Witam chciałbym przedstawić szopkę, którą razem z bratem wykonałem z okazji świąt. Idea zbudowania szopki narodziła się już dwa lata temu, jednak pomysł ten nie wypalił i dopiero w tym roku udało mi się zrobić ładną szopkę. Wszystko zaczęło się od projektu, który wykonałem w programie 3ds max. Jednak jak się później okazało podczas pracy, zaistniała potrzeba przerobienia projektu ponieważ powstał pomysł zbudowania mechanizmu, aby urozmaić konstrukcje.
Konstrukcja szopki wykonana jest z listewek drewnianych natomiast dach ze słomy. Całość została poklejona klejem na ciepło. Mechanizm składa się z koła przymocowanego na łożysku do konstrukcji szopki. Koło to zostało przetoczone na tokarce i jest napędzane za pośrednictwem gumki recepturki przez silniczek z drukarki. Ponieważ silniczek ten miał za wysokie obroty musiałem wykonać reduktor. Następnie zamontowałem oświetlenie składające się z kilku diod. Na koniec przykleiłem figurki i przyozdobiłem całość. Prace nad szopką zajęły mi około tygodnia oczywiście z przerwami :)
Zapraszam do oglądnięcia zdjąć oraz do komentowania.
Mi się podoba :) Fajna konstrukcja z założenia taka jaka ma być - prosta, bez zbędnych wodotrysków i miliona diod. Z architektonicznej strony budowla delikatnie nie pasuje do tamtych czasów, zwłaszcza w modelu 3D - dobrze, że na prawdę wyszło bardziej realistycznie, tj. krzywe belki, słoma, "stare" drewno. Co do prostoty, to wydaje mi się, że podłoże i ogólnie cała podstawa powinna zostać bardziej ozdobiona w jakąś naturę.
Co do diod i podświetlenia mechanizmu to można było zastosować zamiast (jak przypuszczam) białego zimnego - kolor biały, ale ciepły. Nie był by on tak niebieski i bardziej pasował by do klimatu. Sam mechanizm może innowatorski nie jest, ale ciekawie skomponowany w tej konstrukcji. Oglądając filmik brakło mi powolnego gaszenia i rozjaśniania podświetlenia. Myślę, że nadało by to szopce więcej dynamiki, a roboty dużo nie ma. Budowa mechanizmu nie ma być ładna, a funkcjonalna, więc nie będę zwracał tu uwagi na hot-glue itp. Doceniam wykorzystanie części dostępnych pod ręką. Dość ciekawie rozwiązany również panel z przełącznikami, chociaż można go było umiejscowić na podstawce przy ścianie szopki a zamiast śrubek lepiej pasowały by gwoździki. Ale to już takie moje czepianie się :) Ogólnie bardzo pozytywna konstrukcja. Pozdrawiam.
Super konstrukcja, gratulacje. Ciągle zabieram się za zrobienie szopki do domu, ale nigdy mi nie wychodzi :(
Co do samego projektu to jest on zaczerpnięty z gazety Majster (archiwalny numer).
Pamiętam bo robiłem identyczną na konkurs do szkoły (mieli oddać i nie oddali ;( ). Nawet miała identyczny dach, ganeczek (z charakterystycznym łamanym daszkiem) i to pomieszczenie z prawej strony :)
Dziękuje za komentarze. Jeśli chodzi o samą podstawę to z założenia miała być tam zrobiona sztuczna trawa oraz kilka mniejszych drzewek. Niestety brakło czasu na dodatki. Szopkę zdążyłem skończyć dopiero przed wigilią. Co do diod to założyłem takie jakie miałem w domu, chociaż też sądzę, że takie o ciepłej barwie i ciut mocniejsze dały by lepszy efekt. Zamierzałem też zrobić efekt przygasania i rozjaśniania diod lecz nie mogłem znaleźć schematu tego układu. Co do same konstrukcji to inspiracją była szopka którą można znaleźć pod tym linkiem:
Lecz projekt na bazie tego zdjęcia wykonałem sam. Jeżeli taka szopka była także w gazecie Majster to o tym nie wiedziałem. W przyszłym roku zamierzam zrobić już coś bardziej ambitnego. Mam nadzieje, że przyszła konstrukcja będzie sterowana przez jakiś mikrokontroler. :)