| Author |
sanczo13 Poziom 5

|
22 Jan 2012 02:04 Migające led na NE555 |
|
|
|
Witam.
Dlaczego led na zgaszonym silniku migają, a na zapalonym świecą.
Proszę o podpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jan 2012 02:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysztof Kamienski Poziom 22

Joined: 25 Mar 2008 Posts: 1825 Location: Paramaribo Surinam
|
22 Jan 2012 03:32 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
Bo na zapalonym też muszą się palić :D SOLIDARNOŚĆ po prostu :D
A na poważnie, gdzie jest stabilizator napięcia, a w ogóle ten układ dziwne że działa, już dawno ten 555 powinien w grobie leżeć od tej konfiguracji i obciążenia.
[Regulamin, punkt 3.1.11 (dawniej 12). Mariusz Ch.]
|
|
| Back to top |
|
 |
jacekko0 Poziom 17

|
22 Jan 2012 10:59 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
| Krzysztof Kamienski wrote: |
Bo na zapalonym też muszą się palić :D SOLIDARNOŚĆ po prostu :D
A na poważnie, gdzie jest stabilizator napięcia, a w ogóle ten układ dziwne że działa, już dawno ten 555 powinien w grobie leżeć od tej konfiguracji i obciążenia. |
Układ nie przekracza dopuszczalnych parametrów więc wystarczy tylko poprawić jakość napięcia zasilania np.dodać między + i - kondensator elektrolityczny np 1000µF/16V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
22 Jan 2012 13:03 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
| Bo na zapalonym też muszą się palić :D SOLIDARNOŚĆ po prostu :D |
Durny żart ... :mad:
| A na poważnie, gdzie jest stabilizator napięcia, a w ogóle ten układ dziwne że działa, już dawno ten 555 powinien w grobie leżeć od tej konfiguracji i obciążenia. |
A "Czwarta Prawda" - wg Kanonu Prawd śp. ks. Józefa Tischnera - wystarczy proste obliczenie:
(14,4-1,8)/68=0.18529...A
by stwierdzić, że w najgorszym przypadku wartość dopuszczalnego prądu wyjściowego - 200mA - układu NE555 nie jest przekroczona ... :!:
Lepiej zajmij się "Toczeniem i Frezowaniem Azotu i Tlenu"
Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:
:arrow: sanczo13 tu masz poprawiony schemat:
Dioda 1A typu, np. 1N4001 - lub każda na wyższe napięcie wsteczne - jest po to, by nie było "cofki" energii z kondensatora elektrolitycznego do nisko-oporowych obwodów instalacji elektrycznej samochodu.
Oczywiście, przy przełączeniu LED-ów w grupy szeregowo-równoległe wartość rezystora ograniczającego wartość prądu w grupie szeregowej należy obliczyć ponownie i zgodnie z zasadami - uwzględniając wartości parametrów zastosowanych LED-ów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Eizo4566 Poziom 7

|
22 Jan 2012 20:18 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
| Quarz wrote: |
"Czwarta Prawda" - wg Kanonu Prawd śp. ks. Józefa Tischnera - wystarczy proste obliczenie:
by stwierdzić, że w najgorszym przypadku wartość dopuszczalnego prądu wyjściowego - 200mA - układu NE555 nie jest przekroczona ... :!: |
Z całym szacunkiem do kolegi, ale jak się to ma do mocy maksymalnej 600mW jaką dysponuje, czyli jaką może wysłać z wyj. nr3 555? Osobiście nie spotkałem poprawnej aplikacji 555 z taką ilością diod LED na tym wyprowadzeniu. To, że timer ma max 200mA na wyjściu to ok, ale wtedy max nap na tym wyjściu to 3V wartości skutecznej. Może to i będzie działać jakiś czas poprawnie, ale na wyśrubowanych parametrach.
| Moderated by Mariusz Ch.: |
Przed wysłaniem postu proszę sprawdzić poprawność odpowiedzi. Tym razem tylko upomnę z punktu 3.1.9 (dawniej 10.4), ale w przyszłości mogę mieć gorszy humor.
Jest jeszcze jedna sprawa. Flagi w profilu nie są zabawką. Proszę zmienić, bo zamiast Meksyku zrobię Sajgon. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
22 Jan 2012 21:15 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
| Eizo4566 wrote: |
"Czwarta Prawda" - wg Kanonu Prawd śp. ks. Józefa Tischnera - wystarczy proste obliczenie:
by stwierdzić, że w najgorszym przypadku wartość dopuszczalnego prądu wyjściowego - 200mA - układu NE555 nie jest przekroczona ... :!: |
Z całym szacunkiem do kolegi, ale jak się to ma do mocy maksymalnej 600mW jaką dysponuje, czyli jaką może wysłać z wyj. nr3 555? Osobiście nie spotkałem poprawnej aplikacji 555 z taką ilością diod LED na tym wyprowadzeniu. |
Po szczegóły odsyłam do DataSheet tego układu.
Osobiście również nie spotkałem tak 'durnego' rozumowania jak wyżej ... :!: ... i mieszania pojęcia wewnętrznej mocy strat w układzie scalonym - (15,0V-12,5V)•0,2A=0.5W na przewodzącym tranzystorze stopnia wyjściowego - od mocy oddawanej i to w kluczu - 12,5V•0,2A=2.5W - na zewnątrz do odbiornika.
A jak widać, wartość napięcia zasilania - 15,0V - układu scalonego NE555 przyjąłem i tak większą od możliwej jaka tu może wystąpić.
| To, że timer ma max 200mA na wyjściu to ok, ale wtedy max nap na tym wyjściu to 3V wartości skutecznej. |
Co takiego ... :?: :!: :?: ... patrz wyżej i zechciej czytać firmową dokumentację ze zrozumieniem oraz zechciej odróżnić 2,5V straty napięcia na wyjściowym przewodzącym tranzystorze względem szyny zasilania/masy, od jakiś Twoich 3V ... :!: :!: :!:
| Może to i będzie działać jakiś czas poprawnie, ale na wyśrubowanych parametrach. |
Patrz wyżej ... :idea: ... i przyglądaj się swojej "kupie" - jaką tu 'postawiłeś' .. :!: :shock: ... a meksykańskie kaktusy 'pokładają się' ze śmiechu ... :rofl:
|
|
| Back to top |
|
 |
Eizo4566 Poziom 7

|
22 Jan 2012 21:35 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
Oj chyba masz rację, inaczej do tego podszedłem :|
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
22 Jan 2012 21:37 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
| Oj chyba masz rację, inaczej do tego podszedłem :| |
Chyba, czy na pewno mam rację ... :?: :!: :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jan 2012 21:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Eizo4566 Poziom 7

|
22 Jan 2012 21:52 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
Chyba, czy na pewno mam rację .. :?: :!: :?: |
Zasymuluje ten uklad praktycznie i wtedy sie wypowiem, ale masz racje z ta moca strat... co do Meksyku to polecam!!! Więc w czym problem? 2 do 3 miechów jestem tu a reszta tam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jan 2012 21:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
22 Jan 2012 22:00 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
Chyba, czy na pewno mam rację .. :?: :!: :?: |
Zasymuluje ten uklad praktycznie i wtedy sie wypowiem, ale masz racje z ta moca strat... |
Więc na początek przypomnę - co każdemu tu tłamaczę z osobna - iż każdej maści symulator to 'ogłupiacz' niedouczonych ... :!: :idea: ... wobec tego, ostrożnie tu z interpretacją otrzymanych wyników sym(f)ulacji ... :lol:
| co do Meksyku to polecam!!! Więc w czym problem? 2 do 3 miechów jestem tu a reszta tam. |
Jak widać - na podstawie komunistycznej nomenklatury - tylko poczuwający się do popełnienia przewinienia tłumaczy się ... :idea: :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Eizo4566 Poziom 7

|
22 Jan 2012 22:15 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
Napisałem praktycznie a nie jakis symulator... z niczego się nie tłumaczę tylko moderator ma jakieś "ale" co do flagi kilka postów wyżej, więc wyjaśniam tylko. Do moderatorów - mysle żeby temat byl spójny i nie odbiegal od tematu, to nalezy wykasowac tu moje posty i jakies spory nic nie wnoszace do tematy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
22 Jan 2012 22:21 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
| Napisałem praktycznie a nie jakis symulator... z niczego się nie tłumaczę tylko moderator ma jakieś "ale" co do flagi kilka postów wyżej, więc wyjaśniam tylko. Do moderatorów - mysle żeby temat byl spójny i nie odbiegal od tematu, to nalezy wykasowac tu moje posty i jakies spory nic nie wnoszace do tematy. |
Już nie da się - są integralną częścią tego tematu ... :!:
|
|
| Back to top |
|
 |
Eizo4566 Poziom 7

|
23 Jan 2012 09:45 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
| Już nie da się - są integralną częścią tego tematu ... :!: |
To niech sobie są, ale podstawowy problem nadal nie jest rozwiązany.
| sanczo13 wrote: |
Witam.
Proszę o podpowiedź.
|
Diody są tak podpięte, że bez udziału 555 już płynie w nich prąd, ponieważ są cały czas wpięte pod zasilanie. Przy małym napięciu płynie przez nie zbyt mały prąd i wydaje się, że to miga a jak zacznie działać alternator i wzrośnie napięcie, to ten efekt zanika. Można poeksperymentować z tymi 68Ω albo jakiś stabilizator i obniżyć to napięcie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
23 Jan 2012 11:08 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
| Już nie da się - są integralną częścią tego tematu ... :!: |
To niech sobie są, ale podstawowy problem nadal nie jest rozwiązany. |
A to niby skąd wiesz jak autor tego tematu tu dotąd - co widać - nie wypowiedział się ... :?: :!: :?:
Witam.
Proszę o podpowiedź.
|
Diody są tak podpięte, że bez udziału 555 już płynie w nich prąd, ponieważ są cały czas wpięte pod zasilanie. |
Tu 'hameryki' nie odkryłeś, to oczywista oczywistość, że bez udziału NE555 tak jest, ale z drugiej strony autor napisał:
| Dlaczego led na zgaszonym silniku migają, ... |
co jednoznacznie implikuje, iż multiwibrator pracuje poprawnie i LEDy przełącza.
A to zdecydowanie przeczy Twojej - i dyletanckiej - 'teorii spiskowej':
| Przy małym napięciu płynie przez nie zbyt mały prąd i wydaje się, że to miga a jak zacznie działać alternator i wzrośnie napięcie, to ten efekt zanika. |
Przyczyna jest inna - i nader oczywista - i ją znam, a czemu dałem wyraz w poprawionym i zamieszczonym tu schemacie - popatrz wyżej ... :idea:
| Można poeksperymentować z tymi 68Ω albo jakiś stabilizator i obniżyć to napięcie. |
Patrz wyżej, jakie zaproponowałem zmiany w połączeniu LEDów ... :!: :idea: ... a to coś tu napisał, to jakieś brednie, więc podaruję sobie dalsze komentowanie Twojej tu 'radoznej tfórszoździ' [błędy zamierzone] ... :shock: ... szkoda 'czasu i atłasu' ... :idea:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2012 11:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sanczo13 Poziom 5

|
23 Jan 2012 22:17 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
Witam.
Dolutowałem diodę i kondensator 1000uF tak, jak na obrazku, lecz bez 10nF (nie miałem). Efekt prawie 90% zadowolenia. LED zaczęły mrugać, po dodaniu gazu (po około 1 min.) tylko świecą. Odpuszczam gaz, LED mrugają. Prawdopodobnie to przez brak 10nF. Jak dolutuję, to dam znać
|
|
| Back to top |
|
 |
marekzi Poziom 22

|
23 Jan 2012 22:42 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
A ja się pytam: o jakim silniku mowa?
:D :D
Bardziej serio - może ja dzisiaj mało "kumaty" jestem, ale naprawdę szukałem na schemacie jakiegoś silnika (elektr.)
Temat bez sensu - pytanie sformułowane tak samo, podobnie jak niektóre odpowiedzi (ta o 200mA/3V mnie rozbroiła).
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
23 Jan 2012 22:47 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
Witam.
Dolutowałem diodę i kondensator 1000uF tak, jak na obrazku, lecz bez 10nF (nie miałem). Efekt prawie 90% zadowolenia. LED zaczęły mrugać, po dodaniu gazu (po około 1 min.) tylko świecą. Odpuszczam gaz, LED mrugają. Prawdopodobnie to przez brak 10nF. Jak dolutuję, to dam znać
 |
To skoro - jak domyślam się - nie zmieniłeś konfiguracji połączeń LED, więc na próbę zwiększ wartość rezystorów ograniczających prąd LEDów, np. do 100Ω, a zamiast kondensatora 10nF możesz tam wstawić i kilka razy większą wartość.
Pokaż tu też fotkę tego egzemplarza NE555, ponieważ coś wydaję mi się, iż dysponujesz jego kiepską podróbką ... :idea: ... porządny NE555 nie ma prawa w tym układzie - i przy napięciu zasilania mniejszym od 15V - nie działać poprawnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
sanczo13 Poziom 5

|
23 Jan 2012 22:58 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
Połączenia led zmieniłem na 4 led równolegle. Rezystor dałem 120Ω i 150Ω
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
24 Jan 2012 00:28 Re: Migające led na NE555 |
|
|
|
Połączenia led zmieniłem na 4 led równolegle. Rezystor dałem 120Ω i 150Ω  |
Jednym słowem zrobiłeś po dwie grupy równoległe, ale połowa 120Ω, to mniej jak 68Ω, tak więc dla większej wartości napięcia zasilania NE555, to jest już ok. dopuszczalnej wartości prądu wyjściowego dla tego układu.
Poza tym, to miałeś utworzyć grupy równoległe, ale utworzone z połączonych szeregowo LEDów w grupie - co na pewno dla tej samej ilości użytych LEDów, i przy tej samej wartości prądu płynącego przez pojedyńczego LEDa, zmniejszy sumaryczną wartość prądu pobieranego z wyjścia NE555 w porównaniu do w/w połączenia.
Zmierz ile wynosi wartość napięcia przewodzenia pojedyńczego LEDa i dobierz taką ich ilość w grupie szeregowej, aby na takiej grupie szeregowej sumaryczna wartość napięcia przewodzenia diod była mniejsza od ok. 9V (3/4 nominalnej wartości napięcia zasilania).
Dobierz też stosowny rezystor ograniczający, ale tu - dla wartości nominalnej zasilania (12V) obranej dla obliczeń - należy wziąć ok. 3/4 wartości dopuszczalnej prądu przewodzenia dla zastosowanego LEDa i ze znanego wzoru obliczyć wartość rezystancji rezystora ograniczającego wartość prądu połączonych w grupę szeregową LEDów.
Ilość grup równoległych - a złożonych z grup połączonych szeregowo LED z rezystorami ograniczającymi - wyznacza dopuszczalna wartość prądu wyjściowego układu NE555, ale pomniejszona o niezbędny margines bezpieczeństwa, a więc nie powinno to być więcej dla najgorszego przypadku jak ok. 170mA - 180mA.
|
|
| Back to top |
|
 |