Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Livebox na kilka komputerów


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Livebox na kilka komputerów
Autor
Wiadomość
marti2000
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 11
Miasto: wawa

Post#1 Post autora tematu 29 Sty 2012 00:28   

Livebox na kilka komputerów


Witam, chciłabym zapytać o następującą rzecz:
Stałem się właśnie szcześliwym lub nie, ale posiadaczem HD Funpack - miedzy innymi internetu przez LIVEBOX. Z tego co rozumiem, to już sam livebox jest routerem WIFI. Mam jednak następującą przypadłość - dom z lat 80tych - piętrowy, stropy zelbetonowe - niestety na parterze nie łapie już sygnał wifi. Gniazda telefoniczne jednak mam i na dole i na górze. Dlatego zastanawiałem się czy nie jest możliwość aby zrobić coś takeigo:
- na dole przy TV musi być livebox, bo do niego jest podpięty dekoder do TV (FUNPACK);
- ponieważ na górze badź w dowolnym innym pokoju jest gniazdo tel, chciałem wrzucić jeszcze jeden router. Ale czy jest to możliwe, aby mieć z dwóch gniazd net teraz? Czy mam przypisany tylko jeden jakiś nr i net może być wyłącznie przez liveboxa?
Bede wdzięczny za info.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2012 00:28   





Powrót do góry
   
Zuliczek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 139
Miasto: Wrocław

Post#2 29 Sty 2012 00:41   

Re: Livebox na kilka komputerów


Witam, wydaje mi się że nie mogą dwa routery pracować na jednym "użytkowniku" (dostajesz "login" i hasło które jest wprowadzane podczas konfiguracji routera od TP). Proponuję Ci puścić na górę kabel Ethernet z LiveSyfu i tam podpiąć pod router (odpowiednio skonfigurowany) albo pod accesspoint (nie wiem jak to inaczej nazwać) żeby pracował jako kolejna sieć bezprzewodowa.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2012 00:41   





Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22085
Miasto: Gostyń

Post#3 29 Sty 2012 10:11   

Re: Livebox na kilka komputerów


Zuliczek napisał:
Witam, wydaje mi się że nie mogą dwa routery pracować na jednym "użytkowniku" (dostajesz "login" i hasł

Tak właśnie jest na jednej linii telefonicznej może pracować tylko jeden modem ADSL.
Zuliczek napisał:
Proponuję Ci puścić na górę kabel Ethernet z LiveSyfu i tam podpiąć pod router (odpowiednio skonfigurowany) albo pod accesspoint (nie wiem jak to inaczej nazwać) żeby pracował jako kolejna sieć bezprzewodowa.

Też polecam takie rozwiązanie. Przewód komputerowy z Livebox-a do drugiego urządzenia. Wystarczy zwykły access point np TP-Link WA500g lub airlive 5460v2,
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2012 10:11   





Powrót do góry
   
marti2000
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 11
Miasto: wawa

Post#4 Post autora tematu 29 Sty 2012 23:30   

Re: Livebox na kilka komputerów


Witam, dziękuję za odpowiedzi. Jak rozumiem, z LiveBoxa muszę dać ethernetowym normalnie na router drugi i tyle. Wtedy bede miał teoretycznie dwa routery - Livebox na dole i na górze drugi - TP LINK?

A jeszcze jedno pytanie - odnośnie kabla ethernetowego - bo tutaj bede chciał to zrobić na zewnątrz bo bedzie i tak tynk szedł (wewnątrz już wszytko jest na gotowo zrobione). Mam zamiat kupić kabel:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2061183219

Czy z takiego kabla po zacisnieniu RJ45 można zrobić kabel ethernetowy? Bedzię też na pewno jakąś odległość pod chodnikiem- dlatego ziemny.
Bede wdzięczny za info.
Powrót do góry
   
jimasek
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 30 Mar 2007
Posty: 22085
Miasto: Gostyń

Post#5 29 Sty 2012 23:32   

Re: Livebox na kilka komputerów


Niestety nie nadaj się, musisz kupić typową skrętkę komputerową są też wersje żelowane tzw. doziemne.
Powrót do góry
   
marti2000
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 11
Miasto: wawa

Post#6 Post autora tematu 29 Sty 2012 23:47   

Re: Livebox na kilka komputerów


Dziękuję za odp. Rozumiem, że powinienem kupić jeden z tych:
1) http://allegro.pl/skretka-zewnetrzna-utp-kat5e-zel-1-metr-5692-i2054916401.html
2) http://allegro.pl/kabel-kat-5e-utp-zewnetrzny-a-lan-fv-p-n-i2047635128.html
3)http://allegro.pl/kabel-kat-5e-utp-doziemny-zelowany-a-lan-fv-p-n-i2047635077.html
4) http://allegro.pl/kabel-kat-5-utp-doziemny-zelowany-telefonika-fv-pn-i2047635082.html
5) http://allegro.pl/kabel-kat-5e-utp-doziemny-zel-technokabel-fv-p-n-i2047635073.html

On ma być tylko do netu, wiec wziąłbym ten pierwszy ale nie wiem czy nie ma przeciwskazań? Widze ze są oznaczenia kat 5 i 5e- nie wiem jaka jest między nimi różnica?
I jeszcze jedno pytanie do tego poprzedniego (co we wczesniejszym poście) - rozumiem, że tamten się nadaje wyłącznie do sygnału telefonicznego - czyli jak bym chciał gniazdko telefoniczne sobie przeciągnąć, a nie sygnał już komputerowy?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2012 23:47   





Powrót do góry
   
rah606
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 24 Paź 2007
Posty: 74
Miasto: Ostrów Wielkopolski

Post#7 31 Sty 2012 20:22   

Re: Livebox na kilka komputerów


Podpinam sie pod ostatnie pytanie kolego :>
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Livebox na kilka komputerów
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Livebox podlaczenie 2 komputerów (6)
Livebox - połączenie 4 komputerów (7)
Livebox-podłączenie kilku komputerów (3)
Sieć WiFi / livebox tp - konfiguracja komputerów (4)
Router D-Link + Livebox działa na 1 z 3 komputerów (8)
Neostrada - podłączenie 2 komputerów pod Livebox 2.0 (2)
Livebox wiesza się przez jeden z komputerów (1)
Livebox 2,0 - konfiguracja dwóch komputerów przez wifi (5)
livebox tp - Przewodowe połączenie liveboxa do dwóch komputerów jak? (12)
1 monitor, kilka komputerów (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.192 seconds

elektroda.pl temat RSS