FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

ACTA podpisane przez Polskę i 18 innych państw

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> ACTA podpisane przez Polskę i 18 innych państw
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 26 Jan 2012 10:02   

ACTA podpisane przez Polskę i 18 innych państw

ACTA podpisane przez Polskę i 18 innych państw Demonstracje i protesty nie pomogły. Umowa handlowa dotycząca zwalczania obrotu towarami podrobionymi została ratyfikowana. Dzisiaj rano czasu polskiego (3.30, 26 stycznia) w Tokio, w imieniu Polski podpisała ją Jadwiga Maria Rodowicz-Czechowska.

Oprócz Polski ACTA podpisał ambasador Unii Europejskiej oraz aż 18 państw:
Belgia, Bułgaria, Czechy, Finlandia, Francja, Grecja, Węgry, Irlandia, Włochy, Łotwa, Litwa, Luksemburg, Portugalia, Rumunia, Słowenia, Hiszpania, Szwecja i Wielka Brytania.

Kontrowersyjnej umowy nie ratyfikowały jeszcze Cypr, Estonia, Niemcy, Słowacja i Holandia. Okazuje się, że opóźnienia tych krajów nie wynikają ze sprzeciwu, ale z tego, że nie zakończyła się tam procedura konstytucyjna upoważnienia.

Źródło: http://www.se.pl/wydarzenia/swiat/acta-podpisana-polska-podpisala-porozumienie-acta_224054.html
Back to top

pawel16150
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 26 Jan 2012 10:15   

Re: ACTA podpisane przez Polskę i 18 innych państw

Precz z ACTA!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jan 2012 10:15   

Back to top

maniak0790
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 26 Jan 2012 10:45   

Jaką przyszłość czeka elektrodę po podpisaniu ACTA? Pewnie przestanie istnieć jak wszystko inne.
Back to top

pawel16150
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 26 Jan 2012 10:55   

maniak0790 wrote:
Jaką przyszłość czeka elektrode po podpisaniu acta? Pewnie przestanie istnieć jak wszystko inne.

Popieram kolegę!
Back to top

zwirek1
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 26 Jan 2012 11:06   

Witam
Ktoś zapomniał o Szwajcarii która mówi nie dla ACTA .
Pzdr
Back to top

zyzio1991
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 26 Jan 2012 11:23   

Zastanawia mnie to jak będzie wyglądać sieć po wprowadzeniu ACTA do życia.
Przyszłość p2p, p2m, jak i serwisów hostingujących jest policzona.
Użytkownicy będą się bać. Przeciętnego kowalskiego nie stać na nowe gry,filmy,programy.Kto w dzisiejszych czasach nie jest piratem w sieci filmy,gry,programy kuszą, parę kliknięć i jest, czasy te niestety się zmieniają. Cofniemy się w czasie,By działać w sieci jak grzeczne dzieci lub będziemy surowo karani.

Co się poprawi, pewnie nic, korporacje będą kasować kasę z tego całego ACTA, poprawi się jakość czegokolwiek? ... wątpię. W tym monecie korporacje są na tyle bogate że dodatkowa kasa pójdzie zapewne w rozwój systemów kontroli użytkownika. Zapewne ACTA to początek, pojawią się kolejne umowy międzynarodowe.
Back to top

Plumpi
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 26 Jan 2012 12:07   

zyzio1991 wrote:
Przeciętnego kowalskiego nie stać na nowe gry,filmy,programy.Kto w dzisiejszych czasach nie jest piratem w sieci filmy,gry,programy kuszą, parę kliknięć i jest, czasy te niestety się zmieniają. Cofniemy się w czasie,By działać w sieci jak grzeczne dzieci lub będziemy surowo karani.

Kowalskiego nie stać na nowe gry i filmy ...
Ciekawa retoryka przeciętnego "polaczka".

Czy Kowalskiemu te gry i filmy są niezbędne do życia?
Czy z tego powodu, że Kowalski jest biedakiem upoważnia go do wejścia do Twojego czy mojego domu i zabranie tego co mu się spodoba?
Jak byś zareagował, gdyby ktoś przyszedł i ukradł Twój komputer, telewizor, samochód, a nawet ubrania? Czy wtedy także byś uważał, że prawo jest niesprawiedliwe, ponieważ karze złodziei i przestępców?
Kolego, film czy gra także są czyimś dorobkiem. Ktoś poniósł koszty, zatrudniał programistów, grafików, scenarzystów i płacił im pensje. Chyba nie sądzisz, że ludzie, którzy tworzą te filmy i gry powinni pracować za darmo, nierzadko przez kilka lat, aby dana produkcja mogła powstać.
Widzisz, problem polega na tym, że o ile telewizor czy komputer są wartościami materialnymi, o tyle gra czy film to wartości niematerialne, które bardzo łatwo można skopiować i rozpowszechniać. Jednak nie zmienia to faktu, że jednak są to wartości, w które ktoś kiedyś włożył swoją pracę i koszty.

Powiadasz, że gry i filmy są drogie.
Oczywiście, że są drogie i będą tym droższe i większe będzie piractwo oraz podejście ludzi, "że to im się należy za darmo". Dzieje się to z prostej przyczyny. Każdy wydawca analizuje rynek. Jeżeli wie, że na każdą jedną legalnie sprzedaną kopię przypada 100 nielegalnie skopiowanych i rozpowszechnionych to musi podnieść cenę tej jednej legalnie sprzedanej kopii, aby "wyjść na swoje".

Spójrz też u siebie w domu. Czy w komputerze masz legalnego Windowsa, MS Office i inne programy? Założę się, że nie masz ani jednego legalnego programu. Świadczy o tym Twoja postawa wobec piractwa. Czy uważasz, że to jest w porządku, że większość społeczeństwa korzysta z nielegalnego oprogramowania?
Ja uważam, że nie jest z 2 powodów:
1. Okradanie producenta/wydawcy/autora.
2. Nabieranie przekonania o niskiej wartość dóbr pozyskanych za darmo. Ludzie kradnąc nabierają przekonania, że produkcja oprogramowania nie pochłania żadnych kosztów, a rozdawanie za darmo nielegalnych kopii jest czymś naturalnym, do czego każdy powinien mieć prawo. Z tym właśnie chce walczyć ACTA.
Back to top

mdm150
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 26 Jan 2012 12:38   

Ok,ale nie tylko piractwa ona dotyczy. Napewno będzie trudniej kupić nie oryginalne części zamienne choćby do samochodów.
Back to top

tomek1984ns88
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 26 Jan 2012 12:43   

Każdy będzie traktowany jak potencjalny przestępca.
Pod byle pretekstem będzie można zamykać niewygodne strony.
Back to top

tacman
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 26 Jan 2012 12:55   

Jestem całkowicie legalny z Linux i jego softem. Torrent-a używam do wymiany paczek z systemu czy nawet całych ISO systemu. Jednakże będę musiał przestać ponieważ potencjalnie będę musiał się z tego tłumaczyć. Ograniczy to dostęp do pewnego oprogramowania bo serwery ftp/http nie wyrobią takiego ruchu. Cofniemy się w rozwoju ale o to właśnie chodzi. Korporacje chcą WIndows i wszystko z tym związane.

Z drugiej strony piractwo. ACTA temu nie zapobiegnie. Będzie się handlować jak za dawnych czasów pod sklepem płytami i już.

Znowu na nowym prawie ucierpią tylko Ci, co legalnie korzystają z komputera i danych.
Kiedyś mogłem skopiować dla siebie kasetę i już. Nikt mnie nie wsadzał za to do więzienia. Dzisiaj kopia na użytek własny to koszmar. Pozabezpieczane do granic możliwości i jak coś się stanie z krążkiem to nikt mi nie wyda za przysłowiową złotówkę kopii nawet jak mam fakturę, że kupiłem, nawet jakbym oddał uszkodzoną. I o to właśnie chodzi. Płać za wszystko a sami artyści i inne osoby, które powinny być chronione mają z tego wszystkiego kilka % pieniążków. Jak sami zaczną sprzedawać płyty jak kiedyś wyjdą na tym znacznie lepiej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jan 2012 12:55   

Back to top

satanistik
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 26 Jan 2012 12:57   

Problem jest jeszcze taki że część oprogramowania jest niezbędna do życia - społeczeństwo się tak zmieniło że nikt nie przyjmie CV napisanego odręcznie, wszyscy wymagają znajomości programów. Może przeciętny kowalski nie potrzebuje gier ale wiele dzieci ma od życia chociaż te przyjemność. Dodatkowo korporacje tworzą sprzęt tak aby skrócić jego czas życia a np dostępne części zamienne zostaną potraktowane jako podrobiony produkt i będziecie płacić za laser do dvd 200zł ;-).
Back to top

D12
Poziom 11
Poziom 11

Post#12 26 Jan 2012 13:00   

No zapewne chomikuj przestanie istnieć. A to tam można znaleźć rzeczy których normalnie by człowiek nie znalazł w sieci. Choćby wykłady, pytania z egzaminów, gotowe projekty itd.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 26 Jan 2012 13:03   

A co z zamiennikami atramentów do drukarek?
Czy pomyśleliście co się z nimi stanie?
Przecież one mogą stać się nielegalne bo producenci drukarek pozwą firmy produkujące zamienniki do sądu i zażądają zaprzestania sprzedaży a wtedy ceny atramentów mogą pójść w górę.
Back to top

zenobeusz
Poziom 23
Poziom 23

Post#14 26 Jan 2012 13:09   

Ciekawe czy ludzie dalej będą protestować czy uznają, że już jest po fakcie i się z tym pogodzą...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jan 2012 13:09   

Back to top

bysmoku
Poziom 3
Poziom 3

Post#15 26 Jan 2012 13:19   

A chomikuj już nie działa.
Back to top

Myrek1
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 26 Jan 2012 13:20   

zenobeusz wrote:
Ciekawe czy ludzie dalej będą protestować czy uznają, że już jest po fakcie i się z tym pogodzą...

Nie jest po fakcie!
Jak zwykle niewiedza króluje a ludzie bezsensownie się wypowiadają... Podpisanie w Tokio nic nie zmienia, ponieważ umowa musi być ratyfikowana przez polski Sejm i podpisana przez prezydenta (podobnie jak zwykła ustawa). Więc jeszcze długa droga do wejścia w życie... Wiele może się wyważyć.

bysmoku wrote:
A chomikuj już nie działa.

Widać, że ludziom pewne części ciała też nie... Chomik działa jak dawniej.
Back to top

Bastek79
Poziom 13
Poziom 13

Post#17 26 Jan 2012 13:22   

Witam, Panowie sam jestem przeciw ACTA, ale również i piractwu. Jednak spójrzmy na to z innej strony jeszcze za czasów, kiedy byłem uczniem dzięki „pirackiemu” oprogramowaniu miałem możliwość poznać AutoCad’a, Office’a oraz wiele innych aplikacji, choćby 3DStudioMax. Dzięki temu, że oprogramowanie takie było dostępne w sieci to miałem niepowtarzalną okazję je poznać i hobbystycznie rozwijać swoje umiejętności.
Obecnie w Firmie, w której pracuje nie ma prawa być na komputerze żadnego oprogramowania, które pochodziłoby z nielegalnych kopii. Uważam, że jeżeli ktoś zarobkowo używa danego oprogramowania to oczywiście powinien być ścigany i karany.
Tylko, nie zapomnijmy, że dzięki oprogramowaniu, które jest dostępne w sieci młodzi ludzie mają możliwość go poznania, rozwijania swoich umiejętności. Później stanowią dobry materiał, jako przyślij pracownicy. Nawet na uczelni pamiętam, jak wykładowca mówił, że dany program znajdziemy na pewno w sieci by móc się go uczyć w domu.
Myślę, że wszystko zmierza ku temu by przybywało więcej „Ciemnej masy”, bo przecież tak łatwiej się prowadzi rządy!!
Back to top

maciek_90
Poziom 10
Poziom 10

Post#18 26 Jan 2012 13:26   

Jestem zwolennikiem wprowadzenia ACTA ale niech rząd zapewni nam prace i zarobki takie żeby było nas stać na legalne oprogramowanie czy oryginalne płyty. Większość osób w naszym kraju zarabia min. czyli niewiele ponad 1000zł miesięcznie i musi za to przeżyć opłacić rachunki zapłacić za mieszkanie i coś mi się wydaje że nie starczy mu już na system za 400zł czy płytę z muzyką za 50zł
Back to top

bifi
Poziom 13
Poziom 13

Post#19 26 Jan 2012 13:27   

Quote:
umowa musi być ratyfikowana przez polski Sejm i podpisana przez prezydenta (podobnie jak zwykła ustawa)

Z tego, co słyszałem, to ACTA nie jest ustawą i nie musi być podpisana przez nikogo więcej.

Ja również nie jestem za piractwem, zwłaszcza jeżeli się ma z programów czerpać korzyści, ale narzędzia jakie daje ACTA to po prostu brak poszanowania prywatności.

Zastanawiam się w jaki sposób będą monitorowali protokoły szyfrowane (np. na stronie banków).
Back to top

Adix3
Poziom 10
Poziom 10

Post#20 26 Jan 2012 13:42   

Plumpi wrote:

Czy z tego powodu, że Kowalski jest biedakiem upoważnia go do wejścia do Twojego czy mojego domu i zabranie tego co mu się spodoba?
Jak byś zareagował, gdyby ktoś przyszedł i ukradł Twój komputer, telewizor, samochód, a nawet ubrania? Czy wtedy także byś uważał, że prawo jest niesprawiedliwe, ponieważ karze złodziei i przestępców?

Co ma piernik do wiatraka?? Bezpieczeństwo i własność w sowim domu to co innego niż piractwo. Marne to porównanie zrobiłeś.

Plumpi wrote:

Spójrz też u siebie w domu. Czy w komputerze masz legalnego Windowsa, MS Office i inne programy? Założę się, że nie masz ani jednego legalnego programu. Świadczy o tym Twoja postawa wobec piractwa. Czy uważasz, że to jest w porządku, że większość społeczeństwa korzysta z nielegalnego oprogramowania?

Na po innych tutaj jeździsz a sam pewnie masz nie jeden program nielegalnie, a może film?? Tylko przyznasz to się teraz?? Lepiej na kim się wyżyć co nie??

Jeśli chodzi o mnie to na nowym laptopie nie mam nic nie legalnego. Jedyne co można by powiedzieć że mam nielegalne (co nie do końca jest prawdą) to system Windows 7. Tak, żebyś wiedział. Ściągnąłem pirata bo ten system od nowości (też Windows 7 HP 64bit) był zaśmiecony instalkami producenta. Wgrałem pirata Windows 7HP 64bit wykręciłem numer do automatycznej rejestracji systemów (do Microsoftu) automat poprosił o klucz, więc przepisałem ten z naklejki na obudowie i w zwrotnym sms-ie dostałem kod, wpisałem do tego systemu i już mam legalny. Nie wierzysz pobrałem aplikację ze strony Microsoftu do sprawdzenia legalności przez neta i jeszcze mi przez komunikat podziękowano że mam legalny. W rzeczywistości tak nie jest bo pytałem się w dzwoniąc do Asusa to mi powiedziano że oni mają taką umowę z Microsoftem że sprzedają laptopy z oryginalnym systemem ale muszą być te wszystkie śmieci zainstalowane. Ale mnie to lata, zwisa i powiewa.

Co do reszty programów to wszystkie są na bezpłatnej licencji. Nawet nie mam MS Office bo nie będę wydawał kasy nie potrzebnie, jeżeli mogę mieć coś za darmo. Mowa tu o LibreOffice które niczym się nie różni jak dla mnie od MS Office.

Plumpi wrote:

Ludzie kradnąc nabierają przekonania, że produkcja oprogramowania nie pochłania żadnych kosztów, a rozdawanie za darmo nielegalnych kopii jest czymś naturalnym, do czego każdy powinien mieć prawo. Z tym właśnie chce walczyć ACTA.

To zleży jak na to patrzeć. Dla jednych pochłania koszty (np Microsoft i jego MS Office) a innych nie (np. LibreOffice). Ile to jest zebrać się w kilka osób i napisać jakiś program a potem go udostępniać za darmo?? Musi być tylko jeden warunek spełniony że te osoby które zamierzają się za to zabrać są tego świadomi że robią to za darmo ale się tym nie przejmują.

Tak czytając twoją wypowiedź to dochodzę do wniosku że musisz robić w jakiejś firmie np Microsoft :D Mam rację?? Bo tylko ci których "okradają" tak się bulwersują.

No to jak myślisz?? Co się teraz stanie?? Myślisz że każdy kto do tej pory piracił będzie teraz pokornie kupował oryginały?? Pytanie po co jak są darmowe i tak samo dobre a niekiedy lepsze odpowiedniki.

A powiem ci coś jeszcze. Ty tak bronisz strasznie tych korporacji co to tak niby tracą dużo. A dajmy na to ten Microsoft (jak już się tak go trzymam) on obraca rocznie milionami albo nawet miliardami (nie wiem bo mnie to nie obchodzi i nie szukałem takich informacji) dolarów. A teraz poruszmy takiego gościa jak Bill Gates. Cytat z wikipedii:

"Według listy najbogatszych ludzi na świecie opublikowanej 11 marca 2009 roku przez magazyn Forbes[9] Bill Gates powrócił w rankingu na pierwszą pozycję. Jego majątek w ciągu roku spadł o 18 miliardów dolarów i wynosi 40 miliardów dolarów."

A tym czasem ludzie w afryce głodują. Ty wiesz co by można było zrobić z tymi 39mld dolarów, gdyby je przeznaczyć na pomoc tym osobom?? 35 bo zakładając że Bill zostawiłby sobie te 5mld na pocieszenie, przecież z taką sumą do nawet wnuki by sobie ustawił do ich śmierci. Ale nie bo on musi mieć najwięcej. Szczerze?? To ja już wolałbym coś spiracić a tą kasę którą musiałbym wpakować w ten produkt rozdać potrzebującym.

To tyle co o tym sądzę
Back to top

marti_944
Poziom 21
Poziom 21

Post#21 26 Jan 2012 13:47   

D12 wrote:
No zapewne chomikuj przestanie istnieć. A to tam można znaleźć rzeczy których normalnie by człowiek nie znalazł w sieci. Choćby wykłady, pytania z egzaminów, gotowe projekty itd.

Albo książki... takie na studia, które się naprawdę baaardzo przydają. Inne źródło takich książek to np. księgarnia w Wiedniu, która nie oferuje sprzedaży wysyłkowej, a jeśli już to cena książki przekracza 400zł... na to nie każdego stać, a każdy ma prawo do edukacji, czyż nie ?

Quote:
Jak zwykle niewiedza króluje a ludzie bezsensownie się wypowiadają... Podpisanie w Tokio nic nie zmienia, ponieważ umowa musi być ratyfikowana przez polski Sejm i podpisana przez prezydenta (podobnie jak zwykła ustawa). Więc jeszcze długa droga do wejścia w życie... Wiele może się wyważyć.

Czy dobrze rozumiem - ta umowa JESZCZE u nas nie obowiązuje ? :) Wybacz, nie rozumiem tych wszystkich procedur, dlatego pytam.
Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#22 26 Jan 2012 13:48   

Dlaczego wszyscy tak skupiają się na nielegalnym oprogramowaniu? Przecież to mała część całego projektu.
Dużo groźniejsze są bardzo nieprecyzyjne zapisy i zbyt ogólnikowe stwierdzenia. No i pozostaje problem interpretacji w stosunku do na przykład zamienników. No bo jak to pogodzić ze sprzedażą zamiennika klocków hamulcowych do golfa? Przecież to jest produkt-kopia...
Back to top

marti_944
Poziom 21
Poziom 21

Post#23 26 Jan 2012 13:52   

michal-michalik wrote:
Dlaczego wszyscy tak skupiają się na nielegalnym oprogramowaniu? Przecież to mała część całego projektu.
Dużo groźniejsze są bardzo nieprecyzyjne zapisy i zbyt ogólnikowe stwierdzenia. No i pozostaje problem interpretacji w stosunku do na przykład zamienników. No bo jak to pogodzić ze sprzedażą zamiennika klocków hamulcowych do golfa? Przecież to jest produkt-kopia...

Właśnie... tu się skupia cały problem, przecież nielegalne oprogramowanie to najmniejszy problem. Nawet jeśli ktoś chce, to można to pewnie jakoś obejść (jakieś małe stoiska z tego typu oprogramowaniem pewnie ożyją, jak ktoś wspomniał).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jan 2012 13:52   

Back to top

Plumpi
Poziom 22
Poziom 22

Post#24 26 Jan 2012 13:57   

satanistik wrote:
Problem jest jeszcze taki że część oprogramowania jest niezbędna do życia - społeczeństwo się tak zmieniło że nikt nie przyjmie CV napisanego odręcznie, wszyscy wymagają znajomości programów. Może przeciętny kowalski nie potrzebuje gier ale wiele dzieci ma od życia chociaż te przyjemność. Dodatkowo korporacje tworzą sprzęt tak aby skrócić jego czas życia a np dostępne części zamienne zostaną potraktowane jako podrobiony produkt i będziecie płacić za laser do dvd 200zł ;-).

Oprogramowanie niezbędne do życia? :)
Kto Ci powiedział, że nikt nie przyjmie CV napisanego odręcznie?
Poza tym możesz to CV stworzyć w setkach darmowych programów. Nie musisz od razu kraść MS Office, żeby stworzyć CV. Możesz też w ogóle nie korzystać z komputera, aby napisać CV. Wystarczy się tylko udać do biura pisania podań, gdzie za niewielka odpłatnością stworzą dla Ciebie takie CV.

Co do części zamiennych to także źle myślisz, bo ludzie nie rozumiejący czym jest ACTA niepotrzebnie "biją pianę" i straszą ludzi. Nie chodzi tu o to, żeby nie można było produkować i sprzedawać części zamiennych tzw. "odpowiedników" lecz o to, żeby nie były sprzedawane jako części oryginalne.
Czy byłbyś zadowolony, gdybyś kupił podłej jakości chińską podróbkę, na której opakowaniu widniała nazwa znanego, dobrego producenta?
Czy cieszył byś się, gdybyś kupił na znanym portalu aukcyjnym telefon opisany jako NOKIA czy iPhone oryginał, a w gruncie rzeczy byłaby to tylko kiepska imitacja, która nie posiada nawet części funkcjonalności oryginalnego telefonu?
Niestety obecnie takich podróbek jest cała masa i co najgorsze obecne prawo niewiele może tym zrobić.
Nowe prawo ma chronić producentów oraz konsumentów przed takimi praktykami i w gruncie rzeczy chodzi o to, żeby takie podróbki były sprzedawane jako "Ciągcięgcing", a nie jako "NOKlA" (czytaj: nokla).
Back to top

michal-michalik
Poziom 19
Poziom 19

Post#25 26 Jan 2012 14:02   

Plumpi wrote:
Co do części zamiennych to także źle myślisz, bo ludzie nie rozumiejący czym jest ACTA niepotrzebnie "biją pianę" i straszą ludzi. Nie chodzi tu o to, żeby nie można było produkować i sprzedawać części zamiennych tzw. "odpowiedników" lecz o to, żeby nie były sprzedawane jako części oryginalne.
Czy byłbyś zadowolony, gdybyś kupił podłej jakości chińską podróbkę, na której opakowaniu widniała nazwa znanego, dobrego producenta?
Czy cieszył byś się, gdybyś kupił na znanym portalu aukcyjnym telefon opisany jako NOKIA czy iPhone oryginał, a w gruncie rzeczy byłaby to tylko kiepska imitacja, która nie posiada nawet części funkcjonalności oryginalnego telefonu?
Niestety obecnie takich podróbek jest cała masa i co najgorsze obecne prawo niewiele może tym zrobić.
Nowe prawo ma chronić producentów oraz konsumentów przed takimi praktykami i w gruncie rzeczy chodzi o to, żeby takie podróbki były sprzedawane jako "Ciągcięgcing", a nie jako "NOKlA" (czytaj: nokla).

No ale żeby zbudować odpowiednio funkcjonalny zamiennik musisz rozebrać część oryginalną, albo znaleźć plany konstrukcyjne i skopiować... Jak sądzisz czy takie prawo nie utrudni takiego postępowania?
Back to top

Mateusz-me-1990
Poziom 13
Poziom 13

Post#26 26 Jan 2012 14:19   

Właśnie u nas jest wszystko na odwrót. Mamy drogie paliwa i masę podatków od różnych głupot, bo tak to jest w unii. Oprogramowanie do najtańszych nie należy, a jeśli mówimy o programach specjalistycznych to trochę inna sprawa. Kolejna rzecz brak jakichkolwiek działań w celu jak najlepszych udogodnień dla pracodawców oraz nowych przedsiębiorców. Wszystko jest od tyłu strony. Zamiast starać się tak kierować by rozwinąć gospodarkę i sprawić ostatecznie by ludzie mogli zarabiać więcej to wprowadzają głupie przepisy, a jestem przekonany że każdy inaczej by podszedł do zakupu muzyki i oprogramowania mając o wiele więcej w kieszeni. To wszystko przypomina znany film "Planeta małp", bo i u nas chyba takie małpy zaczęły rządzić.
Back to top

Plumpi
Poziom 22
Poziom 22

Post#27 26 Jan 2012 14:28   

Adix3 wrote:

Co ma piernik do wiatraka?? Bezpieczeństwo i własność w sowim domu to co innego niż piractwo. Marne to porównanie zrobiłeś.

Jedno i drugie to kradzież.

Adix3 wrote:
Na po innych tutaj jeździsz a sam pewnie masz nie jeden program nielegalnie, a może film?? Tylko przyznasz to się teraz?? Lepiej na kim się wyżyć co nie??

Akurat tak się składa, że staram się nie mieć nielegalnego oprogramowania.
Nawet gdybym miał nielegalne oprogramowanie i go używał to nie upoważnia mnie to do publicznego głoszenia, że tak powinno się robić i tak jest dobrze.

Adix3 wrote:
Nie wierzysz pobrałem aplikację ze strony Microsoftu do sprawdzenia legalności przez neta i jeszcze mi przez komunikat podziękowano że mam legalny. W rzeczywistości tak nie jest bo pytałem się w dzwoniąc do Asusa to mi powiedziano że oni mają taką umowę z Microsoftem że sprzedają laptopy z oryginalnym systemem ale muszą być te wszystkie śmieci zainstalowane. Ale mnie to lata, zwisa i powiewa.

Nie mam powodu nie wierzyć.
W przypadku niektórych producentów licencje są zapisane w biosie i w ogóle nie jest potrzebna oddzielna licencja np. wszystkie produkty firmy Dell.

Adix3 wrote:
To zleży jak na to patrzeć. Dla jednych pochłania koszty (np Microsoft i jego MS Office) a innych nie (np. LibreOffice). Ile to jest zebrać się w kilka osób i napisać jakiś program a potem go udostępniać za darmo?? Musi być tylko jeden warunek spełniony że te osoby które zamierzają się za to zabrać są tego świadomi że robią to za darmo ale się tym nie przejmują.

Jeżeli autor czy wydawca oddaje za darmo to jest jego sprawa.
Jeżeli jednak ściśle określa warunki i zasady, a ktoś inny je łamie to łamie też prawo.

Adix3 wrote:
Tak czytając twoją wypowiedź to dochodzę do wniosku że musisz robić w jakiejś firmie np Microsoft :D Mam rację?? Bo tylko ci których "okradają" tak się bulwersują.

Znów się przejawia typowa cecha "polaczka", który uważa, że jeżeli ktoś złodzieja nazywa złodziejem to musi być "powiązany" z Microsoftem :)
Kolego nie mam nic wspólnego z Microsoftem, ani też z żadną inną firmą produkującą oprogramowanie.

Adix3 wrote:
No to jak myślisz?? Co się teraz stanie?? Myślisz że każdy kto do tej pory piracił będzie teraz pokornie kupował oryginały?? Pytanie po co jak są darmowe i tak samo dobre a niekiedy lepsze odpowiedniki.

Jakieś 2 miesiące temu kupowałem na Allegro "Oryginalną obudowę do telefonu Nokia". Jednak po zauważeniu komentarzy osób, które kupiły: "chińska podróba", pozwoliłem sobie zadać kilka pytań sprzedawcy. Nie było problemów z kontaktem do tego sprzedawcy, dopóki nie zadałem pytania "Czy na pewno te obudowy są oryginalne i nie są to podróbki?". Po tym pytaniu sprzedawca już się więcej do mnie nie odezwał, pomimo, że wysyłałem mu to samo pytanie 4 krotnie.

Dzięki podpisaniu ACTA, myślę, że nic się nie stanie, a jedynie ukruci się trochę takie procedery.

Adix3 wrote:
A powiem ci coś jeszcze. Ty tak bronisz strasznie tych korporacji co to tak niby tracą dużo. A dajmy na to ten Microsoft (jak już się tak go trzymam) on obraca rocznie milionami albo nawet miliardami (nie wiem bo mnie to nie obchodzi i nie szukałem takich informacji) dolarów. A teraz poruszmy takiego gościa jak Bill Gates. Cytat z wikipedii:

"Według listy najbogatszych ludzi na świecie opublikowanej 11 marca 2009 roku przez magazyn Forbes[9] Bill Gates powrócił w rankingu na pierwszą pozycję. Jego majątek w ciągu roku spadł o 18 miliardów dolarów i wynosi 40 miliardów dolarów."

A tym czasem ludzie w afryce głodują. Ty wiesz co by można było zrobić z tymi 39mld dolarów, gdyby je przeznaczyć na pomoc tym osobom?? 35 bo zakładając że Bill zostawiłby sobie te 5mld na pocieszenie, przecież z taką sumą do nawet wnuki by sobie ustawił do ich śmierci. Ale nie bo on musi mieć najwięcej. Szczerze?? To ja już wolałbym coś spiracić a tą kasę którą musiałbym wpakować w ten produkt rozdać potrzebującym.

To tyle co o tym sądzę

Kolejna cecha "polaczka", który wie jak inni powinni wydawać ciężko zarobione przez siebie pieniądze. Ponadto takie myślenie jest bardzo prymitywne, bo nie sztuka jest zostać jednorazowo wspaniałym dobroczyńcą, a sztuką jest zapewnić pomoc na dłużej, choćby tak jak to uczynił Alfred Nobel.
Kolego co do Billa to jesteś w wielkim błędzie. Najpierw poczytaj cokolwiek na jego temat i skończ z piep... głupot. Dowiedz się czym jest fundacja: "Bill & Melinda Gates Foundation" oraz czym się zajmuje.
Gdybyś miał problemy ze znalezieniem do tu masz link, który w skrócie opisuje tę fundację: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bill_%26_Melinda_Gates_Foundation
Back to top

zyzio1991
Poziom 9
Poziom 9

Post#28 26 Jan 2012 14:30   

"Rząd Donalda Tuska porzucił wyższe wartości, takie jak wolność słowa i demokracja, aby podpisać coś, czego społeczeństwo nie chce. Podpisał, bo inni koledzy po fachu to podpisali. Przerażające."

"ACTA to omijanie demokracji na nieznaną dotąd skalę"

http://di.com.pl/news/43109,0,ACTA_obnazyla_prawdziwa_slabosc_Tuska.html
Back to top

Plumpi
Poziom 22
Poziom 22

Post#29 26 Jan 2012 14:36   

Mateusz-me-1990 wrote:
Właśnie u nas jest wszystko na odwrót. Mamy drogie paliwa i masę podatków od różnych głupot, bo tak to jest w unii. Oprogramowanie do najtańszych nie należy, a jeśli mówimy o programach specjalistycznych to trochę inna sprawa. Kolejna rzecz brak jakichkolwiek działań w celu jak najlepszych udogodnień dla pracodawców oraz nowych przedsiębiorców. Wszystko jest od tyłu strony. Zamiast starać się tak kierować by rozwinąć gospodarkę i sprawić ostatecznie by ludzie mogli zarabiać więcej to wprowadzają głupie przepisy, a jestem przekonany że każdy inaczej by podszedł do zakupu muzyki i oprogramowania mając o wiele więcej w kieszeni. To wszystko przypomina znany film "Planeta małp", bo i u nas chyba takie małpy zaczęły rządzić.

Jeżeli masz pomysł na uzdrowienie gospodarki i jesteś pewien, że to poprawi mój status materialny i bytowy to masz moje poparcie wszędzie tam, gdzie wystartujesz :)
Back to top

ezbig
Poziom 16
Poziom 16

Post#30 26 Jan 2012 14:42   

Zacznijmy działać konkretnie! Ruszyła strona o referendum przeciw ACTA: referendum. Jest szansa by skutecznie powstrzymać wprowadzenie ACTA. Trzeba pobrać wniosek, podpisać (można zebrać więcej podpisów) i wysłać.

Jestem za ochroną praw autorskich, ale ACTA nam nie potrzebne. Jako twórca sam miałem okazje 2 razy skutecznie skorzystać z obecnego prawa w tej kwestii. Ochrona prawa do własności intelektualnej w myśl ACTA to tylko mydlenie oczu, a chodzi o coś więcej. Chyba że ktoś chce w imię ochrony praw (która i tak jest teraz) stracić resztki prywatności. Będziesz jeden z drugim miał w ramach poczty e-mail darmowy podsłuch, o szyfrowaniu możesz zapomnieć bo to w/g ACTA nielegalne. Jeszcze trochę i będziemy Chinom zazdrościć wolnego internetu.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> ACTA podpisane przez Polskę i 18 innych państw
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 8 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Page generation time: 0.126 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed