X
  • #1 25 Jan 2012 23:29
    spysk
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    Znalazłem wszystkie posty o podobnym tytule ale żadne znich nie pomogły mi w rozwiązaniu problemu.Mianowicie po kupnie auto (krowy ) problem było ja zatrzymać , hamował tylko przód .Wymieniłem reperaturki tylnych zacisków , (wyjmowany był tłoczek (sprawdzony bez wżerów ) i ładnie poskładany + nowe klocki . Podczas odpowierzania tyłu okazało się że nie leci płyn z odpowietrzników (psiuka na wciśniętym pedale powietrze z kropelkami płynu ) , w drodze eliminacji dorwałem się do pompy w której jak wiemy są 2 przewody hamulcowe które współpracują z pompą abs :) , ustaliłem że z wcześniejszej sekcji (od serwa) czyli przód w trakcie odpowietrzania normalnie wypuszczał płyn za to tył wypuszczał powietrze .
    oczywiście podejrzewałem pompę i wymieniłem zestaw reperacyjny , poskładałem i problem jest taki sam...........W POMPIE 2 SEKCJI NIE LECI PŁYN , NAWET PRZY ZDIĘTYM CAŁKOWICIE PRZEWODZI POMPA NIE MA SIŁY NA WYPOMPOWANI PŁYNU .Zalałem strzykawka na zdiętym przewodzie pompę 2 sekcje i nakreciłem go na pompę ( na włączonym zapłonie) próbowałem go odpowietrzyć od strony abs przed i na wyjściu jak również koła tył l i p , poświeciłem się i bezwładnie odkręciłem odpowietrzniki rurki na nie i pojemniczek i ...niech leci .......tyle że przez noc nie naleciało , pompowąłem na odkręconych zanurzonych w zbiorniczkach ale ...bombelkowało płynu nie puściło . Później na forum wyczytałem o ciśnieniu .......i robiłem konstukcje szcelną i podłączono besposrednio naczynko kompresor . ............nic to nie dął .

    Ma ktoś pomysła ?
  • #2 26 Jan 2012 08:20
    robi1214
    Level 30  
    Helpful post? (0)
    Pompa na tylnej sekcji nie napełnia się płynem .Pompa do sprawdzenia ewentualnie sprawdzić czy jest luz między pompą a popychaczem serwa.
  • #3 26 Jan 2012 08:35
    mczapski
    Level 38  
    Helpful post? (0)
    Albo rozszczelniony układ, albo wadliwie zmontowana pompa. Wygląda na to, że cylinder pompy nie napełnia się płynem na drugiej sekcji. Pytanie zatem, czy tłoczek cofa się za otworek zasilający.
  • #4 26 Jan 2012 16:30
    spysk
    Level 8  
    Topic author Helpful post? (0)
    ok. tak myślałem przed wymianą tym bardziej kiedy zalewałem strzykawką przez odkręcony przewód tylni i cały czas ubywało .Wymieniłem wszystkie gumki w pompie
    (dodam że pompa nie miała wżerów i wygląda naprawę jak nowa) , teraz co prawda płyn nie ucieka ale po nakreceniu przewodu i próbie odpowietrzenia przy pompie abs lub nawet przy samej pompie wypluje to co wlałem i nadal powietrze .A może jestem w błędzie i na przykład w 124 tak sekcja tylna robi powietrze zamiast płynu?
    Czy to normalne skoro pierwsza po odkręceniu przewodu płyn samowolnie ucieka a ruch pedała robi naprawdę dobre ciśnienie (rozbryzgało mi 1/4 zbiorniczka płynu) .Wtedy oczywiście zapowietrze cały układa ale ...zaczynam odpowietrzanie od pompy 1-przód |(płyn leci) (pedał na początku bezwładny z dziwnym skokiem po środku nacisku , potem twardnieje i po 5 min odpowietrzania jest ok . zabieram sie za tył na pompie i tu nadal powietrze 0 płynu .... i co dalej .Proszę o pomoc
  Search 4 million + Products
Browse Products