:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
RADU23 Poziom 23

|
18 Jan 2012 13:04 Re: Compaq Evo N610c - mielenie dyskiem. |
|
|
|
Zacznij od załączenia screena z HDtune- najlepiej wszystkie zakładki, następnie z Victorii.
Skanowałeś system Antymalware i Spyboot-em?. Brak robaków i wirusów?.
|
|
| Back to top |
|
 |
Czasami Poziom 14

|
19 Jan 2012 12:32 Re: Compaq Evo N610c - mielenie dyskiem. |
|
|
|
| RADU23 wrote: |
Zacznij od załączenia screena z HDtune- najlepiej wszystkie zakładki, następnie z Victorii.
Skanowałeś system Antymalware i Spyboot-em?. Brak robaków i wirusów?. |
Skanuję system systematycznie. Nic nie ma. Dysk sprawdzałem i HDTune i Victorią i MHDD pod DOS-em. Nie jest może "najświeższy", ale żadnych błędów nie wyrzuca. Czasy dostępu w normie. Transfer też. Zresztą opisany efekt występuje tylko w pewnym momencie kopiowania, z różnych obszarów dysku. Wygląda mi to więc na jakąś "usterkę" programową.
Aha, na wszelki wypadek wyłączyłem usługę indeksowania. Niestety efekt pozostał.
Wydawałoby się, że problem powinien być znany ale jak widzę tak jednak nie jest. Powtarzam więc moja prośbę. Jest to dośc istotne, ponieważ obawiam się, że podczas tego "mielenia" bardzo wzrasta obciążenie dysku. I po jakimś czasie może zwyczajnie się zepsuć. Więc to nie tylko przykry efekt akustyczny.
Jeszcze jedna uwaga - podczas kopiowania danych z pendrive efekt ten też występuje. Co prawda w mniejszym nasileniu ale jednak. Pendrive sformatowany FAT16. Partycja docelowa różnie: FAT32 lub NTFS. Macie jakieś pomysły?
Dodatkowa informacja - jeśli kopiuję katalog zawierający kilkadziesiąt plików - efekt mielenia występuje. Kiedy kopiuję hurtem tylko pliki z tego katalogu - nie występuje.
A i jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Czy kopiowanie z użyciem Exploratora Windows powoduje automatyczną weryfikację zapisu? Może to jest przyczyną mielenia. W internecie zdania użytkowników w tej kwestii są podzielone.
A może znacie jakiś sprawdzony program, który taką weryfikację zapewnia. Może przy okazji szybciej kopiuje?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jan 2012 12:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
RADU23 Poziom 23

|
16 Feb 2012 17:19 Re: Compaq Evo N610c - mielenie dyskiem. |
|
|
|
| Zacznij od załączenia screena z HDtune- najlepiej wszystkie zakładki, następnie z Victorii. |
Jeśli oczekujesz pomocy to wykonuj proszę polecenia. Inaczej nie będziemy w stanie odpowiedzieć na twoje pytania i rozwiązać problemu.
P.S z powietrza nie wróżymy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Feb 2012 17:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Czasami Poziom 14

|
17 Feb 2012 14:42 Re: Compaq Evo N610c - mielenie dyskiem. |
|
|
|
Jeśli oczekujesz pomocy to wykonuj proszę polecenia. Inaczej nie będziemy w stanie odpowiedzieć na twoje pytania i rozwiązać problemu.
P.S z powietrza nie wróżymy. |
W jednym z poprzednich postów napisałem:
"Skanuję system systematycznie. Nic nie ma. Dysk sprawdzałem i HDTune i Victorią i MHDD pod DOS-em. Nie jest może "najświeższy", ale żadnych błędów nie wyrzuca. Czasy dostępu w normie. Transfer też. Zresztą opisany efekt występuje tylko w pewnym momencie kopiowania, z różnych obszarów dysku. Wygląda mi to więc na jakąś "usterkę" programową. "
Zresztą dziwne by było gdyby przy kopiowaniu plików solo dysk działał poprawnie, a przy kopiowaniu katalogu, który je zawiera nagle sie psuł.
|
|
| Back to top |
|
 |
RADU23 Poziom 23

|
17 Feb 2012 15:02 Re: Compaq Evo N610c - mielenie dyskiem. |
|
|
|
A danie screena z HDtune i Victori jest dla ciebie tak wielkim problemem i tajemnicą....
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Feb 2012 15:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Czasami Poziom 14

|
20 Feb 2012 12:27 Re: Compaq Evo N610c - mielenie dyskiem. |
|
|
|
| A danie screena z HDtune i Victori jest dla ciebie tak wielkim problemem i tajemnicą.... |
Nie są żadną tajemnicą, ale na tyle się znam na dyskach, by wiedzieć, że ten mój spokojnie "daje radę". Robienie więc wszystkich testów (a np. skanowanie powierzchni trwa bardzo długo), a następnie wklejanie wszystkich wyników na to forum wydaje mi się zwykłym zaśmiecaniem serwera. Szczególnie, że jak napisałem mielenie następuje tylko w pewnych okolicznościach. Tak więc stan dysku nie ma tu zapewne znaczenia. Zresztą z tego co czytałem takie mielenie czasami występuje też na fabrycznie nowych dyskach. Tyle tylko, że na partycjach NTFS z włączonym indeksowaniem plików. A u mnie ani jedno ani drugie nie ma miejsca.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dra98 Poziom 20

|
20 Feb 2012 13:13 Re: Compaq Evo N610c - mielenie dyskiem. |
|
|
|
| Czasami wrote: |
| Robienie więc wszystkich testów (a np. skanowanie powierzchni trwa bardzo długo), a następnie wklejanie wszystkich wyników na to forum wydaje mi się zwykłym zaśmiecaniem serwera. |
Bardziej związane z zaśmiecaniem jest pisanie kilku kolejnych postów zamiast edycji.
By mieć jakąś podstawę do analizy to screen z HDTune zakładka health - minimum.
Trwa kilka sekund więc bez przesady.
Ponadto można sprawdzić ilość wolnego miejsca na partycji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Czasami Poziom 14

|
20 Feb 2012 13:35 Re: Compaq Evo N610c - mielenie dyskiem. |
|
|
|
| Dra98 wrote: |
Bardziej związane z zaśmiecaniem jest pisanie kilku kolejnych postów zamiast edycji.
By mieć jakąś podstawę do analizy to screen z HDTune zakładka health - minimum.
Trwa kilka sekund więc bez przesady.
Ponadto można sprawdzić ilość wolnego miejsca na partycji. |
No wreszcie jakaś wskazówka. Dzięki. Czy zdaniem kolegi ilość wolnego miejsca może mieć wpływ na mielenie? Jeśli tak to dlaczego? I ile powinno być wolnego miejsca by ten efekt nie występował?
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
20 Feb 2012 13:55 Re: Compaq Evo N610c - mielenie dyskiem. |
|
|
|
| Czasami wrote: |
| No wreszcie jakaś wskazówka. |
Proszę zamieścić wszelkie niezbędne informacje o które proszono, albo kolejnej wskazówki nie będzie.
|
|
| Back to top |
|
 |