X

Piekarnik Siemens- nie dopieka od spodu

20 Jan 2012 14:12 TATadzik12
  • #1 20 Jan 2012 14:12
    Tadzik12
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    W lipcu ubiegłego roku kupiłam piekarnik do zabudowy firmy Siemens.
    Po pierwszym pieczeniu okazało się, że nie dopieka od spodu. Liczyłam na to że z czasem będzie lepiej. Niestety mam wrażenie, że jest gorzej, mimo, że od lipca upiekłam ok 40 ciast. Jestem załamana bo namówiłam męża na droższy ( w moim pojęciu lepszy model) a tutaj klapa. Biszkopty piekę ponad 1 godzinę! W Amice piekłam np.40 minut. Oczywiście mogę piec na termoobiegu ale ciasto wtedy już tak nie wyrasta. Czy zgłosić gwarancyjną naprawę? Jakoś nie może mi się pomieścić w głowie, że nowy piekarnik mógłby być od początku uszkodzony?
  • #2 20 Jan 2012 15:01
    kamildenia
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    piekarnik sprawny moc grzewcza dolnej czesci to 50proc mniej niż górnej.
  • #3 20 Jan 2012 15:53
    Tadzik12
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    kamildenia wrote:
    piekarnik sprawny moc grzewcza dolnej czesci to 50proc mniej niż górnej.

    Może i ma mniejszą, jednak nie zmienia to faktu, że ciasto od spodu jest nie dopieczone. Uważam, także że czas pieczenia też jest strasznie długi, za długi.
    Jeżeli na termoobiegu wypieka dobrze to czy oznaczałoby to, że grzałka jest ok?
  • #4 20 Jan 2012 16:00
    Witold5
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    Moim skromnym zdaniem zgłosić na gwarancyjną naprawę. W mojej lampka wypadła z gniazda do ciasta i też zgłaszałem. Nie robili problemu.
  • #5 20 Jan 2012 21:08
    TomekCarlos
    Level 25  
    Helpful post? (0)
    Jeśli dolna grzałka grzeje to wszystko w porządku, a poza tym większość piekarników ma tę wadę że dół nie dopieka. Należy wtedy wybrać funkcję grzania samej dolnej grzałki i dopiec ciasto. Ewentualnie posiłkować się funkcją termoobiegu.
  • #6 20 Jan 2012 21:16
    kamildenia
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Właśnie po to jest termoobieg
  • #7 20 Jan 2012 22:25
    Tadzik12
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    I tutaj jest problem, bo nie wszystkie ciasta można piec z użyciem termoobiegu. Nie każde ciasto lubi kiedy mu wiaterek dmucha.
    Zaryzykuję i zgłoszę naprawę gwarancyjną.
    Dziękuję za podpowiedzi.
  • #8 01 Mar 2012 19:59
    Tadzik12
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam,
    problem nadal pozostał. Wymieniono termostat, ale piekarnik jak długo piekł tak piecze.
    Dodam jeszcze, że po ok. 50 minutach pieczenia ( kiedy w normalnych warunkach ciasto powinno być upieczone) otwieram piekarnik, bucha gorąca para.
  • #9 01 Mar 2012 20:27
    axxx
    Specjalista AGD
    Helpful post? (0)
    [quote="Tadzik12"]W lipcu ubiegłego roku kupiłam piekarnik do zabudowy firmy Siemens.
    Może zabudowa nie posiada odpowiedniej wentylacji.
  • #10 01 Mar 2012 20:45
    Tadzik12
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Z tyłu piekarnik ma 10cm przerwy, z góry 13 a po bokach po 2cm.
    Nie mniej jutro wystawię piekarnik i upiekę mufinki. Zobaczymy.
  • #11 01 Mar 2012 20:49
    skryn
    Admin grupy AGD
    Helpful post? (-1)
    Tadzik12 wrote:

    Nie mniej jutro wystawię piekarnik i upiekę mufinki. Zobaczymy.

    Mam nadzieję, że kolega te mufinki upiecze na czarnej blasze, z włączoną funkcją "góra - dół".
    :D
  • #12 01 Mar 2012 20:55
    Tadzik12
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Kolega się zalogował na koncie męża :) i umie piec.
    Zapraszam na mojego bloga
    http://slodkoscialll.blogspot.com/
    Niestety nie widać jakie torty są w środku, ale zapewniam, że równie smaczne jak ładne ;)))
  • #13 02 Mar 2012 20:53
    antekch
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    Użyj koniecznie blaszek koloru czarnego lub z wyposażenia fabrycznego.Srebrne blaszki są do piekarnika gazowego.Jeśli używasz papier to obniż blaszkę o jeden poziom niżej niż podaje instrukcja.Na pewno pomoże.
  • #14 04 Mar 2012 13:04
    Tadzik12
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Blaszki mam w większości czarne ale też i srebrne. Nie zauważyłam różnicy w pieczeniu. Ciasto tak samo wyrasta, jak i taki sam jest czas pieczenia.

    Moi drodzy, pieszo ale sama doszłam do rozwiązania problemu. :)
    Włożyłam do piekarnika termometr do mierzenia temperatury w mięsie. Nastawiłam piekarnik na 100 stopni, poczekałam aż termostat piekarnika dwukrotnie włączy się i wyłączy. Różnica 20 stopni !!!! przy wyłączeniu nawet 30 stopni.
    Mufinki piekłam zamiast w 200 stopniach w 220 i udało się!!!! czas- 25 minut, poprzednio 55 minut.
    Nigdy nie wpadłabym na to żeby ciasto piec w tak "wysokiej temperaturze"
    Ufff...kamień z serca mi spadł.

    Zaczynam się zastanawiać czyja to była wina moja czy producenta?

    :wink:
  • #15 04 Mar 2012 16:16
    arekb81
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    A może by ciasto piec jedną półkę niżej?
  • #16 04 Mar 2012 16:48
    Tadzik12
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    Próbowałam wcześniej, obniżyłam i nie miało to żadnego wpływu na czas i jakość wypieku.
  Search 4 million + Products
Browse Products