| Author |
dj-MatyAS Poziom 26

|
21 Jan 2012 16:16 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
| Thunderacer wrote: |
| Dziwi mnie, że jeszcze żaden moderator nie usunął wątku z zaprezentowanym cudem akustyki. |
Nie.
Nie usunął, bo:
1/ Czekam na to co odpowie Autor.
2/ Temat, jako idealny wręcz przykład (jak nie powinno się podchodzić do budowania kolumn) co najwyżej zostanie zamknięty, ale pozostanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
telecaster1951 Poziom 23

|
21 Jan 2012 16:16 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
| wg mnie te trzy czynniki są od siebie zależne |
Które ? To jaki filtr się zastosuje ? W obliczeniach uwzględnia się parametry głośnika, nie zwrotnicy.
| Dziwi mnie, że jeszcze żaden moderator nie usunął wątku z zaprezentowanym cudem akustyki. |
Ale czemu miałby usuwać ? Według mnie każdy może zaprezentować swoją konstrukcję. Czy to udaną czy nie. Poza tym, dobry temat jako przestroga dla innych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Thunderacer Poziom 12

|
21 Jan 2012 16:20 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
| telecaster1951 wrote: |
| Które ? To jaki filtr się zastosuje ? W obliczeniach uwzględnia się parametry głośnika, nie zwrotnicy. |
Wymiary i kształt obudowy dobiera się do przetwornika, do którego należy zaprojektować odpowiednią zwrotnicę. To miałem na myśli.
|
|
| Back to top |
|
 |
telecaster1951 Poziom 23

|
21 Jan 2012 16:28 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
| i kształt obudowy |
To znaczy ? Bo nadal nie rozumiem. Akurat to czy obudowa jest kwadratowa, czy trapezoidalna, w tym przypadku, nie ma znaczenia. Ważne aby objętość była odpowiednia.
Jak już powiedziałem. Zacząć od policzenia objętości, jeśli objętość jest w miarę ok, to zostawić, jeśli za duża to cofnąć front, jeśli za mała, to obudowa od nowa. Zrobić nową przednią ściankę i wstawić zamiast GDWK i GDM, jeden GDWT. Po czym zrobić zwrotnicę, zaczynając od teoretycznie wyliczonego filtru 18 db/oct, na głośnik wysokotonowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
adam88833 Poziom 11

|
21 Jan 2012 18:59 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
dodając post na elektrodzie trzeba liczyć się z tym że może być skasowany.
Ktoś kto chce się czegoś dowiedzieć i zada pytanie najczęściej post idzie w kosz.
Ja grałem na kolumnach i nikt nie narzekał. Gram na reelop sp30 i nie narzekam.
Chciałem zaprezentować coś swojego ale tu widzę sama krytyka.
Każde zdanie zaczyna wielka litera, a kończy kropka.
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
To też tylko krytyka, czy stwierdzenie faktu?
(dj-MatyAS)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2012 18:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KStanek Poziom 12

|
21 Jan 2012 19:24 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Nie kolego to nie jest krytyka, to jest powiedziane co jest nie tak, co trzeba naprawić, czym się podeprzeć, wyciągnąć wnioski i zabierać się do roboty, bo naprawdę szkoda tak tego zostawić, jak widzisz, dużo zwróconej uwagi, dużo podpowiedzi co jest nie tak, że nie jest to w żaden adekwatny sposób zrobione ani technicznie, ani optycznie. Jeśli Tobie taka (TANDETA) konstrukcja starcza to spoko, ale to jest na prawdę nic ciekawego. Miałem styczność swego czasu na prawdę z ogromną liczbą kolumn i powiem Ci że kubatura jest bardzo ważna, tak samo jak i otwór bass-reflex. Jak widzisz np. sama gitara - na pierwszy rzut oka bardzo prymitywny instrument a cała treść dźwięku płynie właśnie z dziury - tak, tak ta dziura (otwór rezonansowy) jest odpowiednio liczony, dlatego tak ładnie to brzmi, tak samo jest z każdym instrumentem i przetwornikiem dźwięku. Spróbuj chociażby sam mały telefon wsadzić w pustą szklankę i zobacz jak całkiem inny dźwięk się wydobywa niż tak bezpośrednio z samego plastikowego pudełka. Jeśli chcesz te paczki przerobić, to przerobisz Twoja sprawa, na prawdę posłuchaj kolegów i zdobądź się na wykonanie tego porządnie. Szkoda już straconego czasu, wiesz już w czym rzecz, wręcz do roboty. Pozdrawiam i powodzenia życzę. Oby następny wytwór był już liczony według wzorów a zobaczysz kolosalną różnicę.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
21 Jan 2012 20:04 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Kolega chyba nie oczekiwał niezasłużonych peanów pochwalnych ? Błędy są, aż się od nich roi. Mamy ich nie widzieć? Krytyka - jest. Ale zastanów się Kolego "poco"... Ano po to, aby albo poprawić to co jest (w tym wypadku całkowicie przebudować), albo chociaż zrozumieć pewną istotną rzecz - Nie bierzmy się za to o czym nie mamy pojęcia. A jeśli już koniecznie chcemy coś zrobić - może warto by chociaż poznać zasady "jak to się robi"?
|
|
| Back to top |
|
 |
tygrysek467 Poziom 11

|
23 Jan 2012 20:11 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
A więc nie nazwał bym tych kolumn ,kolumnami "estradowymi" dobór przetworników totalnie nie trafiony są to głośniki domowy więc przy pierwszym lepszym sprzężeniu polecą.
Zwrotnice to samo, co do estetyki ogólnej to jak juz poprzednicy wspomnieli najładniejsze są te aluminiowe kątowniki a i one zostały kiepsko przykręcone widać pofalowania od wkrętów.
Co do tych nieszczęsnych bas-refleksów to zapewne zamiast tłumic to dmuchają na całego pewnie nic nie słychać jak tylko "furczenie" z nich.
Proponuje coś z tym zrobić.Najlepszym rozwiązaniem by było przeprojektowanie i wyliczenie rur na "br" no i te GDWK one polecą pierwsze...
Konstrukcja mierna lecz do dopracowania.Następnych projektów życzę bardziej przemyślanych.
Pozdrawiam.
I żeby nie było że się czepiam i tylko krytykuje :) to powiem tak ,głośniki nisko tonowe zakupiłeś dobre lecz bardzo duży błąd zrobiłeś próbując zrobić z głośników domowych estradowe.Owszem można był zrobić coś ciekawego z tych przetworników wystarczyło zadać pytanie na Elektrodzie i na pewno byśmy coś Ci doradzili a przynajmniej próbowali a tak zrobiłeś sam "coś" i chciałeś dowiedzieć się co o tym sądzimy a więc proszę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojcio1998 Poziom 10

|
01 Feb 2012 16:08 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Jak wspomniał kolega wyżej, głośniki do domu... Ale nie tylko to mi się tu nie podoba... Jak już miały koniecznie wyglądać jak estradowe, to można je było całe obić kocem, dać narożniki i pozostawić bez tych aluminiowych elementów... Jak dla mnie 3+/6
|
|
| Back to top |
|
 |
kris16 Poziom 13

|
01 Feb 2012 23:07 Re: Kolumny Estradowe na podzespołach Tonsila |
|
|
|
Kto daje gdwk w kolumnach estradowych oraz zwrotnice od fabrycznych kolumn ?
te kolumny to jakaś czarna komedia a nie "kolumny".
|
|
| Back to top |
|
 |