FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Gniazdno stereo na mono(xlr)

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Sound system and Acoustics -> Sound Stage -> Gniazdno stereo na mono(xlr)
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jan 2012 22:01   

Gniazdno stereo na mono(xlr)

Szukałem na forum lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie a więc chodzi mi o to że kupiłem sobie mixer Begringer dx 626 i posiada on wejscie stereo od mikrofonu a że posiadam mikrofon monofoniczny to lewa strona tylko daje dźwięk(prawą bardzo cicho słychać więc robi to duży problem)
Gram po radiach w internecie mam zamiar robić imprezie a tak to jak jedna stronę słychać to trochę przeszkadza...

A więc mixer mam Begringer dx 626 (Link)
Wejście od mikrofonu XRL (bądź wejście Phono/Line)
I jak podłączałem masa 1, 2 +, 3- to dzwięk emitowany był bardziej na lewy kanał(jak się bardzo głośno gadało to i prawy kanał cicho dawał dźwięk)
Bawiłem się przez różne kombinację( łączyłem różne kanały i podłączałem w przeróżny sposób kable i nic z tego...)

Podobno da się zrobić bo kumpla kuzyn to zrobił w swoim mixerze ale coś kontatku z nim brak więc liczę na waszą pomoc z góry dzięki
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 25 Jan 2012 22:35helpful post - solution   

Re: Gniazdno stereo na mono(xlr)

Wejście mikrofonowe jest mono - to znaczy sygnał wejściowy jest taki.
Kolega myli podłączenie SYMETRYCZNE ze STEREOFONICZNYM.
Albo uszkodzony mikser, albo należy przeczytać dokładnie instrukcję obsługi.
Back to top

Valamir
Poziom 5
Poziom 5

Post#3 Post from the author of the topic 25 Jan 2012 22:39   

Jak sprawdzić po czyjej stronie jest wina? Sprzętu czy złego podłączenia...
Back to top

wojtek0995
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 25 Jan 2012 23:24   

Wykluczyłeś uszkodzneie kabla lub samego mixera?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Jan 2012 23:24   

Back to top

Valamir
Poziom 5
Poziom 5

Post#5 Post from the author of the topic 25 Jan 2012 23:31   

hm kupilem na allegro i bylo informacja ze jest sprawny w 100% byl grany z 20 godzin wiec prawie nowy... Gwarancje mam jeszcze na rok co uniemozliwia mi obejrzenie gniazda wewnatrz wiec szukalem info na necie ale nie natknalem sie na taki przypadek(najczesciej jak podlaczyc jack na mono w gniezdzie stereo czy cos takiego) i wlasnie nie mam pojecia po czyjej stronie leży błąd mikrofon mam AZUSA HM-220 kabel i wtyczki musialem sam robic, bo nie mieli w sklepie(kupilem 2 wtyczki meska i zenska, i kabel do mikrofonu)
Back to top

DjMapet
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 26 Jan 2012 00:00helpful post - solution   

Jeśli masz kabel prawidłowo polutowany (w obu wtykach: ekran/masa pin1, + pin2, - pin3), kabel jest wpięty do wejścia MIC INPUT, przełącznik (hebelek) czułości wejścia kanału nr.1 ustawiony jest w pozycji MIC (lewej) i mikrofon słychać tylko w jednym kanale, znaczy to że z mikserem jest coś nie tak.
Nie grzeb w nim, tylko reklamuj u sprzedawcy, lub odeślij do serwisu. W większości przypadków, serwis wymienia sprzęt na nowy.

Pozdrawiam.
Back to top

Valamir
Poziom 5
Poziom 5

Post#7 Post from the author of the topic 26 Jan 2012 01:42   

kurcze to dlugo by pewnie trwalo :/ a troche nie zbyt chce mi sie gdzies to wysylac... a rozbierac tez szkoda hm moze zadzwonie do tego co mi sprzedal i zapytam sie moze on o tym wiedzial lecz nie napisal... Jesli macie inne pomysly piszcie moze akurat cos zdziałamy :)
Back to top

ciasteczkowypotwor
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 26 Jan 2012 09:28   

Nawet jakby kabel był źle polutowany, to wlot mikrofonowy i tak jest monofoniczny, skoro gra jeden kanał, to znaczy że drugi jest uszkodzony.
Back to top

Dj Blue-Master ;)
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 26 Jan 2012 15:39   

Mnie się coś wydaje, że kabel to powinien być po lutowany tak:
pin1- masa, pin2- sygnał, pin 3 do pinu 1 ...
Ja tak mam xlr'a po lutowanego(tylko ze u mnie z drugiej strony jest jack 6,3 mono, kabel 2 żyłowy:masa, sygnał, i wszystko działa).

Nie wiem, czy dobrze mówię ale ja tak mam i działa ;)
Back to top

walus555
Poziom 13
Poziom 13

Post#10 26 Jan 2012 22:27   

A czy muzyka leci z obydwu kanałów tak samo? Bo moze być tak że potencjometr sie zwalił co się często zdarza w sprzęcie tej klasy. Bo jeśli sprzedawca mówi ze grane 20h na nim to moze być tak że on podczas głośnej imprezy nawet nie słyszał że było go słuchać tylko na jendym kanale. I kto powiedział że traci się gwarancję od rozkręcenia obudowy? każdy ma prawo sobie rozkręcić i np. wyczyścić potencjometry. Poczytaj w gwarancji co ona obejmuje bo mi się wydaje że obejmuje tylko i wyłącznie elektronike.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jan 2012 22:27   

Back to top

Valamir
Poziom 5
Poziom 5

Post#11 Post from the author of the topic 27 Jan 2012 16:20   

No to tak Dj Blue-Master ;) łączyłem na różne sposoby ale to nic nie dawało zawsze było na jeden kanał głośniej a ten drugi prawie wgl...
A co do muzyki to leci na dwóch kanałach tak samo(może pół kreski różnicy)
Hm z gwarancją to sam już nie wiem jak jest...
Back to top

walus555
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 27 Jan 2012 16:28   

Przy takiego typu sprzęcie nie wiem czy jest sens liczyć na gwarancje obstawiał bym jednak ten potencjometr, Niech kolega rozkręci i posprawdza miernikiem czy są przejścia między płytkami czasem się coś poluzuje.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jan 2012 16:28   

Back to top

Valamir
Poziom 5
Poziom 5

Post#13 Post from the author of the topic 27 Jan 2012 16:38   

możliwe, że coś przy wejściu się odlutowało bo jak grałem raz to kumpel mówił iż owo słychać było mnie na jedną słuchawkę to poruszałem przy wejściu i niby na dwie... zaraz zapytam się tego przede mną użytkował ten o to mixer czy działał mu mik w pełni.

Odpisał mi " Wejście mikrofonowe było sprawne. Mikrofon był prawdopodobnie mono pod wejscie te z góry"
Back to top

DjMapet
Poziom 24
Poziom 24

Post#14 27 Jan 2012 20:33   

walus555 wrote:
każdy ma prawo sobie rozkręcić i np. wyczyścić potencjometry

W czasie trwania gwarancji, konserwację sprzętu przeprowadza odpłatnie autoryzowany serwis. Każda ingerencja w sprzęt, może być powodem utraty gwarancji.

walus555 wrote:
Przy takiego typu sprzęcie nie wiem czy jest sens liczyć na gwarancje

Każdy nowy sprzęt jest objęty gwarancją.

walus555 wrote:
obstawiał bym jednak ten potencjometr, Niech kolega rozkręci i posprawdza miernikiem czy są przejścia między płytkami

Po co?
Wystarczy podłączyć cokolwiek do wejścia liniowego tego kanału i sprawdzić działanie potencjometru.

Valamir wrote:
to poruszałem przy wejściu i niby na dwie

To znaczy że jak ruszysz wtykiem XLR, w gnieździe mikrofonowym XLR miksera, to mikrofon słychać w obu kolumnach? Jesteś tego pewny?

Pozdrawiam.
Back to top

Valamir
Poziom 5
Poziom 5

Post#15 Post from the author of the topic 27 Jan 2012 23:32   

Ehh ja już nie mam siły na to... kupiłem mixer aby na nim grać nie stał już kilka dni się bawie i lipa teraz lutownica coś się wali ehh... tak mi przynajmniej kumpel mówił ale nie wiem czy tak było :/
Back to top

adambyw
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 28 Jan 2012 11:10   

DjMapet wrote:
Każdy nowy sprzęt jest objęty gwarancją.

Niestety nie jest to prawdą, choć rzadko kiedy producent nie daje gwarancji. Kodeks cywilny nie nakłada takiego obowiązku, daje taką możliwość.
Back to top

Valamir
Poziom 5
Poziom 5

Post#17 Post from the author of the topic 28 Jan 2012 12:04   

mniejsza z tą gwarancją... polutowałem próbowałem kanał 3 i 1 połączyć i nadal jeden kanał jak chcecie mogę zrobić filmik jak się przedstawia sytuacja... Jest tak jeśli podłącze 1 masa 2 plus 3 minus to jest głośno na lewo jeśli odłączę minus to wtedy ciszej lewy gra a jak podłącze dwa kanały 1 i 3 to dalej to samo że ciszej i na jeden

Proszę oto filmik z moim problemem Link

Jakość nie za wspaniała, nagrywane telefonem, nie patrzcie na styki jak zrobiłem bo robiłem na szybko aby posprawdzać, jak rozwiążemy problem to nalutuje na nowo dokładniej :)
Back to top

walus555
Poziom 13
Poziom 13

Post#18 28 Jan 2012 14:28   

Konsoleta A&H nawet w instrukcji jest opisane jak zdemontować potencjometry, jak wprowadzać modyfikacje wewnętrzne za pomocą zworek, więc z tą uważam że sprzęt można roskręcać w celach konserwacji. Komputer z plombą na obudowie też by kolega oddał do serwisu i zabulił ileś kasy za przeczyszczenie radiatora i odkurzenie wnętrza? Wątpię.
Wracając do problemu, kabel tu nie ma wpływu można tylko przylutować do 1-ekran do 2-+(plus) a 3 pozostawić pustą.
wina leżeć może w wewnętrznym rozgałęźniku sygnału mikrofonowego na oba kanały wyjściowe.
Odpowiedź sprzedającego jest śmieszna ponieważ każdy sygnał mikrofonowy jest sygnałem mono i złączem XLR nie przepuszcza się sygnału stereo(chyba że ktoś sobie wymyśli taki standard w swoim domowym sprzęcie czego nie polecam)
trudno cokolwiek powiedzieć nie znając wnętrzności sprzętu i jak to jest ze sobą pospinane.

Wnioskując po filmiku mogą być uszkodzone przedwzmacniacze tego kanału(nieumiejętne używanie gain a sygnał z czegoś tam cd,komp może je niestety przesterować i uszkodzić)
Back to top

ciasteczkowypotwor
Poziom 23
Poziom 23

Post#19 28 Jan 2012 14:34   

walus555, jakiego sumatora sygnału mikrofonowego na oba kanały wyjściowe? To chyba nie w te stronę.
Poza tym złączu XLR,aby podłączyć niesymetrycznie, należy podłączyć sygnał do pinu 2, natomiast masę sygnału do pinu 1 i 3.
Back to top

walus555
Poziom 13
Poziom 13

Post#20 28 Jan 2012 14:38helpful post - solution   

Można łączyć ale nie trzeba.
Tak wiem walnąłem się miało być rozgałęziacz.

I tak jak na filmiku skoro sygnał liniowy podpięty pod ten kanał daje sygnał na jeden z kanałów to wnioskuje że przedwzmacniacz na drugim kanale musi być walnięty. Niestety jak ktoś nie ma dobrej końcówki to wykręca gainy na max, fadery też na max jak i master i baj baj wzmacniacze sygnału.
Back to top

Valamir
Poziom 5
Poziom 5

Post#21 Post from the author of the topic 28 Jan 2012 16:22   

Więc musiałbym rozkręcić i co w nim zrobić aby ten przedwzmacniacz naprawić hm?
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#22 28 Jan 2012 16:56helpful post - solution   

Valamir wrote:
Więc musiałbym rozkręcić i co w nim zrobić aby ten przedwzmacniacz naprawić hm?
Tak. Musiałbyś rozkręcić i zdobyć nieco wiedzy na temat elektroniki, aby móc zrobić cokolwiek ponadto.
Oddaj ten sprzęt jakiemuś elektronikowi, sam tego raczej nie naprawisz, a mimo, że sprzęt niezbyt cenny, byłoby szkoda zepsuć do reszty.
Back to top

Valamir
Poziom 5
Poziom 5

Post#23 Post from the author of the topic 28 Jan 2012 18:19   

Jesteście pewni, że to ten przedwzmacniacz? bo nie chciał bym komuś głowy zawracać jak miałby to robić na darmo :/
Back to top

DjMapet
Poziom 24
Poziom 24

Post#24 28 Jan 2012 18:20   

Daj już spokój temu kablowi, przecież usterka ewidentnie tkwi w mikserze - przedwzmacniaczu mikrofonowym.
Valamir wrote:
polutowałem próbowałem kanał 3 i 1 połączyć

Ale w przewodzie mikrofonowym, nie ma żadnych kanałów. jest to przewód do przesyłania sygnału monofonicznego, obojętnie czy jest połączony symetrycznie, czy też niesymetrycznie. To samo tyczy się wejścia (przedwzmacniacza) mikrofonowego w mikserze.

DjMapet wrote:
Nie grzeb w nim, tylko reklamuj u sprzedawcy, lub odeślij do serwisu. W większości przypadków, serwis wymienia sprzęt na nowy.

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jan 2012 18:20   

Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#25 28 Jan 2012 19:32helpful post - solution   

Tak.
Jesteśmy pewni.
Pewni co do konieczności oddania sprzętu do naprawy i poprawienia pisowni w postach Autora.
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
Zdanie rozpoczyna WIELKA litera, a kończy kropka.
Back to top

Valamir
Poziom 5
Poziom 5

Post#26 Post from the author of the topic 29 Jan 2012 10:41   

Nie no hm byłem zdenerwowany trochę jak pisałem, dlatego tak ;)
Dzięki za pomoc jutro skontaktuje się ze sklepem i oddam na gwarancję ;)
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Sound system and Acoustics -> Sound Stage -> Gniazdno stereo na mono(xlr)
Page 1 of 1
Similar topics
Polaryzacja czy też nie? Aktywne monitory alesis m1, kable xlr-xlr, mikser ecler (4)
Kabel XLR-XLR, pin, mikser, PIN2, PIN3, wpływ na sygnał? (22)
Podłączenie mikrofonu stereo mini jack do wejśc XLR kamery (4)
Jak rozdzielić stereo na stereo i mono (1)
Mikrofon stereo pro 24 a złącze XLR (10)
XLR, Jack mono, Phantom i mikrofony pojemnościowe niesym (20)
Jak Zrobic kabel XLR - mono jack (9)
Kabel XLR/XLR PROEL - dziwny przypadek. (8)
Jack Mono a gniazdo stereo (3)
Stereo czy Mono w pomieszczeniu? (5)

Page generation time: 0.363 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed