FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

ACTA, SOPA, itd. Cenzura internetu.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> ACTA, SOPA, itd. Cenzura internetu.
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 20 Jan 2012 18:19   

ACTA, SOPA, itd. Cenzura internetu.

Tak chodzę po forum, i się dziwię, że nikt jeszcze nie rozpoczął dyskusji na ten temat.
Więc pytanie - oficjalnie zaczęto cenzurę internetu, może tylko straszą, a może ten epizod nie wpłynie specjalnie na naszą społeczność? Ma to sens czy nie ma? Jak myślicie?
Back to top

Przemo9826
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 20 Jan 2012 18:39   

Re: ACTA, SOPA, itd. Cenzura internetu.

Woda na młyn.

Jakieś organizacje swoje, grupy anonimowych itd. itp. próbuje jakiś odwetów jak ten:

http://niebezpiecznik.pl/post/fbi-zablokowalo-megaupload-anonimowi-odpowiedzieli-ddos-em/

A taki odwet to kolejny pretekst aby sieć mieć w garści, i kółko się zamyka.

To są decyzje podejmowane w wąskich grupach ludzi, a cel jest jakiś inny, na pewno dużo głębszy.
Back to top

Radeusz
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 20 Jan 2012 18:55   

Tutaj jak oczywiście wszyscy wiedzą nie chodzi o żadne piractwo tylko o zrobienie z internetu kolejnej telewizji. Nie podoba im się że w internecie można znaleźć coś co rozwija człowieka intelektualnie zamiast go poniżać. Chcą sobie zrobić kolejne narzędzie to ogłupiania mas i trzepania pieniędzy.

"‎So this is how liberty dies... with thunderous applause."
Back to top

kiki11
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 20 Jan 2012 19:11   

Na forum moze niema ale jest tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2195605.html
Back to top

kaczofan33
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 20 Jan 2012 23:37   

Witam, wejdźcie tu http://www.youtube.com/watch?v=kZOK-O15li8
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 20 Jan 2012 23:49   

Radeusz wrote:
Nie podoba im się że w internecie można znaleźć coś co rozwija człowieka intelektualnie zamiast go poniżać.

Masz na myśli zamknięcie megaupload?
Pytanie poważne do uczestniczących w dyskusji: żeby dyskusja nie była pustosłowiem i powtarzaniem wyświechtanych komunałów proszę cytować stosowne fragmenty tekstów z ACTA czy też SOPA itd oraz pokazywać, w jaki sposób one będą szkodziły Internetowi.
Back to top

agrafek
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 21 Jan 2012 11:05   

Z tego co ja rozumiem przykład ACTA, to najmniejszym problemem jest tutaj internet. Przynajmniej jeżeli chodzi o ACTA. Ogólnie będzie to wyglądać jak sytuacja rolników obecnie w USA. Jeżeli np. nasionka genetycznie modyfikowane rozsieją się same na Twoim polu to będziesz musiał zapłacić za nie właścicielowi patentu. I nie będzie ich obchodzić to że to nie Ty je zasiałeś bo oni są ich właścicielami. Takie prawa jak ACTA/SOPA etc. rozszerzają prawa korporacji i ułatwiają im ściganie "przestępców", w rzeczywistości jest to tylko kolejne źródło dochodu.

Umieścisz film na YT to będziesz musiał uważać żeby Twój film nie zawierał znaków towarowych lub przedmiotów/wzorów należących do firm... Życzę Ci w tym przypadku powodzenia w kręceniu filmu na ulicy miasta. Fachowo powinieneś uzyskać zgodę wszystkich producentów których produkty/znaki etc będą zawarte w Twoim filmie. Inaczej będziesz przestępcą... Ale to mój punkt widzenia i wiem że w (chyba) 2008 roku było dość głośno o tym szczególnie na YT.

Nie bez powodu pojawiają się porównania do książek Orwell-a, wszystkie te przepisy mocno ograniczą wolność w internecie a tym samym szybki rozwój internetu, twórczości.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Jan 2012 11:05   

Back to top

bmserwis
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 21 Jan 2012 14:47   

jankolo wrote:
Pytanie poważne do uczestniczących w dyskusji: żeby dyskusja nie była pustosłowiem i powtarzaniem wyświechtanych komunałów proszę cytować stosowne fragmenty tekstów z ACTA czy też SOPA itd oraz pokazywać, w jaki sposób one będą szkodziły Internetowi.

Stanowisko moje może dość kontrowersyjne, ale zacytuję pewien slogan:
"Information wants to be free is a slogan of technology activists invoked against limiting access to information. According to criticism of intellectual property rights, the system of governmental control of exclusivity is in conflict with the development of a public domain of information."
I od razu uzupełnię o tlumaczenie przesłania słowa free w tym wypadku "free as in freedom, not free as in beer".
Czyli nie tyle bezpłatność co wolność samych informacji, które oczywiście jeśli są wartościowe to mogą wymagać uiszczenia opłaty.
Osobiście jestem zwolennikiem cenzury, ale w bardzo ograniczonej formie (treści pedofilskie, rasistowskie, metody produkcji narkotyków...".

Jednakże nie tędy droga, treści nie powinny być blokowane tylko skupić należałoby się na nowych źródłach dystrybucji i dostosowaniu opłat. Badania statystyczne pokazują, iż większość użytkowników gotowa byłaby zapłacić niewielką opłatę rzędu 10zl za dostęp do treści.
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 21 Jan 2012 15:20   

Kolejny sposób na inwigilacje ludzi, pod pretekstem "ochrony" tym razem przed piractwem i sposób na kolejne skrócenie łańcucha i ogłupienie społeczeństwa... Mam nadzieje że nie dojdzie do podpisania tego świństwa. Ale to okaże się 26.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Jan 2012 15:20   

Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 21 Jan 2012 15:44   

raczek3 wrote:
Kolejny sposób na inwigilacje ludzi, pod pretekstem "ochrony" tym razem przed piractwem i sposób na kolejne skrócenie łańcucha i ogłupienie społeczeństwa...

Z jakich zapisów obu tych aktów wynika inwigilacja społeczeństwa? Z jakich wynika ogłupianie społeczeństwa?
Back to top

Radeusz
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 21 Jan 2012 16:53   

Nie Jankolo, nie mam na myśli megauploadu. Co to w ogóle ma wspólnego z tą sprawą? Żaden z tych aktów nie zadziałał w tym przypadku, Megaupload zamknięto poprzez łamanie obecnego prawa, nie przyszłego. I nie nie popieram piractwa jako narzędzia do nie płacenia za rozrywkę.

Chodzi mi o to że w telewizji masz silną promocje wybranych programów/osób poprzez odpowiednio długie ich pokazywanie i zachwalanie. Większość ludzi po pewnym czasie przyjmuje takie a nie inne rzeczy za "dobre". I tak odgórnie decyduje się o tym co jest popularne. To jakie wartości, jaki styl życia jest przez takie osoby propagowany W MOJEJ OPINII również jest odgórnie ustalone aby ludzi ogłupiać. Może nawet nie bezpośrednio, ale taki jest skutek oglądania telewizji. Oczywiście są od tego wyjątki, nie każda telewizja taka jest.

Internet jak do tej pory w większości działa inaczej. Za przykład niech posłużą filmiki z youtube. Nikt ich nie reklamuje, nikt o nich nie trąbi. Przebijają się w większości dobre i oryginalne "produkcje", a kopie czy próby przeprowadzenia jakiejkolwiek "propagandy" doceniane nie są. To odbiorca decyduje co ogląda i czego słucha. Nikt nie "dobiera" odpowiednich treści tak by promowały korzystne dla niego style życia. Oczywiście zmienia się i to, nawet bez udziały specjalnych ustaw.

SOPA ACTA itp to kolejny krok w cenzurze i kontroli internetu, tak by pełnił rolę jaką telewizja pełni w tej chwili. Oczywiście nikt nie cenzoruje wprost. Takie rzeczy to się robiło za komuny, ale widać "możnowładcy" uczą się na błędach przeszłości.

Całą akcje przeprowadza się powoli, tak żeby nikt się nie buntował. Najpierw pod pozorem obrony przed piractwem daje się możliwość zamykania stron pod zarzutem posiadania treści objętych prawem autorskim. Każdy powinien mieć prawo do obrony prawda? SOPA mówi o tym że stronę można zamknąć na podstawie podejrzeń, a dopiero po zamknięciu prowadzi się proces. ACTA z tego co wiem tego nie reguluje, mówi tylko o konieczności wprowadzenia takiego przepisu, bez dokładniejszych instrukcji JAK.

Z jakich konkretnie zapisów to wynika? A czy ja muszę to wiedzieć? Co ja prawnik jestem? Jestem zwykłym prostym człowiekiem, widzę jak wiele poważnych witryn internetowych mówi dokładnie o tym, po co mi dokładne zapisy? Uważasz że każdy człowiek powinien osobiście przeczytać SOPA i ACTA zanim zacznie protestować? Uważasz że prości ludzie tak jak ja zrozumieją prawniczy bełkot, i będą w stanie wychwycić konieczne nam informacje? Nie sądzisz że przekazywaniu nam takich informacji POWINNY służyć media?

Mi wystarczy fakt że kilkanaście polskich i zagranicznych źródeł mówi o istnieniu zapisu o prawie do zamknięcia witryny na podstawie PODEJRZEŃ o piractwo.
Swoją drogą w myśl SOPA elektroda równie dobrze może być zamknięta. Przecież tyle tu instrukcji, na pewno nie wszystkie są dostępnie na stronach producentów więc TEORETYCZNIE można was oskarżyć o piractwo. A jeśli za parę lat komuś przestanie się podobać że tutaj za darmo pomaga się ludziom naprawiać sprzęty to będzie miał pretekst do rozpoczęcia walki z elektrodą. Oczywiście najpewniej tak się nie stanie, tyle się mówi o tym że prawo będzie traktowane rozsądnie. Cytując Adama Kicińskiego prezesa zarządu CD Projekt Red (tworzą gry komputerowe) "Rozsądne to powinny być uchwalane przepisy. A nie ich interpretacja"

Skoro sami twórcy gier tak się wypowiadają to kogo chroni to prawo? A no wydawców. Przecież od dawna wiadomo że w każdej branży artysta zarabia marne grosze, większość pochłaniają wytwórnie i dystrybutorzy.

To już któraś Twoja wypowiedź w tym tonie, rozumiem że Ty widzisz tylko to co jest tu i teraz, nie patrzysz ani w przeszłość ani w przyszłość? Rozumiem że np. służbę zdrowia też starasz się usprawiedliwić? To że coś dzieje się powoli i małymi kroczkami nie oznacza że tego nie ma. A decydenci w swoich działaniach liczą właśnie na taką postawę, "przecież nic się nie stało".
Back to top

elektryku5
Poziom 21
Poziom 21

Post#12 21 Jan 2012 16:56   

Proste, jeśli przykładowo będą chcieli zamknąć jakąś stronę, to znajdą na niej cokolwiek (obrazek, znaczek i diabli wiedzą co jeszcze) "pirackiego" i koniec...
Łatwy sposób na blokowanie niewygodnych informacji/czegokolwiek co się komuś nie spodoba...

Zapewne nie każdy się z tym zgodzi, no ale cóż...
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#13 21 Jan 2012 17:15   

Radeusz wrote:
Z jakich konkretnie zapisów to wynika? A czy ja muszę to wiedzieć? Co ja prawnik jestem? Jestem zwykłym prostym człowiekiem, widzę jak wiele poważnych witryn internetowych mówi dokładnie o tym, po co mi dokładne zapisy? Uważasz że każdy człowiek powinien osobiście przeczytać SOPA i ACTA zanim zacznie protestować? Uważasz że prości ludzie tak jak ja zrozumieją prawniczy bełkot, i będą w stanie wychwycić konieczne nam informacje? Nie sądzisz że przekazywaniu nam takich informacji POWINNY służyć media?

To już któraś Twoja wypowiedź w tym tonie, rozumiem że Ty widzisz tylko to co jest tu i teraz, nie patrzysz ani w przeszłość ani w przyszłość? Rozumiem że np. służbę zdrowia też starasz się usprawiedliwić? To że coś dzieje się powoli i małymi kroczkami nie oznacza że tego nie ma. A decydenci w swoich działaniach liczą właśnie na taką postawę, "przecież nic się nie stało".

W sposób bezrozumny opowiadasz głupoty i postępujesz dokladnie w sposób przez siebie samego krytykowany, a mianowicie: jeżeli tylko wystarczająco dużo mediów będzie wywrzaskiwać teksty, z którymi się zgadzasz, to nie musisz sam niczego sprawdzać i niczego rozumieć. Będziesz te wrzaski popierał, bo są prawdziwe tylko dlatego, że Ci odpowiadają.
I wyobraź sobie, że właśnie uważam, że aby mieć prawo wypowiadania się na jakiś temat, to trzeba znać FAKTY, a nie tylko dotyczące nich KOMENTARZE.
Zawsze tak wierzysz wrzaskowi medialnemu?

elektryku5 wrote:
Proste, jeśli przykładowo będą chcieli zamknąć jakąś stronę, to znajdą na niej cokolwiek (obrazek, znaczek i diabli wiedzą co jeszcze) "pirackiego" i koniec...
Łatwy sposób na blokowanie niewygodnych informacji/czegokolwiek co się komuś nie spodoba...

A to bez SOPA, ACTA, PIPA, itd wolno umieszczać na własnej stronie jakiekolwiek materiały, do których nie posiada się prawa własności?
Ciekawe rozumowanie przedstawia twój post: treści, które są niewygodne (wszystko jedno dla kogo) zawsze występują w towarzystwie materiałów, do których umieszczający treści nie ma prawa własności. Z tego wynika przecież prosta metoda na unikanie blokowania niewygodnych (wszystko jedno dla kogo) treści: nie umieszczać ich w sąsiedztwie materiałów, do których nie posiada się prawa własności.
Back to top

habrozaurus
Poziom 23
Poziom 23

Post#14 21 Jan 2012 17:33   

Głupie to jest. I tak nie zwalczą piractwa. Pirat sobie poradzi w taki czy inny sposób. Już w ogóle mnie śmieszą zapisy o osłabianiu światowej gospodarki. Już widzę jak ludzie po blokadzie wszystkich pirackich stron rzucą się do sklepów po oryginały :D Nie wiem, kto naiwny tworzył taki zapis :D
I coś mam dziwne przeczucie, że wiele stron dzięki temu może być blokowanych przez pomyłkę, albo do wyjaśnienia :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Jan 2012 17:33   

Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 21 Jan 2012 18:00   

Radeusz wrote:
Mi wystarczy fakt że kilkanaście polskich i zagranicznych źródeł mówi o istnieniu zapisu o prawie do zamknięcia witryny na podstawie PODEJRZEŃ o piractwo.
To będzie rewolucyjna zmiana i cofnięcie naszej cywilizacji wstecz. Każdy ma prawo do obrony z użyciem określonych procedur prawnych, a blokada na podstawie samych podejrzeń to rozwiązanie na miarę Chin.

Mam jednak wątpliwości, czy te doniesienia prasowe są ścisłe, zwłaszcza pod względem prawnym...
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#16 21 Jan 2012 18:07   

jurek.adam wrote:
Mam jednak wątpliwości, czy te doniesienia prasowe są ścisłe, zwłaszcza pod względem prawnym...

Dlatego też pytałem czy dyskutujący znają ZAPISY tych projektów ustaw, czy znają tylko to, o czym wrzeszczą niektóre media. Ciekawe byłoby zapytać autorów tych wrzasków w mediach polskich czy czytali te dokumenty, czy tez po prostu przetłumaczyli sobie (mniej czy bardziej udolnie) jakiś artykulik z prasy zachodniej.
Polecałbym przeczytanie tego artykułu: http://www.pcworld.pl/news/379442/SOPA.i.PIPA.tylko.fakty.html
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 21 Jan 2012 18:19   

jankolo wrote:
Dlatego też pytałem czy dyskutujący znają ZAPISY tych projektów ustaw, czy znają tylko to, o czym wrzeszczą niektóre media.
Samo przeczytanie nic nie da, na tym znają się tylko prawnicy. Prosty człowiek musi się opierać na ich interpretacji.
jankolo wrote:
Polecałbym przeczytanie tego artykułu: http://www.pcworld.pl/news/379442/SOPA.i.PIPA.tylko.fakty.html
Pworld to dla mnie mało wiarygodne źródło na tego rodzaju tematykę, poniżej Gazety Prawnej z zasady nie dowierzam.
Back to top

raczek3
Poziom 19
Poziom 19

Post#18 21 Jan 2012 18:34   

http://nt.interia.pl/internet/wiadomosci/news/serwis-megaupload-zamkniety-anonymous-kontratakuje,1748999,62

Dodano po 1 [minuty]:

A tak w ogóle to kiedyś śmiałem się z takich filmów jak Wróg Publiczny i Konspiracja.com że to przecież nie możliwe w cywilizowanych krajach! Aż do teraz...
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#19 21 Jan 2012 18:40   

jurek.adam wrote:
Pworld to dla mnie mało wiarygodne źródło na tego rodzaju tematykę, poniżej Gazety Prawnej z zasady nie dowierzam.

To polecam ten artykuł:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,11000763,ACTA___Gazeta__pyta__Ministerstwo_Kultury_odpowiada.html
ze szczególnym zwróceniem uwagi na link, nazwany ACTA2.
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#20 21 Jan 2012 18:41   

Bardziej merytoryczne i szczegółowe informacje są zebrane w serwisie prawo.VaGla.pl:
http://prawo.vagla.pl/acta
Back to top

Radeusz
Poziom 22
Poziom 22

Post#21 21 Jan 2012 19:19   

Jankolo masz po części rację. Ale podane przez ciebie postanowienie to też medialny krzyk, czemu akurat w te artykuły mam wierzyć?
Artykuł z PC Worlda jest niewiele warty, żadnych faktów. Podane są tylko obydwa stanowiska, nie poparte wymaganymi przez ciebie artykułami. Niewiele więcej warty od mojej pisaniny.

Artykuł z gazety. Popatrz w punkt B. Nie chodzi mi o blokowanie legalnych treści bo tego niewątpliwie nie będzie. Chodzi mi o blokowanie treści nielegalnych. Pytam ponownie, czy na elektrodzie nie znajduje się żadna nielegalna treść? A proszę zajrzeć do działu o konsolach. Tam rozmowy o piractwie są na porządku dziennym. To wystarczy za pretekst do podjęcia postępowania względem elektrody. Oczywiście niemalże na pewno się tak nie stanie, ale taka możliwość istnieje.
Nie jestem prawnikiem, ale Ty jak widzę zagłębiałeś się w temat. Mylę się?

Dalej, ja nie opieram się na interpretacji, a na faktach które powtarzają się we wszystkich artykułach. Opinię na dany temat wyrabiam sobie sam.

Trzeba zaznaczyć że SOPA swoją drogą a ACTA swoją.

Co do samych skutków, nie twierdzę że nagle masowo zacznie się blokowanie stron. JAk mówiłem tego typu ustawy to zwyczajnie kolejny krok i kolejny sprawdzian tego na co politycy mogą sobie pozwolić.

No i chyba najważniejsze w tym wszystkim, te ustawy to pokazówki. Pewnie przynajmniej część z nich nie przejdzie żeby pokazać że ludzie mają władze, a przepisy i tak zostaną przepchnięte po cichu. Jedna wielka jazda pod publiczkę w którą i ja niewątpliwie wkręcić się dałem. I w tym przypadku masz niestety rację.
Back to top

Piterixos
Poziom 12
Poziom 12

Post#22 21 Jan 2012 19:19   

http://www.youtube.com/watch?v=QKAH3Xj1bQc&feature=share

Hmmm...
Back to top

habrozaurus
Poziom 23
Poziom 23

Post#23 21 Jan 2012 21:00   

Piterixos wrote:
http://www.youtube.com/watch?v=QKAH3Xj1bQc&feature=share

Chmmm...

Daj spokój z tą cała Basią ...
Back to top

ptuk
Poziom 5
Poziom 5

Post#24 22 Jan 2012 11:53   

Internet stworzono z myślą o dostępie dla każdego i dzieleniu się z innymi swoimi pomysłami. Nikt nie miał nikogo śledzić.

A po podpisaniu może być tak, że w Polsce będzie tak samo jak wcześniej, bo urzędy nie będą w stanie ukarać tak dużej liczby ludzi albo może być tak, że nic nie będzie ciekawego do robienia i dzieciaki będą na podwórkach siedzieć :D
Back to top

marti_944
Poziom 21
Poziom 21

Post#25 23 Jan 2012 22:06   

Witam... mam tylko małe pytanie - jakie jest oficjalne stanowisko serwisu elektroda.pl ? Czy również dołączy się do protestu ? Co sam nasz Admin gulson o tym sądzi ?

Pozdrawiam! \m/
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#26 23 Jan 2012 22:09   

Tematyka serwisu chyba nie dotyczy praw autorskich albo swobód obywatelskich tylko spraw technicznych.
Back to top

mr.grievous
Poziom 5
Poziom 5

Post#27 23 Jan 2012 22:50   

Kurcze nawet seriali nie można już oglądać w necie.
Back to top

pyton
Poziom 18
Poziom 18

Post#28 23 Jan 2012 23:29   

Ładny prezent urodzinowy dostaje.... ACTA, SOPA - wprost rewelacja.

Cenzura internetu odnośnie treści które narażają młodzież i nie tylko, na urazy psychiczne jest jak najbardziej wskazana, w końcu nie chcemy mieć samych psychopatów w państwie. (pomijam rząd).

Jednak czytając te jak to określiliście "nieudolne tłumaczenia" mam wrażenie że ACTA, SOPA daje za duże możliwości cenzury co za tym idzie "szpiegowania" które mogą być nadużywane.

Powinni ścigać hakerów którzy robią krzywdę ludowi... okradają kąta bankowe, dane prywatne, itd

A nie zwykłego szaraka który pobrał film lub muzykę.

Wiele osób pójdzie do kina oglądnąć film... a inni wolą go oglądać w domowym zaciszu przy buteleczce piwka i zajadać się chipsami. Tym bardziej jak mają projektor DIY.

Niech ściągają i karają polityków, złodziei, pedofilii i innych zbrodniarzy a od zwykłych ludzi niech się odczepia.
Back to top

Diagran6
Poziom 20
Poziom 20

Post#29 24 Jan 2012 00:21   

http://krzysztofgonciarz.home.pl/krzysztofgonciarz.com/2012/01/acta-w-polsce-co-to-naprawde-oznacza/

Ot - i ACTA. Chodzi chyba o destabilizację w kraju, nie zaś o konkretny zapis. Taka sobie manipulacja, albo zastępczy temat - celem zajęcia umysłów pospólstwa.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2012 00:21   

Back to top

ptuk
Poziom 5
Poziom 5

Post#30 24 Jan 2012 00:36   

jurek.adam wrote:
Tematyka serwisu chyba nie dotyczy praw autorskich albo swobód obywatelskich tylko spraw technicznych.

A czy wszystkie instrukcje, schematy czy soft lub choćby nawet materiały edukacyjne opublikowane na serwerze Elektrody są typu Public Domain? Może się zdarzyć też tak, że komuś się nie spodoba, że ktoś wrzucił instrukcję serwisową od jakiegoś urządzenia bez wiedzy producenta. Przeczytajcie dokładnie co na takiej instrukcji np. od telefonu komórkowego jest napisane. Ktoś może potem zostać surowo ukarany.

Mój przedmówca napisał, że powinni ścigać bandytów, polityków, złodziei, pedofilów, itp., a nie zwykłych ludzi. Niestety, taka prawda, że łatwiej i wygodniej jest ścigać szarego obywatela o bardziej błahe rzeczy, niż zająć się poważniejszymi sprawami. Widać to choćby w tym, że kieszonkowca złapią i wypuszczą, bo ukradł za małą wartość, a gościa co się pomylił w zapłaceniu podatku o 50gr będą ścigać kontrole. No, ale to jest truizm. Money baby.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> ACTA, SOPA, itd. Cenzura internetu.
Page 1 of 9 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Similar topics
Tpsa i cenzura internetu cd (51)
Mesh network lekarstwem na ACTA/SOPA? (6)

Page generation time: 0.343 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed