FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Dla początkujących : Jak wgrać soft do tunera

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Dla początkujących : Jak wgrać soft do tunera
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 21 Dec 2004 18:47   

Witam. Postanowiłem otworzyć pare tematów z rzeczami przydatnymi dla początkujących ( 2. Jak wgrać soft do tunera ). Dotyczy to tunera Philips 3010. A więc do dzieła :
Do tej operacji będzie nam potrzebny kabel Null-Modem ( COM - COM ) i program DSXFlash (POBIERZ !!!). A oto instrukcja :

1. Łączymy kabelkiem komputer z tunerem, ale tunera nie podłączamy do sieci. Uruchamiamy program "DSX Flasher", i w polu "Ustawienia ogólne" zmieniamy język na polski a tuner na DSB3010. W polu "Ustawienia portu", wybieramy port COM, do którego podłączyliśmy kabel oraz wybieramy prędkość zapisu danych do tunera (Baud Rate) - jeśli nie zależy nam na czasie, a chcemy aby soft był wgrany bez błędów, wybierzmy wartość najwolniejszą "19200", w przeciwnym razie wybierzmy wartość jakąkolwiek większą. W polu "Opcje odczytu/zapisu", przy rozwijalnej listwie "Adres", ma być wstawiona wartość 0xA0800000.
2. Klikamy przycisk "Połącz", następnie włączamy tuner do sieci. Program automatycznie załaduje loader. W oknie z logami można odczytać rodzaj zastosowanego w tunerze flasha. Najczęściej jest to flash 3MB, w tej sytuacji w polu "Opcje oczytu/zapisu", z rozwijalnej listy "Ile zapisać" wybieramy wartość 0x300000.
3. Klikamy na przycisk "Wyczyść chip" i czekamy około 15 sekund na zakończenie operacji.
4. Klikamy na przycisk "Zapisz" i wybieramy nasz plik softu do zapisu, np. "EMU_3010.bin", który musi mieć rozmiar 3MB. Program rozpocznie proces zapisu, wyświetlając procentowy wskaźnik postępu.

To wszystko ! Teraz jeszcze tylko wgrać listę kanałów ( Chyba że dany soft ma już wbudowaną ) i będzie śmigało ! Pozdrawiam.
Back to top

KRapicki
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 Post from the author of the topic 21 Dec 2004 18:51   

Dla początkujących : Jak wgrać listę kanałów do tunera ?

Witam. Postanowiłem otworzyć pare tematów z rzeczami przydatnymi dla początkujących ( 3. Jak wgrać listę kanałów do tunera ? ). Dotyczy to tunera Philips 3010. A więc zaczynajmy :
Aby wgrać listę kanałów potrzebujemy kabel Null-Modem (COM-COM) oraz program DSX Edit (POBIERZ !!!). A oto instrukcja ( krótko, zwięźle i na temat ;) ) :

Gotowe listy możemy ściągnąć, np. z uploadu. Otwieramy program i klikamy Widok -> Ustawienia i ustawiamy: Port COM, do którego podłączyliśmy tuner, Szybkość na 19200, Opóźnienie na 2, Tuner na DSB3010, no i język na polski, jeśli mamy interfejs angielski. Klikamy na "Plik" i "Otwórz" i otwieramy naszą listę kanałów. Następnie klikamy na "Plik" i "Odczytaj/Zapisz eeprom". Program nakazuje nam wyłączyć odbiornik z gniazda i nacisnąć "Połącz". Po włączeniu odbiornika do sieci nastąpi wgranie loadera, nastepnie klikamy na przycisk "Zapisz" i jeszcze raz wybieramy plik z listą kanałów, rozpocznie się automatyczne wgrywanie listy. Wgrywanie listy w zależności od szybkości połączenia potrwa chwilkę (19200 około 25 sekund). Po wgraniu listy klikamy OK, tuner restartuje się i uruchamia na kanale 1. Parametry kanału podstawowego settingu mogą być ustawione np. na 13.333GHz, wtedy żadne instrukcje operatora nie powinny dojść do tunera.

To wszystko ! Teraz tylko jakąś karte i można się cieszyć efektem swojej pracy :D. Pozdro.
Back to top

markusk
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 23 Dec 2004 10:42   

Re: Dla początkujących : Jak wgrać listę kanałów do tunera ?

Założę się, że ktoś początkujący po przeczytaniu tych porad będzie nadal „zielony”- opis jest zbyt pobieżny.
Back to top

KRapicki
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 Post from the author of the topic 23 Dec 2004 10:46   

Witam.
Dlaczego ? Moim zdaniem łatwo można zrozumieć text tego opisu. "zieloni" nie powinni mieć najmniejszego problemu z wgraniem listy do tunka. Pozdrawiam.
Back to top

easyrider22
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 23 Dec 2004 11:11   

Myślę ,że opis troszkę ogólnikowy -jeśli miałby służyć jako faq -należy wspomnieć o wersjach programu do wgrywania i ich możliwościach ,modyfikacji list itp. wtedy spełni swoją rolę -a tak naprawdę to wszystko jest napisane w readme dolączonym do pliku . Pomysł masz dobry ,tylko troszkę go dopracuj-bo jeśli ktoś jest zupełnie zielony to i tak nie znajdzie tego forum-spokojnych Świąt
Back to top

reb
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 23 Dec 2004 13:21   

Re: Dla początkujących : Jak wgrać soft do tunera

mam kabel ale po podlaczeniu programu dsxflash nie odpowiada?
co trzeba zrobic?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Dec 2004 13:21   

Back to top

sdzyx
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 23 Dec 2004 13:33   

napewno dobry kabel?spr coma w kompie..spr moze najpierw terminalem czy sie wogole komunikuje z tunerem
Back to top

reb
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 23 Dec 2004 13:46   

moze schemat jak maja byc polaczone przewody?

Dodano po 8 [minuty]:

prosze o informacje ja sprawdzic komunikacje miedzy kompem a tunerem
Back to top

u200765
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 23 Dec 2004 13:57   

To ja napiszę jak do Pionierka 1430 wgrać sofcik przy użyciu dwóch programów Pioniero:
Podlaczamy tuner do komputera za pomoca dwoch kabli równoległego i szeregowego
A potem:
1. Włączamy tuner ze zwartą zworką K2002 a masą.
2. Na wyświetlaczu pojawi się: DL 1 a po paru sekundach DL 1o.
3. Następnie należy rozewrzeć zworę K2002.
4. W programie Pionero wchodzimy na zakładkę "Firmware (Równoległy + Szeregowy)"
i wybieramy rozkaz DL (K2002).
5. Wybieramy "7FE00000", zaznaczamy jesli nie jest juz wybrane "Faza 1 i 2" i klikamy wyślij.
6. Pojawi sie okno w ktorym mozna wybrac plik do wgrania firmware (1,5 MB)
7. Po wybraniu pliku i zatwierdzeniu wyboru rozpocznie sie wgrywanie
8.Po zakończeniu ładowania, program poinformuje o udanej zmianie firmware, czasami moze wyskoczyc blad ze proba nie powiodla sie ale nie nalezy sie tym przejmowac.
9.Przechodzimy do zakładki "Eeprom" w programie Pionero
10.Klikamy "czytaj", wczytujemy plik z zawartością eeproma (przewaznie *.txt) dołączony do softu badz do listy kanalów i klikamy "wyślij".
11. Rozpocznie sie programowanie eeproma
12. Po zakończeniu ładowania, program poinformuje o udanym zapisaniu eeproma
13. Wyłączamy tuner.
14. Włączamy tuner ze zwarta zworka K6003 a masa, następnie włączamy strzałką na przednim panelu, na wyświetlaczu pojawią się cyfry, a po paru sekundach 88:88
15. Uruchamiamy program Pionero
16. Teraz należy rozewrzeć zworę K6003
17. W programie Pionero wchodzimy na zakładkę "Firmware (Równoległy + Szeregowy)"
i wybieramy rozkaz "FL (K6003 or K7003)". Następnie wybieramy "60000000", "Faza 1 i 2" nie zaznaczona i klikamy wyślij.
18. Wybieramy plik z lista kanałów, zatwierdzamy i zaczyna sie programowanie listy kanałów.
Podczas programowania listy kanałów moga wyskakiac komunikaty o błądach, nie nalezy sie nimi przejmowac.
19. Po zaprogramowaniu listy, nejlepiej jest powtorzyc programowania eeproma, tak jak jest to opisane powyzej.
20. Rozłączamy kable i mozemy sie cieszyc super mega softem
a teraz drugim Botloaderem:
1. Podlacz tuner za pomoca kabla lpt do komputera
2. Uruchomic program "FWLoader" i nacisnij przycisk "Start Sesion"
3. Wlacz tuner do sieci
4. Nacisnij przycisk "Write Fw" i podaj sciezke do pliku z firmware(program rozpocznie programowanie softu, bedzie widoczny pasek postepu u dolu programu)
Back to top

rki
Poziom 6
Poziom 6

Post#10 23 Dec 2004 14:00   

Przy tunerze 3010 ma znaczenie, jak podepniesz kabel łączący tuner z komputerem. Kabel jest "kierunkowy" - w drugą stronę nie zadziała.
Back to top

sdzyx
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 24 Dec 2004 03:29   

no niewiem jak moze miec znaczenie ...ale coz... schemat - standardowy kabel null-modem
Back to top

guciioo
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 24 Dec 2004 22:15   

To moze mi powiecie jak uruchomic tuner cyfrowy philips DSI175B/08R tuner ten pochodzi z włoch i odbiera tylko kanały polskie nie kodowane. Jak mozna uruchomic na nim karty z wizji czy z cyfry????????????
Back to top

KRapicki
Poziom 20
Poziom 20

Post#13 Post from the author of the topic 25 Dec 2004 21:26   

Najlepiej znaleźć FUN i programator i jakiś soft do niego i powinno hulać. Ale skąd do takiego cuda zaczerpnąć soft to już nie wiem.

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Dec 2004 21:26   

Back to top

KRapicki
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 Post from the author of the topic 25 Dec 2004 21:29   

Witam.

rki wrote:
Przy tunerze 3010 ma znaczenie, jak podepniesz kabel łączący tuner z komputerem. Kabel jest "kierunkowy" - w drugą stronę nie zadziała.

Przecież to totalna bzdura ! Kabel null-modem działa w obydwie strony. Jeżeli nie wiesz o czym piszesz, to wogóle nie pisz ...

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Dec 2004 21:29   

Back to top

Jacu$
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 26 Dec 2004 00:55   

http://laki.dvhk.pl/
Back to top

Bonifacy
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 26 Dec 2004 03:42   

@krapicki niedość ze niedokładnie to jeszcze głupoty gadasz np.:
Quote:
wtedy żadne instrukcje operatora nie powinny dojść do tunera.
instrukcje to raczej do karty są wysyłąne a zmiana kanału podstawowego nie zrobi blockera pozatym instrukcje na kartę musza być przekazywane, zmiana parametrów kanału podstawowego uchroni nas przed załadowaniem niepowołanej listy z satelity. Co do reszty opisu nie opisujesz jakim programem i co - DSXEditem 1.4 i z softem 9.49 (6010) mozna zastosować przełącznik DiSEqC.

I tak twuj wysiłek jak moderator/administrator tego niezaakceptuje to pujdzie w dół. Czy nie prościej było by stworzyć sobie stronkę o tej tematyce i dajac odpowiedzi ludzią pokazywać wskazówki na swoją stronkę ? Jak by była schludnie zrobiona i zetelne info na niej to napewno odwiedzających by niebrakowało.
Back to top

Bonifacy
Poziom 18
Poziom 18

Post#17 26 Dec 2004 03:53   

krapicki wrote:
Witam.

rki wrote:

Przecież to totalna bzdura ! Kabel null-modem działa w obydwie strony. Jeżeli nie wiesz o czym piszesz, to wogóle nie pisz ...

Pozdrawiam.

A zacznijmy od tego jak ty go chcesz odwrotnie podłączyć!!! (bo meski do meskiego bez pomocy młotka nie wejdzie)
Quote:
który musi mieć rozmiar 3MB

A to niby dlaczego ? Pomyliło ci się z tym ze nie moze mieć wiecej niż 3 MB
przy zwykłych softach najlepiej ustawić auto zapis i sprawdzanie CRC a przy softach dzielonych EMU nastawić to na plik softu a na sekcje emu i key ustawiać jak pisze w readme.
Quote:
Chyba że dany soft ma już wbudowaną

Prosze podeślij mi tak soft z listą do DSB3010 (albo jak chcesz do DSX6010) bo wg mnie to te dwie sekcje lezą gdzie indziej.
Back to top

KRapicki
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 Post from the author of the topic 26 Dec 2004 11:03   

Mi też się tak wydawało, ale ktoś pisał że może się zdarzyć, że soft ma już swoją listę. Szybko pisząc tamten post zasugerowałem się "fałszywą" opinią na ten temat i wynikło nieporozumienie ... Sorki za błędy.
ALE WKOŃCU KAŻDY POPEŁNIA JAKIEŚ BŁĘDY ...

Pozdrawiam.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#19 26 Dec 2004 11:25   

KRapicki ! Dzięki twojemu opisowi wiem już jak wgrać soft ! Wszystko chodzi jak należy !!! Dziękuje bardzo ! Pozdrówka !

DupcioPupcio
Back to top

sdzyx
Poziom 16
Poziom 16

Post#20 30 Dec 2004 00:53   

Bonifacy wrote:

A zacznijmy od tego jak ty go chcesz odwrotnie podłączyć!!! (bo meski do meskiego bez pomocy młotka nie wejdzie)

wiesz a ja zawsze myslalem ze komputer ma takie samo gniazdo RS232 jak 3010 - wiec sama logika wskazuje ze oba wtyki kabla beda takie same wiec o czym ty piszesz? jaki mlotek? chyba ci sie tunerki pomylily :)
Back to top

henryk5
Poziom 2
Poziom 2

Post#21 02 Jan 2005 14:41   

witam pieknie
mam problem
kupilem sobie u ebay philipsa 3010 z karta fun 9
bo myslalem ze zobacze polsat ale jest ciemno
wgralem 9.48 i liste kanluw i nic
co zrobic zeby bez karty slonce swiecilo
dziekuj
czekam
juz niemam powoli sli na to
ale jak mi ktos pomoze to chyba sie uda
albo na gadu gadu 7894374
dziekuje
naprawde potrzebuje tej pomocy
prosze bardzo
Back to top

KRapicki
Poziom 20
Poziom 20

Post#22 Post from the author of the topic 02 Jan 2005 14:55   

henryk5 wrote:
witam pieknie
mam problem
kupilem sobie u ebay philipsa 3010 z karta fun 9
bo myslalem ze zobacze polsat ale jest ciemno
wgralem 9.48 i liste kanluw i nic
co zrobic zeby bez karty slonce swiecilo
dziekuj
czekam
juz niemam powoli sli na to
ale jak mi ktos pomoze to chyba się uda
albo na gadu gadu 7894374
dziekuje
naprawde potrzebuje tej pomocy
prosze bardzo

Piszesz bardzo nie jasno, ale po części rozumiem :). Ale po raz kolejny muszę przypomnieć zasadę : Najpierw szukaj i czytaj, a dopiero potem pytaj ! Temat był wielokrotnie poruszany na forum, w którymś temacie załączyłem całą paczkę do odbioru polsatu AU. Na pewno coś znajdziesz.

Pozdrawiam KRapicki.
Back to top

henryk5
Poziom 2
Poziom 2

Post#23 02 Jan 2005 15:06   

witam
z tym czytaniem to jest taka spawa duzo nie rozumiem na ten temat
poprostu kupilem go sobie a tu ciemno
wgralem nowe oprogramowanie ale nie wiem kture jest prawdziwe 9.48
i nowe liste kanaluw astra-hotbit i ciemno,i nieweim co jest grane
dziekuje naprade dziekuje za odpowiedz
Back to top

osa116
Poziom 15
Poziom 15

Post#24 02 Jan 2005 16:46   

henryk5 wgraj do tunka soft DSB3010_EMU_AU_b2 a na kartę wsad 071 znajdziesz je na stronie
http://laki.dvhk.pl
a jeśli jeszcze będziesz miał z czyś kłopoty to odwiedż forum
http://forum dvhk.pl
tam jest wszystko
Back to top

Marek-B
Poziom 18
Poziom 18

Post#25 02 Jan 2005 19:32   

@ Krapicki nie pomoże , on tylko może podać opisy zerżnięte z innych for :)
Back to top

KRapicki
Poziom 20
Poziom 20

Post#26 Post from the author of the topic 02 Jan 2005 19:43   

Witam.

@ Marek-b - jeżeli nie potrafisz pomóc, to chociaż nie obrażaj innych, szczególnie pisać głupoty.

Pozdrawiam KRapicki.

Dodano po 1 [minuty]:

P.S = Aha i naucz się pisać 8O, bo takiego słowa jak "zerxnięte", nie ma w naszym słowniku.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Jan 2005 19:43   

Back to top

ul1002
Poziom 21
Poziom 21

Post#27 02 Jan 2005 20:48   

Ja się dziwię dlaczego jeszcze temat nie zamknięty ,conajmniej kika razy złamano regulamin(pewnie nikt nie czytał) przez to tylko psioczycie jeden na drugiego i się sami gubicie ,instrukcje są w sieci na temat philipsa i wszystkiego ,nie łaska wpisać w google philips 6010 lub 3010 ?. Szok i podziwiam.
Back to top

mars444
Poziom 1
Poziom 1

Post#28 13 Feb 2007 19:11   

Witam mam pytanko skad mam sciagnac oprogramowanie do tunera micromaxx dvb2000na wtyk rs232??? bardzo bym prosil o odpowiedz
Back to top

marcinandzia
Poziom 2
Poziom 2

Post#29 19 Mar 2009 21:36   

witam kupiłem dekoder philips3010 podłączyłem i wszystko było było ok na drugi dzień włączyłem i mam tylko dzwięk i meni ale bez obrazu. kable mam dobre karte cyfry+ tez dekoder jest zepsuty czy to coś innego Może ktoś mi pomóc

Dodano po 11 [minuty]:

witam kupiłem dekoder philips3010 podłączyłem i wszystko było było ok na drugi dzień włączyłem i mam tylko dzwięk i meni ale bez obrazu. kable mam dobre karte cyfry+ tez dekoder jest zepsuty czy to coś innego Może ktoś mi pomóc
Back to top

dzac4
Poziom 23
Poziom 23

Post#30 19 Mar 2009 21:59   

Wgraj 5.02 pod cyfrę i powinno być ok.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Dla początkujących : Jak wgrać soft do tunera
Page 1 of 1
Similar topics
jak wgrac soft do tunera philips 6010 (2)
jak wgrać nowy soft (1)
Jak i jakie wgrać nowe oprogramowanie do tunera Nokia d-box? (3)
Dla początkujących : Jak zmienić klucze na nowsze w sofcie (19)
Jak wgrać listę do tunera Af3100ck (3)
jak wgrać program do tunera PIONEER (16)
DVD yakumo soft. Czy można wgrać soft? Jak to zrobić? (7)
Echostar 770 FTA jak wgrać soft do tego tunera? (4)
Echostrar 606 jak wgrać soft? (2)
Phipips 3010 jak wgrać soft? (3)

Page generation time: 0.144 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed