Cieszę się że Ci się udało poskładać do do kupy. Płytka wyszła bardzo fajnie, lepiej od oryginału ;)
Sailor88 wrote:
[...]Martwią mnie tylko te dwie zewnętrzne diody, które są cały czas w stanie wzbudzenia[...]
Te dwie diody świecą cały czas ale z wypełnieniem PWM tylko 2% więc świecą bardzo słabo. Wyjaśniełem to dokładniej w opisie w sekcji _program_ , możesz to łatwo zmienić. A świecą po to żebyś w nocy mógł coś widzieć i dojść do krawędzi schodów bez potykania się i ewentualnego skręcenia karku :D
Dzięki za opinie :). Kurcze tyle razy czytałem opis i przeoczyłem to o tych dwóch diodach. Ok to teraz jak się zabrać do zmian w programie? Jak poustawiać czas świecenia, kolejność zapalania, oraz podświetlenie tych dwóch diod? Może prościej, w jakim programie otworzyć plik by były widoczne te tablice? Wiem, że powinienem zacząć od podstaw, i zacznę po tym projekcie :) Dzięki
Dzięki za opinie :). Kurcze tyle razy czytałem opis i przeoczyłem to o tych dwóch diodach. Ok to teraz jak się zabrać do zmian w programie? Jak poustawiać czas świecenia, kolejność zapalania, oraz podświetlenie tych dwóch diod? Może prościej, w jakim programie otworzyć plik by były widoczne te tablice? Wiem, że powinienem zacząć od podstaw, i zacznę po tym projekcie :) Dzięki
Tu masz ekspresowy tutorial co i jak:
1) ściagasz i instalujesz winavr, http://winavr.sourceforge.net/ 2) rozpakowujesz plik zip ktory załączyłem do projektu
3) uruchamiasz progam "programmers notepad" i w nim otwierasz plik schody.c
4) poprawiasz program i wywołujesz z menu polecenie Tools->[WinAVR]Make All, otrzymasz nowy wsad do procka z rozszerzeniem .hex
5) szukasz w necie tutoriali na temat programowania AVR w gcc i programujesz już co tylko chcesz ;)
prościej się już nie da
W linii nr 74 programu znajdziesz linijkę:
Code:
2, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 2,
zamień te dwójki na zera i dwie skrajne diody będą również gasły
czas świecenia ustawisz w linii 30:
Code:
#define CZAS_SWIECENIA 30
co miało oznaczać 30 sekund, ale w praktyce jest to około 40 bo czasy mi się nieco rozjechały.
Czy ten układ mógłbym wykorzystać do podpięcia 8 taśm led. Taśmy te są zasilane 12V. Czy wtedy wystarczy zmienić tylko tranzystory wyjściowe na jakieś mocniejsze?
Czy ten układ mógłbym wykorzystać do podpięcia 8 taśm led. Taśmy te są zasilane 12V. Czy wtedy wystarczy zmienić tylko tranzystory wyjściowe na jakieś mocniejsze?
W zasadzie można by spróbować, wtedy podłączasz diody do 12v oraz do wyjść tranzystorów, masy zasilania łączysz razem.
Jedyny problem to taki że przy większym prądzie i napięciu to co się będzie się indukować na długich przewodach zasilających być może po jakimś czasie uszkodzić tranzystory. W takim wypadku trzeba by zabezpieczyć bazy tranzystorów transilem i diodą.
Witam.Podziwiam was ludziska za takie pomysły.Nie mam pojęcia o tych wszystkich nazwach i danych o których tu piszecie ,wiec zapytam poprostu.Ile to kosztuje i czy można coś takiego kupic?
Witam, również chciałbym zastosować to oświetlenia taśmy LED.
Czy można prosić o jakieś informacje, np jaki tranzystor zastosować do ich sterowania?
Do kupienia w TME:
BCX41 - 800mA
FMMT618 - 2,5A
FMMT619 - 2A
ZXTN25020DFH - 4,5A
Obudowy pasują, musisz tylko sprawdzić czy są zgodne pinowo z tymi których użyłem ( BC817 ), Są trochę drogie,
Jezeli chcesz dużo tańsze to np BD139 ( do 1.5A ), ale obudowa wogule nie pasuje, będziesz miał spory problem żeby je przylutować, trzeba by przerobić płytke, ewentualnie przylutowac tranzystory na kabelkach :)
Gratuluję pomysłu!
Fajnie się prezentuje i efekt wizualny bardzo ciekawy.
Przy okazji pytań z wchodzeniem i zatrzymaniem się osób na schodach, na youtube znalazłem taki oto filmik - może zastosować takie rozwiązanie?
Witam, również chciałbym zastosować to oświetlenia taśmy LED.
Czy można prosić o jakieś informacje, np jaki tranzystor zastosować do ich sterowania?
Do kupienia w TME:
BCX41 - 800mA
FMMT618 - 2,5A
FMMT619 - 2A
ZXTN25020DFH - 4,5A
Obudowy pasują, musisz tylko sprawdzić czy są zgodne pinowo z tymi których użyłem ( BC817 ), Są trochę drogie,
Jezeli chcesz dużo tańsze to np BD139 ( do 1.5A ), ale obudowa wogule nie pasuje, będziesz miał spory problem żeby je przylutować, trzeba by przerobić płytke, ewentualnie przylutowac tranzystory na kabelkach :)
Czyli mam rozumieć że zastępuję tranzystory BC817 na BD139, płytka jest przerobiona bo smd jest dla mnie za małe więc z montażem nie będzie problemu. Mam jednak pytanie czy to wszystko? A może muszę jeszcze coś zmienić aby mieć na wyjściu dla diod napięcie 12V? Dodam że układ będzie zasilany napięciem 12V + stabilizator więc napięcie będzie można stąd wykorzystać.
A, no i rzecz jasna +diod podłączony będzie na +12V