FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Ciągle 100% (Podłączony, ładuje) - HP dv6000 + zamiennik

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Battery Regeneration -> Ciągle 100% (Podłączony, ładuje) - HP dv6000 + zamiennik
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 28 Jan 2012 02:58   

Witam,

Mam nadzieję, że treść tematu jest w miarę zrozumiała. Kupiłem (świadomie) chińską baterię do mojego dv6750ew. Wersję rozszerzoną (z garbem pod laptopem). Kilku moich kolegów z uczelni użytkuje podobne zestawy (również z laptopami HP) od dłuższego czasu i wyrażali się pozytywnie w tej kwestii, więc ich opiniami się kierowałem.

Problem jest następujący: Bateria po naładowaniu nie przechodzi (w przeciwieństwie do oryginału) do stanu "pełnego naładowana". Tzn. dioda na obudowie wciąż się świeci, windows raportuje "Pozostało: 100% (Podłączony, ładuje)". Udało mi się zaobserwować, że w około 5-minutowych odstępach czasu bateria przechodzi w stan "W pełni naladowana" ale trwa to dosłownie kilka sekund i długo trwało zanim zdążylem zrobić stosownego screena. U trzech wcześniej wspomnianych kolegów problem ten nie występuje (2 baterie chińczyki, jedna oryginalna HP) - bateria zakańczają ładowanie jak oryginał.

Stąd moje pytanie: Reklamować, czy też nie? Jakoś szczególnie mi opisana sytuacja nie przeszkadza, nie mniej jednak chciałbym uniknąć sytuacji, w której za pół roku bateria okaże sie do wyrzucenia ponieważ była wciąż przeładowywana.

Z chęcią udzielę dodatkowych informacji jeśli będą potrzebne, załączam screeny

Ciągle 100% (Podłączony, ładuje) - HP dv6000 + zamiennik Ciągle 100% (Podłączony, ładuje) - HP dv6000 + zamiennik

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam,
Maciek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Jan 2012 02:58   

Back to top

jarob
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 28 Jan 2012 20:43   

Re: Ciągle 100% (Podłączony, ładuje) - HP dv6000 + zamiennik

Faktycznie, dziwna to sytuacja.
Z tego zdjęcia widać, że napięcie na środkowej sekcji jest nieco niższe.
Fajnie było by zrobić screeny podczas rozładowania i to przy różnej pojemności. Będzie wtedy widać, czy napięcia schodzą równo, czy nie. Będzie też można coś więcej powiedzieć na temat baterii.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jan 2012 20:43   

Back to top

mckk
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 29 Jan 2012 04:27   

Tutaj zrzut przy 62% (wkrótce następne), chyba odchyłki na poszczególnych ogniwach nie są aż tak dramatyczne?

Tutaj podczas ładowania (96% - trochę zaspałem ze zrobieniem screena)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jan 2012 04:27   

Back to top

jarob
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 29 Jan 2012 22:16helpful post - solution   

Ok, podczas rozładowywania widać, że sekcja numer 3 ma najmniejszą pojemność. Napięcie na niej jest o 57 mV niższe. Niby jest to niewiele, ale w nowej baterii nie powinno aż tak bardzo odbiegać od pozostałych napięć.
Co prawda nie powinno mieć to wpływu na takie zachowanie się baterii jak opisałeś. To by raczej sugerowało niewłaściwie zaprogramowany wsad do sterownika.
Jeśli gwarancja tej baterii jest na pół roku, to możesz ją trochę po testować i za jakiś czas sprawdzić, czy te różnice napięć si ę powiększają. Jeśli zaś masz ją tylko na kilka dni lub miesiąc, to oddaj ją już teraz.
Back to top

mckk
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 01 Feb 2012 00:11   

Dziękuję za odpowiedź!

Gwarancję mam roczną, także jeszcze trochę potestuję. Aktualnie zaobserowałem, że przechodzenie w tryb "Naładowana" zdarza się częściej i ostatnio trwało nawet dobre parę minut (zdążyłem zrobić test Battery Checkiem, tylko dałem ciała ze zrobieniem screena)

Zawiodłem się tylko faktem, że pierwsze dwa ładowania udało mi się uzyskać na baterii czas >5h, aktualnie 4,5h to max (zbliżone warunki użytkowania, rutyna wręcz), ale jest to wartość stała od kilku cykli (rozumiem, że ogniwa się "ułożyły"?)

Nie mniej jednak wkurza mnie ta dioda świecąca się na obudowie przy pełnej baterii - kwestia przyzwyczajenia ;)
Back to top

jarob
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 01 Feb 2012 09:01   

Tak, bateria się skalibrowała.
Tak jak mówiłem, za jakiś czas sprawdź, czy te różnice napięć między sekcjami się powiększają. Jeśli tak, to ją reklamuj.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Feb 2012 09:01   

Back to top

mwwilk
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 01 Feb 2012 10:26   

Nie dostałeś w pudełku z baterią jakiejś płytki (mini disc) ze sterownikami? Ostatnio montowałem zamówiony zamiennik baterii do laptopa Sony (nie pamiętam modelu). Bateria się ładowała ale ciągle migała dioda w laptopie od ładowania baterii. Po instalacji softu z płytki (która była schowana w pudelku z baterią) wszystko wróciło do normy. Widocznie chiński zamiennik potrzebował czegoś aby laptop zaczął tą baterie normalnie obsługiwać.
Back to top

mckk
Poziom 4
Poziom 4

Post#8 Post from the author of the topic 01 Feb 2012 11:54   

Niestety nic takiego nie znalazłem. Poszperałem też w necie i również głucho nt. sterowników do tego typu baterii.

Dodatkowo moja bateria identyfikuje się w systemie jako akumulator od Hewlett-Packard, więc chyba raczej sterowniki nie wchodzą w grę...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Battery Regeneration -> Ciągle 100% (Podłączony, ładuje) - HP dv6000 + zamiennik
Page 1 of 1
Similar topics
Dell 1545 inspiron-podłączony nie ładuje (5)
Dell inspirion 1545 podłączony nie ładuje (2)
DV6000 nie ładuje baterii (4)
Hp dv6000 ładuje 15 sekund (1)
Hp, 0%, podłączony, nie ładuje. (1)
HP DV6000 komunikat "podłączony nie ładuje" (7)
100% baterii podłączony ładuje (3)
Asus X59SL - pozostało 0%, podłączony i ładuje - ciągle 0% (2)
Windows XP sie ciągle ładuje (6)
Asus K50IJ nie ładuje. Został odwrotnie podłączony przez ładowarkę. (4)

Page generation time: 0.128 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed