| Author |
P.Ryś Poziom 12

|
29 Jan 2012 10:12 Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Od 1 marca 2012r. Google oraz YouTube zamierzają wprowadzić nową, wspólną politykę prywatności. Google ogłosił we wtorek, że będzie łączył dane użytkowników tj. historię ich e-maili, przeglądanych filmów wideo, aktywności społecznościowych i innych usług.
Kolejne niespodzianki w nowej licencji to zbieranie informacji o:
- szczegółach dotyczących sposobu korzystania z usługi, np. wyszukiwane hasła;
- danych z dziennika połączeń telefonicznych, takich jak numer telefonu użytkownika, numer rozmówcy, numery docelowe przekazywania, daty i godziny rozmów, czasy trwania rozmów, ustawienia przesyłania wiadomości SMS oraz typy połączeń telefonicznych;
- adresie IP;
- danych o działaniu urządzenia, m.in. o awariach, aktywności systemu, ustawieniach sprzętu, typie i języku przeglądarki, datach i godzinach przesyłanych żądań oraz odsyłających adresach URL;
- plikach cookie, które mogą jednoznacznie identyfikować daną przeglądarkę lub konto Google.
Źródła:
http://www.prisonplanet.pl/nauka_i_technologia/uwaga_youtube_i_google,p703512013
http://www.google.pl/intl/pl/policies/privacy/preview/
|
|
| Back to top |
|
 |
KaW Poziom 22

|
29 Jan 2012 10:40 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Być może ma to związek z ACTA.Info o nowych zasadach pracy GOOGLE jest tuż przy jej 'logo".
|
|
| Back to top |
|
 |
szymon122 Poziom 15

|
29 Jan 2012 13:12 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Google inwigilacje prowadzi od dawna, wystarczyło przeczytać dokładnie regulamin i to na co w nim pozwalamy. Np. wysyłanie naszych danych innym firmom i innym częściom grupy google (google +, youtube itp.)
|
|
| Back to top |
|
 |
gRRubasek Poziom 10

|
29 Jan 2012 15:35 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Wystarczy nie mieć komórki z androidem, nie korzystać z usług google i jesteśmy w miarę bezpieczni :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Franek k Poziom 13

|
29 Jan 2012 15:54 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Czyli jak ja nie mam konta w tym Gogle+ czy jakoś tak to jestem bezpieczny??
|
|
| Back to top |
|
 |
szulat Poziom 17

|
29 Jan 2012 15:54 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| KaW wrote: |
| Być może ma to związek z ACTA.Info o nowych zasadach pracy GOOGLE jest tuż przy jej 'logo". |
tak, oczywiście, porozumienie międzypaństwowe w sprawie walki z piractwem każe firmom ulepszać metody zbierania danych marketingowych :P
bosz, chyba wolę inwigilację i aresztowania za torrenty niż rozmowy z paranoikami :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2012 15:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Draks_Maxim Poziom 17

|
29 Jan 2012 16:10 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Nie wiem o co wam chodzi z ta inwigiliacja, od zawsze ona jest, byla i bedzie. Teraz jest to bardziej uswiadomione, wczensiej to robione bez naszej wiedzy. Wiec zadna mi to rewelacja.
|
|
| Back to top |
|
 |
adam1987 Poziom 15

|
29 Jan 2012 16:25 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Zawsze można się wylogować z konta Google, skasować ciasteczka, włączyć tryb prywatny, albo przeglądać poprzez webproxy, i już po problemie. Od jakiegoś czasu można również wyszukiwać w Google przez https, więc również znika ryzyko inwigilacji komunikacji z Google przez ISP lub organy państwowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
nowy-w-gsm Poziom 17

|
29 Jan 2012 16:58 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Ciekaw jestem co by zrobili gdyby nagle ludzie zaczęli rozwiązywać umowy z dostawcami internetu.Bankructwo?
|
|
| Back to top |
|
 |
marti_944 Poziom 21

|
29 Jan 2012 17:03 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| Quote: |
| bosz, chyba wolę inwigilację i aresztowania za torrenty niż rozmowy z paranoikami :D |
Geez, wolę być paranoikiem i być bezpieczny, niż być super racjonalny i wystawiony na takie coś.
|
|
| Back to top |
|
 |
daavid117 Poziom 26

|
29 Jan 2012 20:26 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| szulat wrote: |
| bosz, chyba wolę inwigilację i aresztowania za torrenty niż rozmowy z paranoikami :D |
Jeszcze z rok temu paranoikiem nazwano by osobę, która wspominała o takiej umowie (ACTA), a już na pewno osobę, która by powiedziała, że Google gromadzi, łączy i wykorzystuje wszelkie informacje o swoich klientach/użytkownikach. Ja o ACTA wiedziałem od dobrego roku, dyskutowałem o tym na forach i 90% osób podchodziło do tego całkowicie sceptycznie - "przecież tego się nie da przepchnąć!", "żaden rząd nie jest tak głupi by tak nagle i bez ostrzeżenia wprowadzić takie prawo!", "ludzie przecież się o tym szybko dowiedzą!", "to byłby zbyt jawny sposób cenzury, nawet jak na komunistyczne państwo!" - tak mówili. Zobacz co mamy teraz. Jeśli komuś w latach 90-tych byś powiedział, że za 15 - 20 lat będzie istniała ogromna baza danych o ludziach, o tym co lubią, gdzie bywają, z kim się kontaktują, o czym rozmawiają, baza z adresami, numerami telefonów i to baza do której wszyscy dobrowolnie wpiszą swoje dane to zostałbyś obrzucony salwami śmiechu i nazwany "porąbanym" paranoikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
jump$ Poziom 18

|
29 Jan 2012 20:56 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
A czy jest jakaś dobra alternatywa dla google?
Wiadomo że ACTA to jeden z atrybutów narzędzia do inwigilacji ludzi,
Tak samo polski NIK ma mieć niebawem rozszerzone atrybuty prawne maksymalnie np. do zakladania ludziom podsłuchów kontroli korespondencji elektronicznej itp. czyli wolna ręka do inwigilacji nawet bez uzasadnienia. A helsińska fundacja praw człowieka już widzi łamanie praw i norm taj jak w przypadku ACTA
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2012 20:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Atreyu Makiavel Poziom 20

|
29 Jan 2012 21:04 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Bing.
Ewentualnie książka telefoniczna...
|
|
| Back to top |
|
 |
Pokrentz Poziom 15

|
29 Jan 2012 21:24 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Używać PGP. Wtedy będą wiedzieli tylko (albo aż) z kim gadamy.
Inna sprawa, że jesli w USA jest prawo zakazujące szyfrowania i USA wystąpi do Polski o wydanie im szyfrującego intarnauty, to Polska oczywiście usłużnie i w podskokach każdego z nas ciupasem za ocean wyśle. Bez mrugnięcia okiem.
Konstytucja jest martwa.
|
|
| Back to top |
|
 |
kacper1664 Poziom 8

|
29 Jan 2012 21:26 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
http://duckduckgo.com/
Z tego co się orientuję to nie zbiera danych o użytkownikach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2012 21:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
timo66 Poziom 17

|
29 Jan 2012 23:09 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Ja i tak blokuje wszystkie skrypty gogla, wszak nie od dziś wiadomo na czym on kasę robi. Wystarczy trochę pomyślunku i analizy spamu pocztowego by się przekonać o ich praktykach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Leszcz72 Poziom 19

|
29 Jan 2012 23:29 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Teraz to już po prostu odtajnili swoje intencje.
Na Androidzie od dawna szpiegowano użytkowników.
Tak samo jak na Youtube.
Poza tym nie tylko oni to robią. Skąd nieznane firmy mogłyby czerpać informacje o potencjalnych klientach.
|
|
| Back to top |
|
 |
adam1987 Poziom 15

|
30 Jan 2012 00:16 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
A co w tym jest dziwnego, że firma prowadzi rejestr swoich interakcji z klientem? Przecież nikt nie każe Wam wchodzić na strony należące do Google. Skrypty, wtyczki, ciasteczka i przekazywanie stron odsyłających też można wyłączyć w każdej przeglądarce. Tylko po co? Przecież Google na podstawie tych informacji doskonali swoje systemy reklamowe i silnik wyszukiwarki, żeby trafniej kierować reklamy i wyniki wyszukiwania. Być może z perspektywy użytkownika to brzmi jak inwigilacja, ale dla reklamodawców Google to jest bardzo istotne. Jak zwykle chodzi o pieniądze, bo informacja to dzisiaj najcenniejszy towar. Natomiast Google nie robi niczego, co byłoby nielegalne, i nikogo do niczego nie zmusza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Szymon Tarnowski Poziom 19

|
30 Jan 2012 05:24 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Z usług googla używam prawie wyłącznie wyszukiwarki i gmaila. Ostatnio szukałem czegoś w panelu ustawień usług google i przypadkiem natrafiłem na stronę ze spisem wszystkich moich wyszukań w google! Okazuje się że po zalogowaniu się na swoje konto gmail, domyślnie wszystkie wyszukiwania czegokolwiek przez google są magazynowane na ich serwerze, przypisane do określonego użytkownika.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek1846 Poziom 12

|
30 Jan 2012 09:53 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Problem dotyczy nie tylko Google, pobieranie danych z komputera internauty jest nagminną praktyką. Co "pobierający" robi z nimi to inna sprawa, na pewno, nie powie, że wykorzysta je dla własnych niecnych celów, na pewno powie, że wykorzysta je dla zapewnienia większej wygody internauty.
Ponieważ robią to potężne firmy, na pewno mają zgody użytkowników ich produktów wyrażone podczas instalowania.
Ciekawe ilu z nas przeczytało warunki przed akceptacją?
A to tylko początek, przeczytać to jedno, zrozumieć hermetyczny język prawniczy to drugie.
|
|
| Back to top |
|
 |
speedy9 Poziom 20

|
30 Jan 2012 11:24 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| marek1846 wrote: |
A to tylko początek, przeczytać to jedno, zrozumieć hermetyczny język prawniczy to drugie. |
Według mnie regulamin Google nie jest napisany skomplikowanym językiem.
Tak dla przypomnienia, bo nie jest to nowość w Google:
| Przesyłając materiały w jakikolwiek sposób do Usług, użytkownik udziela firmie Google (i jej współpracownikom) ważnej na całym świecie licencji na wykorzystywanie, udostępnianie, przechowywanie, reprodukowanie, modyfikowanie, przesyłanie, publikowanie, publiczne prezentowanie i wyświetlanie oraz rozpowszechnianie tych materiałów, a także na tworzenie na ich podstawie dzieł pochodnych (na przykład przez wykonanie tłumaczenia, adaptacji lub innych zmian w celu zapewnienia lepszego działania z Usługami). Użytkownik w ramach tej licencji przyznaje prawa w ograniczonym celu obejmującym utrzymywanie, promocję i udoskonalanie Usług oraz tworzenie nowych. Licencja pozostanie w mocy nawet wówczas, gdy użytkownik przestanie korzystać z Usług (dotyczy to na przykład wpisu o firmie dodanego w serwisie Mapy Google). |
|
|
| Back to top |
|
 |
ezbig Poziom 16

|
30 Jan 2012 11:37 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Mam konto na youtube i w systemach dla reklamodawców - z tego co zauważam, dziwnym trafem (choć mnie to specjalnie nie dziwi) - reklama w boksach jest mocno zbieżna z moimi zainteresowaniami. Wcześniej było to tylko na stronach tematycznych (co jest normalne), ale teraz nawet na stronach o gotowaniu przeciskają się reklamy związane z automatyką przemysłową, a szczególnie cnc. Widać, że google śledzi moje poczynania, nie wiem tylko za pomocą jakiego skryptu. Używam mozilli, a google mam tylko ustawione jako wyszukiwarkę domyślną. Coś jednak musi mi działać w tle (jak mam otwartą przeglądarkę), bo jak komentuję na forach, to co jakiś czas tracę focus z pola, w którym piszę (nie jest to jednak regularne, czasem jest ok przez całą sesję w sieci). Próbuję to zlokalizować już od kilku miesięcy, ale bezskutecznie. Komputer teoretycznie czysty, ale przez tę zbieżność tematyki reklam, zaczynam podejrzewać google.
|
|
| Back to top |
|
 |
adam1987 Poziom 15

|
30 Jan 2012 11:46 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| marek1846 wrote: |
| pobieranie danych z komputera internauty jest nagminną praktyką |
A może wyjaśnisz mi, jakie to dane firma może "pobrać z komputera internauty"? Bo z tego co ja wiem, to żadne. Strona internetowa nie może żadnych danych pobrać, i nie może bez Twojej wiedzy odebrać czegokolwiek poza ciasteczkami, wersją i nazwą przeglądarki oraz systemu operacyjnego, i informacjami o obsługiwanych funkcjach i rozdzielczości ekranu. A to również można zablokować lub zafałszować. Ale nie dziw się, że firmy zapisują te dane, które do nich dobrowolnie wysyłasz. Każdy mądry przedsiębiorca tak robi i myślę, że tutaj nie potrzeba żadnej zgody użytkownika, a firmy tylko zabezpieczają się przed absurdalnymi pozwami zaskoczonych użytkowników, typu:
| Szymon Tarnowski wrote: |
| Ostatnio szukałem czegoś w panelu ustawień usług google i przypadkiem natrafiłem na stronę ze spisem wszystkich moich wyszukań w google! |
A czy nie zauważyłeś, że jak jesteś zalogowany na Gmailu, to jesteś też zalogowany na stronie wyszukiwarki? A myślisz, że jeśli się wylogujesz, to oni już nie zbierają wyszukiwań? Zbierają, tylko najwyżej nie powiążą ich bezpośrednio z Tobą. Jak chcesz prywatności, to możesz sobie ją zapewnić, ale to ma swoją cenę.
Dodano po 8 [minuty]:
| ezbig wrote: |
| z tego co zauważam, dziwnym trafem (choć mnie to specjalnie nie dziwi) - reklama w boksach jest mocno zbieżna z moimi zainteresowaniami. |
No to właśnie jest to słynne "targetowanie" reklam którym chełpi się Google, i jak widać, skuteczne.
| ezbig wrote: |
| Widać, że google śledzi moje poczynania, nie wiem tylko za pomocą jakiego skryptu. |
Ty się jeszcze zastanawiasz? Przecież skrypty Google Analytics i AdSense i inne narzędzia od Google są obecne na bardzo wielu stronach, inaczej nie widziałbyś ich reklam :) W połączeniu z ciasteczkami, śledzeniem IP i stron odsyłających, daje to wystarczająco dużo informacji od interesujących Cię stronach. Mało tego, Google może nawet z dużą skutecznością powiedzieć, gdzie, kiedy i jak długo przesiadujesz w internecie. Mogą nawet wiedzieć jakie klawisze wciskasz i jak ruszasz myszką. Ale nie ma w tym nic dziwnego. Pretensje można mieć tylko do autorów stron, które zamieszczają te skrypty, a nie do firmy Google.
|
|
| Back to top |
|
 |
marek1846 Poziom 12

|
30 Jan 2012 11:53 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Wystarczy sprawdzić ilość danych pobieranych i wysyłanych, oczywiście przy niektórych witrynach. Wystarczy sprawdzić działanie sieci przy nieaktywnych przeglądarkach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek99 Poziom 17

|
30 Jan 2012 12:26 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
To jest uświadamianie ludzi, by wiedzieli że ich poczynania są zapisywane, i gdy będą powiedzmy pobierać pirackie treści, to wszystko będzie biało na czarnym widoczne.
Wtedy takiego kogoś będzie można łatwo i szybko oskarżyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
jump$ Poziom 18

|
30 Jan 2012 20:35 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| Krzysiek99 wrote: |
To jest uświadamianie ludzi, by wiedzieli że ich poczynania są zapisywane, i gdy będą powiedzmy pobierać pirackie treści, to wszystko będzie biało na czarnym widoczne.
Wtedy takiego kogoś będzie można łatwo i szybko oskarżyć. |
A czy w takim razie, koś może mnie szybko, albo w ogóle namierzyć nawet jeżeli mam zmienny numer IP klienta (adsl), a staly numer IP serwera?
|
|
| Back to top |
|
 |
adam1987 Poziom 15

|
30 Jan 2012 21:34 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| jump$ wrote: |
| A czy w takim razie, koś może mnie szybko, albo w ogóle namierzyć nawet jeżeli mam zmienny numer IP klienta (adsl), a staly numer IP serwera? |
Każdy może, znając adres IP, z łatwością dojść jaka firma jest właścicielem zakresu, do którego należy ten adres. IP który jest Ci przydzielany przez ISP jest zapisywany w logach wraz z datą, godziną, okresem dzierżawy i identyfikatorem klienta, więc policja mając nakaz zawsze może zażądać od ISP informacji, kto dokładnie w danym momencie posiadał taki adres IP. A jak wejdzie ACTA, to taką informację będzie można zdobyć bez nakazu - wystarczy być członkiem "organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi" i mieć podejrzenie złamania prawa własności intelektualnej :/
|
|
| Back to top |
|
 |
przem312 Poziom 6

|
30 Jan 2012 22:32 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
mnie tylko ten zapis ciekawi: Link . Czy to oznacza, że przesyłanie kodów źródłowych przez gmaila powoduje automatyczne wyzbycie się prawa własności?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jan 2012 22:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
adam1987 Poziom 15

|
30 Jan 2012 23:12 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Przeczytaj wszystko co masz na tym obrazku, i jeszcze szczegółowe zapisy dotyczące Gmaila, to Ci się rozjaśni, np:
| Użytkownik zachowuje wszelkie posiadana prawa własności intelektualnej do tych treści. |
|
|
| Back to top |
|
 |
janowak Poziom 8

|
31 Jan 2012 00:55 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
A ja napiszę tak ACTA Google Microsofty niech sobie mnie szpiegują i co się dowiedzą?
Jaki mam system (legalny - napisze bez szpiegowania), jakie strony odwiedzam co oglądam (jestem dorosły i się nie wstydzę granic przyzwoitości nie przekraczam) najbardziej w przysłowiowe portki robią ci którzy świadomie przekraczają granice. Osoba NORMALNA nie ma się czego obawiać. SMSy- niech się wstydzi ten kto podgląda. Więcej normalności mniej kombinowania. Ja tam konta likwidować na google nie mam zamiaru.
|
|
| Back to top |
|
 |