FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Animowane oświetlenie schodów na fotokomórkę

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Animowane oświetlenie schodów na fotokomórkę
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#31 Post from the author of the topic 14 Feb 2012 00:28   

Re: Animowane oświetlenie schodów na fotokomórkę

Sailor88 wrote:
Witam! Według wskazówek autora projektu,[...]

Cieszę się że Ci się udało poskładać do do kupy. Płytka wyszła bardzo fajnie, lepiej od oryginału ;)

Sailor88 wrote:
[...]Martwią mnie tylko te dwie zewnętrzne diody, które są cały czas w stanie wzbudzenia[...]

Te dwie diody świecą cały czas ale z wypełnieniem PWM tylko 2% więc świecą bardzo słabo. Wyjaśniełem to dokładniej w opisie w sekcji _program_ , możesz to łatwo zmienić. A świecą po to żebyś w nocy mógł coś widzieć i dojść do krawędzi schodów bez potykania się i ewentualnego skręcenia karku :D
Back to top

Sailor88
Poziom 6
Poziom 6

Post#32 14 Feb 2012 01:03   

Dzięki za opinie :). Kurcze tyle razy czytałem opis i przeoczyłem to o tych dwóch diodach. Ok to teraz jak się zabrać do zmian w programie? Jak poustawiać czas świecenia, kolejność zapalania, oraz podświetlenie tych dwóch diod? Może prościej, w jakim programie otworzyć plik by były widoczne te tablice? Wiem, że powinienem zacząć od podstaw, i zacznę po tym projekcie :) Dzięki
Back to top

CyprianD
Poziom 8
Poziom 8

Post#33 Post from the author of the topic 15 Feb 2012 23:26   

Sailor88 wrote:
Dzięki za opinie :). Kurcze tyle razy czytałem opis i przeoczyłem to o tych dwóch diodach. Ok to teraz jak się zabrać do zmian w programie? Jak poustawiać czas świecenia, kolejność zapalania, oraz podświetlenie tych dwóch diod? Może prościej, w jakim programie otworzyć plik by były widoczne te tablice? Wiem, że powinienem zacząć od podstaw, i zacznę po tym projekcie :) Dzięki

Tu masz ekspresowy tutorial co i jak:
1) ściagasz i instalujesz winavr, http://winavr.sourceforge.net/
2) rozpakowujesz plik zip ktory załączyłem do projektu
3) uruchamiasz progam "programmers notepad" i w nim otwierasz plik schody.c
4) poprawiasz program i wywołujesz z menu polecenie Tools->[WinAVR]Make All, otrzymasz nowy wsad do procka z rozszerzeniem .hex
5) szukasz w necie tutoriali na temat programowania AVR w gcc i programujesz już co tylko chcesz ;)

prościej się już nie da

W linii nr 74 programu znajdziesz linijkę:
Code:
  2,  0,  0,  0,  0,  0,  0,  2,

zamień te dwójki na zera i dwie skrajne diody będą również gasły

czas świecenia ustawisz w linii 30:
Code:
#define CZAS_SWIECENIA 30

co miało oznaczać 30 sekund, ale w praktyce jest to około 40 bo czasy mi się nieco rozjechały.
Back to top

koza0007
Poziom 11
Poziom 11

Post#34 21 Feb 2012 00:47   

Czy ten układ mógłbym wykorzystać do podpięcia 8 taśm led. Taśmy te są zasilane 12V. Czy wtedy wystarczy zmienić tylko tranzystory wyjściowe na jakieś mocniejsze?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Feb 2012 00:47   

Back to top

CyprianD
Poziom 8
Poziom 8

Post#35 Post from the author of the topic 22 Feb 2012 20:38   

koza0007 wrote:
Czy ten układ mógłbym wykorzystać do podpięcia 8 taśm led. Taśmy te są zasilane 12V. Czy wtedy wystarczy zmienić tylko tranzystory wyjściowe na jakieś mocniejsze?

W zasadzie można by spróbować, wtedy podłączasz diody do 12v oraz do wyjść tranzystorów, masy zasilania łączysz razem.
Jedyny problem to taki że przy większym prądzie i napięciu to co się będzie się indukować na długich przewodach zasilających być może po jakimś czasie uszkodzić tranzystory. W takim wypadku trzeba by zabezpieczyć bazy tranzystorów transilem i diodą.
Back to top

Mozart21
Poziom 9
Poziom 9

Post#36 25 Feb 2012 19:24   

Witam, również chciałbym zastosować to oświetlenia taśmy LED.
Czy można prosić o jakieś informacje, np jaki tranzystor zastosować do ich sterowania?
Back to top

pawel8814
Poziom 6
Poziom 6

Post#37 25 Feb 2012 23:58   

Witam.Podziwiam was ludziska za takie pomysły.Nie mam pojęcia o tych wszystkich nazwach i danych o których tu piszecie ,wiec zapytam poprostu.Ile to kosztuje i czy można coś takiego kupic?
Back to top

koza0007
Poziom 11
Poziom 11

Post#38 26 Feb 2012 00:47   

Mozart21 wrote:
Czy można prosić o jakieś informacje, np jaki tranzystor zastosować do ich sterowania?

Myślę, że jakiś z serii bd np bd135
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Feb 2012 00:47   

Back to top

CyprianD
Poziom 8
Poziom 8

Post#39 Post from the author of the topic 27 Feb 2012 23:36   

Mozart21 wrote:

Do kupienia w TME:
BCX41 - 800mA
FMMT618 - 2,5A
FMMT619 - 2A
ZXTN25020DFH - 4,5A

Obudowy pasują, musisz tylko sprawdzić czy są zgodne pinowo z tymi których użyłem ( BC817 ), Są trochę drogie,
Jezeli chcesz dużo tańsze to np BD139 ( do 1.5A ), ale obudowa wogule nie pasuje, będziesz miał spory problem żeby je przylutować, trzeba by przerobić płytke, ewentualnie przylutowac tranzystory na kabelkach :)
Back to top

mariosvd
Poziom 1
Poziom 1

Post#40 05 Mar 2012 20:18   

Gratuluję pomysłu!
Fajnie się prezentuje i efekt wizualny bardzo ciekawy.
Przy okazji pytań z wchodzeniem i zatrzymaniem się osób na schodach, na youtube znalazłem taki oto filmik - może zastosować takie rozwiązanie?

Link

I jeszcze jedno pytanie: jak dodać więcej diod, kiedy schody są dłuższe?
Back to top

Mozart21
Poziom 9
Poziom 9

Post#41 30 Mar 2012 17:46   

CyprianD wrote:
Mozart21 wrote:

Do kupienia w TME:
BCX41 - 800mA
FMMT618 - 2,5A
FMMT619 - 2A
ZXTN25020DFH - 4,5A

Obudowy pasują, musisz tylko sprawdzić czy są zgodne pinowo z tymi których użyłem ( BC817 ), Są trochę drogie,
Jezeli chcesz dużo tańsze to np BD139 ( do 1.5A ), ale obudowa wogule nie pasuje, będziesz miał spory problem żeby je przylutować, trzeba by przerobić płytke, ewentualnie przylutowac tranzystory na kabelkach :)

Czyli mam rozumieć że zastępuję tranzystory BC817 na BD139, płytka jest przerobiona bo smd jest dla mnie za małe więc z montażem nie będzie problemu. Mam jednak pytanie czy to wszystko? A może muszę jeszcze coś zmienić aby mieć na wyjściu dla diod napięcie 12V? Dodam że układ będzie zasilany napięciem 12V + stabilizator więc napięcie będzie można stąd wykorzystać.
A, no i rzecz jasna +diod podłączony będzie na +12V
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Animowane oświetlenie schodów na fotokomórkę
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Animowane znaki drogowe z funkcją flash (17)
Animowane reklamy na rejestracjach samochodów? (8)
Animowane serce na walentynki (3)

Page generation time: 1.202 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed