| Author |
fevrite Poziom 3

|
23 Jan 2012 17:06 Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Witam, posiadam router Linksys WAG120N. Na wstępie wspomnę, iż zakupiłem go ok miesiąc temu, wtedy zainstalowałem, wpisałem dane użytkownika neostrady; wyświetliło się wtedy, iż "nie wykryto żadnego połączenia internetowego. Jeśli dane użytkownika są poprawne skontaktuj się z usługodawcą internetowym". (problem widoczny na 1 screenie, w linku podanym do strony fotosik). Zignorowałem problem, a po zakończeniu instalacji router ("o dziwo?") połączył się z internetem, problemu też nie miałem przez kilka następnych dni, jak pamiętam, jednak na końcu coś zawodziło, czasami się nie łączył, później znów łączył (przerwy ok 2-5min). Z przyczyn osobistych nie używałem routera, gdyż nie był potrzebny. Posiadam modem speedtouch 330 i internet działa normalnie, nic nie zawodzi. Teraz gdy próbowałem uruchomić router Linksys, nie łączył się z internetem, a dioda DSL migała, na kilka sekund całkowicie gasła. Zresetowałem router, w panelu routera przywróciłem domyślne ustawienia/parametry, odinstalowałem i od nowa zainstalowałem oprogramowanie do routera. Jednak nic nie pomogło.
Postanowiłem skontaktować się z neostradą poprzez infolinię techniczną, Pan podał mi 11 parametrów, które kazał sprawdzić czy są one w panelu routera takie, jakie podał. Nic nie zmianiałem, w trakcie rozmowy nie mam pojęcia jak, ale router połączył się samoistnie, internet działał. Podziękowałem za rozmowę, a po 5minutach problem znów się pojawił, router nie łączy się z internetem.
Wyprzedając pytania: Również próbowałem opcji "Napraw połączenie" i to wielokrotnie.
Tutaj podaję link do wszystkich screenów (gdyż nie mogę dodać wszystkich (czyt.4) załączników w tym poście):
Link
Dodam jeszcze, iż nie posiadam w swoim komputerze karty sieciowej, router łączy się przez kabel ethernet. Łącząc się przez psp-> nie wykryło żadnego sygnału.
Proszę o pomoc.

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2012 17:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bogiebog Poziom 26

|
23 Jan 2012 20:00 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Najpierw popraw obrazki, potem będziemy patrzeć co tam masz.
Obrazki dodaj w/g zasad tego forum
Dodano po 57 [sekundy]:
Jaki jest stan diody a/dsl kiedy nie ma neta ?
|
|
| Back to top |
|
 |
fevrite Poziom 3

|
23 Jan 2012 20:25 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Przepraszam, zdjęcia poprawione.
Stan diody DSL? Dioda miga jakiś czas, poźniej "gaśnie" na jakieś 10sek i znów miga, czynność powtarza się. Oprócz jednego przypadku dziś, kiedy uzyskałem połączenie internetowe na ok. 1minutę, nie świeci się światłem ciągłym.
|
|
| Back to top |
|
 |
jimasek Poziom 24

|
23 Jan 2012 20:33 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Próbowałeś LLC? Login i hasło na 100% poprawnie? Screen wskazuje że dioda ADSL świeci bo masz synchroznizację, przynajmniej w czasie robienia zdjęcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2012 20:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fevrite Poziom 3

|
23 Jan 2012 21:49 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Wstawiam "poprawione(?)" screeny, aktualne.
VC
LLC próbowałem przed chwilą i również nic. To samo co w przypadku VC.
Hasło i login na 100% poprawne, gdyż łączę się normalnie poprzez modem, który ma wpisane dokładnie takie same dane. Nawet dziś przy okazji sprawdzałem z Panem na infolinii technicznej od neo.
Dioda DSL na routerze: 10sek miga, 5sek-nic, 10sek miga, 5sek-nic itd...
Dodaję, iż przed chwilą sprawdzałem/porównywałem dane z podanych screenów z aktualnym panelem routera i wszystko było tak samo, prócz właśnie screena powyżej (przepustowości ruchu)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2012 21:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bogiebog Poziom 26

|
23 Jan 2012 21:54 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Sprawdż czy jest najnowsze oprogramowanie.
Jak masz najnowsze to sprawdź jedną wersję wstecz.
|
|
| Back to top |
|
 |
jimasek Poziom 24

|
23 Jan 2012 22:13 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Są trzy możliwości. Uszkodzenie samego routera, problem z linią telefoniczną, źle założony filtr na linii telefonicznej.
|
|
| Back to top |
|
 |
fevrite Poziom 3

|
23 Jan 2012 23:34 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Problemu z linią telefoniczną raczej nie mam, telefon działa poprawnie i tak jak już wspomniałem, po rozmowie z konsultantem TP, sprawdził,u niego też było wszystko w porządku. Filtr założony jest pod telefon. Nic tam nie ruszałem od samego początku instalacji (3-4lata), a internet na modemie speedtouch 330 działa poprawnie, więc nie mam podejrzeń jakoby coś działo się z linią. Owszem, gdyby sam modem używany od kilku late przeze mnie zawodził od jakiegoś czasu, byłoby to powodem zapewne linii.
W takim razie sądzisz, iż jest to problem samego routera? A jak z gwarancją, czy obejmuje,(że się tak wyrażę) "takie coś"? I jeśli zgłaszać, to do sprzedawcy? Kupowałem w sklepie na allegro..
|
|
| Back to top |
|
 |
bogiebog Poziom 26

|
23 Jan 2012 23:50 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Sprawdż zasilacz:
- albo weż inny zasilacz o takim samym napięciu i równej lub większej wydajności prądowej
- albo pomierz napięcie zasilania przy podłączonym routerze i porównaj ze znamionowym jakie winno być.
Dodano po 21 [sekundy]:
Sprawdź ten router u kolegi z usługą neostrada.
|
|
| Back to top |
|
 |
fevrite Poziom 3

|
23 Jan 2012 23:55 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Obawiam się, że nie mam zasilacza o tym samym napięciu, jeszcze poszukam, ew. popytam znajomych.
Również wpadłem na pomysł aby sprawdzić u kolegi (myślę, że Netia, to "praktycznie" to samo?). Napiszę co i jak w środę wieczorem.
Dzięki!
|
|
| Back to top |
|
 |
henmuz Poziom 1

|
06 Feb 2012 19:45 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Zła konfiguracja modemu. Przestaw na PPPoE, Autowykrywanie- włącz, MTU- automatycznie, Modulacja DSL - Multimode. Powinno zadziałać. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Feb 2012 19:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fevrite Poziom 3

|
06 Feb 2012 20:32 Re: Brak połączenia z internetem routera Linksys WAG120N |
|
|
|
Heh, no to dzięki... niestety trochę za późno. Tymczasem router siedzi w serwisie :/
|
|
| Back to top |
|
 |