FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

M3401 Koncert - modyfikacja - system redukcji szumów

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> M3401 Koncert - modyfikacja - system redukcji szumów
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 20 Jan 2012 10:24   

Re: M3401 Koncert - modyfikacja - system redukcji szumów

Witam posiadaczy Koncertów i innych tego typu maszyn. Wstawiłem do swojego egzemplarza system Dolby B/C - zarówno w tor zapisu jak i odczytu (oddzielnie, łącznie 4 fabryczne moduły wymontowane z innych magnetofonów). Elektrycznie to wygląda tak: wejście-suma-dolby-wzmacniacz zapisu-taśma-wzmacniacz odczytu-dolby-monitor/wyjście. Moduły są przełączone odpowiednio na stały tryb pracy, wykorzystane są tylko odpowiednie wejścia i wyjścia. Przełączane jest tylko on/off i b/c. Różnica jest zauważalna - aby usłyszeć szum należy wzmacniacz ustawiś na max głośność (przy pustej taśmie oczywiście). Wszystko byłoby dobrze gdyby nie mały drobiazg - w trybie C ciut obcina wysokie częstotliwości, i to przy zapisie (mam możliwość oddzielnego włączania w torach z/o, więc mogę odsłuchać sygnał nagrywany poddany kompresji z wyłączonym ekspanderem). Porównywałem pracę układu w orginalnym magnetofonie (kasetowym) i efekt jest identyczny. Również zebrane przeze mnie informacje w internecie potwierdzają taki tryb pracy. Wrażenia słuchowe są dobre - kolumny mam własnej kontrukcji, 5-cio głośnikowe (3 niskotonowe GDN - jeden z nich pracuje zawsze jako membrana bierna z możliwością przełączenia który, GDM i GDW, wzmacniacz PW9013; korektora nie używam - jest zbędny) - w zasadzie sygnał nagrany nie różni się od wejściowego; taśma Maxell UDXLI; prędkość 19 cm/sek. Czy ktoś próbował już podobnej modyfikacji lub spotkał się z takową? Jak redukcja szumów rozwiązana jest w magnetofonach studyjnych - czy też odzienie dla torów z/o? Pozdrawiam.

Dodano po 10 [minuty]:

dwie literówki - "ustawić" i "oddzielnie"

Dodano po 5 [minuty]:

W planach mam jeszcze dorobienie wskażnika LED na +2dB (fabryczny jest na +5dB) i wstawienie przełącznika rodzaju taśmy (z tym to zejdzie trochę, szczególnie w torze zapisu i generatora kasowania i podkładu).
Back to top

Grzegorz Markowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 20 Jan 2012 11:02   

To "ciut" oznacza o ile wysokie częstotliwości są "obcięte"? Czy robiłeś pomiary przy doprowadzeniu do wejścia magnetofonu sygnału, np. 16-20kHz i poziomie -20dB?
W magnetofonach umożliwiających odsłuch sygnału nagrywanego "po taśmie", trójgłowicowych, praktycznie zawsze stosowany jest układ "dual Dolby" czyli osobne układy w torze zapisu i w torze odczytu.
Jakie moduły Dolby zastosowałeś? Czyżby od polskich magnetofonów kasetowych typu "szuflada"?

GM
Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 20 Jan 2012 14:49   

Moduły Dolby pochodzą od "szuflady" - MDS442. Przeprowadziłem próbę - na wejście ustawiłem sygnał -10dB (mam tylko Metexa, a on powyżej 1 kHz już "wariuje" - muszę korzystać tylko ze wskaźników wysterowania) i włączyłem zapis (taśma BASF PER528 - na niej ustawiałem cały tor foniczny). Przy f=1kHZ nie ma różnicy poziomu "przed" i "po taśmie" i dolby on/off i b/c. Przy f=10kHz podobnie. Dopiero przy f=15kHz (to max jakim dysponuję - korzystam z freeware'owego generatora ściągniętego z netu) i przy włączeniu C występuje spadek ok. 1-2 dB sygnału "po taśmie" (przy B nie ma praktycznie różnicy). Podniosłem poziom na -7dB (wskaźnik jest ciut dokładniejszy) i efekt jest podobny ~ 1-1,5 dB niżej. Lepszy pewnie byłby pomiar przey -20dB, ale dopóki nie naprawię V640 to jest poza moim zasięgiem (mam jeszcze radziecki oscyloskop C101 - spróbuję go wykorzystać). Żeby było ciekawiej, to podobny eksperyment przeprowadziłem ponad 20 lat temu - do posiadanego M2404 wstawiłem płytę główną od MDS418 (taką udało mi się kupić w sklepie Unitry pod koniec lat 80-tych). Było z tym trochę zabawy, ale efekt był zadowalający. Ostatnio odkurzyłem ten pomysł, popoprawiałem co nieco, wstawiłem trzecią głowicę (jest to możliwe - wchodzi "na styk" przy kasującej przesuniętej maksymalnie w lewo) oraz dodatkowe układy dolby do odczytu (te na płycie pracują tylko w zapisie; i odpowiednio trzeba było zmodyfikować tor foniczny). Efekt był bardzo dobry (na głowicach Kasprzaka - 205/203), niestety nie dopracowałem jeszcze docisku taśmy do głowicy nagrywającej - na razie temat odłożony. Idąc "za ciosem" zmodyfikowałem Koncerta - i spodziewałem się efektu "ciut lepszego". Ale może "ten typ tak ma".

Dodano po 27 [minuty]:

Trzeba będzie wstawić jeszcze układ kalibracji taśmy - na każdym typie jest trochę inaczej. Koncert wybitnie chyba "lubi" taśmy Maxell; mam też Quantegy - tu podbija wysokie tony.
Back to top

egon42
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 20 Jan 2012 15:38   

No trochę mnie to nie dziwi że przy Dolby C obcina ci przy 15 kHz bo takie było mniej więcej pasmo przenoszenia magnetofonu MDS442 z którego masz wymontowany układ Dolby i nie było by problemu gdybyś go nie założył do sprzętu który ma dużo wyższe pasmo przenoszenia. Wydaje mi się że bez ingerencji w Filtr MPX się nie obejdzie bo jak pamiętam on był właśnie kalibrowany tak aby układ Dolby nie był zakłócany przez częstotliwość pilota z radia które nie posiada filtru MPX wbudowanego i to on obcina pasmo ponad 15 kHz.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 20 Jan 2012 16:10   

geelo07 wrote:
do posiadanego M2404 wstawiłem płytę główną od MDS418
Do szpulowego magnetofonu o prędkości przesuwu taśmy 9/19 płyta od kasetowca z prędkością (korekcją Z/O) 4,75...?
Back to top

marian1981.02
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 20 Jan 2012 16:41   

dj-MatyAS wrote:
Do szpulowego magnetofonu o prędkości przesuwu taśmy 9/19
Tak dla uściślenia to koncert ma też 4,75cm/s :D
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 20 Jan 2012 18:09   

geelo07 wrote:
do posiadanego M2404 wstawiłem płytę główną od MDS418
...
To gwoli wyjaśnienia. W wypadku "Koncerta" - tym bardziej należy to (charakterystykę i jej ograniczenia) uwzględnić.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jan 2012 18:09   

Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 Post from the author of the topic 20 Jan 2012 21:08   

Jeżeli chodzi o eletronikę z kasetowca do szpulowca do cały "myk" polega na stałych czasowych korekcji. Niskie częstotliwości mają wspólną stałą czasową - 3180 mikrosekund. Co do wysokich częstotliwości mamy 120, 70, 50 i 35 mikrosekund (chyba nie pominąłem niczego). W przypadku toru odczytu sprawa jest prosta, przy zapisie jest więcej zabawy ale też do zrobienia - można te stałe zmienić i przystosować układ foniczny z kaseciaka do szpulowca. Wracając do głównego tematu - porównywałem schemat układu Dolby z MDS442 ze schematem aplikacyjnym układu TEA0665 i w zasadzie nie ma różnic. Biorę pod uwagę filtr MPX, tylko że on jest strojony na 19kHz. I jeszcze jedno - wysokie częstotliwości przycina w trybie C, na B nie ma praktycznie różnicy. W internecie wyczytałem (hifi.pl), że dolby C tak pracuje - ścisza wyższe tony przed zapisem (!), co na pierwszy rzut oka wydaje się nielogiczne.
Back to top

djivo
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 21 Jan 2012 20:40   

Nie wiem czy dobrze pamiętam ale zawsze najpierw częstotliwości są podbijane a potem przycinane po to aby wyeliminować szum podczas odczytu taśmy .
A dokładniej Dolby C dokonuje kompresji sygnału przed zapisem na taśmę i jego ekspansji przy odtwarzaniu .
Tuż przed wzmocnieneim sygnału, wysokie częstotliwości powyżej 10.000Hz są precezyjnie ściszone przy pomocy odpowiedniego filtru. Operacja ta (Spectral Skewing) ma dwa zadania. Po pierwsze układy redukcji szumów będą znacznie mniej czułe na błędy w charakterystyce zapisu-odczytu, ponieważ zignorują to co dzieje się powyżej 10.000Hz. Po drugie poziom zapisu na taśmie w zakresie 10-20kHz jest znacznie obniżony, co znacznie ułatwia zadanie taśmy przy zapisie tych częstotliwości. Bezpośrednio po ekspansji sygnału w dekoderze wykonuje się proces odwrotny, lustrzanego podniesienia poziomu wysokich częstotliwości, tak by przywrócić płaską charakterystykę. Dzięki selektywnemu działaniu fltru, podniesienie poziomu (i podniesienie szumu) przy odczycie nie psuje efektu redukcji szumów.

Układy Anti Saturation działają tylko w odniesieniu do dźwięków o wysokim poziomie, dla częstotliwości powyżej 1.500 Hz, tak by nie ingerować w proces redukcji szumów. Zadaniem tych układów jest zredukowanie zniekształceń i oobniżenia poziomu wysokich tonów wynikających z nasycenia taśmy. Zwiększają one także zakres dynamiczny zapisu. Podobnie jak w układach Spectral Skewing w koderze, tuż przed wzmocnieniem, określone składowe są ściszone. Lustrzene podniesienie poziomu tych samych składowych jest wykonywane w dekoderze tak by przywrócić płaską charakterystykę.
Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#10 Post from the author of the topic 22 Jan 2012 13:14   

Właśnie taki opis działania dolby C znalazłem w internecie - wygląda więc na to, że tak ma być. Przełączniki on/off i b/c na stałe rozłączyłem dla torów zapis i odczyt - jest więc możliwość "kręcenia jak komu pasuje we wszystkie strony" - czyli nagrywania w dowolnej pozycji i jednoczesnego takowego odsłuchiwania (można więc "na gorąco" śledzić efekty działania dolby). Zajęło to razem 4 przyciski na płycie czołowej. Można by pokusić się jeszcze o wstawienie trzeciej możliwości odsłuchu w torze monitora - sygnału poddanego kompresji a jeszcze nie zapisanego na taśmie (układ dolby w torze nagrywania wpiąłem w już we wzmaciacz zapisu, po sumie). Efekt działania systemu jest zadowalający.

Dodano po 9 [minuty]:

PYTANIE TROCHĘ Z INNEJ BECZKI - jak jest rozwiązana regulacja prądu podkładu tzw. Bias-u - czy jest to rozwiązane w stopniu zasilania generatora prądu podkładu i kasowania czy też reguluje się podkład tuż przed głowicą zapisującą. Mam zamiar wstawić taką regulację do Koncerta.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Jan 2012 13:14   

Back to top

Grzegorz Markowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 22 Jan 2012 14:46   

geelo07 wrote:
...
PYTANIE TROCHĘ Z INNEJ BECZKI - jak jest rozwiązana regulacja prądu podkładu tzw. Bias-u - czy jest to rozwiązane w stopniu zasilania generatora prądu podkładu i kasowania czy też reguluje się podkład tuż przed głowicą zapisującą. Mam zamiar wstawić taką regulację do Koncerta.

W przerobionym przez Ciebie magnetofonie, rozwiązane jest to tak, jak na schemacie przerobionego przez Ciebie magnetofonu.

M3401 Koncert - modyfikacja - system redukcji szumów

GM
Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#12 Post from the author of the topic 22 Jan 2012 19:35   

Przedstawiony fragment schematu przedstawia elementy regulacji prądu podkładu na stałe - tak jak fabryka zaleciła. W niektórych magnetofonach kasetowych (o tych wiem) a być może i w szpulowych, prąd podkładu można regulować w niewielkim stopniu (chyba 1-2%) z płyty czołowej - tzw. Bias. Jest to bardzo użyteczne w przypadku stosowania nośników różnych typów(rodzaj taśmy Fe czy Cr to oczywiście jeszcze inna sprawa). Magnetofon kalibruje się pod jedną taśmę (ja swój ustawiłem na taśmie Basf PER528) i trudno za każdym razem dokonywać regulacji przy zastosowaniu innej. Do tego pewnie służy wspomniany Bias i takie rozwiązanie chciałem zastosować w swoim magnetofonie
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Jan 2012 19:35   

Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#13 22 Jan 2012 19:46   

A nie lepiej już "szrpnąć się" na HX-Pro?
Back to top

Grzegorz Markowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 22 Jan 2012 20:00   

geelo07 wrote:

... prąd podkładu można regulować w niewielkim stopniu (chyba 1-2%) z płyty czołowej - tzw. Bias. ...
Do tego pewnie służy wspomniany Bias i takie rozwiązanie chciałem zastosować w swoim magnetofonie

Prąd podkładu w angielskiej nomenklaturze to bias. Skoro na przedni panel magnetofonu wyprowadzona jest regulacja prądu podkładu, to nie widzę powodu dla którego pokrętło służące do tej regulacji, nie miałoby być opisane słowem... BIAS.
Ściągnij serwisówkę jakiegoś magnetofonu wyposażonego w regulację prądu podkładu z przedniego panela za pomocą potencjometru, np. Nakamichi CR-3E i będziesz wiedział jak to jest zrealizowane.

GM
Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#15 Post from the author of the topic 22 Jan 2012 23:27   

Też przyszła mi do głowy ta myśl, żeby podejrzeć w innych modelach jak to jest rozwiązane. Co do HXPro też o tym myślałem, nie wiem tylko czy w szpulowcach miał on zastosowanie (poprawia zapis wysokich częstotliwośći a w szpulowcu już sama prędkość przesuwu wystarcza do osiągnięcia dobrej jakości zapisu). Regulacja Biasu jest przydatna ze względu na różne właściwości taśm.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#16 23 Jan 2012 11:38   

W zasadzie napisałem o tym HX-PRO w formie żartu, ale ... Dynamiczna regulacja prądu podkładu ma za zadanie zwiększyć "czystość" zapisu wysokich częstotliwości o małych poziomach, (ale jednocześnie tez i niskich częstotliwości o dużych) - nie wiem więc, czy takie rozwiązanie nie byłoby korzystne? No i czy by się "nie kłóciło" z Dolby?... W kasetofonach (nawet tych z najwyższej półki ; a może raczej "W TYCH Z NAJWYŻSZEJ PÓŁKI"), takie układy naprawdę spełniają swoją rolę...może warto by spróbować?
Oczywiście - nie upieram się i do niczego nie namawiam... ;)

P.S. I pomyśleć, że kiedyś szczytem marzeń był zwykły DNR...
Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#17 Post from the author of the topic 24 Jan 2012 02:08   

Przestudiowałem (teoretycznie na razie - MDS506 Diory) HX pro (nie wiem, czy nie jest to "przerost formy nad treścią") i regulację bias - w przytoczonym wyżej modelu Nakamichi zwykły podwójny potencjometr (2x100k) włączony między wyjściem wzmacniacza zapisu (po regulacji pr-ką prądu podkładu a kondensatorem) i głowicą równolegle z masą (!) - można nim całkiem wyzerować podkład (przynajmniej tak wynika ze schematu). Wydawało mi się, że raczej to będzie regulacja +/- 5-10% ale nie do zera.
Back to top

Grzegorz Markowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#18 24 Jan 2012 18:17   

geelo07 wrote:
... można nim całkiem wyzerować podkład (przynajmniej tak wynika ze schematu). ...

Co jest oczywiście nieprawdą. Potencjometr BIAS na przednim panelu zmienia warunki pracy generatora prądu podkładu, poprzez polaryzację bazy tranzystora Q301 i w żaden sposób ta regulacja nie spowoduje "wyzerowania" prądu podkładu podawanego na głowicę nagrywającą.

GM
Back to top

borax
Poziom 9
Poziom 9

Post#19 25 Jan 2012 00:33   

geelo07 wrote:
Dopiero przy f=15kHz (to max jakim dysponuję - korzystam z freeware'owego generatora ściągniętego z netu)

Bez problemu znajdziesz z szerszym pasmem lub po prostu wygeneruj w audacity.

geelo07 wrote:
Lepszy pewnie byłby pomiar przey -20dB,

Nie tylko lepszy, ale tylko tak się mierzy. Przy 15kHz i wyżej normalny jest spadek maksymalnego poziomu wysterowania taśmy.

Jak kalibrował Kolega poziomy na wejściach układów dolby?
Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#20 Post from the author of the topic 25 Jan 2012 02:25   

Co do regulacji Biasu w Nakamichi to do czego służy potencjometr na schemacie umieszczony między głowicą kasującą a nagrywającą, oznaczony jako BIAS TUNE VOLUME? (próbowałem skopiować i wkleić ten fragment schematu, ale niestety nie udało się)

Dodano po 11 [minuty]:

Co do poziomu na wejściach Dolby to ustawiałem 30mV dla 333 i 1000 Hz, 0 dB na wskaźnikach; najpierw ustawiłem tor odczytu na wcześniej nagranej taśmie, a później tor zapisu podczas nagrywania i odsłuchu "po taśmie"- tu trzeba było zastosować dzielnik napięcia wejściowego (rezystor + pr-ka) aby zachować orginalne ustawienie pr-ki na wejściu wzmacniacza zapisu.

Dodano po 7 [minuty]:

Jeżeli zaś chodzi o Audacity, to nie wpadłem na ten pomysł. "Zęby na nim zjadłem" poprawiając i miksując różne "nuty", ale jako generator nie wykorzystywałem go. Dziękuję za podpowiedź.
Back to top

Grzegorz Markowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#21 25 Jan 2012 07:41   

geelo07 wrote:
Co do regulacji Biasu w Nakamichi to do czego służy potencjometr na schemacie umieszczony między głowicą kasującą a nagrywającą, oznaczony jako BIAS TUNE VOLUME? (próbowałem skopiować i wkleić ten fragment schematu, ale niestety nie udało się)

Masz całkowitą rację, mój błąd, bardzo przepraszam za pomyłkę.
Nie wiem dlaczego "powędrowałem" na schemacie w kierunku zasilania generatora prądu podkładu i nie zauważyłem na schemacie potencjometru, o którym piszesz.
Tranzystor Q301 nie ma nic wspólnego z regulacją prądu podkładu.
Tak czy inaczej, w tym układzie nie ma raczej możliwości, "wyzerowania" wartości prądu podkładu podawanego na głowice nagrywające.

GM
Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#22 Post from the author of the topic 25 Jan 2012 12:16   

Jak już "czepiliśmy się" tego modelu - potencjometr ten jest włączony równolegle między przełącznik wyboru prądu podkładu (w zależności od rodzaju taśmy) i kondensator 470p a masę , do której podłączone są suwak i skrajna końcówka potencjometru. Ale jest jeszcze coś czego nie dojrzałem (i czego brakowało "na zdrowy chłopski rozum") - mały rezystorek 4k7 włączony w szereg z potecjometrem biasu z drugiej strony (teraz wszystko się zgadza - rzeczywiście nie można wyzerować; tym razem moje niedopatrzenie). Czyli podsumowując ten "bajer" to żadna filozofia.

Dodano po 6 [minuty]:

INNY POWAŻNY PROBLEM NA MARGINESIE - CZYM SMARUJE SIĘ TRZPIEŃ ROLKI DOCISKOWEJ. Próbowałem kilku rzeczy, ale wciąż nieskutecznie - kilkanaście godzin pracy i trzeba zdejmować i czyścić - poprostu powoli "zaciera się". Na sucho chodzi też niewiele dłużej. Może kropla jakiegoś syntetyka samochodowego?
Back to top

borax
Poziom 9
Poziom 9

Post#23 25 Jan 2012 14:00   

geelo07 wrote:
INNY POWAŻNY PROBLEM NA MARGINESIE - CZYM SMARUJE SIĘ TRZPIEŃ ROLKI DOCISKOWEJ. Próbowałem kilku rzeczy, ale wciąż nieskutecznie - kilkanaście godzin pracy i trzeba zdejmować i czyścić - poprostu powoli "zaciera się". Na sucho chodzi też niewiele dłużej. Może kropla jakiegoś syntetyka samochodowego?

Nie chcę krakać, ale mogły tam być łożyska porowate. ZRK je stosował. Wpakowanie złego oleju powoduje zatarcie się łożyska. Trzeba sięgnąć do instrukcji.

Wracając do pytania o Dolby C i strojenie układu. Czy kolega posiada taśmę pomiarową z poziomem 0 dB? Skąd pochodzą napięcia układu użyte do kalibracji?
Ogólnie rzecz biorąc Dolby B jest mniej wymagający jeśli idzie o jakość taśm, więc te 1 czy 2 dB różnicy traktowałbym raczej jako dobry wynik w dążeniu do doskonałości. Jeśli jako generator stosowany jest komputer - mogą pojawić się zakłócenia w.cz. destabilizujące układ Dolby. Filtr MPX tego nie załatwi, jeśli jest nastrojony tylko na 19 kHz.
bx

PS. Na początku lat 80. popularne były zewnętrzne kompandory. Uważam, że to o wiele bardziej eleganckie rozwiązanie, a przy tym Koncert może pozostać w stanie oryginalnym. Często za grosze można kupić gotowe urządzenia.
Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#24 Post from the author of the topic 25 Jan 2012 15:28   

W rolce dociskającej taśmę do wałka chyba nic nie ma - jest ona osadzona na trzpieniu, który powinien być chyba czymś nasmarowany. Co jakiś czas muszę ją zdjąć, przemyć spirytusem i założyć. Jakiś czas jest dobrze - obraca się swobodnie, po czym powoli "ta swoboda staje się coraz mniejsza". I znowu spirytus.
Co do kalibracji Dolby - nie mam taśmy testowej. Cały tor foniczny ustawiałem wg serwisówki, z tym że sygnałem f=333 hz (1kHz potwierdzałem ustawienia) jeszcze bez wbudowanego Dolby (najpierw ustawienie 0dB na wskażnikach, następnie podanie sygnału na głowicę -R101- ustawienie 30mV na R130, później regulacja 3,2 mV (19cm/s) na R103/203(płytka J) przy wyłączonym podkładzie, wreszcie regulacja podkładu na taśmie Basf PER528 na poziom zapisu "0"dB na wskaźnikach - wszystko w zasadzie się zgadzało; różnice +/- o,5-1dB - dopuszczalne). Po wstawieniu Dolby starałem się zachować wcześniejsze ustawienia poziomów - w odczycie musiałem "ciut" podkręcić (pr-ka była ustawiona "tuż przed" środkowym położeniem, teraz jest "tuż za"; w torze odczytu układ dolby pracuje zamiast wzmacniacza napięciowego - wpięty zamiast minusów kondensatorów C119 i C122. W zapisie było więcej zabawy - dodatkowy dzielnik napięcia sygnału wejściowego (rezystor + pr-ka) na dolby - po sumie jest 700mV a na wejściu "rec" Dolby ma być 50mV; to mi pozwoliło na zachowanie wcześniejszego ustawienia R102 na wejściu wzmacniacza zapisu. Inaczej się nie dało.

Dodano po 14 [minuty]:

Wrażenia odsłuchowe nawet dobre - choć w mieszkaniu na posiadanych kolumnach nie "rozpędzę się" za bardzo. Pozostają słuchawki. Dźwięk jakby trochę "cieplejszy" na włączonym trybie C. Choć bez dobrych pomiarów nic nie wiadomo - może totylko złudzenie (przegrywam różne "kawałki" z winyli, czasem też nagrywam całe audycje z radia). Może lepiej było wstawić moduły tylko dolby B pochodzące od Kasprzaka.

Dodano po 6 [minuty]:

Co do zewnętrznych kompanderów - można by pokusić się nawet na dbx, ale ja "lubię grzebać", zwłaszcza w "unitrach"; czasem nawet coś się uda.
Back to top

Grzegorz Markowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#25 25 Jan 2012 17:51   

geelo07 wrote:
W rolce dociskającej taśmę do wałka chyba nic nie ma - jest ona osadzona na trzpieniu, który powinien być chyba czymś nasmarowany. Co jakiś czas muszę ją zdjąć, przemyć spirytusem i założyć. Jakiś czas jest dobrze - obraca się swobodnie, po czym powoli "ta swoboda staje się coraz mniejsza". I znowu spirytus.

Znaczy, że jedynie czyścisz rolkę i trzpień bez smarowania po czyszczeniu?!
Rolka dociskowa ma łożysko porowate, ślizgowe, które fabrycznie zostało nasączone na gorąco olejem. Takie smarowanie powinno wystarczyć na cały okres eksploatacji rolki, aż do jej wymiany.
Zastępczo można "utopić" tuleję łożyska rolki w rzadkim oleju maszynowym, wkraplając olej na łożysko i pozostawiając rolkę w pozycji pionowej na kilkanaście godzin.
Po usunięciu nadmiaru leju nałożyć rolkę na trzpień posmarowany delikatnie gęstym olejem maszynowym.

GM
Back to top

borax
Poziom 9
Poziom 9

Post#26 25 Jan 2012 20:55   

Chodziło mi o ustawienie poziomów na wejściach układów dolby i ich relacje do poziomu wysterowania taśmy.
Co do "grzebania" w Koncercie - trochę szkoda magnetofonu...
bx
Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#27 Post from the author of the topic 26 Jan 2012 00:55   

Co do rolki - po dosyć krótkim czasie od momentu jak go nabyłem zaczęły być z nią problemy, co od razu objawiało się zniekształceniami dźwięku. Więc trzeba było zdjąć , wyczyścić i nasmarować - próbowałem różnych wynalazków, pomaga jednak tylko na kilka dni (może ktoś już grzebał w tej rolce wcześniej - nie wiem). Spróbuję wycisnąć tuleję i nasmarować "na gorąco". O ile dobrze rozumiem, to ta tuleja jest tym łożyskiem porowatym.

Dodano po 14 [minuty]:

Jeżeli zaś chodzi o modyfikacje - szukając informacji o Koncercie dotarłem do różnych źródeł. Wyczytałem, że same ZRK planowały w nim system redukcji szumów (montowany przecież w zachodnich porządnych maszynach, nawet tych popularnych) czy też regulację Biasu z poziomu płyty czołowej (żadna wielka filozofia). Nie wiem, na ile te informacje są prawdziwe, zaś pomijając ten aspekt moja ingerencja nie narusza w zasadniczy sposób toru fonicznego tego magnetofonu, a tylko wzbogaca go o nowe funkcje, których z różnych względów nie wprowadził producent. Czy zrobiłem to jako pierwszy - nie sądzę, ale jakby tak było to miałbym tę skromną satysfakcję. To owe "grzebanie" może czasem przynieść ciekawe rezultaty.
Back to top

borax
Poziom 9
Poziom 9

Post#28 26 Jan 2012 09:56   

geelo07 wrote:
ZRK planowały w nim system redukcji szumów (montowany przecież w zachodnich porządnych maszynach, nawet tych popularnych) czy też regulację Biasu z poziomu płyty czołowej (żadna wielka filozofia).

Odnośnie 'grzebania' - to tylko uwaga na marginesie (mnie by było szkoda). Oczywiście modyfikacje Kolegi mogą dać dobre efekty i magnetofon będzie grał lepiej, ale straci charakter i kompatybilność.
Co do regulacji prądu podkładu na płycie czołowej (proponuję w zgodzie z regulaminem portalu skończyć z tym koszmarnym 'biasem') oraz układów redukcji szumu - nie wiem jakie były zamysły ZRK, ale w magnetofonach szpulowych takich rzeczy się nie praktykowało. Owszem są wyjątki, ale rzadkie (zwykle dbx). Dolby B i C były pomyślane do wykorzystania i stosowane w magnetofonach kasetowych. Produkcja taśm do magnetofonów szpulowych była zorientowana na zgodność charakterystyk z taśmami odniesienia, nie było takiej różnorodności nośników jak w przypadku kaset, a i warunki zapisu znacznie lepsze.
Back to top

geelo07
Poziom 11
Poziom 11

Post#29 Post from the author of the topic 26 Jan 2012 11:11   

Co do "rzadkości" czy "gęstości" stosowania systemów redukcji szumów w szpulowcach to plemizowałbym, szczególnie jeżeli chodzi o "maszyny z wyższej półki". Okres ich użytkowania i rozwoju trwał kilkadziesiąt lat i producenci mieli dużo czasu na ich udoskonalanie. Dolby B zostało wprowadzone w 1968r z myślą o kaseciakach, ale było też stosowane w szpulowcach. Dolby C "weszło" do użytku w 1980r i nic nie wiemy, czy były próby stosowania go w odniesieniu do szpuli. Postęp techniczny - stosowanie coraz to lepszych półprzewodników oraz nośników widocznie były na tyle satysfakcjonujące, że wytwórcy tego rodzaju sprzętu nie śpieszyli się z wprowadzeniem tej nowinki. W międzyczasie pojawiła się płyta CD (przełom lat 70/80) rozwiązując problem szumów i zakłóceń dźwięku (+ dodatkowo łatwość obsługi - nic się nie plącze) i tym samym zwiastując powolny kres powszechnego użytku magnetofonów szpulowych.
Jeżeli zaś chodzi o samego Koncerta, to produkcja jego to pierwsza połowa lat 80-tych - pamiętajmy, jakie to były czasy u nas. Być może była kolejna wersja w planach (może 3402 np.) powiedzmy z systemem rs (choćby i naszym CNRS-em), może też i kalibracją taśmy - tego nie wiemy. Produkcji zaniechano zapewne z różnych przyczyn, być może także z tych, które opisałem wyżej. Czy po tej przeróce straci charakter - nie wiem. Zaś co do kompatybilności - "dinozaury" używające tego typu sprzętu to teraz bardzo duża rzadkość. Podejrzewam, że musiałbym wejść na bardzo wysoką sosnę lub komin i mieć b. dobrą lornetkę (może jeszcze słuch o czułości psiego węchu), aby znaleźć kogoś używającego szpul. Poza tym mam przełącznik on/off i b/c oddzielnie dla zapisu i odczytu, więc jest możliwość ustawiania wedle własnych wrażeń odsłuchowych - a różnice między taśmami są.

Dodano po 10 [minuty]:

Teraz podglądam, jak korekcję sygnału i prądu podkładu w zależności od rodzaju taśmy rozwiązali inni. Na pierwszy ogień Sony TC-765.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Jan 2012 11:11   

Back to top

adaś23
Poziom 12
Poziom 12

Post#30 26 Jan 2012 20:26   

geelo07 wrote:
.. Zaś co do kompatybilności - "dinozaury" używające tego typu sprzętu to teraz bardzo duża rzadkość. Podejrzewam, że musiałbym wejść na bardzo wysoką sosnę lub komin i mieć b. dobrą lornetkę (może jeszcze słuch o czułości psiego węchu), aby znaleźć kogoś używającego szpul.

Kompletnie nie zgadzam się z tymi słowami, znam sporo ludzi, którzy "analog" wszelakiej maści (kaseta, płyta czy szpula) uważają za jeden z najlepszych form zapisu i odtworzenia go ponownie.

Powiem tak: przyglądam się tematowi od samego początku, miałem pisać wcześniej ale jakoś zeszło.

Zamiast klepać w tej elektronice zastosował bym nisko impedancyjne kondensatory, poprawił tak zjebutaną mechanikę - gdzie w porównaniem z revox-ami nie ma w ogóle porównania (słychać to dość dobrze podczas nocnego słuchania na słuchawkach).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> M3401 Koncert - modyfikacja - system redukcji szumów
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Modyfikacja Onwy MK2 zmniejszenie szumów. (21)
Alan 199-A modyfikacja - zmiejszenie szumów (13)
Szukam schematu redukcji szumów (3)
Koncert M-3401 SD (4)

Page generation time: 0.158 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed