| Author |
pinkin Poziom 16

|
31 Jan 2012 19:46 Re: Generator sinusoidalny bardzo małej częstotliwości. |
|
|
|
_jta_Nie rozumiem trochę tych układów. Próbowałem z projektem takiego układu wg Twojego opisu, ale coś mi nie wyszło. Może spróbowałbyś to naszkicować, albo jakoś zamieścić?
Z drugiej strony od razu skojarzyłem sobie z wzmacniaczem operacyjnym taki układ RC z książki. Może się komuś przyda. Do 0.4Hz trzeba by było ok 1uF i 400kOhm
|
|
| Back to top |
|
 |
kellygrzyb3 Poziom 13

|
31 Jan 2012 19:51 Re: Generator sinusoidalny bardzo małej częstotliwości. |
|
|
|
Na symulacji wychodzi dobrze. Jutro sprawdzę w praktyce :P
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
31 Jan 2012 21:08 Re: Generator sinusoidalny bardzo małej częstotliwości. |
|
|
|
pinkin - Tam przecież pisze, że to opis generatora z mostkiem Wiena - pisałem, że taki jest.
W polskiej Wikipedii nie ma opisu tego generatora (tylko schemat mostka i informacja, że głównym
jego zastosowaniem są generatory), ale w angielskiej jest Wien bridge oscillator ze schematem.
O generatorach z mostkiem Wiena był ze 40 lat temu artykuł w "Radioamatorze i Krótkofalowcu".
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
31 Jan 2012 21:51 Re: Generator sinusoidalny bardzo małej częstotliwości. |
|
|
|
| _jta_ wrote: |
pinkin - Tam przecież pisze, że to opis generatora z mostkiem Wiena - pisałem, że taki jest.
W polskiej Wikipedii nie ma opisu tego generatora (tylko schemat mostka i informacja, że głównym
jego zastosowaniem są generatory), |
Nie tylko, można użyć mostka Wiena do pomiaru nieznanej wartości częstotliwości przebiegu sinusoidalnego.
Mało tego, można też go użyć do wielu podobnych zastosowań i tak też jest, np. w woltomierzach selektywnych m.cz. czy też w miernikach zawartości harmonicznych - miernikach zniekształceń nieliniowych.
| _jta_ wrote: |
ale w angielskiej jest Wien bridge oscillator ze schematem.
O generatorach z mostkiem Wiena był ze 40 lat temu artykuł w "Radioamatorze i Krótkofalowcu". |
Co tam WiKi ... pełna błędów i przekłamań ... a w różnych podręcznikach oraz monografiach - a mi znanych - jest o tym multum informacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2012 01:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kellygrzyb3 Poziom 13

|
08 Feb 2012 22:13 Re: Generator sinusoidalny bardzo małej częstotliwości. |
|
|
|
Wykonałem układ proponowany przez _jta_ Ne555 + wzmacniacz operacyjny. Na każdym z kanałów ustawiłem inna częstotliwość i różne czasy narastania zboczy trapezu. Wszystko działało pięknie dopóki nie zakleiłem płytki od strony ścieżek klejem na ciepło i chyba przegrzałem wtedy wszystkie timery. W każdym razie układ sprawdzony przeze mnie :D
A oto zdjęcie
Dzisiaj wykonałem układ z pierwszego mojego postu. O dziwo że układ jest łatwiejszy daje lepszy efekt. Zdjęcie:
Jutro wsadzę to w ładną lampkę i pochwalę się w dziale DIY. Pozdrawiam Michał
|
|
| Back to top |
|
 |