FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czy za komuny było lepiej? - wasze opinie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Czy za komuny było lepiej? - wasze opinie
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jan 2012 12:07   

Czy za komuny było lepiej? - wasze opinie

Chciałbym poznać opinie ludzi, którzy żyli w tych czasach, czy za komuny było lepiej. Pozdrawiam.
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 24 Jan 2012 12:19   

Re: Czy za komuny było lepiej? - wasze opinie

Heh. Pewnie że było. Podwyżki, strajki, puste półki, strzelanie do chuliganów, pokazowe procesy i skazywanie na "czapę"; nie to co teraz - podwyżki, strajki i cackanie się z elementem wywrotowym.
Back to top

Jerzykowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 24 Jan 2012 12:28   

Ja co prawda byłem za komuny nastolatkiem ale źle nie wspominam. Rozmawiając ze starszymi ludźmi którzy pamiętają te czasy to większość chciałaby żeby komuna wróciła. Co prawda nie było bogato ale szczęśliwiej niż teraz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2012 12:28   

Back to top

zimny8
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 24 Jan 2012 12:41   

Komunizm - sprawiedliwa dystrybucja nędzy, na którymś kanale sat. pokazują stare "dzienniki telewizyjne" zobacz sobie, jaka nuda i szarość.
robokop wrote:
Podwyżki, strajki, puste półki, strzelanie do chuliganów, pokazowe procesy i skazywanie na "czapę"

jeszcze wszechobecne kolejki i bylejakość.
Na ulicy czy gdziekolwiek trudno było zobaczyć czyjś uśmiech, ta ciągła powaga i nuda.
Na pewno jest teraz inaczej, lepiej, choć pojawiły się inne problemy.
Jerzykowski wrote:
Rozmawiając ze starszymi ludźmi którzy pamiętają te czasy to większość chciałaby żeby komuna wróciła. Co prawda nie było bogato ale szczęśliwiej niż teraz.

Tak to pamiętają ale powód jest tylko jeden - byli wtedy młodzi.
Back to top

Jerzykowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 24 Jan 2012 12:44   

A teraz to niby nędzy nie ma? Każdy ustrój ma swoje wady i zalety. Można o tym dyskutować bez końca a i tak każdy będzie miał swoje zdanie. Nie wszyscy byli wtedy młodzi. Nieraz rozmawiam z ludźmi którzy mają po 90 lat.
Back to top

Chris_W
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 24 Jan 2012 12:53   

robokop wrote:
Heh. Pewnie że było. Podwyżki, strajki, puste półki, strzelanie do chuliganów, pokazowe procesy i skazywanie na "czapę"; nie to co teraz - podwyżki, strajki i cackanie się z elementem wywrotowym.

... i tak element wywrotowy wtedy, stał się establishmentem teraz...
Back to top

Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 24 Jan 2012 13:18   

Lepiej - gorzej, to kwestia punktu odniesienia.
Pewne jest natomiast, że - przynajmniej w tym, opisywanym przez pryzmat pustych półek i kolejek, czasie - miał miejsce jeden cud.
Ówcześni rodzice nie tylko sami żyli musztardą octem popijaną, ale i tym wiktem dzieci swe raczyli. Mimo tego przyrost naturalny był dodatni, a ten rodzaj diety - tak często przywoływany jako sztandarowy przykład trudów i cierpień - nie odbił się na kondycji fizycznej i psychicznej Polaków (jest - szczególnie w tej drugiej - trochę wyjątków, ale one tylko regułę potwierdzają).
Może więc i obecnie warto, by przedstawiciele władzy rozważyli czy nie należy wrócić do tych wzorców jako panaceum na problemy demograficzne (a pewnie i nie tylko)?
Back to top

zimny8
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 24 Jan 2012 13:27   

Matuzalem wrote:
Może więc i obecnie warto, by przedstawiciele władzy rozważyli czy nie należy wrócić do tych wzorców jako panaceum na problemy demograficzne

Na problemy demograficzne pozytywny wpływ miały chyba często podnoszone stopnie zasilania w energię el. w miastach może mniej ale na peryferiach/wsiach wyłączano prąd bardzo często.
Tu chyba nie o ocet i musztardę chodzi :), prędzej teraz o chipsy, zupki chińskie i inne świństwa.
Back to top

Motorpal
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 Post from the author of the topic 24 Jan 2012 14:17   

Nikt nie mieszkał pod mostem, czy w śmietniku. Każdy miał przydzielone mieszkanie. Cecha pozytywna.
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 24 Jan 2012 14:55   

A lumpiarstwo było tępione - "stojaków na winklach" było mniej, pamiętam jak kiedyś pojawiał się we wsi Uaz z literkami "MO" na drzwiach, to mało się towarzystwo w płotach nie podusiło w trakcie ucieczki. A teraz? "...A co ty mi psie możesz...." Blokersi? Hordy gówniarstwa na wagarach? Demonstracje mniej czy bardziej "pokojowe"? Wielomilionowe przekręty i winni "ze świecznika" znikający za granicą? Towarów owszem, było mniej, ale to co było było lepsze i trwałe - pamiętacie telewizory, lodówki, pralki stojące w domach po 20-30lat? Niby był tylko ocet i musztarda na półkach - otóż nie, po prostu nikt nie pławił się w luksusowych towarach, nikt nikogo nie namawiał do wydawania pieniędzy, a pieniądze służyły do wymiany na towar, bez 1001 pośredników w postaci importerów, hurtowników, dealerów i wręcz obowiązkowych banków. Teraz 70-80% ceny towaru to koszty manipulacyjne i podatki.
Back to top

jonas
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 24 Jan 2012 15:09   

Ja wprawdzie upadek "komuny" przywitałem pod stołem, gdzie wchodziłem jeszcze bez schylania się (rocznik 83), więc za wiele na temat życia codziennego z autopsji powiedzieć nie mogę.
Ale porównując to, czym dysponowali moi rodzice i czym dysponuję ja w przed trzydziestką, wychodzi mi, że jednak teraz jest lepiej. Mogę wyjechać za granicę w dowolnym kierunku, mogę dowolnie kupić lub sprzedać swoje samochody (ojciec wypełniał świstki mające udokumentować pochodzenie pieniędzy na Fiata 125p przerobionego z karetki pogotowia, na nic innego nie było go wtedy stać), mogę pracować i mieszkać gdzie chcę, bez nakazów pracy wydawanych odgórnie. Studiów nie przerywał mi stan wojenny, a wykształcenie wyższe nie obniża mi punktów pochodzenia klasowego. Mieszkanie mogę kupić takie, na jakie mnie stać (oczywiście uwzględniając zdolność kredytową), nie takie, jakie przydzieli mi urzędas o śliskich od łapówek rączkach - nie ma mowy o ciemnej kuchni i karaluchach w kiblu, dopóki sobie tego nie zażyczę.

Ludzie tęsknią do państwa opiekuńczego, bo takie życie wydaje się łatwiejsze - nie trzeba za wiele myśleć, nie trzeba biegać za swoimi sprawami, wiele rzeczy robi się "samo", sławne "czy się stoi czy się leży", kiedy głównie się leżało, też ma tu jakiś wkład. No i młodość, która przypadła na czasy realnego socjalizmu, zawsze będzie najlepszym okresem w życiu. Mój kolega z pracy, człowiek w wieku mojego ojca, ujął to dosadnie - "nie było lepiej, bo nikt nic nie miał, ale przynajmniej pała sterczała jak należy".
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 24 Jan 2012 15:34   

jonas wrote:

Ale porównując to, czym dysponowali moi rodzice i czym dysponuję ja w przed trzydziestką, wychodzi mi, że jednak teraz jest lepiej. Mogę wyjechać za granicę w dowolnym kierunku, mogę dowolnie kupić lub sprzedać swoje samochody (ojciec wypełniał świstki mające udokumentować pochodzenie pieniędzy na Fiata 125p przerobionego z karetki pogotowia, na nic innego nie było go wtedy stać), mogę pracować i mieszkać gdzie chcę, bez nakazów pracy wydawanych odgórnie. Studiów nie przerywał mi stan wojenny, a wykształcenie wyższe nie obniża mi punktów pochodzenia klasowego. Mieszkanie mogę kupić takie, na jakie mnie stać (oczywiście uwzględniając zdolność kredytową), nie takie, jakie przydzieli mi urzędas o śliskich od łapówek rączkach - nie ma mowy o ciemnej kuchni i karaluchach w kiblu, dopóki sobie tego nie zażyczę.

Bzdury piszesz. Popytaj ile się spłacało mieszkanie 10 - 20 - 30 lat temu, a ile czasu teraz je będziesz spłacał. O tym ile będzie kosztował kredyt, jeśli go wogóle dostaniesz. Co z tego że możesz wyjechać za granicę? Kiedyś, jeśli bardzo tego chciałeś to też mogłeś. A że było to obwarowane nie wiadomo czym ? Cóż. Samochód? Nie żartuj. Teraz też będziesz świstki wypełniał jak ktoś do skarbówki doniesie. Co z tego że możesz kupić taki jaki chcesz? A ile nim przejedziesz, biorąc pod uwagę koszt paliwa? Kiedyś paliwo było prawie że w cenie mleka. Kartki? Też tylko po to, żeby towaru dla każdego starczyło, anie tylko dla tych pierwszych w kolejce. Darmowa opieka medyczna, refundowane leki, darmowa nauka i podręczniki do niej... Szykany? Owszem, psa który kąsa się bije - ale z kolei państwo potrafiło okazać wdzięczność tym którzy mu służyli i nie wymagało wiele. Popatrz, poczytaj, popytaj - komu było lepiej, a komu gorzej. Może dzisiejsi chuligani stadionowi będą występowali o uprawnienia kombatanckie, bo byli prześladowani za walkę z systemem, realizowaną przez burd stadionowe itp. "występy". Bardzo podobał mi się wywiad z człowiekiem ze słynnego filmiku, pokazującego potrącenie człowieka milicyjnym Starem. Człowiek przyznaje się że rzucał w zomowców kamieniami, w momencie gdy go ten star potrącił również trzymał podniesioną rękę z kamieniem - no przepraszam, zwykły chuligan chcący zrobić krzywdę innemu człowiekowi teraz ma pretensje że to jemu "kuku" zrobili?
"Komuna" była zła, owszem, gospodarka centralnie planowana, w dodatku przez osłów mających blade merytoryczne pojęcie o zagadnieniu, a chcących się wykazać nigdy efektywna nie będzie, budowanie gigantycznych kombinatów pracujących później z ułamkiem swojej mocy przerobowej, czy marnotrawienie wszystkiego przy tej okazji ( bo to państwowe, czyli niczyje) ale z socjalistycznym rozmachem, bo u nas wszystko musi być większe. Co mamy wybudowane teraz współcześnie? Niewiele, a raczej nic, co jest stricte nasze - własność zachodniego kapitału. Wyzwoliliśmy się z symbiozy pasożytniczej z ZSRR - teraz mamy taką samą z UE i USA, co widać chociażby po kontraktach zbrojeniowych w tym drugim przypadku.
Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#13 24 Jan 2012 16:13   

No i mamy teraz mimo tzw. wolnej gospodarki i niewidzialnej ręki rynku większe centralne zarządzanie przez UE. Choćby zdecydowanie większą teraz mamy ilość koncesji, pozwoleń itp. Nie mówiąc o słynnej rybie śródlądowej (ślimak) czy krzywiźnie ogórka lub banana. Tak jak ktoś wyżej napisał nie ma oceny jednoznacznej lepiej czy gorzej. Przesada z tym octem i musztardą bo z braku zaopatrzenia głodnych było o wiele mniej niż teraz. Jeżeli był nawet niedostatek to nie podnosił tego faktu przepych witryn sklepowych. Te czasy pamiętam bo obecnie mam trochę ponad 50 lat czyli w czasach "octu i musztardy" miałem ponad 20 lat. Co do oceny mam więc uczucia ambiwalentne. Prawdą jest fakt jak to powiedział nieżyjący już polityk: Za komuny władza kradła łyżeczką albo łyżką a teraz jak się dorwie to chochlą albo nawet cały garnek zabiera od razu. Jeżeli kiedyś mający władzę wpadł to natychmiast "chorował" i sprawa ucichła. Teraz to nie tylko nie choruje ale dalej u władzy a po sądowym uniewinnieniu (ma za co wynająć dobre papugi) jeszcze domaga się odszkodowania za niesłuszne posądzenie i dalej kradnie. Ale cóż chcieliśmy demokracji to ją mamy ale jest to demokracja dla ludzi z układami nie dla zwykłego obywatela.
Podsumowując jest w wielu aspektach życia jest na pewno teraz lepiej ale w wielu za komuny było przynajmniej sprawiedliwiej. Obecnie o sprawiedliwości trudno mówić.
Back to top

zimny8
Poziom 21
Poziom 21

Post#14 24 Jan 2012 16:21   

robokop wrote:
Kartki? Też tylko po to, żeby towaru dla każdego starczyło,

"Nie wszystko było złe, nie wszystko, parę rzeczy nam nie źle wyszło" :).
Dla mnie i mojej rodziny jednak nie starczało, kilka przykładów :
- żeby kupić pare metrów rury ocynkowanej na instalacje trzeba było podanie do gminy złożyc, po roku otrzymałem przydział na 6 m. takowej.
- żeby z dzieckiem dojechać do szpitala 400km. do kontroli (na darmową opiekę) pisałem podania na dodatkowe przydziały paliwa, otrzymałem 10 l. po niewczasie, no można było kupić na stacji od panów.
- żeby kupić cokolwiek, odkurzacz, rower itp. to na czarnym rynku kilkakrotną wartośc trzeba było dać.
Wszechobecne dziadostwo, wszechobecna korupcja.
Czy coś zbudowano? w mojej okolicy sporo i Polskie.
Back to top

Mirek Z.
Poziom 26
Poziom 26

Post#15 24 Jan 2012 16:32   

Chciałbym zwrócić uwagę, że za dużo piszecie o kartkach, occie i musztardzie - to przecież były tylko ostatnie lata komuny, efekt idiotycznego zarządzania gospodarką, piszmy w szerszej perspektywie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jan 2012 16:32   

Back to top

Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26

Post#16 24 Jan 2012 16:43   

Sugerujesz - walkę z analfabetyzmem czy kułactwem? - Obie "perspektywy" są szersze, a odniesienia w nich zależą od... "listy lektur" znaczącej części uczestników tej wymiany zdań.
Back to top

Mirek Z.
Poziom 26
Poziom 26

Post#17 24 Jan 2012 16:47   

Nic nie sugeruję, dla mnie temat jest za szeroki, żebym miał czas tu pisać... W każdym razie wtedy było źle, dziś też, ale z całkiem innych powodów.
Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#18 24 Jan 2012 17:43   

Było wspaniale! W 1957 stałem 3 dni w kolejce po bilet (na który nie było mnie stać) na koncert orkiestry Glenna Millera i jako "stacz" zarobiłem więcej, niż mój ojciec za miesiąc pracy.
Back to top

zimny8
Poziom 21
Poziom 21

Post#19 24 Jan 2012 18:00   

Rzuuf wrote:
zarobiłem więcej, niż mój ojciec za miesiąc pracy.

Pewnie że piękne, ja jadąc do Wrześni (chyba 500km 3 dni poniewierki) kupując np. 2 komplety Altusów 140 w firmowym, zarabiałem więcej niż ojciec i mama w miesiąc razem wzięci :).

P.s Pozdrawiam kolegę
Back to top

rossa
Poziom 14
Poziom 14

Post#20 24 Jan 2012 19:34   

Sądzę, iż za komuny dzieciaki były lepiej wychowywane. Zamiast cackania się po prostu paskiem na dupsko. Dodatkowo, teraz siedzą wgapione w ekran zamiast bawić się z rówieśnikami.
Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#21 24 Jan 2012 19:36   

Rzuuf wrote:
Było wspaniale! W 1957 stałem 3 dni w kolejce po bilet (na który nie było mnie stać) na koncert orkiestry Glenna Millera i jako "stacz" zarobiłem więcej, niż mój ojciec za miesiąc pracy.

Tylko co ci z tego, jak mogłeś to wydać tylko "wuzetkę" z cienką herbatą i bilet do kina na kolejny radziecki "hit" filmowy, albo indyjski musical?
Poza tym, dzisiaj ten biznes nadal funkcjonuje. Zobacz po ile stoją "nieoficjalne" odsprzedaże biletów na najważniejsze mecze Euro... Też są przebicia większe od średniej krajowej.

Ale to o niczym nie świadczy. Poza tym, ze okazje się trafiają w każdym ustroju.

Wracając do tematu.

Za komuny było gorzej pod względem i majątkowym i osobistym.
Było natomiast lepiej pod względem towarzyskim. Ludzie musieli działać wspólnie, żeby mieć cokolwiek z życia. Każda chwila rozrywki była cenniejsza niż dziś. Były więc i przyjaźnie i zabawy i wypady z kolegami. Po prostu nic innego nie było. Za to wspomnienia żywsze i ciekawsze.

Te "fajne" dodatki socjalne, wcale nie były takie super. Ich jakość była bardzo marna. Refundowane leki? Co z tego, jak była tylko w aptece kamfora i gencjana. Czasem proszki z "kogutkiem" lub "krzyżykiem". A jak nie było, to monopolowy po cenach dumpingowych wyprzedawał produkcję Polmosu, bo napruci ludzie nie pytali gdzie są te tłuste świnie z PGR-ów, załadowane na TIR-y z rejestracją RFN lub ZSRR.
Darmowa edukacja?
Obowiązkowy temat z plastyki - "Nowoczesna fabryka Traktorów", "Traktor nasz przyjaciel", "Wujek Stalin i dzieci".
Geografia? - Złoża surowców wydobywczych Kamczatki.
Polski? - Nauka na pamięć "Trasy Łazienkowskiej - Jasnej, długiej prostej". Tudzież wierszyka o podobnej tematyce.
Komunikacja obcojęzyczna - "But wsiegda budu slońce"
Matematyka? - Oblicz cenę produkcji lokomotywy w PAFAWAG-u, jeżeli wiesz, że silnik przyjedzie w darze od braci z Moskwy...

A nie daj boże powiedzieć coś, że władza robi coś źle... Panie Kapitanie, pięć herbat proszę do pokoju 102...

A dziś... Nie oszukujmy się. Sami sobie dajemy w kaszę dmuchać. Władza kradnie? SAMI ją wybieraliśmy. Nie podobała ci się? Czemu nie głosowałeś na innego? Nie było opcji? Daj szansę nieznanemu, bezpartyjnemu. Może będzie lepszy.

Wyraża ktoś aktywnie sprzeciw przeciwko działaniom władzy? Czy może lepiej leżeć w pokoju, słuchać TV i klnąć na każdego?
Władz dziś została wybrana i MOŻE zostać odwołana. Są odpowiednie procedury.
Jak się nie chce... to trzeba cierpieć.

To własnie zrobił komunizm. Wbił starszemu pokoleniu do łba, że władza jest święta. Że urzędnik to świętość. Że z władzą się nie wygra. Nie warto nawet próbować. Nie myśleć. Słuchać i powtarzać co w skrzynce rzecznik mówi, a potem przytakiwać.

I to jest bolączka naszych czasów. Zanik zdolności do samodzielnego myślenia i woli działania. Zastępowanie tego, tanimi "ogłupiaczami". Pieniędzmi, Kolorowymi filmami, gadżetami itd. Byle niczego od nas nie chcieli.
Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#22 24 Jan 2012 19:42   

Było wspaniale!
Jakie to szczęście było trafić na dostawę papieru toaletowego i zdążyć kupić "przydziałowe" 10 rolek, zanim dostawa się skończyła, i już było święto w domu.
Wtedy dowiedziałem się, że cywilizacja polega na tym, że papier toaletowy jest, a kultura polega na tym, że się go używa. Jak by tu to teraz "przełożyć" na posiadanie i używanie komputera?
Back to top

Motorpal
Poziom 12
Poziom 12

Post#23 Post from the author of the topic 24 Jan 2012 22:09   

rossa wrote:
Sądzę, iż za komuny dzieciaki były lepiej wychowywane. Zamiast cackania się po prostu paskiem na dupsko. Dodatkowo, teraz siedzą wgapione w ekran zamiast bawić się z rówieśnikami.

Bardzo dobry argument! Patrząc na dzisiejszą młodzież, to aż płakać się chce.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Jan 2012 22:09   

Back to top

gabik001
Poziom 23
Poziom 23

Post#24 24 Jan 2012 22:13   

Mnie najbardziej wkurzało jak starsze panie wyrzucały mnie z kolejki za kawą i papierem toaletowym (dzieckiem 7 letnim byłem) wykręcając sie że "niby tu stała" podczas gdy moja mama poszła do obuwniczego bo "trampki rzucili" a młodszy brat w tym czasie okupywał kolejkę w mięsnym... Ale jak się czekoladę kupiło to człowiek cieszył się jak nigdy (szczególnie jako dziecko). Zbierało się butelki po piwie , winie , oranżadzie czy wódce i oddawało do sklepu. Latem zbiórka wiśni i jabłek u dziadka i znowu dochody... Na wsi dziecko było bardzo zajęte , nawet zimą.
Poza kolejkami w sklepach to jeszcze szkoła zapadła mi w pamięci bo przynajmniej człowiek się uczył i był lekko przymuszany przez nauczycieli do tego (a dzisiaj to się nauczycieli przymusza). Jak ktoś wspomniał wyżej o prowincji i częstym braku energii elektrycznej to właśnie nie było pózniej w szkole wykrętów że "nie odrobiłem lekcji bo prądu brakło" - pała i koniec. A dzisiaj to byle mróz albo z 5cm śniegu spadnie i już szkołę zamykają...
Podsumowując : z punktu widzenia mieszkańca wsi to było lepiej. Może nie przelewało się, ale nikt nie narzekał.
Back to top

DiZMar
Poziom 25
Poziom 25

Post#25 24 Jan 2012 22:32   

Słusznie kol. gabik001. Ja tez pochodzę z małej wioski, gdzie za mojej pamięci (miałem 11 lat w roku 1969) prąd podłączyli. A radości było. Włączyli tuż przed Bożym Narodzeniem. Wszystko cieszyło. Wielu rzeczy nie było a jak już to ile dawało radości! Lepiej to nie znaczy bogaciej ale więcej radości życia.
Back to top

REVISOR
Poziom 17
Poziom 17

Post#26 25 Jan 2012 00:33   

Rzuuf wrote:

glen miller piękna sprawa a o Edim Roznerze ktoś pamięta , on został u nas za żelazna bramą chociaż mógł uciec, ja dla co niektórych jestem gnojek ale parę lat żyłem za socjalizmu(żałuję że nie więcej ale nie miałem na to wpływu urodziłem sie i tyle) i mi się wydaje że wtedy było tan że jak sama nazwa wskazuje , polityka socjalna, czyli niewiele ale dla wszystkich, Państwo dało zajęcie dla tych którzy nie bardzo wiedzieli co z sobą zrobić, a teraz wolna amerykanka ile potrafisz zakombinować- zapracować tyle masz, ma to plusy i minusy sprawa jest bardzo skomplikowana i do długiej dyskusji.
Back to top

marck1
Poziom 24
Poziom 24

Post#27 25 Jan 2012 00:43   

Cały ten temat jest bez sensu, bo nie da się jednoznacznie określić na tak lub nie.
A, już najbardziej śmieszą mnie wypowiedzi tych, których wtedy nie było na świecie lub wtym czasie sikali w pieluchy - powiedzmy, że tetrowe.
Back to top

rumek34
Poziom 1
Poziom 1

Post#28 25 Jan 2012 01:19   

Za komuny było lepiej bo byłem młodszy.
Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#29 25 Jan 2012 01:35   

gabik001 wrote:

Podsumowując : z punktu widzenia mieszkańca wsi to było lepiej. Może nie przelewało się, ale nikt nie narzekał.

Pewien Rosjanin uciekła za żelazną kurtynę.
Złapali go dziennikarze i zadają pytania:
- Czy to prawda, że mięso jest u was na kartki, ale i tak go nie ma?
- Nie można narzekać...
- Czy to prawda, że zmuszają was do pracy?
- Nie można narzekać...
- Czy to prawda, że samochód kosztuje u was 120 pensji?
- Nie można narzekać...
- Czy to prawda, że na mieszkanie czeka się u was 30-ci lat?
- Nie można narzekać...
- To czemu pan uciekł?
- Bo tu można narzekać...
Back to top

marian1981.02
Poziom 25
Poziom 25

Post#30 25 Jan 2012 08:17   

Przynajmniej wszyscy mieli po równo, czyli gó..o...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Czy za komuny było lepiej? - wasze opinie
Page 1 of 6 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Similar topics
Firma KRESS - Wasze opinie o niej? (1)
wzmacniacz Kenwood Ka 6100 wasze opinie ? (1)
Milennium Bypass - Wasze opinie (1)
Wasze opinie o darmowygadżet.pl (1)
Druciarstwo - wasze opinie (16)
Wędkarstwo - Wasze zdobycze (Jak dziś było na rybach...) (10)
Skrzynia automatyczna czy manualna? Wasze opinie. (111)
BMW325TDS - kupić czy nie? Wasze opinie (4)
Diesel na zużyty olej - wasze opinie? (2)
Nowy podział forum - Wasze opinie (2)

Page generation time: 0.138 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed