FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sound Blaster 16 + STM32, czyli co nuda robi z cz³owiekiem

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Sound Blaster 16 + STM32, czyli co nuda robi z cz³owiekiem
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 22 Jan 2012 19:33   

Witam.
W Internecie mo¿na znale¼æ du¿o przyk³adów, jak odtwarzaæ przez mikrokontroler d¼wiêk takimi sposobami, jak PWM czy DAC na interfejsie I²S. Niestety, ale jako¶æ d¼wiêku PWM-a mnie nie zadowala, a zewnêtrzny DAC nie wchodzi³ w grê, poniewa¿ mój mikrokontroler nie ma wspomnianego wy¿ej interfejsu. Nagle mnie ol¶ni³o, gdzie¶ mam star± kartê Sound Blaster 16!
W Internecie nie ma ¿adnego przyk³adu, jak oprogramowaæ taki sprzêt przez µC. Zatem zabra³em siê za pisanie kodu, za³o¿y³em na elektrodzie ten temat, lecz spotka³ siê raczej z ma³ym zainteresowaniem. Od ostatniego postu wiele siê zmieni³o i teraz mam obs³ugê DMA oraz 16-bitow± jako¶æ przy maksymalnym próbkowaniu. Jako no¶nik danych wykorzystujê kartê SD, obs³uguje j± biblioteka FatFs. Do odtwarzania wykorzysta³em dwa bufory, które zmieniam w przerwaniu od karty.

Schemat po³±czeñ:

Na schemacie omin±³em takie oczywiste rzeczy, jak kondensatory czy rezystory podci±gaj±ce. Jak widaæ - zosta³y mi tylko cztery wolne piny, nie licz±c jeszcze tych od interfejsu JTAG. PA9 i PA10 zamierzam wykorzystaæ do UARTu, a przyciski zrobiæ na pinie PB0, gdzie mam przetwornik ADC.
Program na razie wyszukuje kolejne pliki na karcie pamiêci i odtwarza je w takiej kolejno¶ci, jak s± zapisane w tablicy plików. Pozosta³o tylko napisanie obs³ugi uk³adu OPL3 (uk³ad do syntezy FM). Kodem siê oczywi¶cie podzielê, liczê na wszelkie uwagi dotycz±ce zarówno kodu, jak i po³±czeñ z kart±. Dziêkujê za uwagê.
Do moderatorów: Temat jest przedstawieniem kodu, a nie prezentacj± prototypu (który zreszt± dzia³a).

Sound Blaster 16 + STM32, czyli co nuda robi z cz³owiekiem Sound Blaster 16 + STM32, czyli co nuda robi z cz³owiekiem Sound Blaster 16 + STM32, czyli co nuda robi z cz³owiekiem Sound Blaster 16 + STM32, czyli co nuda robi z cz³owiekiem Sound Blaster 16 + STM32, czyli co nuda robi z cz³owiekiem

Link

WAV_SB16.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  WAV_SB16.zip
 Contents:  
 Filesize:  903.19 KB
 Punkty:  1.76 = 1.056 for transfer + 0.704 for the user (set automatically)

Back to top

polprzewodnikowy
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 Post from the author of the topic 22 Jan 2012 22:56   

Re: Sound Blaster 16 + STM32, czyli co nuda robi z cz³owiekiem

Ten projekt tak naprawdê powsta³ dla zabawy. Choæ jeszcze du¿o potencja³u ma ta karta, z³±cze IDE, uk³ad syntezy FM...
Back to top

eXcLiFe
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 22 Jan 2012 23:13   

Witam Mam takie pytanie czy to bêdzie dzia³aæ na STM32F100RBT6B na p³ytce discovery? Mowa by³a o braku kondensatorów i rezystorów chodzi tylko te z karty SD czy s± jeszcze jakie¶ na ISA? Jeszcze jedno pytanie czy to bêdzie dzia³aæ z ka¿dym SB16? Pytam o to wszystko bo jestem ciekaw czy uda³o by mi siê to odpaliæ u siebie w domu :)
Ps. Czekam na film :)
Back to top

polprzewodnikowy
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 Post from the author of the topic 22 Jan 2012 23:16   

Powinno dzia³aæ z ka¿dym SB16. Ogólnie to wszystkie piny z³±cza ISA podpina³em bezpo¶rednio. A jak± maksymaln± czêstotliwo¶æ taktowania ma ten twój µC? Schemat mojej p³ytki w za³±czniku.

MINI_STM32-V3.0_SCH.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  MINI_STM32-V3.0_SCH.pdf
 Contents:  
 Filesize:  68.01 KB
 Punkty:  0

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Jan 2012 23:16   

Back to top

eXcLiFe
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 22 Jan 2012 23:23   

STM32F100RBT6B Ma max 24Mhz, W zasadzie s± podobne tylko u mnie PB1 i PB2 s± wykorzystane do przycisków, i nie mam JTAG jako takiego
Back to top

polprzewodnikowy
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 Post from the author of the topic 22 Jan 2012 23:28   

W swoim projekcie mam czêstotliwo¶æ 72MHz, niestety po zjechaniu do 24 program siê nie odpala. Zawsze mo¿esz spróbowaæ przetaktowaæ swój uk³ad. Mój przy kwarcu 8MHz osi±ga maksymalnie 128MHz.
Back to top

eXcLiFe
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 22 Jan 2012 23:31   

Hmmm to nie fajnie, a jaka mo¿e byæ teoretyczna minimalna czêstotliwo¶æ? W razie czego znów trzeba bêdzie staraæ siê o sample tym razem STM32F103 :)
Back to top

polprzewodnikowy
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 Post from the author of the topic 22 Jan 2012 23:36   

Przy 56 s³ychaæ zniekszta³cenia, cyklicznie co 0.5s s³ychaæ przerywanie d¼wiêku. Musi byæ minimum 64MHz.
Back to top

eXcLiFe
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 22 Jan 2012 23:42   

Ok dziêki za informacje, w±tpiê aby mi siê uda³o przetaktowaæ uP 3 razy. Nie pozostaje mi nic innego jak inny, ale to mnie nie powstrzyma bo to siê wydaje naprawdê bardzo interesuj±ce :)
Back to top

polprzewodnikowy
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 Post from the author of the topic 22 Jan 2012 23:45   

W pierwszym po¶cie wstawi³em film.
Back to top

michal.fita
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 23 Jan 2012 09:39   

Hmm... Twój projekt mo¿e sprawiæ, ¿e ceny SB16 na Allegro skocz± :-)

Bardzo fajne wykorzystanie dla wysokiej jako¶ci d¼wiêku.
Back to top

arti4-92
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 23 Jan 2012 12:12   

michal.fita wrote:
Hmm... Twój projekt mo¿e sprawiæ, ¿e ceny SB16 na Allegro skocz± :-)

Bardzo fajne wykorzystanie dla wysokiej jako¶ci d¼wiêku.

my¶lê ze lepsz± jako¶æ dzwiêku da³o by siê uzyskaæ z pomoc± jakiego¶ taniego daca burrbrown :)
Back to top

MarcinBukat
Poziom 5
Poziom 5

Post#13 23 Jan 2012 12:40   

Pomys³ fajny. Magistrala ISA jest do ogarniêcia i mo¿na uzyskaæ w ten sposób tanim kosztem ciekawe peryferia. Co do DACa pod³±czanego po I2S to mo¿na kreatywnie u¿yæ spi i w przerwaniu odwracaæ stan linii mówi±cej który kana³ jest przesy³any. Takie rozwi±zanie ma tak± zaletê, ¿e jest szeroki wybór scalaków (same dac, dac + wyj¶ciowy amp s³uchawkowy itd.) a pinów zu¿ywa nieporównywalnie mniej.
Back to top

thereminator
Poziom 21
Poziom 21

Post#14 23 Jan 2012 13:48   

Interesuj±cy i niestereotypowy projekt. Nie znam siê na tym kompletnie i mo¿e moje pytanie zabrzmi g³upio, ale czy da³oby siê wykorzystaæ takiego starego SB16 jako zewnêtrzn± kartê d¼wiekow± USB do laptopa (czyli jak s±dzê trzeba by by³o zrobiæ odpowiedni uk³ad konwertera USB na ISA)? Oczywiscie te¿ by³aby to tylko sztuka dla sztuki.
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 23 Jan 2012 16:13   

Ja to bym chcia³ konwerter USB<->ISA albo jeszcze lepiej USB<->PCI .... bardzo by siê przyda³o co¶ takiego czasem ;) Projekt równie warto¶ciowy z naukowego punktu widzenia co szalony - kawa³ dobrej roboty ! Dawno nie widzia³em niczego ciekawego na tej elektrodzie a tu proszê :) Do wszystkich tych co chcieliby napisaæ bez sensu, sztuka dla sztuki, mo¿na pro¶ciej. Pewnie ze mo¿na. Mo¿na w ogóle nie robiæ nic tylko kupiæ w markecie odtwarzacz mp3 za 10z³ i te¿ bêdzie gra³o ale nie na tym to polega.
Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#16 23 Jan 2012 17:19   

Czy jeste¶ w ten sposób w stanie obs³ugiwaæ i inne karty na ISA? Mo¿e u¿ywaj±c wiêkszego procesora by¶ by³ w stanie obs³u¿yæ np. kartê VGA, sieciow± itp tak ¿eby docelowo stworzyæ sobie ma³y komputerek ;).
Back to top

polprzewodnikowy
Poziom 21
Poziom 21

Post#17 Post from the author of the topic 23 Jan 2012 19:23   

ghost666 wrote:
Mo¿e u¿ywaj±c wiêkszego procesora by¶ by³ w stanie obs³u¿yæ np. kartê VGA, sieciow± itp tak ¿eby docelowo stworzyæ sobie ma³y komputerek

Takie rzeczy mo¿na obs³u¿yæ na AVR, wiêc?

thereminator wrote:
czy da³oby siê wykorzystaæ takiego starego SB16 jako zewnêtrzn± kartê d¼wiekow± USB do laptopa

Jest to mo¿liwe do wykonania, ba, nawet na tym samym uC. Problemem bêdzie tylko napisanie sterownika pod PC. Wystarczy przesy³aæ do karty np. 1024 próbek. Karta po ich odtworzeniu wy¶le dane do PC by ten ponownie wys³a³ próbki - i tak w kó³ko.

MarcinBukat wrote:
Co do DACa pod³±czanego po I2S to mo¿na kreatywnie u¿yæ spi i w przerwaniu odwracaæ stan linii mówi±cej który kana³ jest przesy³any.

Prawdê mówi±c wiedzia³em o tym rozwi±zaniu lecz w moim sklepie dostanie takich uk³adów graniczy z cudem a przez internet nie chcia³o mi siê kupowaæ. Mo¿na wybebeszyæ kartê z uk³adu YAC516 ale po co skoro karta sprawna?

ghost666 wrote:
Czy jeste¶ w ten sposób w stanie obs³ugiwaæ i inne karty na ISA?

Je¶li znajdê datasheet uk³adu zawartego na karcie to w sumie tak. Jak programowaæ SB znalaz³em w tym dokumencie: http://pdos.csail.mit.edu/6.828/2006/readings/hardware/SoundBlaster.pdf
Do programowania przyda³a siê równie¿ ta strona: http://pinouts.ru/Slots/ISA_pinout.shtml
Back to top

Lazer
Poziom 18
Poziom 18

Post#18 23 Jan 2012 20:45   

KJ wrote:
Ja to bym chcia³ konwerter USB<->ISA albo jeszcze lepiej USB<->PCI .... bardzo by siê przyda³o co¶ takiego czasem ;)

Przecie s± :)
usb2isa <<<-- KLIK
usb2pci <<<-- KLIK

Kupujesz i masz :) nawet jak chcesz USB <->PCMCIA jak i inne...

Pozdro
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jan 2012 20:45   

Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 23 Jan 2012 21:21   

Ja ju¿ dawno takie widzia³em tylko s± 2 problemy: Cena i dostêpno¶æ w Polsce.
Back to top

Mac3k
Poziom 16
Poziom 16

Post#20 23 Jan 2012 21:48   

Mam pytanko, czy takie co¶ bêdzie wspó³pracowaæ z odtwarzaczem i czy np nada siê jako lepsze ¼ród³o dla s³uchawek? Albo np. wsparcie ¼ród³owe przed wzmacniaczem celem poprawy jako¶ci d¼wiêku?
Back to top

Sebas9k
Poziom 14
Poziom 14

Post#21 24 Jan 2012 09:31   

Bardzo ciekawe wykorzystanie starej karty d¼wiêkowej :-)

Przez d³ugi czas interesowa³o mnie, czy trzeba du¿o sobie komplikowaæ ¿ycia, by zainicjowaæ kartê (czy wszystko de facto ogranicza siê do wys³ania komend np. ustawienia g³o¶no¶ci, barwy d¼wiêku)
Jak pamiêtam z ery PCtów z non-PnP BIOS, karty te trzeba by³o inicjowaæ przez narzêdzie intel PnP Manager lub CTCM/CTCU, ale to ju¿ poza tematem...

Z uk³adem yamahy bêdziesz mia³ troszkê wiêcej trudu. Popatrz sobie mniej-wiêcej na kody ¼ród³owe trackerów np. EdLib 1.05 czy te¿ Adlib Tracker II.. Sztuk± dla sztuki by³oby wykorzystanie w³a¶nie tego ma³ego scalaka jako syntezatora 9/18 kana³owego...
Back to top

arti4-92
Poziom 14
Poziom 14

Post#22 24 Jan 2012 09:45   

Sebas9k wrote:
Sztuk± dla sztuki by³oby wykorzystanie w³a¶nie tego ma³ego scalaka jako syntezatora 9/18 kana³owego...

Jeszcze u¿yæ midi które jest na karcie i mamy prawdziwy instrument muzyczny :)
Back to top

RSP
Poziom 19
Poziom 19

Post#23 24 Jan 2012 10:10   

Kiedy¶ w poszukiwaniu taniego ¼ród³a przetworników AD i DA zawêdrowa³em na p³ytê g³ówn± PC-ta. Mo¿na na niej znale¼æ zintegrowan± kartê d¼wiêkow± zamkniêt± w jednym uk³adzie scalonym, ca³o¶æ ma jedn± zasadnicz± zaletê, w internecie mo¿na znale¼æ PDF-a z dok³adnym opisem tych scalaków.

Takim doskona³ym przyk³adem jest ALC202:

--Single chip audio CODEC with high S/N ratio (>90 dB).
20-bit DAC, 18-bit ADC.
Stereo full-duplex CODEC with independent and variable sampling rate.
4 analog line-level stereo input with 5-bit volume control : LINE_IN,CD,VIDEO,AUX
2 analog line-level mono input : PC_BEEP,PHONE_IN.
Mono output with 5-bit volume control.
Stereo output with 6-bit volume control.
2 MIC inputs: Software selectable.
Power management and enhanced power saving.
3D Stereo Enhancement
External Amplifier power down capability.
Multiple CODEC extension.
Compliant with AC’97 2.2 specification
50mW/8W amplifier at LINE/ Headphone output
Jack-detect function to mute LINE/MONO/HP output, to control S/PDIF output.
Supports S/PDIF out is compliant with AC’97 rev2.2.
2 GPIO pins.
14.318MHzà24.576MHz digital PLL.
Supports double sampling rate (96KHz) of DVD audio playback.
+30dB boost preamplifier for MIC input.
Power support: Digital: 3.3V Analog: 3.3V/5V
Standard 48-Pin LQFP Package
Back to top

polprzewodnikowy
Poziom 21
Poziom 21

Post#24 Post from the author of the topic 24 Jan 2012 21:06   

RSP, zainteresowa³e¶ mnie tymi uk³adami. U siebie znalaz³em takie jak CMI9739A, AD1980, AD1881A i ALC260. Z tego co czyta³em wychodzi na to, ¿e wszystkie obs³uguje siê przez co¶ podobnego do SPI czy I2S, niejaki AC-Link. Wygl±da na prosty lecz martwi mnie jak z mikrokontrolera uzyskaæ ci±g³y sygna³ 12.288MHz. W dodatku trzeba przesy³aæ próbki 20 bitowe.
Back to top

sTERYDZIOCH
Poziom 9
Poziom 9

Post#25 25 Jan 2012 00:33   

Ciekawy temat, mo¿e jak bêdê siê nudzi³ to odkopiê którego¶ soundblastera w pracy... a mo¿e z jak±¶ inn± kart± siê spróbujê pobawiæ 8-)
@KJ taki konwerter usb<-> isa jak pokaza³ Lazer mogê udostêpniæ (jak chcesz to pisz na @). U¿ywa³em go kiedy¶ do swoich celów a od paru lat le¿y i siê kurzy. Swego czasu my¶la³em nawet, ¿eby spróbowaæ na jego podstawie zmontowaæ drugi, ale przesta³ byæ potrzebny i temat siê sam zamkn±³
Back to top

marti_944
Poziom 20
Poziom 20

Post#26 27 Jan 2012 13:40   

Witam!

Projekt ciekawy... bo nietypowy ;). W sumie nie wiele mi mówi ca³y ten pomys³, ale mam pytanie: po co w tej karcie (jak i w kilku innych z jakimi siê spotka³em) jest z³±cze IDE ? Zawsze siê zastanawia³em, ale nie mam bladego pojêcia...

Pozdrawiam! \m/
Back to top

pgoral
Poziom 20
Poziom 20

Post#27 27 Jan 2012 17:41   

czêsto by³o potrzebne by podpi±æ CD-ROM co czyni³o z komputera komputer multimedialny - d¼wiêk, CD-rom, etc. Taka potrzeba rynku w pewnym okresie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jan 2012 17:41   

Back to top

pandy
Poziom 16
Poziom 16

Post#28 27 Jan 2012 18:01   

marti_944 wrote:
mam pytanie: po co w tej karcie (jak i w kilku innych z jakimi siê spotka³em) jest z³±cze IDE ? Zawsze siê zastanawia³em, ale nie mam bladego pojêcia...

pgoral wrote:
czêsto by³o potrzebne by podpi±æ CD-ROM co czyni³o z komputera komputer multimedialny - d¼wiêk, CD-rom, etc. Taka potrzeba rynku w pewnym okresie.

kiedys plyta glowna nie miala zadnego interfejsu poza interfejsem klawiatury - podlaczenie urzadzen takich jak FDD, HDD wymagalo posiadania karty wkladanej w jeden ze slotow, zazwyczaj istniejace rozwiazania to byla tzw karta combo posiadajaca 2 porty szeregowe, jeden port drukarkowy, interfejs FDD i port HDD (czasem dwa), posiadanie przez karte dodatkowego portu dla podlaczenia CD-ROM bylo czesto jedynym sposobem korzystania z CD-ROM zwlaszcza ze w poczatkowym okresie CD-ROM korzystaly z niestandardowych rozwiazan i wymagaly specjalnych portow/kart - czesto na kracie bylo kilka roznych portow - w roznym standardzie - np CD-ROM Mitsumi zdaje sie 1x i 2x uzywaly wlasnego interfejsu a tych interfejsow bylo 2 albo 3 rodzaje plus wlasnie ATA/IDE.
Back to top

marti_944
Poziom 20
Poziom 20

Post#29 27 Jan 2012 19:26   

No tak, to nie moje czasy, jednak bardzo interesuj±ce. Wtedy kszta³towa³y siê znane dzi¶ standardy. Je¶li dobrze rozumiem - to z³±cze pe³ni³o funkcjê zwyk³ego z³±cza IDE ? Na takiej karcie by³ jaki¶ kontroler ?
Back to top

popaw1
Poziom 15
Poziom 15

Post#30 27 Jan 2012 19:29   

pandy wrote:
posiadanie przez karte dodatkowego portu dla podlaczenia CD-ROM bylo czesto jedynym sposobem korzystania z CD-ROM zwlaszcza ze w poczatkowym okresie CD-ROM korzystaly z niestandardowych rozwiazan i wymagaly specjalnych portow/kart - czesto na kracie bylo kilka roznych portow - w roznym standardzie - np CD-ROM Mitsumi zdaje sie 1x i 2x uzywaly wlasnego interfejsu a tych interfejsow bylo 2 albo 3 rodzaje plus wlasnie ATA/IDE.

W sumie nie spotka³em siê z napêdami CD, które mia³y by jakie¶ problemy na kartach rozszerzeñ ale CD-ROM najczê¶ciej pod³±cza³em pod kartê d¼wiêkow±, która posiada³a odpowiedni kontroler.

marti_944 wrote:
W sumie nie wiele mi mówi ca³y ten pomys³, ale mam pytanie: po co w tej karcie (jak i w kilku innych z jakimi siê spotka³em) jest z³±cze IDE ?

Karta rozszerzeñ w czasach "ISA" posiada³a tylko jeden port IDE. Karta d¼wiêkowa nie by³a zintegrowana z p³yt± g³ówn±:). Faktem jest, ¿e w tych czasach dyski twarde by³y strasznie drogie, ale je¶li kto¶ chcia³ pod³±czyæ dwa dyski twarde to nie móg³ pod³±czyæ CD-ROM-u. Druga sprawa, ¿e dysk twardy trzeba by³o konfigurowaæ w BIOS-ie (tj. wpisywaæ jego parametry w BIOS-ie). Podejrzewam, ¿e producenci kart d¼wiêkowych zauwa¿yli problem tylko dwóch urz±dzeñ IDE i dziêki temu teraz mo¿emy pod³±czyæ co najmniej 4 urz±dzenia IDE/SATA:).

Bardzo przepraszam za OFF-TOPIC. Temat bardzo mnie zainteresowa³ i ¶ledzê wypowiedzi w tym temacie. Posiadam wiele p³yt g³ównych z ró¿nymi zintegrowanymi uk³adami "d¼wiêkowymi" ró¿nych firm oraz karty ISA i bardzo chêtnie poczyta³bym jakie zastosowania autor w ramach "nudy" ma dla podobnych uk³adów.
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Sound Blaster 16 + STM32, czyli co nuda robi z cz³owiekiem
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Sound Blaster 128 PCI - nowe wydanie (43)
Audiofilska karta d¼wiêkowa - Sound Blaster X-Fi Titanium HD (2)
Home made Travel sound - czyli g³o¶nik wycieczkowy.. (2)

Page generation time: 0.123 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed