| Author |
marek1846 Poziom 12

|
31 Jan 2012 07:52 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| janowak wrote: |
A ja napiszę tak ACTA Google Microsofty niech sobie mnie szpiegują i co się dowiedzą?
Jaki mam system (legalny - napisze bez szpiegowania), jakie strony odwiedzam co oglądam (jestem dorosły i się nie wstydzę granic przyzwoitości nie przekraczam) najbardziej w przysłowiowe portki robią ci którzy świadomie przekraczają granice. Osoba NORMALNA nie ma się czego obawiać. SMSy- niech się wstydzi ten kto podgląda. Więcej normalności mniej kombinowania. Ja tam konta likwidować na google nie mam zamiaru. |
To znaczy, że nie rozumiesz o co chodzi. Przestępca nie musi bać się ani ACTA ani innych ograniczeń, on z natury nie boi się prawa ani państwa.
Zbieranie danych, bez świadomego wyrażenia na to zgody, to istota tego problemu. Tworzenie profilu psychologicznego na podstawie tego co przeglądasz to bułka z masłem. Tworzenie zbiorowego portretu, to następny krok, równie łatwy. Na deser pozostanie zdziwienie, dlaczego we Francji po przekroczeniu pewnego poziomu cen, zaczynają się zamieszki a w Polsce nie.
Ostatnio miało miejsce takie zdarzenie, doskonale ilustrujące to co się dzieje.
Policja zatrzymała człowieka, pod zarzutem włamania na stronę premiera, na podstawie informacji Gazety Wyborczej. Bez ŻADNYCH dowodów materialnych. W mediach informacja na pierwszych miejscach, a gdy okazało się, że zatrzymano bezpodstawnie, zero komentarzy. To jest istota tego problemu, nie wiem czy chciałbyś być w podobnej sytuacji.
Zarówno zbieranie informacji jak i ACTA to ten sam problem.
|
|
| Back to top |
|
 |
ezbig Poziom 16

|
31 Jan 2012 12:04 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| adam1987 wrote: |
| ezbig wrote: |
| z tego co zauważam, dziwnym trafem (choć mnie to specjalnie nie dziwi) - reklama w boksach jest mocno zbieżna z moimi zainteresowaniami. |
No to właśnie jest to słynne "targetowanie" reklam którym chełpi się Google, i jak widać, skuteczne.
|
Właśnie ta skuteczność minie zastanawia, bo strona o gotowaniu powinna mi podsuwać reklamy na podstawie tego co na niej oglądam i oglądałem wcześniej. Jeśli są na nie reklamy nie pasujące do tematyki, ale trafiające w moje gusta, to zaczynam się czuć nieswojo.
| Widać, że google śledzi moje poczynania, nie wiem tylko za pomocą jakiego skryptu. |
Ty się jeszcze zastanawiasz? Przecież skrypty Google Analytics i AdSense i inne narzędzia od Google są obecne na bardzo wielu stronach, inaczej nie widziałbyś ich reklam :) W połączeniu z ciasteczkami, śledzeniem IP i stron odsyłających, daje to wystarczająco dużo informacji od interesujących Cię stronach. Mało tego, Google może nawet z dużą skutecznością powiedzieć, gdzie, kiedy i jak długo przesiadujesz w internecie. Mogą nawet wiedzieć jakie klawisze wciskasz i jak ruszasz myszką. Ale nie ma w tym nic dziwnego. Pretensje można mieć tylko do autorów stron, które zamieszczają te skrypty, a nie do firmy Google. |
Ciasteczka między różnymi stronami są niedostępne, a IP mam zmienne. Kiedyś miałem googletoolbar i wtedy było podobnie, ale to oczywiste (google samo się przyznało do tego) - zewnętrzny skrypt śledzi moje poczynania. Wyrzuciłem szpiega i jakiś czas było w porządku. Teraz od 2-3 miesięcy mam znów to samo. Komputer pracuje w sieci z 3 innymi, więc nie dość, że IP zmienne to jeszcze współdzielone. Dawno już z javascript-em nie obcowałem, ale zdaje się, że mechanizmy śledzenia charakterystycznych parametrów komputera są zablokowane w pracy sieciowej (trzeba je odblokować w ustawieniach bezp., żeby dało się z tego korzystać). Poza tym, gdyby Google Analytics i AdSense includowało coś z obcych IP (niezgodnych z domeną) to przeglądarka zgłosiłaby stosowny komunikat lub zablokowała tę akcję.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotr_go Poziom 19

|
31 Jan 2012 15:20 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| Ciasteczka między różnymi stronami są niedostępne, a IP mam zmienne... |
Jest jeszcze coś takiego jak HTTP referrer. Zapewne mogą to jakoś powiązać z ciasteczkiem. Spróbuj zablokować i to np. za pomocą RefControl z domyślnym ustawieniem "oszukany".
|
|
| Back to top |
|
 |
adam1987 Poziom 15

|
31 Jan 2012 18:25 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| Ciasteczka między różnymi stronami są niedostępne, a IP mam zmienne. |
Ale wszystkie skrypty Google które są dołączane do różnych stron, pochodzą z domeny Google, dzięki czemu ciasteczka nadal są wysyłane i odbierane, a Google może swobodnie śledzić Twoje poczynania w sieci. Zmienność IP tutaj nie gra roli, Google doskonale zdaje sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach mało który klient indywidualny może sobie pozwolić na stałe IP, a ponadto wielu z nich jest za NATem. Do śledzenia wystarczy protokół HTTP z pomocą skryptów i ciasteczek.
| zdaje się, że mechanizmy śledzenia charakterystycznych parametrów komputera są zablokowane w pracy sieciowej |
Odczytanie np. pozycji myszki czy wciskanych klawiszy na stronie WWW nie stanowi żadnego problemu, musi być tylko włączony Javascript.
| Poza tym, gdyby Google Analytics i AdSense includowało coś z obcych IP (niezgodnych z domeną) to przeglądarka zgłosiłaby stosowny komunikat lub zablokowała tę akcję. |
Nie wiem co masz na myśli, ale włączenie zewnętrznego skryptu do strony powoduje jego działanie w danej stronie na pełnych prawach, i nie ma tu żadnych komunikatów ani ostrzeżeń.
|
|
| Back to top |
|
 |
jump$ Poziom 18

|
31 Jan 2012 18:31 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Chyba coś jest takiego w windows xp że (start/ uruchom) wpisuje sie komędę, nie pamiętam jaką, i wskoczy wiersz poleceń i tam da sie sprawdzić przez co jesteśmy śledzeni.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jan 2012 18:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ezbig Poziom 16

|
31 Jan 2012 20:09 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| Ciasteczka między różnymi stronami są niedostępne, a IP mam zmienne. |
Ale wszystkie skrypty Google które są dołączane do różnych stron, pochodzą z domeny Google, dzięki czemu ciasteczka nadal są wysyłane i odbierane, a Google może swobodnie śledzić Twoje poczynania w sieci. Zmienność IP tutaj nie gra roli, Google doskonale zdaje sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach mało który klient indywidualny może sobie pozwolić na stałe IP, a ponadto wielu z nich jest za NATem. Do śledzenia wystarczy protokół HTTP z pomocą skryptów i ciasteczek.
|
Za pomocą kodu js masz dostęp do ciasteczek, ale nie jest to tak proste jak piszesz. Zwyczajnie dołączony kod js z innej domeny, nie wykona żadnej wrażliwej operacji naruszającej prywatność.
| zdaje się, że mechanizmy śledzenia charakterystycznych parametrów komputera są zablokowane w pracy sieciowej |
Odczytanie np. pozycji myszki czy wciskanych klawiszy na stronie WWW nie stanowi żadnego problemu, musi być tylko włączony Javascript.
|
Miałem na myśli jakieś "wrażliwe informacje" - pozycja myszki, czy wciskane klawisze nie identyfikują użytkownika.
| Poza tym, gdyby Google Analytics i AdSense includowało coś z obcych IP (niezgodnych z domeną) to przeglądarka zgłosiłaby stosowny komunikat lub zablokowała tę akcję. |
Nie wiem co masz na myśli, ale włączenie zewnętrznego skryptu do strony powoduje jego działanie w danej stronie na pełnych prawach, i nie ma tu żadnych komunikatów ani ostrzeżeń. |
Spróbuj to zrobić to zobaczysz co się stanie. Gdyby tak było, to mógłbyś łatwo wykradać dane podsuwając komuś stronę w iframe. Kilka lat temu to działało, ale nie teraz. W sumie to nie ma co nad tym dyskutować, bo jednak te skrypty Analytics zbierają dane do statystyk dla Google więc to już kwestia ich powiązania ze sobą między stronami www. W sumie sam sobie jestem winien, bo powtarzam pewien "rytuał" - najpierw strony (fora), które śledzę, a potem reszta. Jeśli moja sesja z internetem jest rejestrowana (dzięki skryptom Analytics) i tworzony jest jej profil na serwerze google, to dzięki temu na stronach, na które jestem chwilę mogę zobaczyć reklamy z tych, na których jestem dłużej w danej sesji. Powstaje pytanie, czy tylko w jednej sesji czy zawsze? Muszę się temu przyjrzeć, bo mam wrażenie, że widzę głównie reklamy "dla mnie", chyba nawet jak zacznę dzień od innej strony www niż zwykle.
|
|
| Back to top |
|
 |
adam1987 Poziom 15

|
31 Jan 2012 20:36 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
@jump$
Nie o takie śledzenie tutaj chodzi. Google nie może Ci zdalnie zainstalować spyware :) Jeśli mówisz o poleceniu "netstat", to ono pokazuje m.in. programy nasłuchujące na różnych adresach i portach oraz stan połączeń w Twoim systemie, dzięki czemu można wykryć jakiś spyware. W ten sposób można też zauważyć z jakimi hostami się łączysz przez HTTP, ale to jeszcze nie oznacza, że ktoś Cię śledzi :)
Jak chcesz sobie sprawdzić co Google wysyła i odbiera przy przeglądaniu stron, to trzeba użyć sniffera np. WireShark ;-)
| Za pomocą kodu js masz dostęp do ciasteczek, ale nie jest to tak proste jak piszesz. Zwyczajnie dołączony kod js z innej domeny, nie wykona żadnej wrażliwej operacji naruszającej prywatność. |
Żaden kod JS nie może wykonać operacji naruszającej prywatność, nie ważne z jakiej domeny. Każdy JS ma dostęp do ciasteczek witryny, na której jest wykonywany, ale nie o to chodzi. Twoja przeglądarka pobierając dowolny plik (strona,skrypt,styl,obrazek,animacja) z Google który jest dołączony do strony, wysyła i odbiera ciasteczka Google. Dzięki temu, skrypt lub iframe z reklamą może być spersonalizowany. Dodatkowo, spersonalizowany skrypt może poinformować Google jaką właśnie stronę przeglądasz, co na niej robisz i jak długo.
| Spróbuj to zrobić to zobaczysz co się stanie. Gdyby tak było, to mógłbyś łatwo wykradać dane podsuwając komuś stronę w iframe. Kilka lat temu to działało, ale nie teraz. |
Iframe to zupełnie inna bajka. Ja mówię o skrypcie dołączonym za pomocą znacznika <script>. Tak samo skrypt nie może pobrać dowolnego pliku z innej domeny (chociaż dzięki pewnym trikom może się z innymi serwerami komunikować).
|
|
| Back to top |
|
 |
ezbig Poziom 16

|
31 Jan 2012 21:44 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| Żaden kod JS nie może wykonać operacji naruszającej prywatność, nie ważne z jakiej domeny. Każdy JS ma dostęp do ciasteczek witryny, na której jest wykonywany, ale nie o to chodzi. Twoja przeglądarka pobierając dowolny plik (strona,skrypt,styl,obrazek,animacja) z Google który jest dołączony do strony, wysyła i odbiera ciasteczka Google. Dzięki temu, skrypt lub iframe z reklamą może być spersonalizowany. Dodatkowo, spersonalizowany skrypt może poinformować Google jaką właśnie stronę przeglądasz, co na niej robisz i jak długo. |
Powtarzasz to co pisałem innymi słowami. Do tego są stworzone te skrypty, żeby zbierać takie informację. Sam z tego korzystam oglądając statystyki moich stron. Ja tylko stwierdzam, że google musi łączyć te informacje w obrębie przynajmniej jednej sesji z przeglądarką. Moje obserwacje dotyczą faktu, że jestem najpierw na stronach związanych z moimi zainteresowaniami (widzę reklamy dopasowane z tematem - oczywiste), a potem na kolejnych (innych tematycznie) stronach widzę dalej tę samą reklamę spersonalizowaną do tematu tych pierwszych stron. Ja się tylko zastanawiam, czy miałem jakąś paskudę, która spina te informacje w całość, czy robi to google online na swoich serwerach. Jeśli online, to jakież to musi generować olbrzymie ilości danych.
|
|
| Back to top |
|
 |
adam1987 Poziom 15

|
31 Jan 2012 22:51 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
| google musi łączyć te informacje w obrębie przynajmniej jednej sesji z przeglądarką |
Na pewno nie tylko z jednej, po co mieli by się tak ograniczać? Dzięki ciasteczkom jesteś za każdym razem identyfikowany jako ten sam użytkownik.
| czy miałem jakąś paskudę, która spina te informacje w całość, czy robi to google online na swoich serwerach. Jeśli online, to jakież to musi generować olbrzymie ilości danych. |
Oczywiście, że online. Co do ilości danych: może dla Ciebie to dużo, ale dla nich? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jan 2012 22:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Alana Poziom 23

|
01 Feb 2012 14:43 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Normalna? A jak definiujesz normalnosc? Zgodnie z starym powiedzonkiem "wiekszosc ustala norme?"
A co do googla, ich ad-sense i innych podobnych to jest takie podstawowe narzedzie jakie instaluje za kazdym razem jak robie komputer czy to dla siebie czy dla kogos - adblock do przegladarek seri mozilla. I wszelkie ad-sense i inne podobne przestaja dzialac...
Teraz dodatkowo bede wywalala google chrome i zniechecala do kozystania z gmail. I przynajmniej dla mnie - po problemie :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Feb 2012 14:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Atreyu Makiavel Poziom 20

|
01 Feb 2012 18:24 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Po co ta cała nagonka przeciw Google? Zrobili komu co złego?
|
|
| Back to top |
|
 |
REVISOR Poziom 17

|
03 Feb 2012 22:04 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
Google ,facebook ,youtube itd to inna bajka i acta wcale im nie służy, Ci pierwsi zbierają dane o użytkownikach po to aby jak najwięcej wycisnąć z nich kasy czy to bezpośrednio czy też sprzedając informacje(a raczej usługi żeby wszystko było zgodnie z literą prawa) innym firmom. To taki marketing sieciowy, wbijasz w google jakieś słowo i jako osoba anonimowa dostajesz wynik wyszukiwania zupełnie inny niż jako osoba zalogowane do tego molocha sieciowego, oni podsuwają ci nie to co chcesz tylko to co potencjalnie możesz kupić lub skorzystać z konkretnej usługi, po to zbierają dane o ludziach aby trafić w produkt który dana osoba łyknie. Nie ważne że zajmujesz się fotografią a akurat szukasz przepisu na szarlotkę, wbijesz w googla szarlotka a wyskoczą ci oferty najnowszych obiektywów nikona itd. a nóź widelec coś cię zainteresuje i to kupisz a oni zarobią za pośrednictwo w sprzedaży czy też za informację, pozycjonowanie itd. I to cała tajemnica gromadzenia danych przez wielkie korporacje, pomyślcie ile razy było tak że założyliście rachunek w jakimś banku i ni z gruchy i pietruchy dzwonią ludzie z ofertami kredytu lub karty i to z róźnych banków. Wystarczy że zostawimy jakiś ślad że czegoś szukaliśmy lub potrzebowaliśmy a już znajdą się tacy aby wcisnąć nam cokolwiek aby tylko wyciągnąć z nas kasę. I oczywiście wszystko to robią dla naszego dobra aby zaspokoić nasze potrzeby, czyli standardowe brednie które można usłyszeć na pierwszych zajęciach z marketingu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Michal2002 Poziom 18

|
01 Apr 2012 00:29 Re: Google rozpoczyna inwigilację? |
|
|
|
"I zwodzi mieszkańców ziemi znakami, które jej dano uczynić przed Bestią, mówiąc mieszkańcom ziemi, by wykonali obraz Bestii, która otrzymała cios mieczem, a ożyła. (15) I dano jej, by duchem obdarzyła obraz Bestii, tak iż nawet przemówił obraz Bestii, i by sprawił, że wszyscy zostaną zabici, którzy nie oddadzą pokłonu obrazowi Bestii. (16) I sprawia, że wszyscy: mali i wielcy, bogaci i biedni, wolni i niewolnicy otrzymują znamię na prawą rękę lub na czoło (17) i że nikt nie może kupić ni sprzedać, kto nie ma znamienia - imienia Bestii lub liczby jej imienia. (18) Tu jest [potrzebna] mądrość. Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba ta bowiem człowieka. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć."
(Apokalipsa (Objawienie) 13:1-18)
Poczytajcie sobie o kartach chipowych , a teraz zbliżeniowych, wszystko to zmierza w jednym kierunku razem z ACTA...
Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |