| Author |
adam88833 Poziom 11

|
20 Jan 2012 15:00 Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Witam :D
Mam dziś do zaprezentowana kolumny estradowe trójdrożne na podzespołach Tonsila.
Obudowa trzykomorowa typu bass reflex.
Wykorzystane głośniki to:
-GD 38/200 4Ω
-GDM 18/80 8Ω
-GDWK 9/80/1 8Ω
Zwrotnica z kolumny Tonsil TKS 150W 8Ω.
Koszt wykonania kolumn to 800zł.
Zasilane są jak na razie przez wzmacniacz Rduch WM 200.
Wzmacniacz - z powodu braku funduszy taki a nie inny.
Kolumny w zupełności dają radę na salach 100m².
Czekam na opinie dotyczące konstrukcji.
|
|
| Back to top |
|
 |
redliniak1996 Poziom 12

|
20 Jan 2012 17:16 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Są może jakieś fotki z produkcji kolumn? Z jakich materiałów są wykonane?
|
|
| Back to top |
|
 |
Dj Joker Poziom 20

|
20 Jan 2012 17:32 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Podobają mi się zwłaszcza aluminiowe kątowniki. Rodem z PRLu, lubię tą stylistykę.
Wykonanie trochę nie dokładne, zwłaszcza montaż narożników.
Czemu takie rozmieszczenie głośników, czy aby na pewno dobre?
To pokrycie od góry i boków to cóż to takiego?
Trochę za słaba chyba ta zwrotka.
Bardzo fajny wzmacniacz.
Pozdrawiam. DJ JOKER
P.S.
Takie ładne i wytrzymałe aluminiowe kątowniki a takie beznadziejne plastikowe narożniki...w Konstrukcjach zestawów głośnikowych, przy wykorzystaniu aluminiowych kątowników na krańcach płyt, naturalne jest wykorzystanie metalowych narożników.
Jak wygląda sprawa wypełnienia kolumn gąbką?
|
|
| Back to top |
|
 |
winuser2 Poziom 15

|
20 Jan 2012 18:28 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Głośniki GDWK w kolumnach estradowych ? Tylko czekać aż wyzioną ducha i tego nie zmieni nawet to że jest i 4 sztuki na kolumnę.
|
|
| Back to top |
|
 |
adam88833 Poziom 11

|
20 Jan 2012 18:36 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Kolumny wykonane z płyty wiórowej, wykonanie takie gdyż koszty produkcji są minimalne.
Mnie zadowala brzmienie kolumn. Wygłuszenie to gąbka ok 9 cm.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dj Joker Poziom 20

|
20 Jan 2012 18:39 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Brzmienie brzmieniem...to głośnik domowy, lepiej dobrze go zabezpiecz przed sprzęganiem...może coś Ci pomoże :D choć wątpię:D
Głośnik...zresztą...całkiem zacny, ale bardziej do domu:)
Pozdrawiam. DJJOKER
|
|
| Back to top |
|
 |
adam88833 Poziom 11

|
20 Jan 2012 18:42 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Wzmacniacz i dwa euqalizery wymienie na wzmacniacz dwukanałowy ok 2x 200W.
Dodano po 1 [minuty]:
Ludzie zaczynają grać imprezy na kolumnach od wieży więc mój zestaw jest trochę lepszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2012 18:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dj Joker Poziom 20

|
20 Jan 2012 18:46 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Pewnie, że jest lepszy, ale patrz...albo zaczynamy robić kaszanę...albo profeskę.
Dlatego właśnie nie radziłem Ci wymieniać głośników, lecz je odpowiednio zabezpieczyć, jakąś stosownie dobraną żarówką. Jeśli jej nie ma, nie znam tej zwrotnicy.
Co prawda cewki do tych głośniczków są łatwo dostępne i tanie, ale po co tyle robić...przeca to aż 8szt.! Ciekawe czy nie wybijają Ci się za bardzo te wysokie przed szereg, może pomyśl o jakimś tłumiku? Jeśli zwrotka go nie ma, lub lepiej go dobierz.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rafał 116 Poziom 15

|
20 Jan 2012 20:39 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Daj więcej zdjęc bo na razie to niewiele z tego widze. Nie wiem czy te głośniki wysokotonowe sie nadają na estrade. Moim zdaniem lepsze by tu były jakieś GDWT. Napisz jeszcze kosztorys ile za co.
|
|
| Back to top |
|
 |
winuser2 Poziom 15

|
20 Jan 2012 21:36 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Chyba GDWT.
|
|
| Back to top |
|
 |
manski Poziom 17

|
20 Jan 2012 22:15 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Jak już zrobiłeś bassreflex , to może opisałbyś dodatkowe szczegóły , wewnętrzna objętość obudowy , długość tuneli , na ile strojone te kolumny , czy robiłeś próby ze zmianą strojenia ( długości tuneli ) , jakim programem symulowałeś skrzynkę i głośnik , i czy przy obecnym strojeniu nie ma "siodełka" obniżającego maksymalna moc jaką można dostarczyć do głośników .
|
|
| Back to top |
|
 |
UniAmp Poziom 11

|
20 Jan 2012 22:17 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Witam, jaka jest efektywność kolumny?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2012 22:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dj Joker Poziom 20

|
20 Jan 2012 23:40 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Zapewne jak mniemam podobna do efektywności głośnika niskotonowego.
I raczej jest nie do zbadania w danej skrzynce, bez odpowiednich urządzeń, który autor pewnie nie posiada.
|
|
| Back to top |
|
 |
stefan1967 Poziom 9

|
20 Jan 2012 23:56 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Szkoda że nie ma jakiś danych dotyczących wnętrza obudowy. Ja jednak z praktyki dałbym tam gdwt, bo okaże się że te kopułki szybko spalą się w czasie głośnych imprez. Dynamika wysoko-tubowych głośników bardziej nadaje się na estradę. Ciekawe jak zabezpieczone są te głośniki wysoko-tonowe?
|
|
| Back to top |
|
 |
adam88833 Poziom 11

|
21 Jan 2012 00:04 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
To jest typowa amatorka objętość gdzieś wyczytałem jak było w oryginalnej kolumnie. Reszta na oko i wyszło super.
Dodano po 4 [minuty]:
Może i głupie ale nie czytałem za dużo o budowie kolumn. Pierwsza moja konstrukcja.
Niskotonowe w super stanie załatwiłem po 100 za sztukę więc chciałem je sprzedać najpierw za 250 sztuka ale skoro nie było chętnych to postanowiłem budować kolumny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2012 00:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AnTech Poziom 19

|
21 Jan 2012 00:08 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Rozmieszczenie głośników wysokotonowych jest fatalne. Powinny być możliwie blisko siebie, najlepiej pionowo w jednej linni podobnie jak w kolumnach dźwiękowych. Taki układ poszerza kąt promieniowania w poziomie.
Zwrotnica z kolumn 8Ω, a głośnik basowy 4Ω?
|
|
| Back to top |
|
 |
adam88833 Poziom 11

|
21 Jan 2012 00:11 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
GDWK i GDM i zwrotnice za flaszkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Thunderacer Poziom 12

|
21 Jan 2012 01:08 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Trochę mało danych umieściłeś. Żadnych rysunków technicznych z naniesionymi wymiarami. Jak liczyłeś objętność skrzyń ? Kształt jak projektowałeś? Generalnie, że sprzęt "daje radę", to trochę mało fachowo i niejasno opisane.
|
|
| Back to top |
|
 |
*rogal* Poziom 14

|
21 Jan 2012 02:18 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Witam,
1. Obudowy są straszne ... strach je pokazać ludziom a co dopiero klientom...
2. Zwrotnica z innej kolumny świadczy o jej idealnym dopasowaniu i pomiarach...
3. Głośniki średnio i wysoko-tonowe to typowe głośniki domowe a nie estradowe jak nazwałeś swoją "kolumnę"....
4. Szkoda mi tego GD bo dobry głośnik i przy przemyślanej konstrukcji pokazał by klasę...
5. Jak chciałbym być wredny to napisał bym o wadach np. takiego rozmieszczenia głośników ale w sumie przy takiej kolumnie i tak nie ma to znaczenia...
6. Niby nie ma co opisywać ale mogłeś chociaż 3 zdania z siebie wydusić w opisie...
Pozdrawiam i życzę udanych konstrukcji,
Rogal
|
|
| Back to top |
|
 |
KStanek Poziom 12

|
21 Jan 2012 09:10 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Po prostu kolega zebrał co miał w domu i umieścił w pudle, gra to gra, parametry nie znane, skuteczność, pasmo przenoszenia, moc, i inne parametry do wyliczenia we własnym zakresie. Cena jak za kolumny niby nie jest drogo, ale jak koledzy piszą powyżej, jest to raczej konstrukcja do domu, szkoda tych głośników do takiego zastosowania jak nagłośnienie sal.
Jaka jest kubatura tych kolumn? co z otworami bass-reflex (zapewne dmucha tam powietrze ale czy wydobywa się tamtędy sam bas czy i ze średniotonowego głośnika też dochodzi tam dźwięk) jak poprowadzone tunele?
|
|
| Back to top |
|
 |
Thunderacer Poziom 12

|
21 Jan 2012 09:19 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
| KStanek wrote: |
| Jaka jest kubatura tych kolumn? co z otworami bass-reflex (zapewne dmucha tam powietrze ale czy wydobywa się tamtędy sam bas czy i ze średniotonowego głośnika też dochodzi tam dźwięk) jak poprowadzone tunele? |
Autor nie podał wymiarów, więc ciężko będzie określić pojemność, ale co z tego, że nawet pojemność może być właściwa, jak kształt i rozmieszczenie przetworników koliduje ze sobą? Te otwory, to bardziej otwory stratne, niż bass reflex.
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
21 Jan 2012 10:33 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Głośniki - dobór kiepski (gdwk!), obudowa - poprostu przypadkowe pudełko z płyt, br mają rozmiar wentyli, rozmieszczenie głośników to już wręcz poezja śpiewana :D . A na deser to te narożniki montowane bokiem. Niestety - minusik.
|
|
| Back to top |
|
 |
wariato Poziom 26

|
21 Jan 2012 10:48 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Wykończenie kwestia gustu - mnie się nie podoba. Jakieś profile aluminiowe na rogach ? Lepiej byłoby to kocem obić/okleić.
Ułożenie głośników też pozostawia wiele do życzenia, za duże odległości pomiędzy nimi. Nie wiem co tam robią 4 x GDWK. Już lepiej sprzedać wszystkie 4 i wstawić jeden GDWT 12-19/150 lub 2x GDWT 9/100.
Objętość mierzona na oko... Te dziury na samym dole nie wiem po co one tam są - bo na BR za małe, może jakaś wentylacja ?
Frontowa ścianka jest na pewno do poprawienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Fengus Poziom 13

|
21 Jan 2012 13:07 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Dodaj BR i obij kocykiem z przodu i powinno robić lepszy efekt
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2012 13:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
telecaster1951 Poziom 23

|
21 Jan 2012 14:27 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
| Fengus wrote: |
| Dodaj BR i obij kocykiem z przodu i powinno robić lepszy efekt |
Chyba defekt...
Wygląda to tragicznie, a brzmi zapewne tak samo. Głośniki domowe, na estradzie ? To ma być nagłośnienie, czy wytwornica dymu ?
Te grille, przypominają wyroby "firmy" audion, bo prostu wali tandetą po oczach.
Wymiary BR, liczyłeś ? Czy wybrałeś na oko, bo mi się wydaje że to drugie.
Czemu narożniki są założone odwrotnie ?
Czemu są tam GDWK ? Głośniki stricte domowe. Co tam robi ten GDM ? Za dużo masz pieniędzy ?
Zwrotnica od inne kolumny, w dodatku o innej impedancji, zapewne gra to wybitnie.
Ja bym zaczął od wywalenia przedniej ścianki i sprzedania GDWK i GDMów. Wywalił te aluminiowe listewki i odwrotnie zamontowane narożniki. W każą kolumnę wstawiłbym GD 38/200 i GDWT 12-19/150. Zrobił porządną zwrotnicę, dla GDWT 18db/oct 3,5 kHz. Wyliczyłbym dobrze objętość dla tego głośnika. Parametry do znalezienia w internecie.
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
(dj-MatyAS)
|
|
| Back to top |
|
 |
Thunderacer Poziom 12

|
21 Jan 2012 14:36 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
| telecaster1951 wrote: |
| W każą kolumnę wstawiłbym GD 38/200 i GDWT 12-19/150. Zrobił porządną zwrotnicę, dla GDWT 18db/oct 3,5 kHz. Wyliczyłbym dobrze objętość dla tego głośnika. Parametry do znalezienia w internecie. |
Przecież te głośniki zamieniłyby prezentowane skrzynie w kupę trocin! Dla tej konstrukcji nie ma już ratunku, trzeba rozebrać i odzyskać niektóre podzespoły, wyliczyć objętość, dobrać kształt i rozmieszczenie przetworników do określonych modeli głośników.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
21 Jan 2012 16:02 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Przypadkowy dobór głośników o skrajnie różnych efektywnościach, nie liczona obudowa, zbyt mały bass-reflex, zwrotnica za flaszkę, aluminiowe, brzęczące (jeśli jeszcze nie; to już nie długo!) kątowniki, na nich zupełnie nie pasujące plastikowe narożniki, brak jakichkolwiek uchwytów... Wymieniać dalej?
Zrobiłeś oto największy bubel swojego życia.
Bez pojęcia o tym co i poco się robi, lepiej nawet nie zaczynać.
...a na Forum, w sieci, jest tyle wiedzy...ocean wręcz... tylko brać i czerpać garściami... ale po co?
Chociażby po to, żeby nie marnować swoich pieniędzy, czasu i pracy na wykonanie czegoś co do niczego się nie nadaje.
Autor wybaczy moją krytykę, ale doprawdy nie często spotyka się tak niefrasobliwe podejście - Kolumny wyglądają jakbyś je stworzył na zasadzie "tam widziałem to; zrobię...gdzie indziej coś innego - założę..." Jeden wielki galimatias i nieporozumienie. I to wszystko za 800 złotych???
Iście niefrasobliwe i samobójcze podejście do tematu...albo za dużo pieniędzy...?
|
|
| Back to top |
|
 |
telecaster1951 Poziom 23

|
21 Jan 2012 16:04 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
| Thunderacer wrote: |
| Przecież te głośniki zamieniłyby prezentowane skrzynie w kupę trocin! |
Które ? Autor tam wsadził GD. Poza tym, bez przesadyzmu. Jeśli ta płyta jest w miarę gruba i dobrze sklejona, to nic się nie stanie, nie wiemy jaka to jest objętość, ani które wykonanie głośnika, jest zastosowane. Może okazać się że objętość jest w miarę dobra, autor pisał, że znalazł informację o objętości w sieci, więc wtedy wystarczyłoby wymienić przednią ściankę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Thunderacer Poziom 12

|
21 Jan 2012 16:08 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
| telecaster1951 wrote: |
| Które ? Autor tam wsadził GD. Poza tym, bez przesadyzmu. Jeśli ta płyta jest w miarę gruba i dobrze sklejona, to nic się nie stanie, nie wiemy jaka to jest objętość, ani które wykonanie głośnika, jest zastosowane. Może okazać się że objętość jest w miarę dobra, autor pisał, że znalazł informację o objętości w sieci, więc wtedy wystarczyłoby wymienić przednią ściankę. |
Te, które wymieniłeś. Autor napisał, że objętość jest dobra, ale nie wiadomo dla jakich głośników i dla jakiej zwrotnicy (wg mnie te trzy czynniki są od siebie zależne).
Dziwi mnie, że jeszcze żaden moderator nie usunął wątku z zaprezentowanym cudem akustyki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Luke15 Poziom 22

|
21 Jan 2012 16:15 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Po pierwsze, obudowa ta to nie jest BR, a co jedynie zamknięta z wentylacją jak to już ktoś wyżej wspomniał.
Aby tunel/tunele rezonansowe spełniały swoją rolę, czyli zwiększyły pasmo przenoszenia w dół całej konstrukcji, muszą mieć odpowiednią powierzchnie promieniowania. W Twojej konstrukcji mają one może 1/20 powierzchni membrany, tak więc dmucha przez nie jedynie powietrze - prawdopodobnie wytwarzając bardzo głośne świsty.
Popraw to, bo obecnie jest tragicznie. Zastosuj powierzchnie min. 1/4 a najlepiej 1/3 powierzchni membrany.
Druga sprawa to zwrotnica. Pomijając już sam fakt złego dobrania impedancji głośnika do zwrotnicy - zastosowałeś zwrotnicę z innego zestawu, co całkowicie jest mylne z ideą tworzenia zestawów głośnikowych. Każdy głośnik ma inne pasmo przenoszenia, tak więc zwrotnica z zestawu "x" praktycznie nigdy nie zagra prawidłowo w zestawie "y".
O samej stylistyce się nie wypowiem, bo to kwestia gustu. Mi się nie podoba, bo skoro to "estrada" to front powinien być cofnięty, i na całość krata a nie badziewne grile. Nie wspomnę już o tych błyszczących kątownikach. Jeżeli kocyk - narożniki, jeżeli lakier - nie stosujemy nic, przynajmniej ja.
|
|
| Back to top |
|
 |