Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamiana gaźnika na wtrysk.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Zamiana gaźnika na wtrysk.
Autor
Wiadomość
owcz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 19 Paź 2002
Posty: 24

Post#1 Post autora tematu 26 Lut 2003 20:05   

Zamiana gaźnika na wtrysk.


Zastanawiam się nad możliwością wykonania własnego układu wtryskowego w miejsce gaźnika. Mam CC700 -wersja z najbardziej skomplikowanym gaźnikiem. Trochę orientuje się w elektronice ale czy sterowanie długością impulsu generatora z czujnika położenia przepustnicy wystarczy? Jaki wpływ na wtrysk mają pozostałe sygnały: sonda lamda, podciśnienie, temperatura? Czy są gdzieś dostępne charakterystyki tych sygnałów?
Pozdrowienia,
Mirosław O.
Powrót do góry
   
uaz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 12 Lip 2002
Posty: 941
Miasto: okolice Częstochowy

Post#2 26 Lut 2003 20:31   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Sygnał od przepustnicy nie wystarczy. Konieczny jest przepływomierz.
Sonda lembda jest zbędna - jej wpływ na skład mieszanki jest niewielki ( ja mam np. w swoim oplu wtrysk wielopunktowy bez lambdy L-Jetronic Bosch'a. Czójnik temperatóry służy do wzbogacania mieszankiw zależności od temperatóry, no i jeszcze informacje o obrotach.

ogólnie zasada jest taka:
więcej powietrza - więcej paliwa - ten parametr jest najistotniejszy.

Nie wiem czy uda ci się zrobić coś takiego żeby wyszło sensownie. Może lepiej zaadoptować jakiś "gotowy" układ. W starszych typach ( np. mój L-Jetronic w kompie są rezystory dopasowywujące elektronikę do konkretnej wersji (pojemności silnika )

Niemniej - Powodzenia ! Koniecznie pochwal się efektami!

polecam:

http://www.filuts.waw.pl/elka1.html
http://www.republika.pl/asliwinski/wtrysk/lewawtrysk.html
http://www.ee.pw.edu.pl/~mosuch/unoturbo/le2jetronic.html
http://home.flash.net/~lorint/lorin/fuel/
http://www.opeltuners.com/links.html
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#3 26 Lut 2003 21:02   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Uaz ,wybacz,ale z tą sondą to trochę przegiąłeś.A tak generalnie-daj sobie spokój z przeróbką tego cienkiego.Nie tylko elektronika ale też hydraulika-pompa,regulator ciśnienia.Sprzedaj swoje 700,kup 900 na szprycy i wyjdzie taniej i bez kombinacji
Powrót do góry
   
uaz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 12 Lip 2002
Posty: 941
Miasto: okolice Częstochowy

Post#4 26 Lut 2003 23:10   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Co masz na myśli mówiąc "przegiołeś" ??

Nie twierdzę żeby usunąć sąde z układu wtryskowego w którym takowa pracuje, proponuję jedynie aby projektójąc wtrysk samemu iść taką samą drogą jak technika motoryzacyjna - naipierw w wtryskach sąd nie było.

Branie pod uwagę tylko sygnału z sądy podczas dozowania mieszanki spowoduje zamianę silnika w coś ala oscylator - biorąc pod uwagę czas opóźnienia od zmiany dawki paliwa do zmiany stanu sądy.

Ponadto we wszystkich silnikach sąda zaczyna prace dopiero po rozgrzaniu - czyli od kilku sekund ( podgrzewane ) do kilku a nawet kilkunastu minut po uruchomieniu silnika.
Powrót do góry
   
owcz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 19 Paź 2002
Posty: 24

Post#5 Post autora tematu 27 Lut 2003 01:08   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Dzięki za linki i porady.
Wydalem kupe kasy na regulacje gaźnika w kilku różnych zakładach stąd ten pomysł. Uważam, że sprawa jest do rozwiązania o ile się zna wieloparametrową funkcję określającą długość wtrysku. A z tym gorzej.
Jakoś nie rozumiem jaki jest związek między przepływomierzem a kątem otwarcia przepustnicy w analizie sygnałów? No nie wiem.
Mirosław O.
Powrót do góry
   
uaz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 12 Lip 2002
Posty: 941
Miasto: okolice Częstochowy

Post#6 27 Lut 2003 08:27   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


przepustnica dostarcza informacji o nagłych zmianach, przepływomierz posiada pewną bezwładność dlatego reagcja była by opóżniona. W równaniach opisujących dawkę sygnał od przepustnicy musi być różniczkowany. Sygnał o otwarciu przepustnic nie jest jedynie miarodajny - bo np. Jedziesz pod górę - 4 bieg, pedał w podłodze 2500 obr/min i drug sytuacja jedziesz 140 / h 4 bieg, pedał w podłodze - w obu przypadkach takie samo jest połorzenie przepustnicy.
Powrót do góry
   
owcz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 19 Paź 2002
Posty: 24

Post#7 Post autora tematu 27 Lut 2003 18:33   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Dotyczy odpowiedzi UAZ:

Rozumiem, że podstawowym sygnałem jest sygnal z przepływomierza a sygnal z przepustnicy podawany jest na wzmacniacz różniczkujący co daje "pompke przyśpiesznika".

Dziś oglądalem Forda Scorpio DOHC 2 litry ktory nie mial przepływomierza. Mial za to czujnik podciśnienia- tak mi się wydaje. Właściciel nie potriafił sie wypowiedzieć.
Czy to jest to samo?
M.O.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2003 18:33   





Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#8 27 Lut 2003 23:18   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Czujnik podciśnienia (MAP sensor) i przepływomierz pełnią taką samą funkcję w układzie wtryskowym - pozwalają obliczyć odpowiednią dawkę paliwa.
Powrót do góry
   
firdy
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Gru 2002
Posty: 593
Miasto: OLKUSZ

Post#9 27 Lut 2003 23:23   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Po co szukać aż w fordzie opel kadet 1.4 nie ma przepływomierza tylko regulator podciśnienia. Przerabiałem już samochód z gaźnika na wtrysk właśnie używając instalki oraz osprzętu z opla. Bardzo prosta i wmiare tania. Wszystkie części kupiłem na giełdzie. Troche problemowy był układ zapłonu opel ma indukcyjnny i zintegrowany z aparatem. Pompa paliwa poszła pod samochód.
Powrót do góry
   
picador
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2846
Miasto: lubelskie

Post#10 27 Lut 2003 23:24   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


jest jeszcze inny skok tłoka i profil , taka przeróbka to jak rzeźbienie w g.... , narobisz przeróbek postawisz na kołki i kupisz nowe autko , to tez jest rozwiązane :)

a jeżeli jakimś cudem rószy takie coś , to może mieć mniejszą moc , osiągi , ale może więcej palić :wink:
Powrót do góry
   
firdy
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Gru 2002
Posty: 593
Miasto: OLKUSZ

Post#11 27 Lut 2003 23:32   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


MAsz racje ale jak ma się czas,pasję, samozaparcie i chce się coś udowodnić to można to zrobić. Ja akurad miałem dwa auta przerubka pochłoneła 2 mies. czy było warto??. Wiem że nie zrobił bym tego jeszcze raz miałem jeden problem którego nie obeszłem, ale uczymy się na błędach, czyż nie ???
Powrót do góry
   
picador
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2846
Miasto: lubelskie

Post#12 27 Lut 2003 23:41   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


fakt tylko weź pod uwage że nad tym tematem siedziało nie dwóch gości i nie liczyli parametrów na liczydłach ... miesiące testów ...
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#13 28 Lut 2003 21:28   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


No i Picador ma rację.A poza tym nie wywarza się otwartych drzwi.Może zastosować jakiś gotowy układ np z Opla(w miarę prosty) albo jeszcze lepiej monojetronika z VW?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lut 2003 21:28   





Powrót do góry
   
owcz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 19 Paź 2002
Posty: 24

Post#14 Post autora tematu 28 Lut 2003 23:33   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


elektrit napisał:
No i Picador ma rację.A poza tym nie wywarza się otwartych drzwi.Może zastosować jakiś gotowy układ np z Opla(w miarę prosty) albo jeszcze lepiej monojetronika z VW?

Tak, najpierw pomysł, entuzjazm potem otrzeźwienie.
Mam parę pytań:
-Jakie sygnały są analizowane w monojetronicu?
-Co wymaga przeróbek w oryginalnym układzie z VW?
-Czy znajde jego schemat w sieci?
Myślę, że wystarczą 2 wtryski bo 700cm3 to polowa 1.4litra.
M.O.
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#15 01 Mar 2003 18:45   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Jest to bardzo prosty układ.Podstawowym sygnałem wyzwalającym jest sygnał z cewki.Skład mieszanki jest ustalany na podstawie sygnału z potencjometru,czujnika temp.cieczy,czujnika temp.powietrz i sondy lambda.I tyle.No może jeszcze silniczek stopniowy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Mar 2003 18:45   





Powrót do góry
   
DRL
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Lip 2002
Posty: 4

Post#16 02 Mar 2003 21:40   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Monojetronic to rzeczywiście prosty układ, ale chyba nie aż tak.... nie da się ustalić masy zasysanego powietrza tylko na podstawie prędkości obrotowej i kąta otwarcia przeputnicy (cz. temp to kosmetyka)
Masa zasysanego powietrza zależy też od obciążenia silnika.

przedstawiam 2 sytuacje:
1) 2000obr/min i jazda pod górę z max otwartą przepustnicą - małe podciśnienie w kolektorze ssącym i duże napełnianie cylindrów co daje sporo powietrza jak na tą prędkość obrotową więc sporo paliwa potrzeba
2) 2000obr/min i jazda po poziomej drodze z tylko lekko otwartą przepustnicą, duże podciśnienie w kolektorze i małe napełnianie cylindrów czyli mała ilość paliwa potrzebna na tą masę powietrza.

Niezbędny jest jeszcze czujnik podciśnienia w kolektrorze ssącym (generalnie pod przepoustnicą) . W monojetronic jest on chyba zespolony gdzieś w okolicach regulatora biegu jałowego dlatego nie wszyscy o nim wiedzą... W GM Multec czy Abimex ten czujnik był jako odobny element.

Co do projektorania czegoś w tym stylu to zdecydowanie odradzam. To są tylko pozornie proste układy. Sterowanie silnikiem zełaszcza w układach z zespolonym sterowaniem zapłonem (a inne są bardzo mało wydajne) na podanie właściwej w czasie i stanie silnika dawki paliwa wpływ ma wypadkowa wielu czynników i napisanie odpowiedniego oprogramowania sterującego takim systemem jest praktycznie niemożliwe dla amatora.
Rozumię potrzebę tworzenia, tylko temat trochę za skomplikowany...pozdrawiam wszystkich konstruktorów.

btw. czy ktoś zetknął się z elektrycznymi turbinami? - też ciekawy temat

/DRL
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#17 03 Mar 2003 00:02   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Monojetronic NIE MA żadnego miernika ilości zasysanego pwietrza-czy to w formie MAP czy też MAF.Jego zasada polega na tym że silnik pobiera stałą ilość powietrza przy określonej liczbie obrotów.Czynnikiem korygującym jest potencjometr i cz.tem.cieczy.
Powrót do góry
   
uaz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 12 Lip 2002
Posty: 941
Miasto: okolice Częstochowy

Post#18 03 Mar 2003 08:52   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


elektrit nie zgodzę się. Zapraszam do kilku linków :

http://www.vectorbd.com/peugeot/images/mot.jpg

http://www.autolib.diakom.ru:8000/cgi-bin/CARS2/carsmain.pl?dir=/CARS2/main/BMW/shematic/controller/Motronic%201_3&description=Motronic%201_3

http://www.ludd.luth.se/users/rotax/motronic/motronic.html

obciążenie musi być brane pod uwagę !
Powrót do góry
   
Autorol
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Cze 2002
Posty: 230
Miasto: Rybnik

Post#19 03 Mar 2003 10:31   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Moze lepiej kupic co nieco bo bez kosztów się i tak nie obejdzie a zabieg i tak nie będzie tani, moja propozycjia taka: kup wtryskiwacz z osprzętem i obudową na giełdzie z fiata CC900/1100 cena za nowe 150zł do tego sterownik -150zł, zostanie ci czujnik podciśnienia cena(?) czujnik na koło pasowe wału korbowego(?) lamda 80zł, kabelki+przekazniczki, czujnik temp.silnika, 1 cewka zapłonowa bo jedną juz masz, i co najgorsze elektryczną pompe paliwa w zbiorniku jest droga, jeszcze pewnie coś przeoczyłem, ale mniej więcej tak by to wyglądało. Zanim zaczniesz robić zastanów się nad CC900/1100 są 4cylindrowe, cichsze,mniej awaryjne, lepiej wyposazone, i nie duzo droszsze, kup sobie z felerem umiesz,lubisz coś zrobić, naprawisz i będziesz zadoealony. ps masz na zachęte ale nie zapominaj o Elektpodzie http://autokacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=seicento 0X
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#20 03 Mar 2003 20:35   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Uaz,z całym należnym szacunkiem ale ja mówię o układzie monojetronic.Jest to wtrysk pojedynczy,nad przepustnicę.Pochodną tego układu jest monomotronic-to samo z tym że steruje też zapłonem.Siedzi toto np.w polonezie caro plus.
Powrót do góry
   
uaz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 12 Lip 2002
Posty: 941
Miasto: okolice Częstochowy

Post#21 03 Mar 2003 22:39   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


aaaaa..... tu masz całkowitą rację - mówiliśmy o różnych sprawach !

Faktycznie - niedawno walczyłem z takim poldkiem i zastanowaiałem się jak to dziadostwo działa. Tam rzeczywiście nie ma pomiaru powietrza bo nie ma takiej potrzeby - jak się nie mylę wykorzystano tam zjawisko inżektora ( czy jakoś tak ) gdzie pęd powietrza powoduje dobranie dawki paliwa.
Powrót do góry
   
Adam2003
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 9

Post#22 11 Mar 2003 22:24   

a może by tak...


Witam.
Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o zmniejszenie kosztów użytkowania tego autka. Chciałbym zwrócić uwagę na możliwość instalacji w nim zasilania gazowego.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
TM85
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 774
Miasto: Ermland

Post#23 11 Mar 2003 23:07   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Według mnie sama idea pomysłu to utopia. Proponowałbym raczej znalezienie niepoprawnej pracy gaźnika. Wykonany ( czy też raczej adaptowany ) bez niezbędnego sprzętu pomiarowego wtrysk spowoduje tylko pogorszenie pracy silnika, ekonomiczności.

Można pomyśleć o oddaniu w ręce jakiejś dobrej firmy tuningowej - oni czasami uzyskuja cuda ze zwykłych silniczków (np. moc X 2) będą mogli cos doradzić.

Chyba że owcz pracuje u FIATA i siedział miesiącami przy projektowaniu wtrysków inaczej cienkocienko to widzę :D
Powrót do góry
   
Walderama
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2003
Posty: 80

Post#24 12 Mar 2003 23:38   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


W monojetronicu i w monomotronicu dawka paliwa steruje czujnik polozenia przepustnicy ale zeby nie bylo to zbyt proste i latwe do poprawnej dawki jest potrzebne wyliczenie objetosci kolektora dolotowego.
Dokonywane to jest przez producenta i wstawiane do pamieci ukladu. Np BOSCH dostarczal gotowe rozwiazania (elektronika + kolektor)zamowione przez danego producenta.
Tak wiec obliczenie objetosci, predkosci powietrza itp + czujnik polozenia przepustnicy + temp powietrza daje nam dawke paliwa. Podejrzewam ze by sie dalo to troche dostosowac do inengo kolektora przez rozne ulozenie czujnika, ale moze nie byc tak rozowo. Najlepszym rozwiazaniem w ukladzie wlasnej produkcji bylby analogowy MAP a nie jak w Fordzie cyfrowy(max f out 160Hz). Mozna wtedy zastosowac szybsze przetworniki a/d itp. Choc z cyfrowym bylo by prosciej bo mamy jedna sprawe z glowy. Najgorsza rzecza bylo by uzyskanie optymalnej mocy i spalania co bez hamowni bylo by ciezkie do uzyskania.
Powrót do góry
   
picador
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2846
Miasto: lubelskie

Post#25 13 Mar 2003 09:40   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


a tak przy okazji , jak sprawdzić MAP w fordzie fiesta na monojetroniku , jakie częstotliwości powinny być na wyjsciu czujnika i jak wywołać odpowiednie podciśnienie :?:
Powrót do góry
   
Walderama
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2003
Posty: 80

Post#26 13 Mar 2003 19:32   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


Jesli to jest cyfrowka to tak:
Zaplon wlaczony silnik wylaczony 160Hz
silnik wlaczony bieg jalowy 100Hz
Powrót do góry
   
picador
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2846
Miasto: lubelskie

Post#27 14 Mar 2003 09:55   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


dzięki , mam jeszcze dane , że przy max podciśnieniu na czujniku jest 40Hz , tylko jak zmierzyć to podcisnienie bo wiadomo na silniku mogą być zmiany
Powrót do góry
   
Walderama
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2003
Posty: 80

Post#28 15 Mar 2003 20:41   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


O ile mi wiadomo to czujnik cyfrowy u FORD-a ma zakres od 100Hz do 160Hz gdzie 100Hz oznacza najwieksze podcisnienie czyli bieg jalowy bez zadnego lewego powietrza a 160Hz oznacza cisnienie atmosferyczne
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Mar 2003 20:41   





Powrót do góry
   
vvaldek
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 1265

Post#29 11 Paź 2005 13:12   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


ja z moim kolegą załozylismy wtrysk od UNO 14 do poloneza 16 i jezdzi ,,zwiększylismy tylko nieco ciśnienie paliwa
Powrót do góry
   
piotr bednarski kulig
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 16
Miasto: łódź

Post#30 13 Paź 2005 03:00   

Re: Zamiana gaźnika na wtrysk.


nie polecam abimexa z poloneza jest bardzo czuły na zmiany w silniku , mimo że zastosowano w nim tgzw. program korekcyjny. Niestety z własnego doświadczenia wiem że wystarczą zbyt duże luzy zaworów i już wariuje i mamy 2000 niskie w czasie jazdy
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Zamiana gaźnika na wtrysk.
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Piaggio Skipper 150 4T zamiana gaźnika na inny (3)
Ford fiesta 1.1 zamiana gaźnika na monowtrysk pomocy! (5)
Wtrysk zamiast gaźnika [motor] (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.096 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony