| Author |
konrad967 Poziom 2

|
20 Jan 2012 21:11 Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elektrome |
|
|
|
Witam wszystkich.
Jestem w 3 gimnazjum i muszę wybrać szkołę, nastawiłem się na Technikum Samochodowe, ale w Żywcu jest tylko kierunek Technik Pojazdów Samochodowych, natomiast w "zawodówce" jednym z kierunków jest Elektromechanik Pojazdów Samochodowych.. I tu pojawia się mój problem, bo nie wiem, co wybrać...
Mam w miarę dobre oceny, co roku średnia prawie 5 (tylko chemia mi bardzo słabo idzie, nie kumam jej w ogóle, z resztą przedmiotów jest ok:) ), więc idąc do technikum miałbym możliwość dalszej edukacji (w domu mi trują głowę, że mam iść na studia, bo wszyscy mają skończone itd., ale ja na razie się na studiach nie widzę:D Jednak może być tak, że mi się przed te 3-4 lata pozmienia i będę chciał studiować, nic nie wiadomo). Jednak, w moim przekonaniu, mankamentem tego typu szkoły jest mała ilość praktyk, głównie podstawą jest wiedza teoretyczna.
Jest też w "zawodówce" kierunek Elektromechanik, wiadomo, dużo praktyk i wydaje mi się, że to dość ciekawy kierunek, ale no, jest to zawodówka, potem nie można iść na studia, poza tym nie wiem, jak jest z traktowaniem przez pracodawcę ludzi po zawodówce, wydaje mi się, że pomiatają nimi i są to przysłowiowi "robole" za małe pieniądze. Wydaje mi się też, że kierunek z elektroniką jest bardziej przyszłościowy, jednak no, to zawodówka...
Więc liczę, że ktoś, kto ma jakąś wiedzę w tej kwestii mi pomoże dokonać wyboru, najlepiej, jakby się wypowiedział ktoś, kto skończył podobną szkołę, powiedzcie mi, jaki kierunek jest bardziej perspektywiczny itd..
Z góry dzięki za pomoc ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
opamp Poziom 22

|
20 Jan 2012 22:14 Re: Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elekt |
|
|
|
Chcesz się pochwalić za 20 lat że masz zawodówkę i matury nie masz?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2012 22:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
axelaxel Poziom 13

|
20 Jan 2012 22:18 Re: Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elekt |
|
|
|
OPAMP ma rację, najpierw matura - obecne minimum, a potem ....... ucz się dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2012 22:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
polonez15 Poziom 22

|
20 Jan 2012 22:37 Re: Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elekt |
|
|
|
A masz w ogóle jakiekolwiek zainteresowania / zdolności techniczne? Bo jeśli nie, no to powodzenia...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2012 22:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
konrad967 Poziom 2

|
21 Jan 2012 10:01 Re: Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elekt |
|
|
|
Wydaje mi się, że zdolności techniczne mam, od małego mnie uczyli w domu, bracia i ojciec majsterkowali i się przyglądałem, sam też potrafię, gdy trzeba coś naprawić w domu a nie am kto.
A zainteresowania, no to wiadomo, motoryzacja, ew. elektronika i dziewczynki :D
To co wybrać, technikum?
|
|
| Back to top |
|
 |
bigbith Poziom 11

|
21 Jan 2012 18:19 Re: Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elekt |
|
|
|
Kolego tu nie ma nad czym sie zastanawiac idz do technikum i kropka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2012 18:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
przyjacielkuternogi Poziom 11

|
21 Jan 2012 22:12 Re: Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elekt |
|
|
|
Człowieku, ja nie chodzę do szkoły w Żywcu, ale wiem co to jest zawodówka bo widzę ją na przerwach. To zupełnie inny wymiar. Można powiedzieć Matrix :). Taka szkoła tylko cię stoczy. Idź do technikum a jak masz możliwości to nawet w innym mieście gdzie jest wysoki poziom. Przeciętne technikum to też nic dobrego.
|
|
| Back to top |
|
 |
opamp Poziom 22

|
21 Jan 2012 22:25 Re: Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elekt |
|
|
|
Idź na studia to dopiero Matrix :)
Powiedział człowiek po technikum :P
|
|
| Back to top |
|
 |
mosquit Poziom 2

|
21 Jan 2012 22:31 Re: Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elekt |
|
|
|
Średnią masz dobrą, z Twojej wypowiedzi wynika, że jesteś inteligentny chłopak. Stawiaj poprzeczkę wysoko i wybierz technikum. Jak kolega wyżej, w zawodówce się zmarnujesz..
Widzę, że większość za technikum, więc już chyba wiesz co wybrać.
Temat uważam za zamknięty.
|
|
| Back to top |
|
 |
konrad967 Poziom 2

|
22 Jan 2012 10:37 Re: Wybór szkoły: Technik pojazdów samochodowych czy "zawodówka" elekt |
|
|
|
Ok, dzięki wszystkim za pomoc! :)
Pozdro :D
|
|
| Back to top |
|
 |